Βιβλίο|08.06.2021 01:37

Από το «Stamped» μέχρι το «Σανατόριο»: Έξι βιβλία για να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί.

«Στιγματισμένοι (Stamped) - ο Ρατσισμός, ο Αντιρατσισμός και Εσύ» του Jason Reynolds από τις εκδόσεις Δίκτυ

Ο μύθος της φυλετικής ανωτερότητας ανέκαθεν χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για την απόκτηση δύναμης. Δημιούργησε διαχωρισμούς και επέβαλε σιωπή. Ο ρατσισμός είναι συνυφασμένος με την οικοδόμηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο βήμα για το χτίσιμο μιας αντιρατσιστικής Αμερικής είναι η αναγνώριση του ρατσιστικού της παρελθόντος – και παρόντος. Το βιβλίο αποτελεί έναν οδηγό για το πώς γεννήθηκε ο ρατσισμός, πώς διαδόθηκε και πώς τελικά μπορεί να εξουδετερωθεί. Μέσα από μια καθηλωτική, γρήγορη και δυνατή αφήγηση, το «Stamped» ρίχνει φως ακόμα και στις πιο ύπουλες μορφές ρατσιστικών αντιλήψεων και δείχνει τρόπους για να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν.

«Αυτή η κυνικά ρεαλιστική αφήγηση για την ιστορία του ρατσισμού στις ΗΠΑ είναι αναζωογονητική απλή και απίστευτα βαθιά. Αυτό είναι το βιβλίο ιστορίας που χρειαζόμουν ως έφηβη» έγραψε η βραβευμένη συγγραφέας Renée Watson, αλλά και ο Jacqueline Woodson, ο οποίος είναι κάτοχος του Εθνικού Βραβείου καλύτερου βιβλίου νεανικής λογοτεχνίας στις ΗΠΑ, τόνισε ότι «Ενα εκπληκτικά έγκαιρο και κατανοητό μανιφέστο για νέους. Με χιούμορ, σκοτεινό σε κάποια σημεία, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο με πληροφορίες, στοχαστικό και ακριβές. Το "Stamped" είναι το βιβλίο που θα ήθελα να είχα διαβάσει μικρή και είμαι πραγματικά ευγνώμων που μπορούν τώρα να διαβάσουν τα παιδιά μου».

Η νοσταλγία του αίματος» του Ντάριο Κορέντι από τις εκδόσεις Μίνωας

Μια σειρά από άγρια εγκλήματα αναστατώνουν το Μποτανούκο, μια μικρή επαρχιακή πόλη στη βόρεια Ιταλία. Πτώματα ακρωτηριασμένων γυναικών, σημάδια κανιβαλισμού, βελόνες τοποθετημένες όπως σε ένα τελετουργικό μαγείας και μια μυστηριώδης επιγραφή με αίμα στη σκηνή του εγκλήματος: ΒιΒε.

Καθώς η αστυνομία αδυνατεί να βρει τον δολοφόνο, δύο δημοσιογράφοι ερευνούν την υπόθεση: ο Μάρκο Μπεζάνα, δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ στα πρόθυρα συνταξιοδότησης, προσγειω­μένος, ηθικός, πικρόχολος, και η νεαρή πρακτικάρια, η εικοσιεξάχρονη Ιλάρια Πιάτι. Αδέξια, ατημέλητη, χωρίς ούτε έναν θαυμαστή, χωρίς προστάτες, κουβαλώντας ένα τραύμα που σημάδεψε την παιδική της ηλικία.

