Βιβλίο|11.06.2022 19:26

Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο έρχονται στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά

Άγγελος Γεραιουδάκης

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου, με θέμα «Στις γραμμές των συνόρων», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως την Κυρική 3 Ιουλίου στα Χανιά. Στόχος των διοργανωτών είναι το φεστιβάλ να γίνει θεσμός με τη συμμετοχή των τοπικών βιβλιοπωλείων και να αγκαλιάσει όλα τα είδη του βιβλίου. 

Εκτός από μία πλειάδα από Έλληνες συγγραφείς που θα δώσουν το «παρών» στην Κρήτη, αρκετοί θα είναι και οι ξένοι. Ο κορυφαίος Oυκρανός συγγραφέας Αντρέι Κούρκοφ επισκέπτεται τα Χανιά με αφορμή την κυκλοφορία του  μυθιστορήματός του «Γκρίζες μέλισσες» από τις εκδόσεις Καστανιώτη, ένα βιβλίο που διαβάζεται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, ένα συνταρακτικά επίκαιρο ανάγνωσμα και εξόχως διαφωτιστικό ως προς το υπόβαθρο του σημερινού πολέμου στην Ουκρανία. Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ένας φιλήσυχος μελισσοκόμος που κύριο μέλημά του είναι να μεταφέρει τις έξι κυψέλες με τις μέλισσές του όσο γίνεται πιο μακριά από τις μάχες, για να μην πάρει το μέλι του τη γεύση των όπλων. 

Στα Χανιά θα βρεθεί και η διεθνούς φήμης Σκοτσέζα συγγραφέας Άλι Σμιθ με την «Άνοιξη», το τρίτο αυτοτελές μέρος του περίφημου «Κουαρτέτου των Εποχών». Η ίδια διηγείται την απίθανη ιστορία μιας απίθανης εποχής, της δικής μας. Σε μια εποχή τειχών και εγκλεισμού, επιλέγει να ανοίξει την πόρτα. Εστιάζει αυτή τη φορά πιο πολύ στην επικαιρότητα και εξετάζει με κοφτερό βλέμμα το ζήτημα της μεταχείρισης των μεταναστών. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο μυθιστόρημα σε δυσοίωνους καιρούς.

Τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο θα τον συναντήσουμε αρχικά στην Αθήνα και στο Ναύπλιο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ΛΕΑ και, και λίγες μέρες αργότερα, στα Χανιά. Το νέο του βιβλίο «Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού» έχει στο επίκεντρό του ένα σκοτεινό οικογενειακό μυστικό. Είναι ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης, εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα, που διαβάζεται σαν λογοτεχνικό θρίλερ.

Από τις εκδόσεις Πατάκη, θα δούμε τον Ίαν Κόλινς, ο οποίος έχει γράψει µονογραφίες για τη Rose Hilton, την Joan Leigh Fermor και τον John McLean και έχει συνεργαστεί µε το Yale Center for British Art, το Βρετανικό Μουσείο, το Sainsbury Centre του Norwich, το Μουσείο Μπενάκη και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη της Λευκωσίας. Στην Ελλάδα, κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του «John Craxton: Ο αγαπημένος της ζωής. Μία ελληνική ψυχή», αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του φιλέλληνα ζωγράφου.  Μοντερνιστής µε αγάπη για την αρχαιολογία, ο Craxton υπήρξε ιδιαίτερος καλλιτέχνης. Το έργο του, µε επιρροές αρχικά από τον Blake και τον Palmer και στη συνέχεια από τον Miro και τον Picasso, εξελίχθηκε σε έναν διάλογο µε τα βυζαντινά ψηφιδωτά, τον Ελ Γκρέκο και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Ο Craxton αγαπούσε την ανθεκτικότητα του µύθου στη ζωή της ελληνικής υπαίθρου. Είχε διάσηµους φίλους, αλλά ζωγράφιζε καθηµερινούς ανθρώπους. Στο τέλος έµοιαζε µε βοσκό από την κατ’ επιλογήν πατρίδα του, την Κρήτη. 

Τέλος, όσοι βρεθούν στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου στα Χανιά, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Ερίκ Βιγιάρ ο οποίος έχει δημοσιεύσει ποιήματα, κυκλοφορήσει μυθιστορήματα και έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα βιβλία του «Ημερήσια διάταξη», «Κονγκό» και «14η Ιουλίου». Ο «Πόλεμος των φτωχών» ήταν στη βραχεία λίστα υποψηφιοτήτων για το βραβείο International Booker. 

ΠατάκηςφεστιβάλΧανιάειδήσεις τώραΚαστανιώτηςΠόλις