Βιβλίο|01.02.2022 18:00

Jo Nesbo: Επιστρέφει δυναμικά με «Το Νησί των Αρουραίων» - Όλα όσα μάθαμε για το νέο του βιβλίο

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ο ροκ σταρ του σκανδιναβικού θρίλερ, Jo Nesbo, επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι δυναμικά με «Το Νησί των Αρουραίων», μια συλλογή με πέντε ιστορίες που διαδραματίζονται στο εγγύς μέλλον και μας μεταφέρουν από την Αμερική στην Ισπανία αλλά και στην Αφρική. Είναι η δεύτερη συλλογή ιστοριών του, μετά τον «Άρχοντα της Ζήλιας» και περιλαμβάνεται στα 17 καλύτερα αστυνομικά, θρίλερ και βιβλία μυστηρίου του περασμένου Οκτώβρη, σύμφωνα με το «Mystery Tribune».

Ξεκινάει με την Αμερική μετά την πανδημία, εκεί όπου η ελίτ περιμένει στην κορυφή ενός ουρανοξύστη να εγκαταλείψει την πόλη ενώ οι μάζες παλεύουν για την επιβίωση στους δρόμους. Στο «Καταστροφέας», ένας επιστήμονας που μελετά την πιθανότητα της αθανασίας έχει βρει επιτέλους έναν καταστροφέα μνήμης που θα τον βοηθήσει να ξεχάσει τα πάντα, πριν να είναι πολύ αργά.

«Τα τζιτζίκια» λένε την ιστορία δύο αδελφικών φίλων που πηγαίνουν στην Παμπλόνα για τις ταυρομαχίες όταν ερωτεύονται το ίδιο κορίτσι. Στο «Αντίδοτο» ακολουθούμε έναν αποξενωμένο γιο με κρυφή ατζέντα που επισκέπτεται τον πατέρα του σε ένα εκτροφείο φιδιών στην Αφρική. Τέλος, στον επικό και βάναυσο «Μαύρο Ιππότη», συναντάμε έναν ψυχολόγο που τυγχάνει να εργάζεται και ως πληρωμένος δολοφόνος για λογαριασμό μιας μεγάλης εταιρείας.

Το «Νησί των Αρουραίων» αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 29 χώρες, ενώ στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει στις 9 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Jo Nesbo είναι ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς αστυνοµικής λογοτεχνίας στον κόσµο, το οποίο είναι µια κάποια παρηγοριά για τον ίδιο, καθώς η πολλά υποσχόµενη καριέρα του, ως ποδοσφαιριστή, διακόπηκε ξαφνικά όταν έπαθε ρήξη χιαστών και στα δύο γόνατα στα δεκαοχτώ του. Αφού σπούδασε οικονοµικά, άρχισε να εργάζεται ως χρηµατιστής, ενώ τα βράδια έπαιζε µε το ροκ συγκρότηµά του, τους «Di Derre».

Όταν ένας εκδότης τού ζήτησε να γράψει τις εµπειρίες του από τις περιοδείες µε το συγκρότηµά του, ο Νορβηγός συγγραφέας κατέληξε να γράφει το πρώτο αστυνοµικό µυθιστόρηµα της σειράς Χάρι Χόλε, τη «Νυχτερίδα». Σήµερα τα βιβλία του εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 50 εκατοµµύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσµο. 

Ιστορίες γεμάτες απληστία, αδίστακτους έρωτες και σκοτεινά μυστικά

Στις αρχές του φθινοπώρου κυκλοφόρησε στη χώρα μας «Ο Άρχοντας της Ζήλιας» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Με βασικό άξονα τη ζήλια, ο Jo Nesbo δημιουργεί επτά διαφορετικές ιστορίες, άλλες πιο μικρές και άλλες πιο μεγάλες σε έκταση, που πραγματεύονται τα πιο δυνατά ανθρώπινα συναισθήματα και ισορροπούν στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας. 

Ανάμεσα σε αυτές, μια γυναίκα έχει συλλάβει το απόλυτο σχέδιο εκδίκησης απέναντι στον άντρα της που την απατάει µε την καλύτερή της φίλη. Θα το ομολογήσει στον διπλανό της στη μοιραία πτήση της ζωής της. Παράλληλα, ο αστυνόμος Νίκος Μπαλής αναλαμβάνει να διαλευκάνει τη μυστηριώδη εξαφάνιση ενός Γερμανού τουρίστα στην Κάλυμνο. Εκεί, στα πεδία αναρρίχησης του νησιού, θα έρθει πιο κοντά στα αίτια της εξαφάνισης αλλά και στη λύτρωση που ο ίδιος επιθυμεί.

