Βιβλίο|10.01.2019 19:46

Επιλογές από βιβλία Ελλήνων συγγραφέων (pics)

Γιώργος Βαϊλάκης

Τα πιο πρόσφατα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων δείχνουν ότι η εγχώρια λογοτεχνία εξακολουθεί να αποτελεί μία αξιόπιστη απάντηση στις δύσκολες εποχές, αλλά και να συνδυάζει τις πιο διαφορετικές τάσεις: Από υποθέσεις μυστηρίου και ατμοσφαιρικές αναπαραστάσεις παλαιότερων εποχών, μέχρι την περιπέτεια, τον εσωτερικό μονόλογο, τις εξομολογητικές αναδρομές, την αλληγορία και τις πιο γοητευτικές ιστορίες μαγικού ρεαλισμού.

Εδώ προτείνουμε μερικά μόνο από τα πιο ενδιαφέροντα και ικανά δείγματα, για να σας συντροφεύουν τις χειμωνιάτικες μέρες…

«Πειραιάς βαθύς - Μυστήρια και φόνοι» του Διονύση Χαριτόπουλου

Εκδόσεις: Τόπος, Σελίδες: 238

Μετά τα «Εκ Πειραιώς» και «Πειραιώτες» η τριλογία του Πειραιά ολοκληρώνεται με το βιβλίο «Πειραιάς βαθύς». Βεντέτες, βιασμοί, δολοφονίες, συμμορίες νταήδων, σωματέμποροι, τρόμος και έγκλημα στο «λιμάνι της παρανομίας» των δεκαετιών του 1950 και του 1960. Ο Διονύσης Χαριτόπουλος βασίζεται σε δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής και αφηγείται -πάντα με τον δικό του συναρπαστικό τρόπο- ζοφερές ιστορίες για τον υπόκοσμο του Πειραιά και το βαρύ παρελθόν του, όπως ακριβώς συνέβησαν, χωρίς μύθους και ωραιοποιήσεις.

«Ολομόναχος: Αυτοβιογραφική προφητεία» του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Εκδόσεις Μεταίχμιο, Σελίδες: 101

Ένα μυστικό αποσιωπημένο για πάνω από μισό αιώνα, έρχεται ανέλπιστα στην επιφάνεια για να φωτίσει το αόρατο νήμα που συνδέει τη ζωή του συγγραφέα με εκείνη του πατέρα του. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεδιπλώνει την ιστορία του σε τρεις εκδοχές: Η πρώτη είναι όσα νομίζει ότι ξέρει ο γιος μέχρι την αποκάλυψη του μυστικού, η δεύτερη έρχεται να εκθέσει τα νέα δεδομένα και η τρίτη ανασυνθέτει την πορεία της οικογένειας μέσα στον χρόνο, συνταιριάζοντας τα ήδη γνωστά στοιχεία με τα επιμελώς κρυμμένα.

«Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά» του Κώστα Κατσουλάρη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Σελίδες: 272

Στην Αθήνα του 2013, ο 15χρονος αλβανικής καταγωγής Νάσος, ο πιο χαρισματικός μαθητής του γυμνασίου, δεν εμφανίζεται την πρώτη μέρα στο λύκειο. Ο μόνος που δεν αποδέχεται την εξαφάνιση του παιδιού είναι ο φιλόλογός του Αργύρης Σταυρινός. Ο καθηγητής ψάχνει το παιδί στον μικρόκοσμο του Κολωνού, όπου μαίνεται πόλεμος ανάμεσα σε χρυσαυγίτες και αντιφασίστες σε αυτό το επιδέξιο πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα.

«Το μουσείο των τύψεων και άλλα διηγήματα» του Αχιλλέα Κυριακίδη

Εκδόσεις: Πατάκη, Σελίδες: 148

Ένας επιμελητής εκδόσεων βελτιώνει το ύφος συγγραφέων και επεμβαίνει ακόμα και σε κλασικά κείμενα. Ένας μανιώδης αναγνώστης χάνεται στα λαβυρινθώδη προσχέδια διηγημάτων του αγαπημένου του συγγραφέα. Ένας άλλος γευματίζει µε τον Φούνες τον µνήµονα, την ώρα που ο Μπόρχες που τον επινόησε βρίσκεται αντιμέτωπος µε το αίνιγμα του χρόνου. Ο Αχιλλέας Κυριακίδης μας παραδίδει έντονα βιβλιοφιλικά διηγήματα που αποτελούν ατμοσφαιρικές εντρυφήσεις στον κόσμο των βιβλίων.

