Βιβλίο|03.11.2020 00:54

Από τους «Πλανήτες» μέχρι το «Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο»: Επτά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί.

«Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο» της Μπερναρντίν Εβαρίστο από τις εκδόσεις Gutenberg

Δώδεκα γυναίκες που ζουν στη Βρετανία, οι περισσότερες μαύρες ή μιγάδες, κάθε ηλικίας, πλούσιες και φτωχές, με διαφορετικούς χαρακτήρες και σεξουαλικούς προσανατολισμούς, έχουν βιώσει από μικρή ηλικία τις κοινωνικές διακρίσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις καθημερινές δυσκολίες. Οι ιστορίες τους για τους φίλους, την οικογένεια, τους εραστές και τις ερωμένες πλέκονται πάνω στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη πολυεθνική κοινωνία.

Η Μπερναντίν Εβαρίστο από Αγγλίδα μητέρα και Νιγηριανό πατέρα, μεγάλωσε στο Λονδίνο όπου ζει και διδάσκει δημιουργική γραφή. Είναι η πρώτη μαύρη συγγραφέας που γι' αυτό το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο Booker (2019).

«Πλάνητες» της Όλγκα Τοκάρτσουκ από τις εκδόσεις Καστανιώτη 

Στους «Πλάνητες», η Όλγκα Τοκάρτσουκ συνυφαίνει αφηγήσεις και στοχασμούς για τη σημασία του ταξιδιού με μια συναρπαστική διερεύνηση του ανθρώπινου σώματος. Από τα παλάτια των σουλτάνων και τα αλλοτινά θαυματοφυλάκια ως τις μοντέρνες αίθουσες αναχωρήσεων των αεροδρομίων, το λαμπρό αυτό μυθιστόρημα συνιστά μια αξέχαστη περιπλάνηση στον χώρο και στον χρόνο.

Από τον 17ο αιώνα, έχουμε τον Ολλανδό Φίλιππο Φερχέιεν που ανέτμησε και σχεδίασε το κομμένο του πόδι. Στον 18ο αιώνα, την ιστορία ενός σκλάβου τον οποίο ταρίχευσαν μετά θάνατον και εξέθεσαν στην Αυστρία. Φτάνοντας στον 19ο αιώνα, παρακολουθούμε τη μυστική πορεία της καρδιάς του Σοπέν από το Παρίσι προς τη Βαρσοβία.

Και στο παρόν, μοιραζόμαστε τις δοκιμασίες μιας γυναίκας που συνοδεύει τον σύζυγό της σε μια κρουαζιέρα στην Ελλάδα, καθώς επίσης την οδυνηρή εμπειρία ενός άντρα του οποίου η σύζυγος και το παιδί εξαφανίζονται μυστηριωδώς στην Κροατία. Με απαράμιλλη χάρη και διαπεραστική ενσυναίσθηση, η Πολωνή συγγραφέας μάς οδηγεί κάπου πέρα από την επιφάνεια του σύγχρονου καιρού, βαθιά στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Η έκδοση συμπληρώνεται από τη θαυμάσια διάλεξη που έδωσε στο πλαίσιο της βράβευσής της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Κανονικοί άνθρωποι» της Ρούνεϋ Σάλλυ από τις εκδόσεις Πατάκη

Ο Κόννελ και η Μαριάν είναι συμμαθητές και μεγαλώνουν στην ίδια μικρή πόλη στην Ιρλανδία, οι ομοιότητές τους όμως τελειώνουν εδώ. Η Μαριάν μένει με την οικογένειά της σε μια έπαυλη, ενώ η μητέρα του Κόννελ είναι η καθαρίστριά τους. O Κόννελ είναι δημοφιλής και τον συμπαθούν όλοι στο σχολείο, η Μαριάν δεν έχει φίλους. Μια μέρα όμως, ξεκινούν οι δυο τους μια αμήχανη κουβέντα και η ζωή τους αλλάζει.

Έναν χρόνο αργότερα είναι φοιτητές στο Δουβλίνο. Η Μαριάν έχει γίνει κοινωνική, σε αντίθεση με τον Κόννελ που, ντροπαλός τώρα και ανασφαλής, μάλλον δεν απολαμβάνει τη φοιτητική ζωή. Δοκιμάζουν κι οι δυο ερωτικές εμπειρίες, αλλά, αδύναμοι να αντισταθούν, επιστρέφουν διαρκώς ο ένας στον άλλο. Ώσπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν για να σώσουν τον άλλο.