Μια πρόσφυγας αποφασίζει να παίξει τον ρόλο της Ατρόπου ενώ ακόμη ζει µε τα φαντάσματά της. Έχει περάσει από σαράντα κύματα για να καταφέρει να βρει δουλειά ως ταμίας σε μίνι μάρκετ μιας Ευρωπαϊκής πόλης και δυσκολεύεται να κατανοήσει την αγένεια κάποιου που δεν μπορεί ούτε καν να περιμένει τη σειρά του στην ουρά.

Σε µια γειτονιά του Όσλο ένα πτώμα καταλήγει στα σκουπίδια. Δύο συνάδελφοι συνομιλούν και προσπαθούν να καταλήξουν στο πως ο ένας από αυτούς κατέληξε μ' ένα καινούριο σημάδι στο μέτωπο. Το γεγονός ότι δε θυμάται πολλά από το προηγούμενο βράδυ, εκτός από το γεγονός ότι κατανάλωσε πολύ αλκοόλ είναι ένα στοιχείο. Σιγά - σιγά, ο αλλοδαπός συνάδελφος, γνωρίζοντας τα θέματα διαχείρισης του θυμού που έχει, τον οδηγεί μέσα από τις ερωτήσεις του να θυμηθεί ακριβώς τι έγινε το προηγούμενο βράδυ και πως η ζήλια οδήγησε το χέρι του.

Πολύ μακριά, σε μια άλλη χώρα, ένας οδηγός ταξί βρίσκει το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι της συζύγου του μέσα σε ένα αυτοκίνητο που ανήκει στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, στην οποία ο ίδιος εργάζεται. Η γυναίκα του είχε βγει το προηγούμενο βράδυ και το ταξί το δούλευε ο ιδιοκτήτης του. Σκέψεις για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό κατακλύζουν ευθύς αμέσως το μυαλό του. Η πένα του συγγραφέα έχει εξελιχθεί, το βιβλίο στο σύνολό του είναι καλογραμμένο, ευκολοδιάβαστο, και με μια ιδιαίτερη πλοκή που καθηλώνει.

Πράγματα που μπορεί να μην ξέρεις για τον Jo Nesbo

Παρόλο που ο Jo Nesbo φημίζεται κυρίως για τα βιβλία του, υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε για εκείνον και θα σας καταπλήξουν. Εν αναμονή της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου «Το Νησί των Αρουραίων», φωτίζουμε αθέατες πλευρές του μεγαλύτερου συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, ο οποίος δε σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει τόσο με το ταλέντο του όσο και με τη συναρπαστική ζωή του. 

Η αναρρίχηση σε βράχους είναι από τα αγαπημένα του χόμπι

Είναι δεινός αναρριχητής. Μάλιστα, κάθε φθινόπωρο έρχεται στην Κάλυμνο για να εξασκήσει το αγαπημένο του χόμπι, την οποία θεωρεί κορυφαίο αναρριχητικό προορισμό. Αν και ξεκίνησε το συγκεκριμένο σπορ στην Ταϊλάνδη, ουσιαστικά στην Κάλυμνο κατάφερε να νικήσει την υψοφοβία που από παιδί τον ταλάνιζε. «Δεν πάθαινα κρίσεις πανικού, αλλά πάγωνα στα ύψη. Με έπιανε ταχυκαρδία. Είδα, λοιπόν, την αναρρίχηση ως πρόκληση, σωματική και ψυχική. Σαν μια όμορφη γυναίκα που δεν δείχνει απολύτως κανένα ενδιαφέρον για σένα κι εσύ θέλεις να κερδίσεις την καρδιά της».

Γράφει παιδικά βιβλία

Τον Οκτώβριο του 2007 έγραψε το πρώτο βιβλίο μιας παιδικής σειράς με τίτλο «Δόκτωρ Πορδαλός», το οποίο οι μικροί αναγνώστες καλωσόρισαν με ομόφωνο ενθουσιασμό. Θεωρεί πως δεν έχει διαφορά για εκείνον το πώς γράφεις μια ιστορία για μεγάλους και πώς μια ιστορία για παιδιά. Η επιτυχία των παιδικών βιβλίων του έγκειται στο γεγονός ότι μιλούν με χιούμορ για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την αφοσίωση μέσα από τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες τριών εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων μεταξύ τους, τριών ανθρώπων, που ο καθένας για τους δικούς του λόγους, θεωρούνται διαφορετικοί. Στα ελληνικά κυκλοφορούν πέντε βιβλία στη σειρά.

Είναι ροκ σταρ

Μπορεί να θεωρείται ο ροκ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά και στην πραγματική μουσική βιομηχανία δεν πάει πίσω. Τραγουδάει, παίζει κιθάρα και γράφει τραγούδια στο νορβηγικό ποπ - ροκ συγκρότημα «Di Derre» που ιδρύθηκε το 1992 και γνωρίζει ακόμα τεράστια επιτυχία. Το 1996 κέρδισαν το βραβείο Gammleng. Ο τελευταίος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 2018 με τίτλο «Hoyenhall», ενώ κάνουν τακτικά περιοδείες και συναυλίες.