Είναι η Ιλάρια, όμως, που συνειδητοποιεί ότι ο δολοφόνος μιμείται τον Βιντσέντσο Βερτσένι, «βαμπίρ του Μποτανούκο», τον πρώτο Ιταλό κατά συρροή δολοφόνο, τον οποίο μελέτησε ο Λομπρόζο με την παραληρηματική σχολαστικότητα που χαρακτήριζε την επιστήμη της εγκληματολογίας στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα. Τι μπορεί να συνδέει τα θύματα με αυτόν τον δολοφόνο που πέθανε πριν από έναν αιώνα; Ένας ηλικιωμένος άντρας και μια κοπέλα, από τα πιο όμορφα και εμβληματικά ζευγάρια που δημιούργησε ποτέ το ιταλικό νουάρ, ενώνουν τις δυνάμεις τους και τα απίθανα μέσα που διαθέτουν για να αποδεχτούν την πρόκληση του κακού και να κυνηγήσουν οι ίδιοι έναν μανιακό και επικίνδυνο δολοφόνο. Μια συναρπαστική έρευνα που κόβει την ανάσα!

«Το Σανατόριο» της Σάρα Πιρς από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα πεντάστερο επιβλητικό ξενοδοχείο στις Ελβετικές Άλπεις. Ένα παλιό σανατόριο. Χωμένο στο χιόνι. Απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο. Μια αστυνομικός στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όταν η ντετέκτιβ Έλιν Γουόρνερ λαμβάνει μια πρόσκληση από τον αποξενωμένο αδελφό της να γιορτάσουν τον πρόσφατο αρραβώνα του σε ένα χειμερινό θέρετρο, δεν μπορεί παρά να τη δεχτεί. Φτάνοντας, όμως, στο Λε Σομέ, εν μέσω μιας απειλητικής χιονοθύελλας, η Έλιν αμέσως νιώθει νευρικότητα.

Παρά το ειδυλλιακό σκηνικό, τόσο ο χώρος όσο και ο αδελφός της, Άιζακ, την αγχώνουν. Και όταν ξυπνούν, το επόμενο πρωί, η αρραβωνιαστικιά του έχει εξαφανιστεί. Ενώ η χιονοθύελλα μαίνεται αποκλείοντας την πρόσβαση στο ξενοδοχείο και η γυναίκα παραμένει άφαντη, οι ένοικοι του ξενοδοχείου αρχίζουν να πανικοβάλλονται

«Αναλφάβητος» του Sebastian Fitzek από τις εκδόσεις Διόπτρα

O Μίλαν Μπεργκ περιμένει υπομονετικά στο φανάρι. Ένα αυτοκίνητο σταματάει δίπλα του. Στο πίσω κάθισμα ένα τρομοκρατημένο κορίτσι κρατάει κολλημένο στο τζάμι ένα σημείωμα: «Βοήθεια, αυτοί είναι οι γονείς». Μια κραυγή για βοήθεια; Ο Μίλαν δεν έχει ιδέα. Είναι αναλφάβητος. Όμως, το ένστικτό του φωνάζει ότι το κορίτσι βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο.

Στα μάτια της είναι ζωγραφισμένος ο φόβος κι αυτό είναι ένα μήνυμα που μπορεί να «διαβάσει». Αποφασίζει να ακολουθήσει το αυτοκίνητο, κι έτσι ξεκινά μια εφιαλτική περιπλάνηση που θα τον οδηγήσει σε μια σκληρή συνειδητοποίηση: Κάποιες φορές η αλήθεια είναι υπερβολικά φριχτή για να την αντέξεις… Κάποιες φορές η άγνοια είναι το μεγαλύτερο δώρο του κόσμου

«Περιπολία για τζίνι στη μοβ γραμμή» της Ντίπα Αναππάρα από τις εκδόσεις Πατάκης

«Πριν από τρεις εβδοµάδες ήµουν απλώς ένας µαθητής, αλλά τώρα είµαι ντετέκτιβ και δουλεύω σε τσαγερί...». Ο εννιάχρονος Τζάι ζει σε µια µεγαλούπολη της Ινδίας και παρακολουθεί φανατικά ριάλιτι µε αστυνοµικούς. Όταν εξαφανίζεται ένας συµµαθητής του, ο Τζάι αποφασίζει να τον βρει εφαρµόζοντας στην πράξη όλα όσα έχει µάθει για τη διαλεύκανση του εγκλήµατος από τα επεισόδια της «Αστυνοµικής περιπολίας».

