Βιβλίο|05.12.2021 08:05

Από τον Jo Nesbo στους Sebastian Fitzek και Camilla Lackberg: Αστυνομικά βιβλία για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές

Άγγελος Γεραιουδάκης

Τα φετινά Χριστούγεννα ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τα κινητά μας και ας απολαύσουμε ένα ωραίο βιβλίο. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τα αστυνομικά μυθιστορήματα έχουν ανέβει θεαματικά στις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού στη χώρα μας. Οι πολλαπλές αναγνώσεις που προσφέρει μία καλογραμμένη αστυνομική ιστορία είναι ένας βασικός λόγος της επιτυχίας του είδους. Ένας αναγνώστης μπορεί να εστιάσει στην πλοκή, η οποία προσφέρει σίγουρα μυστήριο και ενδεχομένως ένα αίνιγμα που ψάχνει λύση. Έπειτα η ιστορία συνήθως προσεγγίζει ένα ή περισσότερα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα μέσα από μια διαφορετική ή ακόμα και αιρετική ματιά. Και τέλος, υπάρχει το υπαρξιακό δράμα των χαρακτήρων, θυτών και θυμάτων, το οποίο δίνει ακόμα περισσότερο βάθος σ’ ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. 

Ο νορβηγός Jo Nesbo, για παράδειγμα, είναι ένας από τους κορυφαίους και δημοφιλέστερους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας στον κόσμο, με τον μέσο όρο των πωλήσεών του κάθε χρόνο στη χώρα μας να φτάνει τις 70.000, αριθμός εντυπωσιακός για τα δεδομένα της Ελλάδας. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο του «Ο Άρχοντας της Ζήλιας», το οποίο είναι μία συλλογή επτά διηγημάτων και παρουσιάζεται είκοσι χρόνια μετά την προηγούμενη. Ιστορίες γεμάτες απληστία, αδίστακτους έρωτες και σκοτεινά μυστικά. Το μοναδικό χάρισμα του βραβευμένου συγγραφέα να δημιουργεί ατμόσφαιρα και να δίνει απρόβλεπτη τροπή στις ιστορίες του καθιστά αυτή τη συλλογή πραγματική απόλαυση για τους λάτρεις του αστυνομικού.

Κυκλοφόρησαν, πριν από λίγες ημέρες, τα νέα βιβλία του συγγραφέα ψυχολογικών θρίλερ Sebastian Fitzek. Αυτή τη φορά, πρόκειται για μια διλογία εν ονόματι «Συλλέκτης ματιών». Το πρώτο βιβλίο επικεντρώνεται σε ένα μανιακό κατά συρροή συλλέκτη ματιών, ο οποίος θέλει να μπλέξει στις υποθέσεις του έναν πρώην αστυνομικό και νυν δημοσιογράφο, τοποθετώντας το πορτοφόλι του δίπλα από το πτώμα μιας γυναίκας και απαγάγοντας το γιο του. Το δεύτερο βιβλίο αναφέρεται σ' ένα χειρούργο-οφθαλμίατρο, ο οποίος είναι ψυχοπαθής και αφού αφαιρέσει από τις γυναίκες που έχει «συλλέξει» τις βλεφαρίδες, τις βιάζει και τις αφήνει ελεύθερες. 

Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, έχει κυκλοφορήσει και η συλλεκτική έκδοση του «Καστανάνθρωπου», που έγινε σειρά στο Netflix. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ήσυχο προάστιο της Κοπεγχάγης. Ένα πρωινό του Οκτώβρη με πολύ δυνατό αέρα, η αστυνομία ανακαλύπτει κάτι φρικτό. Μια νεαρή γυναίκα εντοπίζεται βάναυσα δολοφονημένη σε μια παιδική χαρά, με κομμένο το ένα της χέρι. Δίπλα της βρέθηκε μια μικρή ανδρική φιγούρα από κάστανα. Την υπόθεση αναλαμβάνουν η φιλόδοξη νεαρή ντετέκτιβ Νάια Τουλίν και ο νέος της συνεργάτης Μαρκ Χες, οι οποίοι σύντομα ανακαλύπτουν ένα μυστηριώδες αποδεικτικό στοιχείο για τον καστανάνθρωπο. Το στοιχείο παραπέμπει σε ένα κορίτσι που εξαφανίστηκε έναν χρόνο πριν και θεωρήθηκε νεκρό, την κόρη της πολιτικού Ρόζα Χάρτουνγκ. Ένα χορταστικό αστυνομικό θρίλερ, που κρατάει τον αναγνώστη σε αγωνία, όσο τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν ένα - ένα στη θέση τους. 

