Βιβλίο|24.08.2021 12:34

Από τη Χρυσηίδα Δημουλίδου μέχρι τη «Ζωή που μένει»: Έξι βιβλία για να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές σε βιβλία για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί.

«Η ζωή που μένει» του Ντιντιελοράν Ζαν Πολ από τις εκδόσεις Πατάκη 

Ο Ζαν Πολ Ντιντιελοράν, μέσα από το νέο του βιβλίο, μας παρασύρει σε ένα γοητευτικό και εξαιρετικά θεραπευτικό ταξίδι ανθρωπισµού. «Ταχυδακτυλουργοί, Αμβρόσιε, αυτό είμαστε μονάχα» του επαναλάμβανε ασταμάτητα. «Τίποτε περισσότερο από ταχυδακτυλουργοί, που πρέπει να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει πως όλα παγώνουν από τη στιγμή που χτυπάει ο θάνατος. Μπούρδες. Η ζωή δε σταματάει με τον θάνατο, το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει». Η Μανέλ είναι οικιακή βοηθός, ασχολείται µε τους ζωντανούς, ο Αµβρόσιος είναι ταριχευτής, ωραιοποιεί τον θάνατο. Ο γερο - Σαµουήλ, ζωντανός που προετοιµάζει τον θάνατό του, είναι ο άνθρωπος-κλειδί στη γνωριµία τους, µετά από µια σειρά απίστευτων τυχαίων συµβάντων.

Mαζί ξεκινούν ένα εξωφρενικό road trip µε νεκροφόρα, σε αναζήτηση µιας αµφίβολης ανατροπής που θα µπορούσε να αποτρέψει τη µοιραία κατάληξη που έχει εξαγγελθεί. Οι παρέες των ηλικιωµένων, τα γηροκοµεία, η αναπόφευκτη κατάρρευση των σωµάτων, ο θάνατος, το νεκροτοµείο... Ο συγγραφέας του Αφηγητή του πρωινού τρένου συνθέτει εδώ, µε υλικό κάποια από τα πιο δύσκολα στάδια της ζωής µας, έναν αισιόδοξο και απίστευτα αναζωογονητικό σύγχρονο µύθο, έναν ύµνο στον άνθρωπο, κατ’ εικόνα του ήρωά του, του Αµβρόσιου, του ταριχευτή που αγαπά αληθινά τους ζωντανούς.

«Η άλλη Χιονάτη» της Jennifer Donnelly από τις εκδόσεις Διόπτρα 

Μια φορά κι έναν καιρό, ένα κορίτσι με το όνομα Σόφι πήγε στο δάσος με τον κυνηγό της βασίλισσας. Τα χείλη της είχαν το χρώμα των ώριμων κερασιών, το δέρμα της ήταν απαλό σαν φρέσκο χιόνι, τα μαλλιά της ήταν μαύρα σαν τη νύχτα. Όταν σταμάτησαν να ξεκουραστούν, ο κυνηγός έβγαλε το μαχαίρι του και πήρε την καρδιά της.

Δεν ήταν έκπληξη για τη Σόφι. Είχε ακούσει τις φήμες, τους ψιθύρους γύρω της. Έλεγαν ότι παραήταν ευγενική και καλοσυνάτη για να κυβερνήσει? θα ήταν καταστροφή μια τέτοια βασίλισσα. Και η Σόφι τούς πίστευε. ­Πίστευε ό,τι είχε ακούσει για τον εαυτό της, όλες τις δηλητηριώ­δεις λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να αποτρέψουν τα κορίτσια όπως αυτή να αποκτήσουν δύναμη.

Η Σόφι, όμως, θα αποδείξει ότι ακόμα και η πιο σκοτεινή μαγεία δεν μπορεί να σβήσει τη φωτιά που καίει μέσα σε κάθε κορίτσι. Και ότι η μεγαλύτερη δύναμη είναι η καλοσύνη. Μπορούν να σας απαριθμήσουν όλες τις αδυναμίες σας, αλλά δεν μπορούν να σας κάνουν να τις πιστέψετε. Μόνο εσείς μπορείτε να το κάνετε αυτό.

