Βιβλίο|02.08.2021 21:36

Δήμητρα Ιωάννου: «Σωτήριο μέσο τα social media στην καραντίνα, υπάρχει όμως ο κίνδυνος της διαστρέβλωσης της αλήθειας»

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η Δήμητρα Ιωάννου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στο άκουσμα της λέξης «σπίτι» θυμάται τα καλοκαίρια στην Πρέβεζα, όπου πήγαινε διακοπές. Γεύση από αλμύρα, βόλτες στα σοκάκια, ποδηλατάδες, ψημένο καλαμπόκι, παιχνίδι και γλυκό καρπούζι που έλιωνε στο στόμα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πιστή στο ραντεβού της, μας παρουσιάζει μια ακόμα ιστορία με τίτλο «Ο Χορός της Θεάς» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για το έβδομο μυθιστόρημά της, το οποίο είναι ένα αρχαιολογικό θρίλερ που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία μέχρι την τελευταία του σελίδα. Ένα εθιστικό χαρμάνι από συναίσθημα και μυστήριο, έρωτες και πάθη, ίντριγκες και μυστικά, ενώ συνδέει μοναδικά το φως με το σκοτάδι και το παρελθόν με το παρόν.

«Αφορμή στάθηκε μια εκδρομή στο Ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα. Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες επέλεγαν να χτίζουν τα ιερά τους σε ιδιαίτερα ενεργειακούς τόπους. Εκεί, λοιπόν, στο μαγευτικό χώρο απέναντι από τη στοά των Άρκτων και τη λίθινη γέφυρα του Ερασινού ποταμού "ήρθε" και μου "συστήθηκε" ο καθηγητής αρχαιολογίας Νικηφόρος Έξαρχος, καθώς και κάποιοι από τους πιο σημαντικούς ήρωες της ιστορίας. Εκεί συνέλαβα για πρώτη φορά την ιδέα για ένα δυνατό κυνήγι θησαυρού που θα οδηγούσε σε ένα αρχαίο εύρημα ανυπολόγιστης αξίας με επικίνδυνους αντίπαλους, φανατικούς συλλέκτες και στυγνούς αρχαιοκάπηλους. Ένιωσα ενθουσιασμένη, καθώς έφυγα από το ιερό με την υπόθεση ενός ολόκληρου βιβλίου στο μυαλό μου» αναφέρει η ίδια στο ethnos.gr.

Ο «Χορός της Θεάς» είναι προϊόν καθημερινής εργασίας και εντατικής μελέτης που διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο. «Ασχολήθηκα ιδιαίτερα με την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία και ένα έχω να πω… Θα το έκανα ξανά με μεγάλη ευχαρίστηση, καθώς με σαγηνεύει η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας. Το σημείο που χρειάστηκε ιδιαίτερη ενασχόληση ήταν οι γρίφοι, τα σύμβολα, τα αινίγματα και οι λεξάριθμοι που αφήνει πίσω του ο καθηγητής, όλα παρμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία και οδηγούν τη δυναμική τετράδα των πρωταγωνιστών κάθε φορά ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη του κρυμμένου αγάλματος».

Πριν ξεκινήσει το γράψιμο κάθε ιστορίας, η Δήμητρα Ιωάννου κάνει πολλά συμβούλια με τους ήρωες της, που αυτονομούνται και απαιτούν τα δικά τους. «Η αλήθεια είναι πως έχουμε εξαιρετική σχέση με τους ήρωες των βιβλίων μου και περίφημη συνεννόηση μεταξύ μας» λέει χαριτολογώντας. «Έπειτα από πολλή σκέψη και διερεύνηση όλων των ατραπών, στις οποίες θα μπορούσε τυχόν να κατευθυνθεί η ιστορία, επιλέγω την πιο δυνατή εναλλακτική και τότε πλέον η αρχή, το τέλος και οι βασικοί πυλώνες της υπόθεσης κλειδώνουν και δεν αλλάζουν. Παρόλα αυτά, όταν οι πρωταγωνιστές παίρνουν ζωή και ανάσα, αυτονομούνται και αρχίζουν να έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες αντιδράσεις, γνώμες και απόψεις και αφήνομαι να παρασυρθώ στη δυναμική τους και να διερευνήσω το ιδιαίτερο χρώμα του εκάστοτε χαρακτήρα. Μου έχει τύχει αρκετές φορές ένας χαρακτήρας να "επιλέξει" να διαφοροποιηθεί από το αρχικό καλούπι που είχα σκοπό να του δώσω και αυτό ειλικρινά αποτελεί από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της διαδικασίας της συγγραφής».

