Βιβλίο|29.10.2018 15:38

«Σε είδα»: Μια κλοπή στο μετρό και ένα στυγερό έγκλημα

Γιώργος Βαϊλάκης

Η βρετανίδα Κλερ Μάκιντος (Clare Mackintosh) εργαζόταν στην αστυνομία για δώδεκα χρόνια, καριέρα που διέκοψε το 2011 για να δουλέψει ως δημοσιογράφος, ενώ έχει πλέον αφοσιωθεί αποκλειστικά στη συγγραφή. Δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού η επιτυχία ήρθε από το πρώτο της βιβλίο «Σ’ άφησα», το οποίο ήταν μπεστ σέλερ στη λίστα ευπώλητων των Sunday Times και των New York Times, ενώ μεταφράστηκε σε περισσότερες από τριάντα χώρες. Τον Ιούλιο του 2016 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Σε είδα», το οποίο έχει ανάλογη εντυπωσιακή πορεία:

Οταν η Ζόι Γουόκερ βλέπει τη φωτογραφία της στις προσωπικές αγγελίες μιας λονδρέζικης εφημερίδας, αποφασίζει να μάθει γιατί βρέθηκε εκεί. Δεν υπάρχει εξήγηση, δεν υπάρχει σάιτ: μόνο μια θαμπή εικόνα και ένα τηλέφωνο.

Πανικοβάλλεται, όμως οι δικοί της άνθρωποι την καθησυχάζουν καθώς η εικόνα είναι θολή και θεωρούν πως ανήκει σε κάποια γυναίκα που απλώς της μοιάζει. Μια κλοπή στο μετρό και ένα στυγερό έγκλημα θα αλλάξουν και πάλι τα δεδομένα και οι αγγελίες θα βρεθούν στο επίκεντρο των ερευνών. Αλλά την επόμενη μέρα η διαφήμιση δείχνει τη φωτογραφία μιας άλλης γυναίκας, και τη μεθεπόμενη μιας άλλης. Να πρόκειται για λάθος; Για σύμπτωση; Ή μήπως κάποιος παρακολουθεί κάθε τους κίνηση; Κανείς σε αυτό το καταιγιστικό θρίλερ δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, τις αντιδράσεις, την επόμενη κίνηση που ίσως να είναι η τελευταία.

Clare Mackintosh 
«Σε είδα» 
Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη 
Εκδόσεις: Μεταίχμιο 
Σελίδες: 464 

Κλερ ΜάκιντοςΜεταίχμιο