Βιβλίο|19.07.2021 06:46

Από τον Ζαχαράτο μέχρι «Τα καλά κορίτσια δε μιλάνε»: Έξι βιβλία για να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί.

«Τα καλά κορίτσια δε μιλάνε» των Katie Cotugno και Candace Bushnell από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η Μαρίν χειρίζεται πάντα επιδέξια αυτούς τους άγραφους κανόνες. Αριστούχα μαθήτρια και αρχισυντάκτρια της σχολικής εφημερίδας, ονειρεύεται το φθινόπωρο να πάει στο Πανεπιστήμιο Μπράουν. Το μέλλον της φαντάζει λαμπρό – και ο νέος και χαρισματικός καθηγητής αγγλικών κύριος Μπέκετ δε χάνει ευκαιρία να εκφράζει τον θαυμασμό του για τα κείμενά της και να συζητάει για βιβλία μαζί της.

Όταν όμως ο Μπεξ υπερβαίνει τα όρια και ρίχνεται στη Μαρίν, εκείνη σοκάρεται και τρομοκρατείται. Μήπως του έδωσε λάθος εντύπωση; Φταίει άραγε εκείνη για τη συμπεριφορά του; Η Μαρίν επιστρατεύει το κουράγιο της και ενημερώνει τη διοίκηση για το συμβάν, αλλά δεν την πιστεύει κανείς. Τώρα είναι αναγκασμένη να βλέπει τον Μπεξ καθημερινά στην τάξη, και εκείνος με κάθε αφορμή τής κάνει τη ζωή δύσκολη.

Η Μαρίν, όμως, δεν πρόκειται να τα παρατήσει. Χρησιμοποιεί την εφημερίδα του σχολείου για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ενώ παράλληλα ξεκινά μια φεμινιστική λέσχη ανάγνωσης. Βρίσκει συμμάχους στους πιο αναπάντεχους ανθρώπους. Καθώς τα πράγματα στο σχολείο αλλά και στην προσωπική της ζωή μοιάζει να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, η Μαρίν πρέπει να βρει τον τρόπο να αποκτήσει πάλι τη χαμένη της δύναμη, αλλά και να ξαναγράψει τους κανόνες… Ένα ευφυέστατο φεμινιστικό μυθιστόρημα στην εποχή του #Metoo.

«Η ψεύτρα και η πόλη» της Αγιέλετ Γκούνταρ - Γκόσεν από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ένα φοβερό μυθιστόρημα με απροσμέτρητη ψυχολογική εμβάθυνση. Η Νοφάρ είναι μια κοπέλα τόσο συνηθισμένη, που φαντάζει σχεδόν αόρατη. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι σερβίρει παγωτά και προσμένει απελπισμένα μια διαφυγή. Ώσπου εμπλέκεται σε ένα θυελλώδες περιστατικό με έναν δημοφιλή πελάτη και τρομερά λόγια γλιστρούν από τα χείλη του. Η ίδια γίνεται ξαφνικά το επίκεντρο της προσοχής, οι πάντες θέλουν να μιλήσουν μαζί της, τα μέσα ενημέρωσης, οι συμμαθητές της, ακόμη και εκείνο το αγόρι, το μοναδικό άτομο που ξέρει την αλήθεια και απαιτεί αντάλλαγμα για τη σιωπή του.

Έπειτα η Νοφάρ γνωρίζει τη Ραϊμόντα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που μόλις έχει χάσει την καλύτερή της φίλη, την οποία επιχειρεί να κρατήσει ζωντανή με εκκεντρικό τρόπο, παρουσιάζοντας τις ιστορίες της για δικές της. Γραμμένο με ανατρεπτική οξυδέρκεια, ορμητική ενέργεια και καυστικό χιούμορ, το βιβλίο αυτό φανερώνει τις εκτεταμένες συνέπειες των παραμικρών επιλογών μας και διερευνά τις μύχιες γωνιές της ανθρώπινης φύσης προκειμένου να αποκαλύψει τον υποκριτή και τον ειλικρινή μέσα στον καθένα μας. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το ψέμα και πόσο πρόθυμοι είμαστε να το πιστέψουμε; Ένα αγωνιώδες μυθιστόρημα για την εξαπάτηση και τις επιπτώσεις της.