Η συγγραφή είναι το πάθος της και κάθε φορά ανυπομονεί να ξεκινήσει το επόμενο βιβλίο της για να «χαθεί», όπως λέει και η ίδια, στον κόσμο των ηρώων της, ταξιδεύοντας μαζί τους. Πόσο αγχωτικό, όμως, είναι να ξέρει ένας συγγραφέας πως κάθε χρόνο πρέπει να παραδίδει κάποιες δεκάδες χιλιάδες λέξεις στον εκδότη του; «Όσον αφορά τη δική μου συνεργασία, η απόλυτη αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία πίεση εκ μέρους του εκδοτικού και καμία υποχρέωση από την πλευρά του συγγραφέα. Ο εκδοτικός σέβεται απόλυτα τους ρυθμούς με τους οποίους γράφει και εκφράζεται ο κάθε δημιουργός, ούτως ώστε να παραδώσει ένα άρτιο και ποιοτικό αποτέλεσμα και ο δημιουργός αποφασίζει πότε θα είναι έτοιμος να παραδώσει το επόμενο πόνημά του. Στην περίπτωση μου η συγγραφή είναι η δική μου ανάγκη, εκτόνωση, ψυχοθεραπεία, το δικό μου ταξίδι, το δικό μου μεγάλο πάθος. Άρα, λοιπόν, δεν είναι υποχρέωση, είναι αγάπη» τονίζει.

Κορονοϊός

Η περασμένη χρονιά της πανδημίας αναμφίβολα επέφερε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. «Περάσαμε δύσκολες μέρες στις οποίες δοκιμαστήκαμε αδιαμφισβήτητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Πάντως κάποιες φορές ακόμα κι αυτές οι ζοφερές καταστάσεις φέρνουν πολύτιμες συνειδητοποιήσεις. Πέφτουν μάσκες, ξεκαθαρίζουν τοπία, αναπτύσσονται συναισθήματα αλληλεγγύης ή γίνεται αισθητή η απουσία τους, βαθαίνουν σχέσεις και άλλες διαλύονται όταν δεν έχουν σταθερό υπόβαθρο. Όσο κι αν είναι κάποιες φορές οδυνηρό, τελικά είναι καλό αυτό το ξεκαθάρισμα, καθώς αφήνει χώρο και δημιουργεί νέα ενέργεια για να πάει κανείς μπροστά».

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η υγειονομική κρίση χρησιμοποιείται για να εφαρμοστούν κάποιες ακραίες πολιτικές. Τη ρωτάω αν συμφωνεί με αυτή την άποψη. «Το πιο πρόσφορο έδαφος για ν' ανθίσουν διάφορες θεωρίες που υπονοούν την προώθηση άδηλων ακραίων πολιτικών είναι αυτό του φόβου και της αβεβαιότητας που δημιουργεί μια απορρυθμιστική κατάσταση όπως η πανδημία. Σίγουρα ενημερώνομαι και ακούω πολλά, τα οποία φροντίζω πάντα να περνώ μέσα από τα φίλτρα της λογικής και προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι γίνονται σοβαρές και υπεύθυνες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης» απαντά με ειλικρίνεια.

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά 

Από την ημέρα που έγινε γνωστό το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν τεράστιο. Όλοι ανυπομονούσαν να βρεθούν οι αδίστακτοι κακοποιοί που έκοψαν το νήμα της ζωής της άτυχης Καρολάιν. Μόλις ομολόγησε ο σύζυγός της, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ότι εκείνος σκότωσε την 20χρονη κοπέλα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως οι διαδικτυακοί του φίλοι στο Instagram άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. «Είναι φανερό πως ένα τόσο ειδεχθές έγκλημα σόκαρε το πανελλήνιο, το οποίο δε σταμάτησε να αναζητά πληροφορίες για τις εξελίξεις. Προσωπικά δηλώνω συγκλονισμένη από αυτή την υπόθεση. Από ό,τι άκουσα, κάποιοι έκαναν follow για να εκφράσουν την απαρέσκεια και τη φρίκη τους σε περίπτωση που ο δράστης διάβαζε τα σχόλια στο λογαριασμό του. Από την άλλη, το φαινόμενο των social media δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να παρακολουθεί λεπτομέρειες της ζωής των άλλων και φυσικά τα ερωτηματικά κορυφώνονται, όταν πρόκειται για έναν δολοφόνο. Ο τρόπος με τον οποίο γκρεμίστηκε το προφίλ του νεαρού επιτυχημένου επαγγελματία και αξιοπρεπούς οικογενειάρχη, πιθανότατα έκανε πολλούς ν' αναρωτιούνται και να προσπαθούν να κατανοήσουν πώς να σκέφτεται άραγε ένας άνθρωπος που προέβη σε τόσο σκαιές πράξεις».