«Ο λιμός» του Παύλου Αμυρά

Εκδόσεις: Διόπτρα, Σελίδες: 440

Η Αθήνα, το Δεκέμβριο 1941, έχει βυθιστεί στον εφιάλτη του μεγάλου λιμού. Ένας λοχαγός των Ες Ες, ο οποίος ερευνά μια υπόθεση για λογαριασμό του υπουργού Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς, δολοφονείται άγρια στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Την έρευνα της δολοφονίας αναλαμβάνει ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, ο οποίος επιστρέφει στην ενεργό δράση. Εδώ, η αστυνομική πλοκή και η νουάρ αφήγηση συγκροτούν ένα ιστορικό μυθιστόρημα με ολοζώντανους ήρωες, που συνυπάρχουν με αληθινά ιστορικά πρόσωπα.

«Γάλα μαγνησίας» του Κώστα Ακριβού

Εκδόεις: Μεταίχμιο, Σελίδες: 308

Σχέδια και όνειρα για το μέλλον, νεανικοί έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, φάρσες και πολιτικές ανησυχίες. Αυτές είναι οι καθημερινές έγνοιες μιας παρέας εφήβων που μεγαλώνουν εσώκλειστοι σε ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου της δεκαετίας του '70. Ώσπου, ένα τραγικό περιστατικό σημαδεύει τη ζωή τους. Αρκετά χρόνια αργότερα, οι ήρωες εξακολουθούν να βασανίζονται από αυτό. Παράλληλα, ο συγγραφέας επιχειρεί μια ηθογραφία εποχής που αποδίδεται ιδιαίτερα παραστατικά.

«Στ΄ αμπέλια» του Σταύρου Ζουμπουλάκη

Εκδόσεις: Πόλις, Σελίδες: 96

Τα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας στο χωριό Συκιά της Λακωνίας θυμάται ο συγγραφέας. Δεν υπάρχει διάθεση για εξωραϊστική νοσταλγία, αλλά μια απροκατάληπτη ματιά πάνω σε έναν κόσμο σκληρό -  την ελληνική επαρχία της δεκαετίας του εξήντα. Ο συγγραφέας δεν είχε διάθεση να διηγηθεί τα παιδικά του χρόνια, παρά μόνο όσο χρειαζόταν για να διασωθεί το ίχνος αυτού του κόσμου. Λογοτεχνική γραφή, αυτοβιογραφική ενδοσκόπηση, ψυχολογική μαρτυρία και στοχασμός, δένονται με έναν αξεδιάλυτο και γοητευτικό τρόπο. 

«Χίλιες ανάσες» της Ιωάννας Καρυστιάνη

Εκδόσεις: Καστανιώτη, Σελίδες: 320

Ένα νησί, ένας νεκρός, τρεις φίλες. Άλυτα αινίγματα, αμφιβολίες, παλιά μυστικά, αλλά και το βάρος των σχέσεων, η ανθρώπινη τρυφερότητα και η ζωή καθημερινών ανθρώπων αποτελούν την πρώτη ύλη του νέου μυθιστορήματος της συγγραφέως. Οι συνθέσεις της Ιωάννας Καρυστιάνη, όπως κάθε σημαντικό λογοτεχνικό έργο, είναι επιτεύγματα της γλώσσας. Και εδώ, η γραφή της -για ακόμη μία φορά- διατρανώνει τη δύναμη της επιβολής της.

«Το δέντρο της υπακοής» της Βασιλικής Πέτσα

Εκδόσεις: Πόλις, Σελίδες: 328

Μια περιπλάνηση από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία μέχρι το Αραράτ, από τη Σιβηρία και την Αράλη έως τον Ατλαντικό. Πρόσωπα που αναζητούν τη σωτηρία και αγωνίζονται ενάντια στη φθορά, στη βία, στην αδράνεια. Ενα φιλόδοξο σπονδυλωτό μυθιστόρημα που, μέσα από ιστορίες ιδιωτικές και δημόσιες, με κοινό σημείο αναφοράς την Οκτωβριανή Επανάσταση, μιλάει για τη βασανιστική επιθυμία της ουτοπίας, την προσδοκία για ένα σημάδι θεϊκής παρουσίας, αλλά και για τη λαχτάρα της καλλιτεχνικής αναγνώρισης.

