Βιβλίο|25.10.2020 12:14

Finding Freedom: Αγνωστα περιστατικά για Μέγκαν και Χάρι - Τι λένε οι μεταφραστές της βιογραφίας

Άγγελος Γεραιουδάκης

«Ήταν μία μοναδική στιγμή για όλους. Καθώς παρακολουθούσαμε τη Μέγκαν να ισιώνει τη ζώνη από το κατάλευκο Line the Label παλτό της και να διώχνει μια τούφα μαλλιών από τα μάτια της, εκείνη κοίταξε τον νευρικό πρίγκιπα Χάρι και ακούμπησε το χέρι της στην πλάτη του, χαϊδεύοντας τον στοργικά. Ήταν συνηθισμένος να βρίσκεται μπροστά από τις κάμερες, αλλά αυτή η φορά ήταν διαφορετική. Δεν ήταν εκεί για να υποστηρίξει μία από τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, ούτε για να πιέσει κάποιον ηγέτη να πάρει στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή. Μοιραζόταν μια προσωπική του στιγμή. Τον Αρραβώνα του. Πιάστηκαν χέρι χέρι και προχώρησαν προς το πλήθος των δημοσιογράφων που τους περιμέναν εκεί κοντά», με αυτά τα λόγια αρχίζει η βιογραφία «Finding freedom - Βρίσκοντας την ελευθερία. Χάρι και Μέγκαν και η δημιουργία μιας μοντέρνας βασιλικής οικογένειας» των Omid Scobie και Carolyn Durand, η οποία κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη σε μετάφραση Αγγελική Γεωργιακάκη και Αποστολία Δημακοπούλου. 

Διαβάστε ακόμα: Μέγκαν Μαρκλ - Χάρι: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία με το Netflix

Όταν τα νέα για το ειδύλλιο που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν αγαπημένο Άγγλο πρίγκιπα και μια Αμερικανίδα ηθοποιό, είδαν το φως της δημοσιότητας, προκάλεσαν αμέσως το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και τη φρενίτιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Όσο όμως κι αν ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ συνέχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον του Τύπου – με τον αρραβώνα, τον γάμο και τη γέννηση του γιου τους Άρτσι, καθώς και με την αναπάντεχη απόφασή τους να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα– λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν την αληθινή ιστορία του Χάρι και της Μέγκαν. «Το βιβλίο περιγράφει μια ιστορία αγάπης με πρωταγωνιστές δύο ανθρώπους που έτυχε να μαγνητίζουν τα φώτα της δημοσιότητας χωρίς όμως να είναι αυτός ο απώτερος σκοπός τους. Εστιάζει σε αυτόν τον έρωτα, δίνοντας αποκλειστικές πληροφορίες για όλο το παρασκήνιο που περιλαμβάνει τα έντονα εμπόδια που συνάντησε το ζευγάρι εξ αρχής, τόσο από τα μέσα ενημέρωσης, όσο και πολλές φορές από τον στενό φιλικό και οικογενειακό του κύκλο» περιγράφουν οι δύο μεταφράστριες του βιβλίου στο ethnos.gr.

Το βιβλίο διαδραματίζεται μεταξύ 2016 και 2020. Στηρίζεται σε περισσότερα από δύο χρόνια ερευνών. Τα γεγονότα που περιγράφονται στις σελίδες έχουν προκύψει από συζητήσεις και συνεντεύξεις περισσότερων από εκατό πηγών που διήρκησαν εκατοντάδες ώρες, καθώς και τον χρόνο που οι δύο συγγραφείς πέρασαν συνοδεύοντας, παρατηρώντας και αλληλοεπιδρώντας με τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ σε όλες τους τις επίσημες και ανεπίσημες βασιλικές υποχρεώσεις. «Για εμάς ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, η ελληνική έκδοση να κυκλοφορήσει ταυτόχρονα με τις εκδόσεις του εξωτερικού. Κατ’ επέκταση και οι ρυθμοί που εργαστήκαμε προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, ήταν πυρετώδεις. Αποτέλεσε όμως μια ευχάριστη διαδρομή» σημειώνει η Αγγελική Γεωργιακάκη. 

Σε κάποιες από τις σκηνές που περιγράφονται σε αυτό το βιβλίο, ο Omid Scobie και η Carolyn Durand ήταν οι ίδιοι μάρτυρες, ενώ για άλλες βασίστηκαν στη συνέπεια των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους οποίους είχαν πρόσβαση και οι οποίοι ήταν αξιόπιστοι. Οι διάλογοι που καταγράφονται στο βιβλίο προέρχονται απευθείας από περιγραφές τις οποίες μοιράστηκαν μαζί τους διάφορες πηγές, που υποστήριξαν την ίδια πληροφορία. Πρόκειται για εκδοχές των γεγονότων που και οι δύο τους πίστευαν ότι είναι αληθείς.

