Βιβλίο|09.06.2020 17:44

Από την «Ενοικο» μέχρι το «Αουσβιτς»: Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» του Σταύρου Χριστοδούλου από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) και με το κυπριακό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.  Βουδαπέστη, 12 Φεβρουαρίου 1985. Το κρύο περονιάζει τα κόκαλα, ο ποταμός έχει παγώσει και ένας χρησμός, που ακούγεται σαν κρώξιμο, σημαδεύει τον νεογέννητο Γιάνος: «Κακός σπόρος, κακά μαντάτα». Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, ο χρησμός επιβεβαιώνεται· ο «Γιάνος ο Ούγγρος» συλλαμβάνεται στην Αθήνα, κατηγορούμενος ότι δολοφόνησε τον ζωγράφο Μίλτο Αδριανό. 

Πρόκειται άραγε για ένα ακόμα «τυπικό» έγκλημα όπου εμπλέκεται το κύκλωμα της αντρικής πορνείας; O δημοσιογράφος Στράτος Παπαδόπουλος ξεκινά να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας, σκαλίζοντας ζωές παράλληλες, που ενίοτε συναντώνται στο περιθώριο της νέας αθηναϊκής πραγματικότητας. Μια εξηντάχρονη χήρα που διατηρεί ερωτική σχέση με τον Ούγγρο, η γυναίκα του με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο, ο γόνος μιας ισχυρής πολιτικής οικογένειας που σχετιζόταν με τον ζωγράφο, ένας κρυψίνους αστυνόμος και ένας σκοτεινός τύπος του υπόκοσμου είναι τα πρόσωπα-κλειδιά σε ένα άνισο παιχνίδι συναλλαγών.  Στο νέο βιβλίο του Σταύρου Χριστοδούλου κανείς δεν μοιάζει αθώος, ενώ η αλήθεια κρύβεται, όπως πάντα, στις λεπτομέρειες. Καθώς αποκαλύπτεται το μυστήριο, τα γκρίζα νερά του Δούναβη παρασέρνουν τις ιστορίες ανθρώπων που το μόνο που επιθύμησαν ήταν ν’ αγαπηθούν.

«Η βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς» της Ντίτα Κράους από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος 

Η ιστορία της μικρότερης και πιο επικίνδυνης βιβλιοθήκης στον κόσμο, ειπωμένη από μια κρατούμενη του Άουσβιτς που κατόρθωσε να επιβιώσει. Ιανουάριος του 1944, η έφηβη Ντίτα Κράους με τους γονείς της μεταφέρεται από το γκέτο των Εβραίων της Τερεζίν στην Πράγα στο στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μόνο η Ντίτα Κράους και μια χούφτα ακόμα κρατούμενοι επέζησαν, έπειτα από παραμονή ενός έτους, πριν από την απελευθέρωσή τους από τους Συμμάχους την Άνοιξη του ’45. Παρατηρεί τα πάντα, θυμάται τα πάντα και αφηγείται τα πάντα στον Αντόνιο Ιτούρμπε: Τον φόβο, τους συντρόφους που βρίσκαν νεκρούς το πρωί από την πείνα και το κρύο, την καταναγκαστική εργασία κάτω από τα γρονθοκοπήματα των «Κάπος», τις περιοδικές «επιλογές» που ξεχώριζαν τους υγιείς από τους αρρώστους που οδηγούνταν στα κρεματόρια. 

Μα πάνω απ’ όλα, θυμάται τον Φρέντι Χιρς, τον αρχηγό του παιδικού μπλοκ 31. Στη μαύρη λάσπη του Άουσβιτς που καταπίνει τα πάντα, ο Φρέντι Χιρς έκτισε μυστικά ένα σχολείο. Οι Ναζί δεν το ξέρουν. Όπως δεν γνωρίζουν και την ύπαρξη της μικρότερης, κρυμμένης και παράνομης δημόσιας βιβλιοθήκης που υπήρξε ποτέ. Περιλαμβάνει έξι «ομιλούντα» βιβλία και οχτώ τυπωμένα. Τα τελευταία, η νεαρή Ντίτα τα κρύβει κάτω από το φόρεμά της με κίνδυνο της ζωής της. Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο TROA και μεταφράστηκε σε 22 γλώσσες. 

«Ή ένοικος» της Katrine Engberg από τις εκδόσεις Διόπτρα 

Όλοι κρύβουν μυστικά και κάποια μυστικά κρύβουν ψέματα. Το μυθιστόρημα-ντεμπούτο της Katrine Engberg δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τα κλασικά σκανδιναβικά θρίλερ, με πολυεπίπεδους χαρακτήρες που οδηγούν την πλοκή του μυστηρίου. Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται βάναυσα δολοφονημένη στο σπίτι της, με ένα πολύπλοκο σχέδιο χαραγμένο στο πρόσωπό της. Δύο ντετέκτιβ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοπεγχάγης αναλαμβάνουν την υπόθεση. 

