Βιβλίο|21.09.2020 15:18

Από τα «Θυράματα» μέχρι τα «Μάτια του σκότους»: Επτά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Το δωμάτιο με τα ψέματα» των Nicci French από τις εκδόσεις Διόπτρα 

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα των Nicci French είναι γεμάτο ένταση, εθιστικό, με υπέροχα δουλεμένους χαρακτήρες που δεν πρόκειται να ξεχάσετε. Η Νεβ Κόνολι κοιτάζει το πτώμα ενός δολοφονημένου άντρα. Δεν πρόκειται να καλέσει την αστυνομία. Υποτίθεται πως θα ήταν ένα σύντοµο φλερτ. Μια ένοχη πράξη που η Νεβ θα ξεχνούσε εύκολα. Όµως, όταν επισκέπτεται το σπίτι του εραστή της, το πρωινό µετά την επίµαχη νύχτα, θα τον βρει άγρια δολοφονηµένο, µε το άρωµά της να πλανάται ακόµα στον χώρο. Όλα τα ψέµατα που έχει τόσο προσεκτικά πει κινδυνεύουν να αποκαλυφθούν. Θα πρέπει να εξαφανίσει κάθε ίχνος της, οτιδήποτε θα µπορούσε να προδώσει την παρουσία της εκεί. Όµως, γιατί αισθάνεται πως κάτι ξεχνάει;

O ντετέκτιβ Άλαστερ Χίτσινγκ αναλαµβάνει την υπόθεση και ταυτόχρονα ξυπνά τους χειρότερους φόβους της Νεβ. Κάθε νέο της ψέµα, κάθε προσπάθειά της να παραπλανήσει τον Χίτσινγκ, τη βυθίζουν όλο και περισσότερο στο σκοτάδι της προδοσίας αλλά και σε έναν κίνδυνο που δεν θα µπορούσε ποτέ να φανταστεί. Γιατί ο Χίτσινγκ δεν είναι ο µόνος που έχει το βλέµµα του επάνω της. Ένας αποφασισµένος δολοφόνος ετοιµάζεται να κάνει την επόµενη θανάσιµη κίνησή του. Οι χειρότεροι φόβοι της πρόκειται να γίνουν πραγµατικότητα.

«Θηράματα» του Gabriel Bergmoser από τις εκδόσεις Bell 

Ένα εξαιρετικά ζυγισμένο θρίλερ, με μια ανελέητη αίσθηση φόβου και απειλής που αυξάνει την αγωνία με το γύρισμα κάθε σελίδας. Οι αναγνώστες αστυνομικών βιβλίων και θρίλερ θα αγαπήσουν αυτό το μυθιστόρημα, που σαν άγριο ροτβάιλερ θα κλείσει τα σαγόνια του γύρω από το λαιμό τους και θα τους ταρακουνάει μέχρι το τέλος. Ο Φρανκ είναι ο ιδιοκτήτης ενός σταθμού εξυπηρέτησης αυτοκινήτων σ' έναν αυτοκινητόδρομο με λίγη κίνηση, που το μόνο που θέλει είναι μια ήσυχη ζωή. Φιλοξενεί την εγγονή του, που την έστειλαν εκεί οι γονείς της επειδή είχε θέματα συμπεριφοράς, αλλά δε μιλούν πολύ.

Όταν μια άσχημα τραυματισμένη νεαρή γυναίκα φτάνει στο σταθμό, με κάμποσα αυτοκίνητα να την καταδιώκουν, ο Φρανκ και λίγοι ανύποπτοι πελάτες βρίσκονται άθελά τους μπλεγμένοι σ' ένα κυνηγητό ζωής και θανάτου. Όμως ποιοι είναι αυτοί οι άντρες και αυτές οι γυναίκες που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχουν εκδίκηση; Τι είναι αυτό που ζητούν; Εκτός από το να μην αφήσουν πίσω τους επιζώντες. Τοποθετημένο σε έναν μοναχικό αυτοκινητόδρομο, βαθιά στις απέραντες άνυδρες εκτάσεις της Αυστραλίας, το "Θηράματα" είναι ένα καταιγιστικό, γεμάτο αδρεναλίνη μυθιστόρημα, διαφορετικό από οτιδήποτε έχετε διαβάσει ως τώρα.

