Βιβλίο|21.12.2020 21:51

Από τη «Μαύρη Τούρτα» μέχρι το «Unorthodox»: Επτά βιβλία για να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί.

«Υποτροπή» του Michael Tsokos από τις εκδόσεις Λιβάνη

Ο ιατροδικαστής Χέρτσφελντ καλείται να συμμετάσχει μαζί με τον αρχίατρο Σνάιντερ στη νεκροτομή μιας ηλικιωμένης, η οποία φαίνεται να αυτοκτόνησε. Διαπιστώνει αμέσως ότι αυτή έχει δολοφονηθεί, προκαλώντας την οργή του προϊσταμένου του. Ένας εγκληματίας που μόλις είχε αφεθεί ελεύθερος εντοπίζεται νεκρός κοντά σε μια βαλίτσα που περιείχε τη σορό μιας ιερόδουλης. Λείπει όμως το φονικό όπλο, μα και οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι δύο νεκροί ήρθαν σε επαφή. Στο Ινστιτούτο διαπιστώνεται πως και οι δύο θάνατοι οφείλονται σε δηλητηρίαση από χλωροφόρμιο. Κατηγορείται για αυτόν τον διπλό φόνο ο επιστάτης του Ινστιτούτου. Ο φόνος είχε γίνει με αποδεικτικά στοιχεία του Ινστιτούτου και τα κλειδιά τα είχε μόνο ο επιστάτης. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα του Michael Tsokos σε συνεργασία με τον Wolf-Ulrich Schuler.

«Ιερή σκοτεινή νύχτα» του Michael Connelly από τις εκδόσεις Διόπτρα

Δύο μυθιστορηματικοί ντετέκτιβ, μοναδικοί στη δουλειά τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Η Ρενέ Μπάλαρντ δουλεύει πάλι τη νυχτερινή βάρδια. Επιστρέφοντας στο Αστυνομικό Τμήμα του Χόλιγουντ τις πρώτες πρωινές ώρες, βρίσκει έναν άγνωστο να ψάχνει τα αρχεία παλιών υποθέσεων. Ο εισβολέας δεν είναι άλλος από τον συνταξιούχο ντετέκτιβ Χάρι Μπος, ο οποίος σκαλίζει μια άλυτη υπόθεση που του έχει γίνει εμμονή. Η Μπάλαρντ εξαγριωμένη τον πετάει έξω, όμως όταν ρίχνει και η ίδια μια ματιά στον φάκελο της υπόθεσης, νιώθει να κατακλύζεται από συμπόνια και οργή.

Η υπόθεση αφορά τον θάνατο της δεκαπεντάχρονης Ντέιζι Κλέιτον, η οποία το έσκασε από το σπίτι της και κατέληξε στους δρόμους του Χόλιγουντ, όπου δολοφονήθηκε βάναυσα. Το σώμα της βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων, πεταμένο σαν σκουπίδι. Η Μπάλαρντ ενώνει τώρα τις δυνάμεις της με τον Μπος, προκειμένου ν’ ανακαλύψουν τι συνέβη στην Ντέιζι και να οδηγήσουν τον φονιά της ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Μαύρη τούρτα» της Χριστίνας Μούτσου από τις εκδόσεις Αρχέτυπο

Τέσσερις άνθρωποι πιασμένοι στον κυκεώνα ενός οικογενειακού μυστικού, επιχειρούν χρόνια μετά να βρουν τον εαυτό τους. Από τη Θεσσαλονίκη ως το Λονδίνο και από την Αθήνα ως το Παρίσι, οι διαδρομές τους χτίζουν μια ιστορία με πολλά επίπεδα, αξεδιάλυτα σαν τις πολλαπλές στρώσεις μιας πλούσιας τούρτας. Ένα εσωτερικό ταξίδι και ταυτόχρονα ένα παιχνίδι προοπτικής, με τέρμα και αφετηρία την αέναη αναζήτηση των πρωταγωνιστών για την προσωπική τους Ιθάκη. Το μυθιστόρημα προσπαθεί να προσκαλέσει τον αναγνώστη σε ένα γευσιγνωστικό ταξίδι μιας πολυεπίπεδης τούρτας, κάθε στρώση της οποίας θα τον αφήσει με μία διαφορετική, αλλά μάλλον γλυκόπικρη γεύση.

«Unorthodox - Το Τίμημα της Προσωπικής μου Ελευθερίας» της Deborah Feldman από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σαν μέλος της αυστηρής θρησκευτικής σέκτας των χασιδιστών Εβραίων του Σάτμαρ, στο Ουίλιαμσμττεργκ του Μπρούκλιν, η Ντέμπορα Φέλντμαν μεγάλωσε υπακούοντας σε έναν κώδικα επιβεβλημένων εθίμων που υπαγόρευαν τα πάντα στη ζωή της, από το τι μπορούσε να φορέσει και σε ποιον μπορούσε να μιλήσει μέχρι το τι επιτρεπόταν να φάει και να διαβάσει. Κι όμως, παρά την καταπιεστική ανατροφή της, η Ντέμπορα εξελίχθηκε σε μια ανοιχτόμυαλη νεαρή γυναίκα, ένα πνεύμα ανεξάρτητο, διαβάζοντας κρυφά λογοτεχνία και βρίσκοντας έμπνευση στους δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες της Jane Austen και της Louisa May Alcott, που την βοήθησαν να φανταστεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από την κλειστή της κοινότητα.

