Βιβλίο|12.01.2021 21:51

Από τον Peter James μέχρι το Καταφύγιο: Επτά βιβλία για να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί.

«Πρώσικο μπλε» του Philip Kerr από τις εκδόσεις Κέδρος 

Ένα ακόμη μυθιστόρημα του σημαντικού εκπροσώπου της αστυνομικής λογοτεχνίας Philip Kerr, με κεντρικό ήρωα τον σαρκαστικό, απότομο, κυνικό, με τραχύ χιούμορ και μια ιδιαίτερη αίσθηση περί δικαίου και αδίκου επιθεωρητή Μπέρνι Γκούντερ, έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος. 

Γαλλική Ριβιέρα, 1956. Ο Έριχ Μίλκε, υποδιευθυντής της Στάζι, αναθέτει στον επιθεωρητή Μπέρνι Γκούντερ να ταξιδέψει στο Λονδίνο και να δηλητηριάσει με θάλλιο την Ανν Φρεντς, πράκτορα με την οποία είχαν συνεργαστεί και οι δύο στο παρελθόν. Ο Μίλκε δεν του αφήνει κανένα περιθώριο να αρνηθεί. Στο ταξίδι προς την Αγγλία συνοδεύει τον Γκούντερ ο Φρίντριχ Κορς, παλιός σύντροφός του από την Κρίπο, που πλέον εργάζεται για τη Στάζι και βρίσκεται εκεί για να εξασφαλίσει ότι ο επιθεωρητής θα κάνει σωστά τη δουλειά. Ενώ ταξιδεύουν προς το Καλαί ο Γκούντερ το σκάει. Κατευθύνεται προς τα γερμανικά σύνορα προσπαθώντας να περάσει απαρατήρητος, ενώ φέρνει στη μνήμη του την τελευταία φορά που συνεργάστηκε με τον Κορς.

Βαυαρικές Άλπεις, 1939. Στην εξοχική κατοικία του Χίτλερ στο Ομπερσάλτσμπεργκ δολοφονείται ένας μηχανικός, ο οποίος επιβλέπει τα έργα που γίνονται στα Εδάφη του Ηγέτη. Ο Μπέρνι Γκούντερ επιλέγεται για να διαλευκάνει την υπόθεση υπό άκρα μυστικότητα και παίρνει μαζί του ως βοηθό τον Φρίντριχ Κορς. Έχει ακριβώς μία βδομάδα για να βρει τον δολοφόνο, μέχρι να έρθει ο Χίτλερ για τον εορτασμό των πεντηκοστών γενεθλίων του. Ο Μπέρνι ξέρει καλά σε τι μπελάδες έχει μπλέξει. Θα είναι καταστροφικό αν ο Χίτλερ ανακαλύψει ότι έχει διαπραχθεί ένας φόνος στη βεράντα του σπιτιού του. Το βουνό όμως φιλοξενεί και την ελίτ του ναζιστικού κόμματος. Θα είναι χειρότερο για τον Γκούντερ αν ο δολοφόνος είναι ένας από αυτούς.1939 και 1956. Δύο διαφορετικές εποχές που συγκλίνουν με εκρηκτικό τρόπο σε ένα συγκλονιστικό φινάλε.

«Μην το διαδώσεις» της Lesley Kara από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ένα υπέροχο ντεμπούτο με μια ύπουλα έξυπνη υπόθεση και μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μέχρι την τελευταία πρόταση. Πρόκειται για ένα από τα δυνατά ψυχολογικά θρίλερ του φθινοπώρου. Όταν η Τζοάνα, μια ανύπαντρη μητέρα, ακούει μια φήμη στην είσοδο του σχολείου, δεν έχει κανένα σκοπό να τη διαδώσει. Η ανάγκη, όμως, για αποδοχή από τις άλλες μητέρες την κάνει να παραβεί τις αρχές της. Το ένα σχόλιο φέρνει το άλλο και τώρα πια δεν υπάρχει γυρισμός.