Κανονικοί άνθρωποι. Μια ιστορία για δύο ανθρώπους –σαγηνευτικούς και περίπλοκους− οι οποίοι προσπαθούν να μείνουν χώρια, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Μια ιστορία για το πώς μας διαμορφώνουν τα τραύματά μας και πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε αυτό που είμαστε. Και που αποκαλύπτει, με σπαρακτική τρυφερότητα, πώς μας εξουσιάζει ο έρωτας και πώς, όσο κι αν πληγώνουμε και πληγωνόμαστε, πάντα επιθυμούμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Σύμφωνα με το «Harper’s Magazine», το βιβλίο «Κανονικοί άνθρωποι» είναι αστείο και οξυδερκές, συνδυάζει αριστοτεχνικά την κοινωνική παρατήρηση με τα έντονα αισθήματα. Η Ρούνεϋ είναι δεξιοτέχνις του είδους των ανέκφραστων Millennials, που μπορούν να συμπυκνώσουν μια ολόκληρη ζωή, ή μια προσωπικότητα, σε μία ή δύο φράσεις. 

«Σκέψου σαν μοναχός» του Jay Shetty από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Jay Shetty, σούπερ σταρ των social media και δημιουργός του No 1 podcast On Purpose, αποκρυσταλλώνει τη διαχρονική σοφία που διδάχτηκε ως ινδουιστής μοναχός σε πρακτικά βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν όλοι για να ζήσουν μια ζωή με λιγότερο άγχος και περισσότερο νόημα.

Ο Shetty μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου μπορούσες να γίνεις τρία πράγματα – γιατρός, δικηγόρος ή αποτυχημένος. Οι δικοί του ήταν πεπεισμένοι ότι διάλεξε το τρίτο: αντί να παραστεί στην τελετή αποφοίτησης του κολεγίου του, πήγε στην Ινδία να γίνει μοναχός, να κάνει διαλογισμό τέσσερις με οκτώ ώρες την ημέρα και να αφιερωθεί στο να βοηθάει τους άλλους. Έπειτα από τρία χρόνια, ένας από τους δασκάλους του του είπε ότι θα βοηθούσε περισσότερο τον κόσμο αν άφηνε τον μοναχισμό για να μοιραστεί την εμπειρία και τη σοφία του με τους άλλους. Χρεωμένος και χωρίς καμιά ειδίκευση στο βιογραφικό του, ο Shetty γύρισε στο πατρικό του στο βόρειο Λονδίνο. Από τους παλιούς του φίλους, πολλοί δούλευαν σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Κάποιοι βίωναν απίστευτο στρες, πίεση και δυστυχία. Και ζήτησαν από τον Shetty να τους καθοδηγήσει για να ζήσουν καλύτερα, να αποκτήσουν σκοπό και ενσυναίσθηση. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Shetty έχει γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους διανοητές του κόσμου. Σε αυτό το βιβλίο, βασισμένος σε όσα έζησε ως μοναχός, μας δείχνει πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βρίσκονται στον δρόμο μας προς τη δύναμη και προς αυτό που πραγματικά μπορούμε να γίνουμε. Συνδυάζοντας την αρχαία σοφία με τις δικές του πλούσιες εμπειρίες στο άσραμ, αποκαλύπτει πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αρνητικές σκέψεις και συνήθειες για να βρούμε την ηρεμία και το νόημα που όλοι έχουμε μέσα μας.

Ο Shetty μετουσιώνει τα αφηρημένα διδάγματα σε συμβουλές και ασκήσεις που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε για να μειώσουμε το στρες, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να μεταδώσουμε τα δώρα που βρίσκονται μέσα μας στον κόσμο. Ο Shetty αποδεικνύει ότι όλοι μπορούν –και πρέπει– να σκέφτονται σαν μοναχοί.

«Σκοτάδι» της Κριστίνα Έρικσον από τις εκδόσεις Λιβάνη

Ο επιθεωρητής της αστυνομίας της Στοκχόλμης Ελίας Σβένσον παλεύει ενάντια στον χρόνο για να συλλάβει τον δράστη της κτηνώδους δολοφονίας δύο γυναικών. Ο δολοφόνος ξεγελά την αστυνομία, βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά και δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει τη δράση του.