Νέο βιβλίο από τον Stephen King

Mια τρομακτική και συγκινητική ιστορία της χαμένης αθωότητας και των δοκιμασιών που ελέγχουν την ικανότητά μας να διακρίνουμε το καλό από το κακό, το «Αργότερα» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος είναι μια δυνατή, επίμονη και αλησμόνητη διερεύνηση της ψυχικής δύναμης που πρέπει να διαθέτει κανείς για ν' αντισταθεί στο κακό, σε όλες του τις μορφές. Με δεκάδες μυθιστορήματα και εκατοντάδες διηγήματα και δοκίμια στο ενεργητικό του, με αμέτρητες μεταφορές των έργων του στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 350.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως και με πάντα αιχμηρή κριτική τοποθέτηση σε θέματα κοινωνικής και πολιτικής επικαιρότητας, ο Stephen King υπήρξε για δεκαετίες και παραμένει μια από τις επιδραστικότερες προσωπικότητες στη διαμόρφωση της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Ο «Ασβός» του Fredrik P. Winter από τις εκδόσεις Κάκτος είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υπερφυσικά στοιχεία, που μας δείχνει πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει η ψυχή του ανθρώπου όταν πιέζεται υπερβολικά. Κάθε χρόνο τη νύχτα της 6ης Νοεμβρίου ένας κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος που τον αποκαλούν Ασβό εισβάλλει από το πάτωμα του υπογείου στο σπίτι του θύματος που έχει επιλέξει. Σέρνει το θύμα του μέσα στο έδαφος και εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη. Ένα πρωί, η εκδότρια Άνικα Γκράνλουντ βρίσκει ένα λασπωμένο χειρόγραφο έξω από την πόρτα του γραφείου της. Φέρει τον τίτλο «Είμαι ο Ασβός» και αποτελεί τη νοσηρή βιογραφία ενός κατά συρροή δολοφόνου που ζει κάτω από τη γη. Η Άνικα βλέπει σε αυτό μια ευκαιρία να σώσει τον εκδοτικό της οίκο, που απειλείται με πτώχευση αν δεν βρεθεί άμεσα ένα μπεστ-σέλερ. Αποφασίζει να το εκδώσει, αν και γνωρίζει ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Η αμφιλεγόμενη απόφασή της την οδηγεί σε βαθιά σκοτάδια που νόμιζε πως είχε θάψει από παιδί.

Παράλληλα, ο Anders de la Motte είναι ένας από τους πιο γνωστούς Σουηδούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε το 1971 και ήταν αξιωματικός της σουηδικής αστυνομίας για οκτώ χρόνια. Εργάστηκε για επτά χρόνια ως διευθυντής ασφαλείας εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το βιβλίο «Το έγκλημα του φθινοπώρου» από τις εκδόσεις Κέδρος είναι ενα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα, υποψήφιο για το βραβείο της Σουηδικής Ακαδημίας Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας το 2017. Από τον ίδιο εκδοτικό, κυκλοφορεί και το «Τέλος του καλοκαιριού», το οποίο έχει μεταφραστεί σε 13 γλώσσες.  