Οι φήμες λένε ότι μια γνωστή δολοφόνος, η Σάλι ΜακΓκόουαν, ζει με νέα ταυτότητα στη μικρή, ήσυχη πόλη τους. Η ίδια, όταν ήταν δέκα ετών, πριν από σαράντα επτά χρόνια, είχε μαχαιρώσει ένα μικρό αγόρι. Αφού κι η ίδια ήταν ανήλικη, δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία της και η ταυτότητά της προστατεύεται από την αστυνομία. Ποια είναι, λοιπόν, η δολοφόνος που ζει ανάμεσά τους; Έχει σωφρονιστεί ή αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά της πόλης; Η Τζοάνα θα μετανιώσει τη μέρα που τόλμησε να πει εκείνες τις λέξεις

«Absolute proof - Η απόλυτη απόδειξη» του Peter James από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Ένας απλός άντρας, μια πολύπλοκη αποστολή. Ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης του απόλυτου μυστηρίου. Ο δημοσιογράφος Ross Hunter είναι επιφυλακτικός όταν ένας ηλικιωμένος άντρας τον πλησιάζει και υποστηρίζει πως έχει την απόλυτη απόδειξη για την ύπαρξη του Θεού. Όμως, η περιέργειά του υπερισχύει και, όπως κινείται από τον σκεπτικισμό, σε μια παθιασμένη αναζήτηση που απειλεί τον γάμο του αλλά και την ίδια του τη ζωή, αντιλαμβάνεται πως μια τέτοια απόδειξη μπορεί να απειλήσει τη σταθερότητα ολόκληρου του κόσμου.

Εκατομμυριούχοι ευαγγελιστές, απεσταλμένοι του Πάπα, μια ύποπτη φαρμακευτική εταιρεία και αντικρουόμενα συμφέροντα, τόσο θρησκευτικά όσο και οικονομικά, κατευθύνουν τις έρευνές του, ελπίζοντας να εκμεταλλευτούν τα ευρήματα προς όφελός τους. Στο μεταξύ, ο Ross πλησιάζει ολοένα και περισσότερο σε κάτι απίστευτο, το οποίο δα δοκιμάσει και τη δική του πίστη. Ένα συγκλονιστικό διεθνές θρίλερ με έντονη δράση, ίντριγκα και θεωρίες συνωμοσίας παγκόσμιας κλίμακας, το Absolute proof είναι ένα ακόμα μοναδικό best seller.

«Οι τελετουργίες του νερού» της Saenz de Urturi Eva Garcia από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Το δεύτερο μέρος της τριλογίας της «Λευκής Πόλης» που συνάρπασε την Ισπανία και έγινε διεθνές μπέστ σέλερ. Η Άνα Μπελέν Λιάνιο, ο πρώτος έρωτας του Κράκεν, βρίσκεται δολοφονημένη στην Άλαβα. Το μαρτύριο του θανάτου της παραπέμπει σε μια πανάρχαια τελετουργία όπου το θύμα κρεμιέται ανάποδα και βυθίζεται σε έναν λέβητα με καυτό νερό. Ο λέβητας είναι αυθεντικό κομμάτι από την Εποχή του Χαλκού. Και μια λεπτομέρεια κάνει τη φρίκη ακόμη μεγαλύτερη: Η Άνα Μπελέν ήταν έγκυος…

Όπως φαίνεται σύντομα, ο δολοφόνος δε θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσει να σκοτώνει μέλλοντες γονείς, μιμούμενος τις τελετουργίες του νερού, διαλέγοντας προσεκτικά ιερές τοποθεσίες της Χώρας των Βάσκων και της Κανταβρίας για τα εγκλήματά του. Η υπόθεση ξυπνά στον Κράκεν οδυνηρές μνήμες, από το καλοκαίρι του 1992, τότε που με τους τρεις καλύτερούς του φίλους πρωτοσυνάντησαν την αινιγματική Άνα Μπελέν Λιάνιο – μια γνωριμία που τους σημάδεψε για πάντα. Και ταυτόχρονα, του γεννά έναν φόβο χωρίς προηγούμενο. Γιατί η Άλμπα, η προϊσταμένη του και γυναίκα που αγαπά, είναι έγκυος – και κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος του δολοφόνου…

«Το καταφύγιο» της Lucy Foley από τις εκδόσεις Μίνωας 

Ένα συναρπαστικό, καθηλωτικό θρίλερ με πανέξυπνη γραφή, που θυμίζει Άγκαθα Κρίστι, δοσμένο με πειστικά απειλητικό ύφος και υποβλητική ατμόσφαιρα. Ένα απομακρυσμένο κυνηγετικό καταφύγιο, βαθιά στα Υψίπεδα της Σκοτίας, είναι το μέρος που έχει επιλέξει μια παρέα παλιών φίλων για να περάσει τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς. Μια παράδοση δέκα χρόνων που ξεκίνησε όταν ήταν φοιτητές στην Οξφόρδη και που τους θέλει να υποδέχονται πάντα όλοι μαζί τη νέα χρονιά.