«Ο άντρας της πέμπτης πράξης» του Αλέξη Σταμάτη

Εκδόσεις: Καστανιώτη, Σελίδες: 284

Ένα παιδί μένει ορφανό και διψασμένο για αγάπη, βυθίζεται στην αγκαλιά των βιβλίων. Λίγο μετά, ο άτολμος έφηβος, παρασυρμένος στον Κήπο των Ηδονών, μυείται στην καταραμένη τέχνη, στο αλκοόλ και στον αισθησιασμό. Κι ύστερα, στην ερωτική ονειροφαντασία, που θα τον οδηγήσει στη θλίψη. Μια εναγώνια περιπέτεια με αλλεπάλληλες εναλλαγές, ένα παιχνίδι ζήλιας και θαυμασμού, μια αναμέτρηση με το θάνατο. Και όλα αυτά, προσεκτικά σκηνοθετημένα από έναν δεξιοτέχνη συγγραφέα που δεν χάνει ούτε μία στιγμή το νήμα της αφήγησης.

«Καινούργια μέρα» του Νίκου Χρυσού 

Εκδόσεις: Καστανιώτη, Σελίδες: 688

Ένα βράδυ του Δεκεμβρίου σε μια σκοτεινή γωνιά του Λιμανιού, τρεις άντρες πυρπολούν ζωντανό τον Σεβαστιανό, έναν κλοσάρ που έχει τη φήμη δεινού παραμυθά. Ο Παύλος, ο νεότερος από τους τρεις θύτες, συγκλονισμένος από την αγριότητα του εγκλήματος αναζητά στοιχεία για το θύμα, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξιλεωθεί από τις τύψεις. Μέσα στη σύγχυσή του, πιστεύει πως αν ζωντανέψει την ιστορία του νεκρού, θα τον επαναφέρει στη ζωή. Μια τολμηρή και επιδέξια κατάβαση στην κόλαση του περιθωρίου, μέσα από μία άρτια μυθοπλασία.

«Ο Ορφέας και ο Ανδρέας» του Ανδρέα Μήτσου

Εκδόσεις: Καστανιώτη, Σελίδες: 169

Μία συλλογή διηγημάτων από τον εξαιρετικό τεχνίτη Ανδρέα Μήτσου. Μέσα σε κάθε διήγημα μπορούμε να δούμε τον άριστο χειρισμό του λόγου και μέσω αυτού μπορούμε να παρακολουθήσουμε – σαν μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο- την εξέλιξη της ιστορίας με αριστοτεχνικό τρόπο. Ακόμη και αν το ερέθισμά του είναι ευτελές ή συνηθισμένο, το μετουσιώνει σε κάτι το άκρως συναρπαστικό, ενδιαφέρον και απρόσμενα δραματικό.

«Αδέλφια» του Γιώργου Συμπάρδη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Σελίδες: 312

Ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, όπου σε μια οικογένεια της δεκαετίας του ’50 και των αρχών του ’60 συμβαίνει ένας εμφύλιος ανάμεσα στα δυο αδέλφια, σε έναν Κάιν και έναν Αβελ κατ’ αναλογία. Και ενώ τα δύο αδέλφια σφάζονται στο οικογενειακό τους τερέν, τριγύρω τους διαγράφεται από τον συγγραφέα -με ανάγλυφα χρώματα- η ελληνική περιφέρεια του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα.

«Καπνισμένα ερείπια» του Βασίλη Κουνέλη

Εκδόσεις: Καστανιώτη, Σελίδες: 384

Ο δικηγόρος Φίλιππος Γιαννόπουλος αφηγείται τη γέννηση, την ενηλικίωση και την εξέλιξη του πελάτη του, τρομοκράτη Ηρακλή Κοντού, μέλους της διαβόητης Επαναστατικής Οργάνωσης των Οκτώ. Στο πλάι συντρόφων, αλλά και του ηγέτη της οργάνωσης, ο ήρωας έχει το χρόνο να διδαχτεί και να ανιχνεύσει όλο το φάσμα των μεγάλων αντιφάσεων, ενώ η ωμή βία η οποία τον κατακλύζει, συγκλονίζει και διαμελίζει την ύπαρξή του. Μια ιστορία συλλογική και ατομική, στην οποία η προσωπική αγωνία επιμένει να αναζητά ταυτότητα, καθώς και μια κάποια διαφυγή.

εκδόσειςπεζογραφία