Μία, επίσης, ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το «Ψίθυρος Θανάτου» από τις εκδόσεις Λιβάνη, το οποίο είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς των συγγραφέων Vincent Kliesch και Sebastian Fitzek, βασισμένο σε ιδέα του δεύτερου. Η εξέλιξη της πλοκής είναι γρήγορη και κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις όσων αγαπούν τα ψυχολογικά θρίλερ. Παράλληλα, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Peter James επιστρέφει με ένα εκρηκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο από την πρώτη σελίδα έως και την τελευταία. Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο της επιτυχημένης σειράς με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό επιθεωρητή Ρόι Γκρέις και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. «Το τέλος θα έρθει αύριο», έγινε best seller στην εφημερίδα «Sunday Times», μέσα σε τρεις μέρες κυκλοφορίας. 

Αστυνομικά γένους θηλυκού

Ένα καθηλωτικό, ατμοσφαιρικό βιβλίο με αρκετές εκπλήξεις και απρόσμενο φινάλε έχει γράψει η C.J. Tudor με τίτλο «Φλεγόμενα κοριτσια» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Το Τσάπελ Κροφτ είναι ένα γραφικό βρετανικό χωριό στην περιοχή του Σάσεξ. Η ζωή εκεί κυλάει ήρεμα, φαινομενικά, αλλά πίσω από τη βουκολική γαλήνη και τις τοπικές παραδόσεις κρύβεται μια κοινωνία καταπιεσμένη, διεστραμμένη, κλεισμένη στη σιωπή, με πολλά ένοχα μυστικά. Το σκοτεινό παρελθόν της Τζακ έρχεται ξανά στο προσκήνιο, όταν εκείνη πληροφορείται πως ο καταδικασμένος για τον φόνο του άντρα της αδερφός της, πρόκειται να αποφυλακιστεί. Πτώματα ξεθάβονται, άνθρωποι που θεωρούνταν εξαφανισμένοι αποδεικνύεται ότι έχουν δολοφονηθεί και το άγνωστο σκοτεινό παρελθόν της Τζακ κινδυνεύει να αποκαλυφθεί.

Η πρωτοεμφανιζόμενη Abigail Deal και το βιβλίο της «Κορίτσι Α», το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ανάμεσα στα λογοτεχνικά ονόματα που ακούστηκαν και συζητήθηκαν έντονα τη χρονιά που διανύουμε. Το βιβλίο της θεωρήθηκε από αρκετούς ως η έκπληξη της χρονιάς. Είναι μια ιστορία λύτρωσης, τρόμου και αγάπης, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Κεντρική ηρωίδα είναι η Λεξ Γκρέισι, η οποία δεν θέλει να σκέφτεται την οικογένειά της. Δεν θέλει να σκέφτεται τα χρόνια που πέρασε στο «Σπίτι του Τρόμου» των γονιών της. Και δε θέλει να σκέφτεται τον εαυτό της ως το Κορίτσι Α: το κορίτσι που απέδρασε. Το βιβλίο είναι καλογραμμένο, σκοτεινό και καταιγιστικό. 

«Οι ονειρευτές» από τις εκδόσεις Ωκεανός είναι ένα ονειρικό, μυστηριώδες θρίλερ, γραμμένο από την επιδέξια πένα της Karen Thompson Walker, μεταφρασμένο σε περισσότερες από 27 γλώσσες. Σε μια μικρή ειδυλλιακή πόλη της Καλιφόρνιας, όπου η ζωή κυλάει ανέφελα και ήρεμα, εκείνη την άνοιξη κάτι περίεργο συμβαίνει. Ένας δρομέας πέφτει φαρδύς πλατύς στο πεζοδρόμιο, ένας δασοφύλακας βρίσκεται κουλουριασμένος με υποθερμία σε ένα απόμερο μονοπάτι του δάσους. Κάποιοι έφηβοι του κολλεγίου πέφτουν σε ύπνο βαθύ και βλέπουν όνειρα. Όνειρα που κουβαλούν μέσα τους έναν περίεργο θανατηφόρο ιό. Πανδημία. Ολόκληρη η πόλη μπαίνει σε καραντίνα. Δεν πρέπει να δραπετεύσει κανείς, γιατί ο θανατηφόρος ιός θα μολύνει ολόκληρη τη χώρα. Οι απομονωμένοι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και πανικό, περιμένοντας το αναπόφευκτο, βλέποντας τους δικούς τους να βυθίζονται σε έναν ύπνο - θάνατο. 

