Βιβλίο|03.01.2019 18:55

Ενα ευπώλητο… ρεσάλτο

Μαρία Ριτζαλέου

Ο Νι Πι, ο πιο άγριος και πανούργος πειρατής του Αιγαίου, µαζί µε τον Βαρθολοµαίο, φίλο και πλοηγό του, κρατούν στα χέρια τους το ηµερολόγιο του Γάντζου του Σούσουρα και αναζητούν τον αµύθητο θησαυρό και το καλά κρυµµένο µυστικό του. Στη δεύτερη έκδοσή του βαδίζει ολοταχώς το µυθιστόρηµα για νέους του Γιώργου Χατζόπουλου «Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής» (εκδόσεις Πατάκη), που έχει ενθουσιάσει το αναγνωστικό κοινό και τους κριτικούς.

Συναρπαστική περιπέτεια

Ο Θεσσαλονικιός εκπαιδευτικός, µε σπουδές κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και µεταπτυχιακό στη Συγκριτική Λογοτεχνία στο ΑΠΘ, έγραψε µια συναρπαστική περιπέτεια µε πολύ χιούµορ, που ταξιδεύει µικρούς και µεγάλους από τον µοναδικό κόσµο του Νι Πι έως το µυστικό της ζωής. «Πρόθεσή µου ήταν να αφηγηθώ µια ιστορία που θα έχει πολλή περιπέτεια, ανατροπές, χιούµορ και ένα ιστορικό υπόβαθρο» λέει ο συγγραφέας στο «Εθνος».

Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά το 1828 στο Αιγαίο Πέλαγος, όταν ο ελληνικός στόλος ύστερα από εντολή του Ιωάννη Καποδίστρια επιχειρεί να «καθαρίσει» τις θάλασσες από τους πειρατές που επί δεκαετίες τροµοκρατούσαν τα νησιά και λεηλατούσαν τα εµπορικά πλοία των Αγγλογάλλων και των Τούρκων. Οι δύο εξαντληµένοι πειρατές, ο Νι Πι και ο Βαρθολοµαίος, είναι επιβάτες µιας βάρκας που πλέει ακυβέρνητη, χωρίς κουπιά. Στα όρια της ιστορίας και της µυθοπλασίας, οι δύο ήρωες του βιβλίου αφού διασχίσουν το Αιγαίο, φτάσουν στην Μπαρµπαριά και µετά στην Κρήτη, ενώ θα συναντήσουν Σειρήνες, χανούµισσες, δράκους, όµορφες και σκληρές δεσποσύνες, θα εµπλακούν σε ναυµαχίες, µονοµαχίες, προδοσίες, δολοπλοκίες, έρωτες και θυσίες και στο τέλος θα κάνουν τις επιλογές που θα τους οδηγήσουν στον πιο πολύτιµο θησαυρό της ζωής.

Τι περιλαµβάνει όµως ο θησαυρός του Γάντζου του Σούσουρα; «Μπαούλα µε λίρες, φλουριά, σµαράγδια, ρουµπίνια και άλλα τιµαλφή, που ακόµη και σήµερα αποζητούν οι χρυσοθήρες» λέει ο Γ. Χατζόπουλος και προσθέτει: «Ωστόσο, σύµφωνα µε τον µύθο, ο Νι Πι αναζητούσε τον θησαυρό που βρισκόταν κρυµµένος σε µια σπηλιά όπου από µια πηγή έρεε το νερό της ζωής, το οποίο θα τον κρατούσε για πάντα νέο».

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, έχει ενθουσιάσει τόσο το αναγνωστικό κοινό όσο και τους κριτικούς

Αρκετοί από τους ήρωες του βιβλίου, σύµφωνα µε τον συγγραφέα, όπως ο Μοίραρχος Κριεζής (στο βιβλίο αναφέρεται ως Κυριαζής), ο Χασάν Μπαρµπαρόσα (ως απόγονος του Χαριεντίν Μπαρµπαρόσα), ο Ιππόλυτος Μπουσσόν, ο πειρατής Γάντζος ο Σούσουρας, καθώς και αρκετοί άλλοι, όπως ο Καποδίστριας, ο Μιαούλης, η ∆ιευθυντική του Αιγαίου Πελάγου Επιτροπή, τα ανάκτορα του Χαλίφη στην Μπαρµπαριά, η Κίµωλος ως άντρο των πειρατών, είναι ιστορικά πρόσωπα, τόποι και γεγονότα.

Ο Γ. Χατζόπουλος, δάσκαλος σε δηµοτικό σχολείο στο Πανόραµα Θεσσαλονίκης, έχει γράψει τρία θεατρικά έργα και µία νουβέλα, ενώ το «Νι Πι, ο τελευταίος πειρατής του Αιγαίου και το νερό της ζωής» είναι το πρώτο του µυθιστόρηµα για παιδιά και νέους. Τα θεατρικά έργα του είναι τα «Μοργκεντάου» (2003), «Πλατεία Εµπορίου ή πόσο καλό είναι το φως» (2004) και «Υδάτινες Ιστορίες» (2007), ενώ η νουβέλα «Βγερού γλυκά φανού» (2015), η οποία αναφέρεται στην ιστορία της σφαγής και της δουλείας των κατοίκων της Χίου, παρουσιάστηκε στο θέατρο «Αυλαία» της Θεσσαλονίκης και περιόδευσε σε όλη τη χώρα σκηνοθετηµένη από την Κορίνα Βασιλειάδου, µε την Ελευθερία Τέτουλα και τη Μελίνα Αποστολίδου.

εκδόσειςΠατάκης