Το βάρος, όμως, των κρυμμένων μυστικών αποδεικνύεται υπερβολικά μεγάλο για να αντισταθμίσει την εξασθενημένη νοσταλγία και, πάνω στο ξεφάντωμα της γιορτινής βραδιάς, το νήμα που τους κρατά όλους ενωμένους σπάει. Ένα μέλος της παρέας απομακρύνεται από τη ζεστασιά του καταφυγίου, την ίδια στιγμή που στην περιοχή κυκλοφορείένας μανιακός δολοφόνος, ενώ το ίδιο το καταφύγιο κρύβει ένα σκοτεινό μυστικό… Ανήμερα την Πρωτοχρονιά το αγνοούμενο μέλος της παρέας βρίσκεται νεκρό!

«Νύχτες Πυρετού» της Μαρκέλλας Μικέλη από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Μια νέα γυναίκα, αποκλεισμένη σ’ ένα δωμάτιο αναμνήσεων, μέσα στον πυρετό της, διασχίζει τις ζωές των ανθρώπων με τους οποίους ήρθε ή νομίζει ότι ήρθε σε επαφή, θέτοντας τους δικούς της όρους, καθώς τα πάντα λειτουργούν χωρίς κανόνες. Αισθάνεται μέσα από το σώμα τους, διαμορφώνει τις σκέψεις τους, τα αναποδογυρίζει όλα, τα ελευθερώνει εκ μέρους τους, τα αφήνει να εκφράζουν τον εαυτό τους μέσα από τον έρωτα του ανθρώπου για τον άνθρωπο και την ασίγαστη δίψα του σεξ. Το σωστό και το λάθος δεν υπάρχουν, υπάρχει μόνο η ζωή.

Διαδρομές σε δρόμους, πόλεις, σπίτια, εκκλησίες, βιβλιοθήκες, και μια ασίγαστη ροή ανθρώπων που τολμούν ‒ή δεν τολμούν‒, που κρύβονται ή φανερώνονται, καθώς θέλουν να ζήσουν τη φύση τους, επιτελώντας τις άγραφες επιταγές της ύπαρξής τους. Μια σεξουαλική σχέση με τα πάντα. Και η αγάπη αθώα, ευγενική, αέναη θυσία και προσφορά στο Θάνατο, καθώς το Καλό και το Κακό περπατούν πιασμένα από το χέρι χτίζοντας και γκρεμίζοντας διαρκώς τον κόσμο.

«Ερωτήματα» του Νίκου Γραίκου από τις εκδόσεις Συρτάρι 

Γεννιέσαι ή γίνεσαι; Το αίμα νερό δε γίνεται; Η φιλία είναι πόνος ή χαρά; Η ευτυχία είναι υποχρεωτική; Ο θάνατος μπορεί να είναι γαλήνιος; Μία ζωή γεμάτη με ερωτηματικά και θαυμαστικά. «Αυτά τα ερωτήματα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Να σας τα χαρίσω σε ένα μικρό βιβλιαράκι, να το βάλω κρυφά στην τσέπη σας. Ίσως μια μέρα να καθίσουμε στο μικρό βιεννέζικο σαλονάκι. Δεν ξέρω πού είναι τώρα. Να μιλήσουμε. Να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια. Ίσως ένα δάκρυ να κυλήσει στο μάγουλο. Ίσως να σκάσει ένα χαμόγελο. Ίσως να παραδεχτούμε τον κοινό μας πόνο. Να βρούμε λίγη από την παραμυθία που έχουμε τόσο ανάγκη» σημειώνει ο συγγραφέας Νίκος Γραίκος στο οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου του.

ΚορονοϊόςΚαστανιώτηςκαραντίναΜίνωαςΣυρτάριΚέδροςΧάρτινη ΠόληπανδημίαΨυχογιόςΔιόπτρα