Τα social media είναι πλέον η νέα γλώσσα μας κι έχουν επηρεάσει βαθύτατα τις ανθρώπινες σχέσεις. «Θέλω να βλέπω τη θετική πλευρά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τα χρησιμοποιώ με λογική και σταθερά όρια. Επικοινωνώ καθημερινά με τους αναγνώστες και τους βιβλιόφιλους, ανταλλάσσουμε απόψεις και ομολογώ πως ήταν ένα εξαιρετικό μέσο επαφής κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρόλα αυτά αν ζει κανείς τη ζωή του μέσα από το Διαδίκτυο αποκτά μια λανθασμένη εικόνα της πραγματικότητας, όπου η αλήθεια στρεβλώνεται και παρουσιάζεται ωραιοποιημένη και "ζαχαρωμένη". Επίσης, είναι ανησυχητικός ο κίνδυνος του εθισμού καθώς και της διαδικτυακής παρενόχλησης σε όλες της τις μορφές, ιδιαίτερα για τις νεαρότερες ηλικίες. Δεν είναι εύκολο για κάποιον να παραμείνει σήμερα αποσυνδεδεμένος, όμως, είναι καλό η ενασχόληση με το Διαδίκτυο να γίνεται με μέτρο και καθοδήγηση όσον αφορά τις νεαρότερες ηλικίες και να ενθαρρύνεται η συμμετοχή στην αληθινή ζωή αντί της εικονικής».

Η σύγχρονη γυναίκα, όπως δηλώνει η Δήμητρα Ιωάννα, δεν ταυτίζεται πλέον μόνο με τους ρόλους της νοικοκυράς και της μητέρας. «Έχει εν γένει δραστηριοποιηθεί δυναμικά, διεκδικεί ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην αγορά εργασίας, έχει δυναμώσει τη φωνή της, ενώνοντάς την και με τη φωνή των άλλων γυναικών, προσπαθεί ώστε να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, διεκδικεί δίκαια το σεβασμό στη γυναικεία της υπόσταση αλλά και έναν ισότιμο ρόλο με τον άντρα σε όλες τις υπεύθυνες αποφάσεις για το μέλλον και για τη ζωή».

Η Δήμητρα Ιωάννου, έχοντας ζήσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της άνοιας μέσα σε μια οικογένεια, «βιώνω τη λήθη ως κάτι απίστευτα οδυνηρό. Είναι αδιανόητη η αποκοπή ενός ανθρώπου από τους οικείους του, την προηγούμενη ζωή του, τα βιώματά του, τα συναισθήματά του, τις αναμνήσεις του και τη συνολική προσωπικότητά του» υπογραμμιζει. Είναι ένας πολύ δυνατός και αυθεντικός άνθρωπος που πραγματικά χαίρεσαι να μιλάς μαζί της. Σε αφοπλίζει με το χαμόγελο και την ειλικρίνειά της. Δεν φοβάται να πει αυτό που σκέφτεται και αν κάτι της έχουν μάθει οι γονείς της που το τηρεί μέχρι και σήμερα είναι να «μη σταματώ ποτέ να αγωνίζομαι για τα πιστεύω και τα όνειρά μου».


Ο Χορός της Θεάς: Ένα αρχαιολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα

Έπειτα από μια σπουδαία ανακάλυψη, ο καθηγητής αρχαιολογίας Νικηφόρος Έξαρχος δολοφονείται και κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητα του θύτη. Οι δύο κόρες του, η Νίκη και η Ηλέκτρα, παραμερίζουν όλα όσα τις χωρίζουν και ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μάθουν την αλήθεια για το θάνατο του πατέρα τους. Σε έναν άνισο αγώνα με τον χρόνο, παλεύουν να βρουν ένα καλά κρυμμένο άγαλμα και να το παραδώσουν στα σωστά χέρια. Αρωγοί τους σε αυτό το επικίνδυνο εγχείρημα, ο αινιγματικός Μάρκος και ο γοητευτικός Τζον. Ο κλοιός είναι ασφυκτικός και το κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Κυνηγημένοι από φανατικούς συλλέκτες, αντιμέτωποι με αδίστακτους αρχαιοκάπηλους και έχοντας απέναντί τους την διαβόητη οργάνωση των Πενήντα Πέντε, που φαίνεται να έχει μάτια παντού, προσπαθούν να λύσουν γρίφους για να οδηγηθούν στην αλήθεια που οδήγησε στο θάνατο του καθηγητή. Και την ίδια στιγμή, εκεί, μέσα στην καταιγίδα έρχεται ο έρωτας για να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή των τεσσάρων. Θα καταφέρουν, άραγε, να φτάσουν στο τέλος προτού να είναι πολύ αργά;

Όλες οι ειδήσεις

Σακίρα: «Επαρκείς αποδείξεις για να δικαστεί για φοροδιαφυγή 14,5 εκατ. ευρώ» αναφέρει Ισπανός δικαστής

Ελένη Τζώρτζη: «Το σύστημα συνεχίζει να καλύπτει τον Πέτρο Φιλιππίδη»

Αγριες Μέλισσες: Νέα πρόσωπα καταφτάνουν στο Διαφάνι – Οι ρόλοι και οι ανατροπές

Χρίσλα Γεωργακοπούλου: Δέχθηκε επίθεση από οδηγό ταξί επειδή ζήτησε απόδειξη

γυναικοκτονίαsocial mediaΨυχογιόςαρχαιολογίαΠρέβεζαΚαρολάινΓλυκά Νερά