«Η Ευτυχία είσαι Εσύ» της Tina Turner από τις εκδόσεις Πεδίο

Η Τίνα Τέρνερ, μία από τις πιο αγαπημένες καλλιτέχνιδες σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκαλύπτει, σε αυτό το βιβλίο, τη γεμάτη χαρά σοφία που κρύβεται πίσω από την εμψυχωτική ιστορία της ζωής της, για να βρείτε την ευτυχία, την ελπίδα και την αγάπη στη δική σας ζωή.

Στο βιβλίο «Η Ευτυχία είσαι Εσύ: Ένας οδηγός για ν' αλλάξεις τη ζωή σου», η Τίνα μάς δείχνει πώς μπορούμε, όλοι μας, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια - ακόμα και να κάνουμε το αδύνατον δυνατόν - και να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας. Εξηγεί πώς να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, εξοπλίζοντάς μας με πνευματικά εργαλεία και σοφές συμβολές ώστε να εμπλουτίσουμε τον μοναδικό δρόμο μας σε αυτόν τον κόσμο.

Επί δεκαετίες, η Τίνα Τέρνερ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα μιας γυναίκας που μπορεί να γεννήσει ελπίδα από το τίποτα, να ξεπεράσει όλους τους περιορισμούς και τα εμπόδια, και να φτάσει σε μια επιτυχία που διαρκεί. Αντλώντας διδάγματα από τα βιώματά της -καθώς κατάφερε ξεκινώντας από πολύ χαμηλά να κατακτήσει την κορυφή- η Τίνα αναλύει τις πρακτικές αρχές του βουδισμού και μας δείχνει πώς, από το 1973, οι αρχές αυτές την έχουν βοηθήσει να ξεπεράσει την απόγνωση, τη δυστυχία και τη φτώχεια και να κατακτήσει τη χαρά, τη σταθερότητα και την ευημερία.

«Όλοι µας γεννιόµαστε, πιστεύω, µε µια µοναδική αποστολή, έναν σκοπό στη ζωή, που µόνο εµείς µπορούµε να εκπληρώσουµε. Αναλαµβάνουµε µια κοινή ευθύνη: να βοηθήσουµε τη µεγάλη οικογένειά µας, την ανθρωπότητα, να εξελίσσεται και να γίνεται όλο και καλύτερη, όλο και πιο ευτυχισµένη». Σήμερα, η Τίνα μοιράζεται τη βαθιά γνώση που έχει αντλήσει από τη συναρπαστική ζωή της, χαρίζοντάς μας το βιβλίο «Η Ευτυχία είσαι Εσύ», που αποτελεί ένα υπέροχο δώρο έμπνευσης και εμψύχωσης για εσάς αι τους αγαπημένους σας.

«Πάστα Σεράνο» του Τάκη Ζαχαράτου από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ο Άγγελος ετοιμάζεται να αποφυλακιστεί έπειτα από είκοσι χρόνια, αλλά δεν νιώθει καμία χαρά. Φοβάται τη ζωή εκεί έξω. Ακόμα και στη φυλακή όμως υπάρχουν άνθρωποι που τον στηρίζουν, ενθαρρύνοντάς τον να γράψει την ιστορία του, για όλα όσα τον έφεραν ως εδώ.

Και κάπως έτσι ξεκινούν όλα… Με ένα φύλλο χαρτί που θα ανοίξει σαν λευκό πανί, θα ταξιδέψει στα πιο άγρια κύματα του πόνου. Θα κατέβει στο υπόγειο της ψυχής του, θα ξεκλειδώσει τη σκουριασμένη πόρτα και θα αναμετρηθεί με τον βάναυσο πατέρα του, με την κακοποίηση της μητέρας και της αδερφής του, και τον Αλέξανδρο, τον φίλο που τον μύησε στον έρωτα, στη χαρά της ψευδαίσθησης αλλά και στις εξαρτήσεις και τον πόνο.