Παγιδευμένη στα δεκαεφτά της σε έναν σεξουαλικά και συναισθηματικά δυσλειτουργικό γάμο από προξενιό, με έναν νεαρό άντρα που γνώριζε ελάχιστα, η Ντέμπορα θα βιώσει τη σύγκρουση ανάμεσα στις επιθυμίες της και τις ευθύνες της απέναντι στην κοινότητά της. Μια σύγκρουση που θα κορυφωθεί όταν στα δεκαεννιά της θα γεννήσει τον γιο της, οπότε και θα συνειδητοποιήσει ότι παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια οφείλει να χαράξει έναν άλλο δρόμο -για τον εαυτό της και για το παιδί της- προς την ελευθερία και την ευτυχία.

Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 2012 κι έγινε αμέσως best seller, σκαρφαλώνοντας στη λίστα των New York Times. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ενώ έχει γίνει και σειρά στο Netflix με πρωταγωνίστρια τη Σίρα Χάας.

«Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος συνεχίζεται» του Scott Peck από τις εκδόσεις Πεδίο

Copyright: Facebook @Εκδόσεις Πεδίο

Σε νέα, ανανεωμένη έκδοση για την ελληνική γλώσσα, «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος συνεχίζεται» και αποτελεί το δεύτερο μέρος της επιτυχημένης τριλογίας του Scott Peck. Ένα πολύτιμο εκδοτικό έργο, το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου σαράντα χρόνια με το μπεστ σέλερ «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος», που έχει πλέον μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και συνεχίζει να πουλάει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Στο βιβλίο αυτό, ο διάσημος ψυχίατρος και συγγραφέας αναλύει σε βάθος τα πιο άμεσα και σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με την προσωπική και πνευματική ανάπτυξη, όπως η ευθύνη και η συγχώρεση, ο θάνατος και το νόημά του, η αγάπη για τον εαυτό μας, η σεξουλικότητα και η πνευματικότητα. Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος συνεχίζεται… και μας οδηγεί από το πρώτο βήμα του πνευματικού ταξιδιού μας (Ωριμότητα) προς το επόμενο (Αυτογνωσία) και μέχρι το ύψιστο βήμα (Αναζήτηση ενός προσωπικού θεού). Ένα εμπνευσμένο κείμενο, ένα ανεκτίμητο "εισιτήριο" στην περιπέτεια της αυτοανακάλυψης, καθώς και μια διαφωτιστική μελέτη για την πολυπλοκότητα της ζωής και του παράδοξου χαρακτήρα της πίστης.

«Εραστές του φωτός» της Κλαίρης Θεοδώρου από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα μαγευτικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της θρυλικής φωτογράφου Nelly’s. Δεν υπάρχει τίποτα υγιές στη λατρεία της ομορφιάς. H Άλμα και η Ελληνόπη, όμως, πιστεύουν ότι ομορφιά είναι όλο το φως που κρύβουμε μέσα μας. Δυο γυναίκες αιχμαλωτίζουν τις στιγμές με τον φωτογραφικό τους φακό, ωσότου η μοίρα τις φέρει κοντά: την Άλμα, στη δύση της ζωής της, και την Ελληνόπη, στο καταμεσήμερο. Ένα διαρκές παιχνίδι του φωτός με τη σκιά είναι άλλωστε και η ίδια η ύπαρξή τους. 

Γεμάτη ανατροπές η ζωή της πρώτης. Από την καταστροφή του Αϊδινίου και της Σμύρνης, στην κοσμοπολίτικη Δρέσδη του Μεσοπολέμου, και από τα πρώτα φωτογραφεία της Ερμού στη Νέα Υόρκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Συνοδοιπόροι της σε αυτό το ταξίδι οι πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Γεμάτη πληγές η ζωή της δεύτερης. Από την πνιγηρή επαρχία στην ολόφωτη πρωτεύουσα, και από την οδύνη ενός ανεκπλήρωτου έρωτα στην απόδραση από έναν γάμο χωρίς έρωτα. Γεμάτη αγάπη η σχέση τους και, κάπως έτσι, ο κόσμος ξαφνικά αλλάζει. Και τα σκοτάδια τους γεμίζουν φως...

«Ζωή στα ροζ» της Λένας Μερίκα από τις εκδόσεις Κέδρος

Μόνο ρόδινη δεν ήταν η ζωή της Ζωής μέχρι σήμερα. Μοναδική ροζ πινελιά, η καδένα με τη ροζ κουκουβάγια, ενθύμιο από μια μάνα την οποία δεν γνώρισε ποτέ – μια μετανάστρια που αναγκάστηκε να φύγει από τη νέα της πατρίδα κυνηγημένη, ή μια αδίστακτη τυχοδιώκτρια που παράτησε σύζυγο και παιδί για να κάνει τη ζωή της; Και ποια είναι η νεαρή θεία, φύλακας άγγελος της Ζωής;

Καθώς κανένας στον τόπο καταγωγής ανιψιάς και θείας δεν φαίνεται να νοιάζεται για την εξαφάνισή τους, ο Μίλτος και η Θεοδώρα αρχίζουν μια εξονυχιστική έρευνα, που μέσα από κωμικοτραγικά γεγονότα θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός κόσμου ασφυκτικού, συχνά αμείλικτου, για το γυναικείο φύλο. Ερευνώντας την υπόθεση, οι δύο φίλοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους και ανταλλάσσουν καυστικά σχόλια για τη θέση της γυναίκας σήμερα, την πολιτική ορθότητα, το Μe Τοο. Τελικά, η σύγκρουση αρσενικού - θηλυκού δεν έχει τέλος. 

ΠεδίοΛιβάνηςΔιόπτραΨυχογιόςΚέδροςεκδόσεις ΠαπαδόπουλοςΑρχέτυπο