Βιβλίο|08.07.2020 13:16

Ο «Παράδεισος κατ' οίκον» της Δελίνας Βασιλειάδη

Μαρία Ριτζαλέου

Πώς είναι όταν τρεις άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα υπερπολυτελές σπίτι, που όμως δεν έχει καμία διέξοδο, ούτε καν παράθυρο; Σε ποιους αρέσει και πόσοι θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους, μην αντέχοντας να ακούν τα κοράκια; Μονάχος σου, ούτε στον Παράδεισο, αναφωνούν. Η Θεσσαλονικιά, Δελίνα Βασιλειάδη, «ξαναχτυπά» με ένα θεατρικό έργο, το τρίτο στη σειρά, «Παράδεισος κατ΄οίκον» από την Κ Εκδοτική, Θεόδωρου Κουλεδάκη, σε επιμέλεια Σωτηρίας Αποστολάκη. Τα μηνύματα που απορρέουν είναι πολλά και πολλαπλά, ένα από τα πιο σημαντικά «Ζήσε το τώρα, αλλά μην αφήνεις τις αναμνήσεις να χαθούν…».

«Το νέο μου έργο αφορά τρεις ήρωες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα σπίτι. Και παρότι γράφτηκε πριν την πανδημία του κορονοϊού, καθίσταται τόσο επίκαιρο, καθώς όλοι λίγο ως πολύ ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα τον εγκλωβισμό και την απομόνωση στο σπίτι μας. Οι ήρωές μου ζουν στην αφθονία, έχουν όλα έχουν επιθυμούν, αλλά δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν έχουν κοντά τους τα αγαπημένα πρόσωπα και βγάζουν τα εσώψυχά τους», λέει στο ethnos.gr, η Δελίνα Βασιλειάδη.

Στόχος της είναι κάποια στιγμή το «Παράδεισος κατ΄ οίκον» να παρουσιαστεί στο θέατρο, ενώ ήδη βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους ανθρώπους που έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση θεατρικής σκηνής στην Αθήνα για ένα από τα προηγούμενα θεατρικά της έργα. Επιπλέον το πρώτος της έργο «Πέρασμα», που βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών τον Δεκέμβριο του 2017 θα παρουσιαστεί στο ελληνικό ομογενειακό ραδιόφωνο στην Αυστρία, ενώ το δεύτερο, «Το παιχνίδι της Αλίκης», έχει κερδίσει το Α΄ Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών το 2018 και έπαινο στον 37ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 στην κατηγορία Θεατρικό Έργο. Η Δελίνα Βασιλειάδη γράφει επίσης παραμύθια και διηγήματα για παιδιά, ενώ έχει ασχοληθεί ως εικαστικός και λατρεύει το θέατρο. Μετά τις σπουδές συγγραφής κινηματογραφικού σεναρίου και θεατρικού έργου, υποκριτικής και σκηνοθεσίας θεάτρου και κινηματογράφου στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης.

«Ως εικαστικός αγαπώ την εικόνα και τα θεατρικά μου έργα βγάζουν εικόνες, έτσι μπορούν να διαβαστούν και ως αναγνώσματα. Θα ήταν χαρά μου φυσικά να παρασταθούν στο σανίδι και οι παραστάσεις να αρέσουν στο κοινό», αναφέρει. Η ίδια λατρεύει το θέατρο και έχει ασχοληθεί με αυτό, ως βοηθός σκηνοθέτη του Γιάννη Βούρου -τον οποίο χαρακτηρίζει ως «θεατρικό μέντορα»- το 2004 στο θεατρικό του Αλεσάντρο Κασόνα «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια». Ως εικαστικός έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έργα της βρίσκονται σε συλλογές στην Ευρώπη και στην Αμερική, καθώς και σε ελληνικά και ξένα βιβλία τέχνης. Το 2014 επιλέχθηκε να εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και κατόπιν η δουλειά της παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Δελίνα ΒασιλειάδηΚ Εκδοτικήβιβλίο