«Αέρας στο πρόσωπό της» της Μανίνας Ζουμπουλάκη από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος 

Δύο πολύ διαφορετικές γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα μικρό ελληνικό νησί, διακόσια χρόνια μακριά η μία από την άλλη. Η πρώτη είναι κοριτσάκι όταν αρχίζει η ιστορία της, το 1821. Η δεύτερη είναι μια σύγχρονη σαραντάρα, στη δύσκολη χρονιά 2021. Τις ακολουθούμε καθώς παλεύουν σκληρά, καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν τον καιρό τους…

Ζούνε τις ιστορίες τους στην κόψη του ξυραφιού της Ιστορίας, κι αυτό που ξέρουν τις ενώνει χωρίς να το ξέρουν, σαν μια κλωστή που κεντάει διακόσια ολόκληρα χρόνια την κοινή τους μοίρα.

Το ίδιο το νησί, πεταμένο μέσα στο Αιγαίο, τις συνδέει με μαγικό τρόπο, με τις νεράιδες της ομίχλης, αυτής της «από μηχανής» ομίχλης που εμφανίζεται ξαφνικά στις πιο κρίσιμες στιγμές. Μυστηριώδης, πυκνή, απειλητική κι όμως απαλή σαν πέπλο νεράιδας ή σαν όνειρο, η ομίχλη αυτή είναι που σώζει τις δύο γυναίκες όταν νιώσουν τον παγωμένο, κοφτερό αέρα στο πρόσωπό τους…

«Το παιχνίδι του νάνου» από τη Χρυσηίδα Δημουλίδου από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Στις 14 Ιουνίου 1987, ο θρίαμβος της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ από την Εθνική Ελλάδος ξεσηκώνει τους Έλληνες ν' ασχοληθούν με το άθλημα. Ο Νικήτας Φωτιάδης, ένας νεαρός ταλαντούχος παίχτης μιας μικρής ομάδας μπάσκετ, τραβά την προσοχή ενός Ιταλού προπονητή ως εξαιρετικό ταλέντο. Από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή του αλλάζει, μαζί και της φτωχής οικογένειάς του. Η χαρά δε θα κρατήσει πολύ. Όσα του έδωσε η ζωή τόσο γενναιόδωρα τα ζήτησε όλα πίσω. Κι ακόμη περισσότερα.

Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, παραμονές Χριστουγέννων του 2008, μια σειρά ιδιαίτερα άγριων δολοφονιών στην Αθήνα αναστατώνει τις αστυνομικές Αρχές. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν πως τα θύματα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, είναι διαφορετικού φύλου, διαμένουν σε άλλες περιοχές, έχουν διαφορετικές προσωπικές ζωές, ανόμοιες κοινωνικές θέσεις και επαγγέλματα. Το πιο περίεργο όμως είναι πως τα σώματα όλων είναι τοποθετημένα σε θέση Εσταυρωμένου και δίπλα από καθένα υπάρχει ένα διαφορετικό πλαστικό ομοίωμα νάνου, από το γνωστό παραμύθι «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι».

Ο Νικήτας παρακολουθεί τα γεγονότα σοκαρισμένος. Στο μακρινό παρελθόν, όλα τα θύματα είχαν μαζί του και μεταξύ τους σχέσεις που η Αστυνομία αγνοεί. Όμως δεν τολμά να μιλήσει, φοβάται. Εν τω μεταξύ, ο αστυνόμος Α΄ Σοφοκλής Καραμάνος, ο επικεφαλής των ερευνών, προσπαθεί να αποτρέψει την επόμενη δολοφονία. Οι νάνοι του παραμυθιού είναι επτά κι εκείνος κρατά στα χέρια τους τέσσερις. Ένα βιβλίο με περισσότερες από 700 σελίδες, που είναι τόσο ευανάγνωστο και καλογραμμένο, που διαβάζετε πολύ γρήγορα. 