Με τους κολλητούς του φίλους, την Παρί και τον Φάιζ, στο πλευρό του, πηγαίνει σε µερικά από τα πιο επικίνδυνα µέρη της πόλης, στο παζάρι τη νύχτα, ακόµη και στον σιδηροδροµικό σταθµό στο τέρµα της Μοβ Γραµµής. Εξαφανίζονται όµως και άλλα παιδιά, και οι τρεις φίλοι, στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν την αλήθεια, έρχονται αντιµέτωποι µε τροµοκρατηµένους γονείς, ένα αδιάφορο αστυνοµικό σώµα και τζίνι που κλέβουν ψυχές...

«Το µυθιστόρηµα στα καλύτερά του! Γραφή συµπάσχουσα και αριστοτεχνική, καθώς επίσης στέρεη και στιβαρή. Νοιαζόµαστε πραγµατικά για τους ήρωες της Αναππάρα από την πρώτη σελίδα, και η ανάγνωση µας ανταµείβει» έγραψε η Ανν Ενράιτ.

«Άκου τον γάμο σου» του John Jay Osborn από τις εκδόσεις Key books

Μια γυναίκα, ένας άντρας, μια σύμβουλος γάμου. Η Γκρέτσεν και ο Στιβ είναι παντρεμένοι πολλά χρόνια. Κάτοικοι Σαν Φρανσίσκο, με δύο παιδιά και απαιτητικές δουλειές, ζουν πλέον σε διάσταση μέχρι που αποφασίζουν να επισκεφθούν μία οικογενειακή σύμβουλο προκειμένου να τους βοηθήσει να ξεκαθαρίσουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους.

Το «Άκου τον γάμο σου» διαδραματίζεται σε διάστημα δέκα μηνών, αποκλειστικά στο γραφείο της συμβούλου, που αποτελεί το σκηνικό μιας ιστορίας φορτισμένης από τις απογοητεύσεις, τις προσδοκίες, τις στιγμές τρυφερότητας και τις αναπόφευκτες εντάσεις, συνθήκες οικείες σε κάθε ζευγάρι, παντρεμένο ή μη. Μέσα από την κρίση στη σχέση των πρωταγωνιστών, ο John Jay Osborn φωτίζει τα εμπόδια που οι ίδιοι βάζουμε στους εαυτούς μας, τις καταστάσεις που απομακρύνουν τον έναν από τον άλλον – αλλά κι εκείνες που μας φέρνουν πιο κοντά.

Συγκινητικό και τρυφερό, το «Άκου τον γάμο σου» θα αγγίξει κάθε έναν από εμάς που αναζητά απαντήσεις και διέξοδο για τη σχέση του – η κατανόηση, η αποδοχή, η συγχώρεση και, το κυριότερο, η αγάπη δεν κάνουν ποτέ λάθος. «Ένα ευεργετικό βιβλίο για οποιονδήποτε βρίσκεται σε σχέση ή είναι παντρεμένος. Το μυθιστόρημα αυτό μπορεί να αποτελέσει ιδανικό οδηγό για να ανακαλύψουμε αν η σχέση μας έχει μέλλον και πώς μπορούμε να την ενδυναμώσουμε» έγραψε το New York Journal of Books.

Όλες οι ειδήσεις

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τον πολιτισμό: Περισσότερες από 100 συναυλίες και παραστάσεις

American Horror Story: Ανακοινώθηκε η πρεμιέρα της 10ης σεζόν με πρωταγωνιστή τον Macaulay Culkin

Meghan Markle: Όλοι εύχονται για τη νεογέννητη Λίλι - Ανακωχή πριν την καταιγίδα

74ο Φεστιβάλ Καννών: Ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμα - Γυρίζει σελίδα μετά την πανδημία

ΔιόπτραΨυχογιόςΠατάκηςΔίχτυKey booksΜίνωας