«Τα μάτια του σκότους» του Ντιν Κουντζ από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Το θρίλερ του Ντιν Κουντζ συζητήθηκε αρκετά το 2020, καθώς αναφέρεται, αν και γραμμένο χρόνια πριν, στην πόλη από την οποία ξεκίνησε η πανδημία. Η Τίνα Έβανς έχει περάσει έναν χρόνο προσπαθώντας να αποδεχτεί τον θάνατο του γιου της. Η πληγή δε θα κλείσει ποτέ, αλλά πρέπει να προχωρήσει παρακάτω. Καθώς πλησιάζει η πρεμιέρα της παράστασης που σκηνοθετεί στο Λας Βέγκας, νιώθει έτοιμη για μια καινούργια αρχή.

Ως το βράδυ, που βλέπει δυο λέξεις γραμμένες στον μαυροπίνακα στο δωμάτιο του Ντάνι: «Όχι νεκρός». Κι αν τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζει; Αν το παιδί της δε σκοτώθηκε πραγματικά μαζί με τους άλλους προσκόπους σ’ εκείνο το φρικτό δυστύχημα; Η ανάγκη να ανακαλύψει την αλήθεια θα οδηγήσει την Τίνα από τα φώτα του Λας Βέγκας στις σκιές της Νεβάδα. Και σ’ έναν εφιάλτη που η αρχή του βρίσκεται ακόμα πιο μακριά, σ’ ένα εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας.

«Κώδικας της δημιουργίας 2, πτώση του Αδάμ» του Γιώργου Ζορμπά από τις εκδόσεις Anibus

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Ο κώδικας της δημιουργίας» καλεί τους αναγνώστες να ταξιδέψουν σ’ ένα εναλλακτικό μέλλον, όπου μια λεπτή γραμμή χωρίζει το όνειρο απ’ τον εφιάλτη και τη δημιουργία απ’ την καταστροφή. Μία στιγμή αρκεί για να καταβαραθρώσει τον Νίκο και τη Σοφία, την ώρα που κρατούν στα χέρια τους το μυστικό που θ’ αναγεννήσει την Ελλάδα και θ’ αλλάξει τον κόσμο όλο. Μία τυχαία συνάντηση φέρνει την οκτάχρονη Εύα αντιμέτωπη με το απόλυτο Σκότος.

Ένας αστάθμητος παράγοντας προκαλεί την πτώση του Αδάμ και καθιστά την Ευρώπη έρμαιο των τζιχαντιστών. Μόνο εμπόδιο στο δρόμο τους; Η μικρή, ρημαγμένη Ελλάδα. Ήρθε η ώρα για τις τελευταίες Θερμοπύλες; Κρυμμένοι στο σκοτάδι, οι συνωμότες χαμογελούν. Όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν!

«Μετά το τέλος» της Κλερ Μάκιντος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Το νέο μυθιστόρημα της Κλερ Μάκιντος είναι Μια βαθιά συναισθηµατική διερεύνηση του πένθους, της αγάπης και του τρόπου µε τον οποίο κάθε µας απόφαση –όσο µικρή ή όσο µεγάλη κι αν είναι– µπορεί να µας αλλάξει τη ζωή. Ο Μαξ και η Πιπ είναι ένα πολύ δεµένο ζευγάρι. Τίποτα δεν µπορεί να τους κλονίσει. Όταν όµως ο γιος τους αρρωστήσει, θα κληθούν να πάρουν µια µοιραία απόφαση: η ζωή του παιδιού τους βρίσκεται στα χέρια τους. Για πρώτη φορά, ο Μαξ και η Πιπ αδυνατούν να συµφωνήσουν. Ο καθένας τους θέλει ένα διαφορετικό µέλλον για τον γιο τους. Και αν µπορούσαν να γίνουν και τα δύο;

Ένας βαθύς στοχασµός στην αγάπη, τον γάµο, το τι σηµαίνει να είναι κανείς γονιός και τις κρίσιµες αποφάσεις που καλούµαστε να πάρουµε, το Μετά το τέλος εξιστορεί το ταξίδι µιας αξέχαστης οικογένειας από την αβάσταχτη απώλεια σε µία ανατρεπτική και λυτρωτική κατάληξη και στη ζωή που είναι προορισµένοι να ζήσουν. Η αγαπηµένη συγγραφέας του πολυβραβευµένου µπεστ σέλερ ψυχολογικού θρίλερ «Σ’ άφησα» αντλεί από το προσωπικό της τραύµα και µας χαρίζει ένα µυθιστόρηµα γεµάτο σασπένς και ανατροπές. 