Ήταν ποδοσφαιριστής

Το μεγαλύτερο πάθος του σε εφηβική και νεαρή ηλικία ήταν η μπάλα. Σε ηλικία 17 ετών έπαιζε στη Μόλντε (νορβηγική ομάδα Α΄ Εθνικής) και ήταν σχεδόν σίγουρος πως στο μέλλον θα έπαιζε επαγγελματικά στην Τότεναμ, την αγαπημένη του ομάδα, αλλά μια ρήξη συνδέσμου στο γόνατο έθεσε τέρμα στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και χρηματιστής

Παράτησε τη δουλειά του στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Νορβηγίας, εξηγώντας στο αφεντικό του πως δεν έχει χρόνο να δουλέψει γι’ αυτόν. Ο λόγος: να προλάβει να γράψει ιστορίες. Ο πατέρας του πέθανε τον ίδιο ακριβώς χρόνο που συνταξιοδοτήθηκε και ξεκινούσε να γράφει το βιβλίο που επιθυμούσε σχετικά με τις εμπειρίες του στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά ο χρόνος τον πρόλαβε και ο Nesbo δεν θα επέτρεπε να συμβεί το ίδιο και στον εαυτό του.

Αγαπημένα μέρη για να γράφει

Το αγαπημένο του μέρος για να γράφει είναι τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, τα αεροπλάνα, τα τρένα. Είναι ο μόνος που ενθουσιάζεται όταν στο αεροδρόμιο ακούει την ανακοίνωση για τρίωρη καθυστέρηση της πτήσης του. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου βιβλίου, της «Νυχτερίδας», το έγραψε καθ’ οδόν για το Σίδνεϊ.

Ρεκόρ

Κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ στη Μεγάλη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια του 2011 στη βιβλίο του πουλιούνταν ανά 27 δευτερόλεπτα. Συνολικά, τα περισσότερα βιβλία του, ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Βιβλία που τον στιγμάτισαν

Οι αγαπημένοι του συγγραφείς είναι: ο Τζιμ Τόμσον, ο Ναμπόκοφ, ο Χεμινγουέι, ο Μπουκόβσκι και ο Ίψεν. Συγκεκριμένα, δύο βιβλία που τον στιγμάτισαν και τον επηρέασαν να γίνει συγγραφέας είναι το «Τοστ ζαμπόν» του Τσαρλς Μπουκόβσκι και «Η πείνα» του Κνουτ Χάμσουν. Αγαπημένοι του μουσικοί ο Miles Davis, ο Elvis Costello, ο Bruce Springsteen, ο Neil Young και ο Tom Waits. 

To βιβλίο του «Ο Γιος» στη μικρή οθόνη

Το μπεστ σέλερ «The Son» (Ο γιος) του Jo Nesbo θα μεταφερθεί σε τηλεοπτική σειρά από το HBO και θα ολοκληρωθεί σε μία σεζόν, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα υποδυθεί ο Τζέικ Τζίλενχαλ

Σύμφωνα με την περίληψη του βιβλίου, ο ηρωινομανής Σόνι έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή. Χάρη στο απόκοσμο χάρισμά του να παρηγορεί, δέχεται με μακαριότητα τις εξομολογήσεις των συγκρατούμενών του, οι οποίοι νιώθουν λυτρωμένοι μετά απ’ αυτές. Κανένας δεν μοιάζει να νοιάζεται πώς ο Σόνι βρίσκει με τόση ευκολία τη δόση του μες στη φυλακή ούτε για ποια εγκλήματα εκτίει ποινή.

Ο εθισμός του ξεκίνησε από τότε που ο αστυνομικός πατέρας του προτίμησε να αυτοκτονήσει όταν κατηγορήθηκε για διαφθορά. Τώρα το παιδί αυτό είναι στο επίκεντρο ενός ολόκληρου κυκλώματος συγκάλυψης εγκλημάτων στο οποίο εμπλέκονται σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και απελπισμένοι ιερείς. Μια συγκεκριμένη, όμως, εξομολόγηση που θα ακούσει ο Σόνι θα ανατρέψει τα πάντα, γιατί θα του αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη στον πατέρα του.

Ο Jo Nesbo έχει γράψει μία ιστορία που καθηλώνει, διασκεδάζει αλλά και ξαφνιάζει, γεμάτο ανατροπές που θα ζήλευε κάθε συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας. Τη δημιουργία της σειράς αναλαμβάνουν οι Denis Villeneuve («Arrival», «Dune», «Blade Runner 2049») και Lenore Zion («Billions», «Ray Donovan», «Good Behavior»), με τη βοήθεια των Jonathan Nolan («Memento», «Interstellar») και Lisa Joy («Westworld»). 

HBOειδήσεις τώραΝορβηγίασυγγραφέαςαστυνομικό μυθιστόρημαΤζο ΝέσμποΜεταίχμιο