Ο Χάρι μαζί με τη Μέγκαν παρακολούθησαν το Φεστιβάλ Μουσικής Μαουντμπάντεν, στο Royal Albert Hall τον Μάρτιο του 2020

H Κέιτ σνόμπαρε τη Μέγκαν κατά τη διάρκεια μιας βόλτας για ψώνια

Στις 430 σελίδες της βιογραφίας περιγράφονται αρκετές γαργαλιστικές λεπτομέρειες για τη βασιλική οικογένεια, όπως για παράδειγμα την ψυχρή σχέση της Μέγκαν με την Κέιτ. Οι δύο δούκισσες δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες φίλες, αλλά επίσης δεν ήταν και σε πόλεμο μεταξύ τους. Υπήρχαν σαφώς και περίεργες στιγμές, όπως την ημέρα που οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν τυχαία στο Παλάτι του Κένσινγκτον στις αρχές του 2017, όταν ο Χάρι και η Μέγκαν απλώς έβγαιναν, και παρόλο που και οι δύο είχαν σκοπό να πάνε για ψώνια στο ίδιο σημείο, η Κέιτ μπήκε στο δικό της Range Rover. Μία άλλη ιστορία ήθελε την «εξαγριωμένη» Κέιτ να επιπλήττει τη Μέγκαν που «μάλωσε» ένα μέλος του προσωπικού της. Φημολογείται ότι το μέλος αυτό ήταν η αναπληρώτρια γραμματέας επικοινωνιών Κατρίνα ΜακΚίβερ, η οποία είχε εγκαταλείψει το Παλάτι ύστερα από πέντε χρόνια για να εξερευνήσει νέες ευκαιρίες. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Μέγκαν έχει δει το όνομά της να φιγουράρει σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Η ασφυκτική πίεση του Τύπου, η σχέση με τον πατέρα της, την Κέιτ, τα θέματα που προκύπταν στο παλάτι, αλλά και η από κοινού απόφαση που πήρε με τον Χάρι να μετακομίσουν στην εξοχή κλόνισαν τη διάθεσή της, μέχρι που ο Δούκας του Σάσεξ πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Τα βρετανικά ΜΜΕ και η στάση τους απέναντι στην Μέγκαν Μαρκλ ίσως να αποτέλεσαν έναν κρίσιμο παράγοντα για το Megxit, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Guardian, τα αρνητικά δημοσιεύματα ήταν διπλάσια από τα θετικά για τη Μέγκαν Μαρκλ σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα για την Κέιτ Μίντλετον που ήταν συντριπτικά υπέρ της στο διάστημα Μάιος 2018 - Ιανουαρίος 2019.

«Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, Κέιτ, έχει προσπαθήσει πολύ για να κερδίσει την επιδοκιμασία των βρετανικών και των παγκόσμιων ακόμα ΜΜΕ. Ας μην ξεχνάμε όμως πως στις αρχές της σχέσης της με τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ δέχτηκε και εκείνη το μερίδιο της κοινωνικής κριτικής και των αρνητικών σχολίων του τύπου, τα οποία κλήθηκε να διαχειριστεί, με τρόπο που να θεωρείται αποδεκτός από τη βασιλική οικογένεια. Σύμμαχος σε αυτή της την προσπάθεια υπήρξε η οικογένειά της που της παρείχε αμέριστη στήριξη. Αντίθετα, η Μέγκαν, που αποτελεί το πρώτο άτομο μικτής καταγωγής που έχει εισέλθει ποτέ στη βασιλική οικογένεια, είχε να αντιμετωπίσει όχι μόνο την φρενίτιδα του τύπου, αλλά και τα σκάνδαλα που συνειδητά ή μη, δημιουργούσε το άμεσο οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον» τονίζει η Αποστολία Δημακοπούλου.

Η Κέιτ και η Μέγκαν περπατούν δίπλα - δίπλα για τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο Νορφολκ τον Δεκέμβριο του 2018

Πιστεύετε ότι ο Χάρι και η Μέγκαν θα μπορέσουν ποτέ να συμφιλιωθούν με την Κέιτ και τον Γουίλιαμ έπειτα απ' όσα έχουν συμβεί;

Αγγελική Γεωργιακάκη: Όπως προκύπτει από την ανάγνωση του βιβλίου, δεδομένου ότι ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν πάντα πολύ προστατευτικός με τον μικρό του αδελφό Χάρι, εξέφρασε την ανησυχία του για τους γρήγορους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούσε η σχέση του με τη Μέγκαν και τις διαστάσεις που είχε πάρει στα ΜΜΕ. Αυτό ενδεχομένως ενόχλησε κάποια στιγμή τον Χάρι, χωρίς όμως να σημαίνει ότι επήλθε κάποια ρήξη στη σχέση τους. Επίσης, ο πρίγκιπας Χάρι έχοντας εργαστεί με την Κέιτ και τον Ουίλιαμ για καιρό, επέλεξε στη συνέχεια να προσανατολίσει το φιλανθρωπικό του έργο προς μια κατεύθυνση που συγκλίνει περισσότερο στον δικό του χαρακτήρα, αλλά και της συζύγου του. Άρα, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε μέσα από το βιβλίο, μιλάμε μόνο για μια αλλαγή πορείας και διαφοροποίηση από πλευράς του.

Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε περισσότερο την προσοχή κατά τη διάρκεια της μετάφρασης του έργου;

Αποστολία Δημακοπούλου: Ο τρόπος με τον οποίο οι συγγραφείς προσεγγίζουν την σχέση του πρώην βασιλικού ζεύγους. Με πόση διακριτικότητα, αλλά και με πόσες λεπτομέρειες εστιάζουν όχι μόνο στη δική τους στάση, αλλά και σε όλο το παρασκήνιο που βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα που παρουσίαζαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Έχετε πάντα την ίδια αγωνία αν θα καταφέρετε να αποδώσετε σωστά το κείμενο και το ύφος του συγγραφέα;

Α.Γ.: Σαφώς πάντοτε υπάρχει η αγωνία που πηγάζει από τη διάθεση να αποδοθούν σωστά όλες οι αναφερθείσες έννοιες, εντός ενός ξενόγλωσσου βιβλίου. Παρόλα αυτά υπήρξε συνεχής στήριξη και βοήθεια και από τον εκδοτικό οίκο του εξωτερικού με τις διορθώσεις και κατευθύνσεις που μας έδωσαν, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι πως όλα τα νοήματα έχουν αποδοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πώς ήταν η επικοινωνία και πώς θα περιγράφατε τον Omid Scobie και την Carolyn Durand σε κάποιον που δεν τους γνωρίζει;

Α. Δ.: Η δική μας επαφή δεν ήταν απευθείας με τους συγγραφείς, αλλά με τον εκδοτικό οίκο «HarperCollins» που χειρίζεται τα δικαιώματα του βιβλίου και έχει αναλάβει όλο τον συντονισμό των διαδικασιών. Η επαφή μας με τον εκδοτικό οίκο υπήρξε στενή και καθημερινή και χαρακτηρίστηκε από απόλυτο επαγγελματισμό και συνέπεια. Οι ίδιοι οι συγγραφείς ήταν αφιερωμένοι στο έργο τους και χειρίστηκαν τα πάντα με άψογο επαγγελματισμό, δεδομένου ότι έλεγχαν συνεχώς τα κείμενα και έκαναν διορθώσεις έως και την τελευταία στιγμή. Ταυτόχρονα, ο Omid είναι αυτός που έχει αναλάβει ενεργά τον συντονισμό της προώθησης του βιβλίου, καθώς και της επαφής με τα μέσα ενημέρωσης τόσο της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού. 

Λίγο μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης τον Οκτώβριο του 2018

Γιατί θα προτείνατε το συγκεκριμένο βιβλίο στους Έλληνες αναγνώστες;

Α.Γ.: Πρόκειται για μια βιογραφία που περιγράφει την όμορφη ιστορία αγάπης του ζευγαριού, καθώς και την έντονη επιθυμία τους να βρουν έναν τρόπο για να κάνουν τη δική τους διαφορά στον κόσμο μέσω της ανθρωπιστικής και φιλανθρωπικής τους δράσης. Θεωρήσαμε ότι αυτό από μόνο του μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους.  

Α. Δ.: Ταυτόχρονα το βιβλίο χαρακτηρίζεται και από μια ισορροπία: Προχωρά ένα βήμα παραπέρα από τα όσα γράφονται στον τύπο και αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες από την κοινή ζωή του Χάρι και της Μέγκαν, διαλύοντας τις διάφορες φήμες και παρεξηγήσεις. Παράλληλα, σκιαγραφεί αφοπλιστικά αλλά και με ειλικρίνεια το πορτρέτο ενός ζευγαριού με πρωτοποριακό τρόπο σκέψης και επιρροή, το οποίο δεν φοβάται να σπάσει την παράδοση,  όντας αποφασισμένο να χαράξει έναν δικό του δρόμο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αφοσιωμένο στη δημιουργία μιας ανθρωπιστικής κληρονομιάς η οποία θα κάνει ουσιαστική διαφορά στον κόσμο.

Συνεπώς και δε μιλάμε για ένα βιβλίο που εστιάζει μόνο στη λογική των αποκαλύψεων, αλλά περνάει και σημαντικά μηνύματα. Κυρίως για το πώς ο καθένας ορίζει τη ζωή του και διεκδικεί με κάθε κόστος αυτά που τον κάνουν ευτυχισμένο.

MegxitΜέγκαν ΜαρκλΠρίγκιπας ΧάριΒασίλισσα ΕλισάβετΧάρτινη Πόλη