Σύντομα αποκαλύπτεται μια σύνδεση ανάμεσα στο θύμα –τη Γιούλι– και τη σπιτονοικοκυρά της Έστερ ντε Λορέντι, εκκεντρική συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων. Η Έστερ έχει χρησιμοποιήσει τη Γιούλι ως έναν από τους χαρακτήρες στο νέο ημιτελές βιβλίο της. Έναν χαρακτήρα που καταλήγει νεκρός τόσο στο μυθιστόρημα όσο και στην πραγματική ζωή. Η σύνδεση ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα αρχίζει να γίνεται απειλητική και επικίνδυνη. Όμως, ο ρόλος της Έστερ δεν είναι τόσο ξεκάθαρος όσο φαίνεται. Είναι τελικά ύποπτη ή μήπως άλλο ένα θύμα, παγιδευμένο σε ένα διεστραμμένο παιχνίδι εκδίκησης; Οι δύο ντετέκτιβ θα πρέπει να ψάξουν πιο βαθιά στο παρελθόν των δύο γυναικών, αν θέλουν να ανακαλύψουν ποιος κινεί τα νήματα αυτής της μακάβριας ιστορίας.

«Η τριλογία της διασποράς 2: Το δάκρυ του Χριστού» της Φιλομήλας Λαπατά από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

«Με λένε Λάκρυμα Κρίστη Ρούγιου, όμως, παρά το πομπώδες όνομά μου, που θα έπρεπε να εμπνέει σεβασμό, κρυφά όλοι με αποκαλούν Maledetta, δηλαδή κακορίζικη. Γεννήθηκα στη Σαρδηνία, ένα νησί που έχει έναν περίεργο άγριο αέρα και κατοικείται από μια ράτσα ανθρώπων κοντών, δραστήριων και θαρραλέων, των οποίων οι μυστηριώδεις ρίζες είναι ανεξήγητες. Όταν κοιτάζω πίσω στη δική μου αρχή, βλέπω πως ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένη…»

Μέσα από τις περιπέτειες μιας ασυνήθιστης γυναίκας, Ελληνίδας από τη Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα) του 1850, θίγονται σπουδαία θέματα, όπως οι πρωταρχικές θεμελιώδεις σχέσεις μας με τους γονείς και τον Θεό, η υποκρισία της κοινωνίας και της Εκκλησίας, ο θυμός, το μίσος και η εκδίκηση, η αγάπη και ο έρωτας, οι πολύ προσωπικές μας σχέσεις και η συγχώρεση ως στάση ζωής και ανάγκη για ειρήνη. Η ηρωίδα του μυθιστορήματος, ένας ορκισμένος εχθρός του εαυτού της, παντρεμένη με τον επιχειρηματία-οινοπαραγωγό Άγγελου Ρούγιου, έχει περάσει μια εφηβεία τραυματισμένη, μια νιότη σπαταλημένη και μια ωριμότητα πονεμένη. Τώρα, ανίκανη να ονειρευτεί, να νιώσει χαρά και να βρει ικανοποίηση, έρχεται, επιτέλους, αντιμέτωπη με τους δαίμονες που πενήντα χρόνια μεγαλώνει μέσα της, και ξεκινάει ένα οδυνηρό οδοιπορικό προς την αυτογνωσία.

«Χωρίς Ρίσκο» του Archer Jeffrey από τις εκδόσεις Bell 

Αυτή δεν είναι μια αστυνομική ιστορία, είναι μια ιστορία για έναν αστυνομικό. Όλη του τη ζωή, ο Γουίλιαμ Γουόρικ ήθελε να γίνει αστυνομικός. Έτσι, προς μεγάλη απογοήτευση του πατέρα του, αποφασίζει ότι προτιμά να μπει στη Μητροπολιτική Αστυνομία παρά να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και να γίνει δικηγόρος. Τελειώνοντας το πανεπιστήμιο, ο Γουίλιαμ ξεκινά μια καριέρα που θα καθορίσει τη ζωή του, από τις πρώτες του περιπολίες στους δρόμους του Λονδίνου ως την πρώτη του σημαντική υπόθεση ως ντετέκτιβ στο τμήμα Έργων Τέχνης της Σκότλαντ Γιαρντ. Προσπαθώντας να εξιχνιάσει την κλοπή ενός ανεκτίμητης αξίας πίνακα του Ρέμπραντ, γνωρίζει και ερωτεύεται την Μπεθ Ρέινσφορντ, βοηθό έρευνας στο Μουσείο Φιτζμόλιαν. Όμως η Μπεθ κρύβει ένα δικό της μυστικό, και θα κάνει τα πάντα για να το κρατήσει θαμμένο.

Ενώ ο Γουίλιαμ ακολουθεί τα ίχνη του κλεμμένου αριστουργήματος, έρχεται αντιμέτωπος με τον πλούσιο συλλέκτη Μάιλς Φόκνερ και τον δαιμόνιο δικηγόρο του, που δε διστάζουν να παίξουν με το νόμο για να ξεφύγουν από τον ντετέκτιβ. Στο μεταξύ, η γοητευτική σύζυγος του Μάιλς προσφέρει τη βοήθειά της στον Γουίλιαμ, αλλά ποια είναι τα πραγματικά της κίνητρα; Το «Χωρίς Ρίσκο» είναι το πρώτο βιβλίο της καινούργιας σειράς του Τζέφρι Άρτσερ με θέμα την ιστορία της ζωής του Γουίλιαμ Γουόρικ –ως οικογενειάρχη και ως αστυνομικού που θα αναμετρηθεί σε όλη του την καριέρα με τους ισχυρούς του εγκλήματος. Μέσα από ανατροπές, θριάμβους και τραγωδίες, ο Γουίλιαμ Γουόρικ είναι προορισμένος να αναδειχτεί σε έναν από τους κορυφαίους ήρωες του Τζέφρι Άρτσερ.

ΨυχογιόςΚλειδάριθμοςBellΔιόπτραΚαστανιώτης