Μετά το «Καταφύγιο», η Lucy Foley επιστρέφει με νέο βίβλιο, το οποίο έχει τίτλο «Η λίστα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Σ’ ένα μικρό νησί στα ανοιχτά των ανεμοδαρμένων ιρλανδικών ακτών καταφθάνουν εκλεκτοί καλεσμένοι για τον γάμο της χρονιάς ανάμεσα στην επιτυχημένη επιχειρηματία Τζουλς Κίγκαν και στον γοητευτικό τηλεοπτικό αστέρα Γουίλ Σλέιτερ. Καθώς η σαμπάνια ρέει άφθονη και αρχίζει το ξεφάντωμα, παλιές διαφορές και κρυμμένες ζήλιες αναδύονται και μπλέκονται περίεργα με τις νοσταλγικές αναμνήσεις και τις ευχές για βίο ανθόσπαρτο, διαταράσσοντας επικίνδυνα τη γιορταστική, χαρούμενη ατμόσφαιρα. Λίγο μετά την κοπή της τούρτας, οι κραυγές μιας έντρομης σερβιτόρας, που μόλις έχει αντικρίσει ένα αποτρόπαιο θέαμα, θα μετατρέψουν την όμορφη βραδιά σε μια νύχτα τρόμου. Και μια θύελλα που ξεσπάει όλη της τη μανία στο μικρό νησί κρατάει παγιδευμένους τους καλεσμένους.

Αγκαθα Κρίστι: Η βασίλισσα του εγκλήματος

Αναμφισβήτητα, η Άγκαθα Κρίστι αποτελεί συγγραφικό φαινόμενο. Τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κατατάσσοντάς τη στην πρώτη τριάδα μετά τη «Βίβλο» και τον Σαίξπηρ, ενώ μέχρι στιγμής έχει μεταφραστεί σε 103 γλώσσες. Οι παράξενες ιστορίες της εξακολουθούν να γοητεύουν χάρη στις πολλαπλές εκδοχές που επινοεί, στις ανατροπές, στο παιχνίδι γάτας και ποντικού που παίζει με τον αναγνώστη, αλλά και στο αδιόρατο χιούμορ της. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός έχουν επανακυκλοφορήσει 60 τίτλοι, με τους πιο πρόφατους να ειναι: «Ο Γρίφος του Παπουτσιού με την Αγκράφα», «Τα ρολόγια», «Ο μυστηριώδης κύριος Κουίν», «Η πύλη του πεπρωμένου», «Το τέχνασμα με τον καθρέφτη» κ.α.  

Κλείνοντας, δεν γινόταν να μην προσθέσουμε το νέο βιβλίο «Το κουτί» της Camilla Lackberg από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε συνεργασία με τον Henrik Fexeus. Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα της νέας τριλογίας, με πρωταγωνίστρια την αστυνομικό Μίνα Νταμπίρι και τον πνευματιστή Βίνσεντ Βάλντερ που μας μεταφέρει στον κόσμο των ψευδαισθήσεων. H Camilla Lackberg είναι µία από τις συγγραφείς της Σουηδίας που έχουν διαβαστεί και αγαπηθεί περισσότερο από το διεθνές κοινό. Οι πωλήσεις των βιβλίων της, µεταξύ των οποίων η υπερεπιτυχηµένη σειρά αστυνοµικών µυθιστορηµάτων της Φιελµπάκα, έχουν ξεπεράσει τα 29 εκατοµµύρια αντίτυπα σε πάνω από 60 χώρες.

ΚέδροςΧριστούγενναΔιόπτραΩκεανόςΨυχογιόςΛιβάνηςΚάκτοςαστυνομική λογοτεχνίαΜεταίχμιοΚλειδάριθμοςΧάρτινη Πόλη