«Ο άντρας που επέστρεψε» του Τζορτζ Πελεκάνος από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο Τζορτζ Πελεκάνος είναι συγγραφέας σειράς αστυνοµικών µυθιστορηµάτων που έχουν γίνει µπεστ σέλερ και εκτυλίσσονται στην ευρύτερη περιοχή της γενέθλιας πόλης του, της Ουάσινγκτον. Επίσης, είναι ανεξάρτητος κινηματογραφικός παραγωγός, και ο δημιουργός και σεναριογράφος της σειράς του HBO «The Deuce». Στο νέο του βιβλίο, ο Μάικλ Χάντσον περνά τις ατελείωτες ώρες της φυλακής καταβροχθίζοντας τα βιβλία που του προτείνει η νεαρή βιβλιοθηκάριος του σωφρονιστικού καταστήματος. Η Άννα τροφοδοτεί διαρκώς με βιβλία τον Μάικλ, που εξελίσσεται στον καλύτερο αναγνώστη της. Ως τη μέρα της αιφνίδιας αποφυλάκισής του χάρη στη χειραγώγηση του αυτόπτη μάρτυρα της υπόθεσής του από τον ιδιωτικό ερευνητή Φιλ Ορνέιζιαν.

Ο Μάικλ συναντά μια Ουάσινγκτον που έχει αλλάξει σημαντικά την περίοδο της προφυλάκισής του. Πάλαι ποτέ κακόφημα μαγαζιά έχουν μετατραπεί σε τρέντι μπιραρίες με κήπο και σε ανθοπωλεία. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει αλλάξει η δύσκολη επιλογή ανάμεσα στον πειρασμό του εγκλήματος και στο να κάνεις το σωστό. Προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη νέα του δουλειά, στην αγάπη του για τα βιβλία και στη χάρη που χρωστάει στον άνθρωπο που τον βοήθησε να αποφυλακιστεί, ο Μάικλ αγωνίζεται να βρει τη θέση του σε αυτόν τον νέο κόσμο. Πριν χάσει τον έλεγχο…

«Η σύζυγος του διπλωμάτη» της Μελέκ Χανούμ από τις εκδόσεις Λιβάνη

Μια αυτοβιογραφία-ποταμός. Μια αναγνωστική έκπληξη. Η Μελέκ Χανούμ γεννήθηκε το 1814 στη Χίο. Έζησε στα μεγαλύτερα παλάτια της Ευρώπης. Χριστιανή Ορθόδοξη, παντρεμένη με μουσουλμάνο πασά, η γυναίκα που ορίστηκε προξενήτρα, κατάσκοπος, διπλωμάτης. Η βιογραφία γράφτηκε στο Παρίσι. Ο βιτριολικός λόγος της θεωρείται από κάποιους απόδειξη της πολιτικής επιρροής των γυναικών και από άλλους απλά σκανδαλώδης. Η αυτοβιογραφία της είναι το πορτρέτο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι η απόλυτη αλήθεια. Η ζωή των γυναικών μέσα από τη δική της ζωή, η διαφθορά, τα πλούτη, οι ίντριγκες, τα χαρέμια και η αλήθεια γι’ αυτά, η ελίτ, τα σκάνδαλα, οι έρωτες και η αγριότητα. 

Κάποιος ευνούχος ερωτεύτηκε μια Κιρκάσια σπάνιας ομορφιάς, στην οποία είχε μεγάλη αδυναμία ο πασάς. Εκείνη τον απέρριψε και γι’ αυτό ο ευνούχος θέλησε να την εκδικηθεί. Μια μέρα άφησε κοντά στην πόρτα της κοπέλας έναν αντρικό μανδύα, σαν να είχε παραπέσει εκεί. Ένα βράδυ που ο πασάς πήγαινε στο δωμάτιο της Κιρκάσιας μαζί με δυο ευνούχους, είδε στο φως των φαναριών το ρούχο και έγινε έξαλλος από την οργή του. «Τι είναι αυτό;» ούρλιαξε. «Αφέντη μου», είπε ο κακός ευνούχος, «χωρίς αμφιβολία ανήκει σε κάποιον που ήταν με τη νεαρή Κιρκάσια και που το έβαλε στα πόδια μόλις κατάλαβε πως ερχόσουν». Ο πασάς χτύπησε άγρια την πόρτα και το καημένο το κορίτσι έτρεξε να του ανοίξει. Τότε εκείνος, τραβώντας τη χατζάρα του, της έκοψε το κεφάλι...

ΔιόπτραΛιβάνηςΨυχογιόςAnibusΠατάκηςΜεταίχμιοBell