Ο Ελίας απευθύνεται στη συγγραφέα Κορνέλια Λιντ για να τον βοηθήσει να καταλάβει τον τρόπο δράσης και να συνθέσει το ψυχολογικό προφίλ του δολοφόνου. Η Κορνέλια έχει προσωπικές εμπειρίες που μπορεί να αποβούν χρήσιμες για την υπόθεση, όμως η συμμετοχή της στην έρευνα θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο. Στο μεταξύ, κάποιος άλλος κινείται στο σκοτάδι, ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι είναι φίλος.

Το «Σκοτάδι» είναι το πρώτο βιβλίο μιας σειράς μυθιστορημάτων της Κριστίνα Έρικσον που έρχονται για να ρίξουν φως στη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου ψυχισμού.

«Διάσημες... στον θάνατο» της J.D. Robb (Nora Roberts) από τις εκδόσεις Elxis

Νέα Υόρκη… Σε έναν κόσμο που η τεχνολογία μπορεί να αποκαλύψει τα μεγαλύτερα μυστικά και να ξεσκεπάσει τις πιο σκοτεινές προθέσεις, υπάρχει ακόμα ένα μέρος για να κρύψεις ένα έγκλημα: η καρδιά. Μια γυναίκα βρίσκεται νεκρή στην άκρη ενός δρόμου υπό καταρρακτώδη βροχή. Μια άλλη μέσα στο πολυτελές διαμέρισμά της. Η υπαστυνόμος Ιβ Ντάλας δεν δυσκολεύεται να βρει τη σχέση ανάμεσα στα δύο θύματα: Και οι δύο ήταν όμορφες και εξαιρετικά πετυχημένες.

Η λαμπερή ζωή τους μονοπωλούσε τις σελίδες των κουτσομπολίστικων περιοδικών, ενώ και ο κοινωνικός τους κύκλος από μακριά έμοιαζε με άσπιλο, πολύτιμο κόσμημα. Οι σχέσεις και αντιπαραθέσεις τους με ανθρώπους της εξουσίας δημιουργούν μια μακριά λίστα υπόπτων. Μια λίστα, όμως, που περιλαμβάνει κι έναν πολύ δικό της άνθρωπο. Όποιο κι αν αποδειχθεί το τίμημα, η Ιβ Ντάλας είναι αποφασισμένη να βρει τον δολοφόνο. Όχι μόνο για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και για να δώσει φωνή σε αυτές τις δύο γυναίκες.  

«Μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά» της Ελευθερίας Μεταξά από τις εκδόσεις Μίνωας

«Απήγαγαν την κόρη μας. Ο Ηλίας λέει ότι μόνο εσείς μπορείτε να τη βρείτε». Με αυτά τα λόγια ο Μιχάλης και η Στεφανία Βαρλάμη προσπαθούν να πείσουν την Έλσα Γληνού, την άλλοτε διακεκριμένη ψυχολόγο και στενή συνεργάτιδα του αστυνόμου Ηλία Παππά, να επιστρέψει στην ενεργό δράση και να βοηθήσει στις έρευνες για την ανεύρεση της κόρης τους, Λένας.

Η Έλσα, όμως, αρνείται να βγει απ’ τη σκοτεινή άβυσσο στην οποία έχει εδώ και χρόνια βυθιστεί. Θεωρώντας τον εαυτό της υπεύθυνο για τη δολοφονία του συζύγου και της κόρης της, προσπαθεί να ξεχαστεί στο αλκοόλ και δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα τη δυναμική γυναίκα που συνέβαλε στην εξιχνίαση αποτρόπαιων εγκλημάτων.

Όταν τελικά αποφασίζει, εξαιτίας ενός μοιραίου γεγονότος, να συμμετάσχει στις έρευνες, θα βρεθεί αντιμέτωπη όχι μόνο με τους απαγωγείς αλλά και με το ίδιο της το παρελθόν. Ένα θανάσιμο παιχνίδι ξεκινάει, φέρνοντας στο προσκήνιο καλά κρυμμένα μυστικά, λάθη και πάθη που απειλούν τη ζωή της Λένας, του μικρού κοριτσιού με τα μαύρα σαν τον έβενο μαλλιά.

ΛιβάνηςΠατάκηςΔιόπτραΨυχογιόςΚαστανιώτηςGutenbergΜίνωας