Το φως εναλλάσσεται με το σκοτάδι. Η ελπίδα με την απόγνωση. Οικογένειες σε διάλυση και νέοι άνθρωποι στα άκρα.Το παρόν κοιτάζει κατάματα το παρελθόν ζητώντας εκδίκηση και δικαιοσύνη.

«Στιγμές Παράλληλες» της Χριστίνας Καλλιγιάννη από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Όταν η Μπερναντέτ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα φωτογραφικό πρότζεκτ διάρκειας 365 ημερών, δεν είχε στο μυαλό της πως όλα θα ανατρέπονταν. Η απρόσμενη είσοδος του Άγη στη ζωή της αναταράσσει την καθημερινότητα αλλά και το παρελθόν της, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτό. Η Μπερναντέτ πλέον κρύβει ένα μυστικό που θα αλλάξει για όλους τα δεδομένα.

Ο Σταύρος, ένας νεαρός φοιτητής νομικής και ανιψιός της καλύτερής της φίλης, αποφασίζει να μάθει όλη την αλήθεια για το δυστύχημα που χρόνια πριν του στέρησε την οικογένεια. Ζητά τη βοήθεια της Μπερναντέτ και οι έρευνές τους θα φέρουν στο φως την αλήθεια. Ο υπαίτιος βρίσκεται.

Ένα άλλο έγκλημα, από το 1973, έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Πώς ένα κλεμμένο κόσμημα μπορεί να συνδέεται με όσα εκείνοι αναζητούν; Ιστορίες, μυστικές και φανερές, και σκοτεινές αναμνήσεις που ξυπνούν αλλάζουν το ζύγι. Στιγμές παράλληλες, σκόρπιες και αναπάντεχες, βοηθούν και μπλέκουν το μυστήριο. Η τράπουλα των σχέσεων ανακατεύεται συνεχώς. Οι πραγματικές ταυτότητες αποκαλύπτονται και οι εκπλήξεις δεν σταματούν ποτέ. Όλοι θα εγκλωβιστούν στον ιστό της αράχνης με τα διαμάντια και τα ρουμπίνια.

«Πώς να χωρίσετε με το κινητό σας» της Catherine Price από τις εκδόσεις Key Books

Μήπως το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνήσετε και το τελευταίο πριν κοιμηθείτε είναι να κοιτάξετε το κινητό σας; Παίρνετε συχνά το τηλέφωνό σας στα χέρια, απλώς για να το τσεκάρετε, και πριν το καταλάβετε έχει περάσει μισή ώρα; Λέτε κι εσείς ότι θέλετε να ξοδεύετε λιγότερο χρόνο στο κινητό σας – αλλά δεν έχετε ιδέα πώς να το πετύχετε; Αν ναι, τότε αυτό το βιβλίο είναι γραμμένο για εσάς.

Η βραβευμένη δημοσιογράφος Catherine Price παρουσιάζει έναν απλό, πρακτικό τρόπο προκειμένου να χωρίσετε με το κινητό σας – και στη συνέχεια να τα ξαναβρείτε μαζί του. Ο στόχος: μία μακροχρόνια σχέση που θα σας κάνει να νιώθετε καλά. Θα ανακαλύψετε πώς τα κινητά και οι εφαρμογές τους είναι σχεδιασμένα ώστε να μας εθίζουν και θα μάθετε ότι ο χρόνος που περνάμε χρησιμοποιώντας τα βλάπτει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε, να σκεφτόμαστε σε βάθος και να δημιουργούμε καινούργιες αναμνήσεις. Κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στις ρυθμίσεις του κινητού σας, θα αλλάξετε και τον τρόπο σκέψης σας, ανακτώντας τον έλεγχο της ζωής σας. Ένα απαραίτητο βιβλίο για κάθε χρήστη κινητού τηλεφώνου.

ΔιόπτραΨυχογιόςΧάρτινη ΠόληKey booksMeTooΠεδίοΚαστανιώτης