«Το περίμενες;» από τη Δήμητρα Φραγκούλη από τις εκδόσεις Ωκεανός

Η Νίκη είναι νέα, άφραγκη και πολύ αδέξια. Δηλώνει συγγραφέας, αλλά έχει σπουδάσει μαθηματικός. Έχει μια σχέση που τη βαριέται, μια κολλητή λίγο τρελούτσικη και έναν εκδότη πρώην ιχθυοπώλη. Αν συμπεριλάβουμε και τα περιττά κιλά, η ζωή της μοιάζει σαν ρηχό, χλιαρό αυλάκι με νερό: άχρωμο και βαρετό.

Μέχρι την ημέρα που πέφτει πάνω στον διάσημο, Ελληνοαμερικάνο σταρ Ματ Χρόνη. Εκείνος ξεκινάει να την πολιορκεί στενά, ενώ ταυτόχρονα το πρώτο βιβλίο που εκδίδει γίνεται τεράστια επιτυχία! Ξαφνικά η Νίκη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανέλπιστη δημοσιότητα, έναν μεγάλο έρωτα, τους παπαράτσι στο καταπόδι και φυσικά όλα τα γελοία κόμπλεξ που την ταλαιπωρούν.

Και μέσα σε όλα αυτά τα τρελά που της συμβαίνουν, μαθαίνει, με τον πιο ξεκαρδιστικό τρόπο, πως το να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και σε εκείνους που αγαπάς, είναι το σημαντικότερο μάθημα στη ζωή!

«Το Ταξίδι της Πηνελόπης» της Marie Robert από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Από το νέο συγγραφικό αστέρι της Γαλλίας, ένα υπέροχο μυθιστόρημα με ηρωίδα μια μυθική και συνάμα σύγχρονη Πηνελόπη, μια νέα γυναίκα αποφασισμένη ν' ανακαλύψει το νόημα της ζωής, ξεκινώντας μια μοναδική περιπέτεια με αφετηρία την Ελλάδα, τη χώρα του μύθου και του ονείρου, τη γενέτειρα της φιλοσοφίας. 

Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα, ένα συναρπαστικό ταξίδι που ακροβατεί στα όρια της φιλοσοφικής σκέψης, μια προσωπική σχεδόν μυστικιστική οδύσσεια με απόλυτο προορισμό την Ιθάκη των υπαρξιακών απαντήσεων και της αέναης ευτυχίας.  

Μετά τα επιτυχημένα και μεταφρασμένα ήδη σε 15 γλώσσες «Kant tu ne sais plus quoi faire il reste la philo» και «Descartes pour les jours de doute et autres philosophes inspirants», η Marie Robert ξεδιπλώνει απλόχερα το ταλέντο της στο πρώτο της μυθιστόρημα και μας προσφέρει μια σύγχρονη ματιά στη φιλοσοφία. Οικοδέσποινα της εξαιρετικά επιτυχημένης σελίδας στο Instagram @philosophyissexy, η Robert καταφέρνει να μαγνητίσει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού και να καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον ανερχόμενα συγγραφικά ταλέντα της Γαλλίας. 

Όλες οι ειδήσεις

Σκιαδαρέσης για Κώστα Τριανταφυλλόπουλο: «Δεν είναι απώλεια οι Λιγνάδηδες και οι Φιλιππίδηδες»

Thylane Blondeau: Το ομορφότερο κορίτσι στον κόσμο έγινε 20 ετών - «Ποτέ δεν το πίστεψα»

Λωξάντρα Λούκας: Η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Dοwn στο Εθνικό Θέατρο

Razastarr: Νεκρός σε τροχαίο ο 46χρονος ράπερ Οδυσσέας Τσιαμπόκαλος

ΠατάκηςΩκεανόςΔιόπτραΠεδίοΨυχογιόςεκδόσεις Παπαδόπουλος