Βιβλίο|06.08.2022 19:51

Βιβλία για το καλοκαίρι: Παγανιστικές δοξασίες και βαθιά θαμμένα μυστικά για λάτρεις ψυχολογικών θρίλερ

Άγγελος Γεραιουδάκης

Το καλοκαίρι είναι η εποχή, όπου ο χρόνος κυλά απολαυστικά αργά, από τα πρωινά στην παραλία (ή στην πισίνα) μέχρι τα δροσερά ποτά σε εξωτερικούς χώρους μετά το ηλιοβασίλεμα. Γι' αυτό ταιριάζει τόσο ιδανικά με τα θρίλερ και τα μυστήρια. Περνούν με τόσο γρήγορο ρυθμό και συνήθως υπάρχει περισσότερος χρόνος για να διαβάσουμε. Το 2022 διαμορφώνεται ως η χρονιά του cozy μυστηρίου, δηλαδή ιστορίες που συνδυάζουν στυγερά εγκλήματα και κωμικές καταστάσεις. Αν είστε, λοιπόν, έτοιμοι για μια βουτιά στο μυστήριο, τότε διαβάστε την παρακάτω λίστα με τα νέα βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βαλίτσα σας.

Αστείο, γεμάτο με ιδιόρρυθμους χαρακτήρες και απίθανες καταστάσεις, το «Παράγων λαγός» από τις εκδόσεις Ψυχογιός είναι ένα μοναδικό, σκοτεινό θρίλερ. Κάθε σελίδα περιέχει και μια έκπληξη, ευτράπελα και γεγονότα που ξεπερνάνε τη φαντασία. Ο Άντι Τουομάινεν είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας της Φινλανδίας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 γλώσσες, ενώ έχει στεφθεί ο βασιλιάς του Νουάρ του Ελσίνκι από τον Τύπο χάρη στο ιδιαίτερο, ευφυές στιλ του που διαρκώς εξελίσσεται.

Τι κοινό έχει ο Έντγκαρ Άλαν Πόε με τον συγγραφέα Λούι Μπέιαρντ; Είναι βασικός ήρωας του βιβλίου του Μπέιαρντ, ο οποίος μαζί με τον πρωταγωνιστή Ογκάστους Λάντορ καλείται να βρει την άκρη του νήματος και ν' αποκαλύψει τον στυγνό δολοφόνο. Στις σελίδες του μυθιστορήματος περιδιαβαίνουν κι άλλα ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Θέιερ, ο Χίτσκοκ, ο Κεμπλ, κάνοντας το «Βλέμμα από γαλάζιο» από τις εκδόσεις Μίνωας ένα ανάγνωσμα που θα θυμάστε για καιρό. H κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, σε σκηνοθεσία Σκοτ Κούπερ, με πρωταγωνιστές τους Κρίστιαν Μπέιλ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Γκίλιαν Άντερσον και Σαρλότ Γκενσμπούργκ, θα προβληθεί σύντομα στο Netflix.

Η Μαρί Μπένεντικτ εργάζεται ως δικηγόρος με λαμπρή σταδιοδρομία δέκα και πλέον χρόνων σε κορυφαίες αμερικανικές δικηγορικές εταιρίες και ως νομική σύμβουλος σε μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι επίσης συγγραφέας ευπώλητων ιστορικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνίστριες γυναίκες που σημάδεψαν τις εξελίξεις. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το μυστήριο της κυρίας Κρίστι» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το οποίο περιγράφει την εξαφάνιση της Άγκαθα Κρίστι, τον Δεκέμβριο του 1926. Οι ερευνητές βρίσκουν ένα άδειο αυτοκίνητο στις όχθες μιας βαθιάς και σκοτεινής λιμνούλας και τα μόνα στοιχεία είναι ίχνη από ρόδες τριγύρω και ένα γούνινο παλτό ξεχασμένο μέσα στο αυτοκίνητο – παράδοξο για μια τόσο κρύα νύχτα. Έντεκα μέρες αργότερα, η Άγκαθα κάνει και πάλι την εμφάνισή της, το ίδιο μυστηριωδώς, ισχυριζόμενη ότι είχε πρόσκαιρα χάσει τη μνήμη της χωρίς καμία εξήγηση για την απουσία της. Το αίνιγμα αυτών των χαμένων έντεκα ημερών εξακολουθεί να παραμένει άλυτο.

Μετά το best seller «Η πρώτη εντύπωση», που μεταφέρθηκε με τεράστια επιτυχία ως σειρά στο HBO με τον τίτλο «Τhe Undoing», η Τζιν Χανφ Κόρελιτζ επιστρέφει με μια ακόμα ευφυέστατη ιστορία που κόβει την ανάσα. Από τις πρώτες σελίδες, η «Πλοκή» από τις εκδόσεις Μίνωας σε παγιδεύει σ' ένα συνονθύλευμα λογοτεχνικών ματαιοδοξιών, προδοσίας και απάτης και σε κάνει ν' ανυπομονείς για το μεγάλο φινάλε. Η ανάπτυξη χαρακτήρων σε βάθος δημιουργεί ένα εντυπωσιακό υφαντό διαφορετικών ιστοριών, μια ειλικρινή ματιά στις εκδοτικές επιχειρήσεις. Σε αναμονή της ομώνυμης σειράς του Netflix, κυκλοφόρησε «Το φυλαχτό» πριν από περίπου έναν μήνα από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, επανέκδοση του 16ου κατά σειρά βιβλίου του Stephen King που έχει συν-γράψει με τον Stephen Kraub.

Ο διακεκριμένος συγγραφέας μουσικών βιογραφιών, Κλας Έκμαν, στήνει ένα σφριγηλό και απίστευτα εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ, «Ικανοί για όλα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, στο οποίο πρωταγωνιστούν συνηθισμένοι άνθρωποι που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν εξαιρετικά ασυνήθιστες καταστάσεις. Με χιτσκοκική μαεστρία φωτίζει τις σκοτεινότερες γωνιές της ανθρώπινης ψυχής, στοιχειώνοντας τον νου του αναγνώστη. Παράλληλα, το νέο σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ «Η Μάρτα κοιμάται» της Romy Hausmann από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ξεπερνά το «Καλό μου παιδί» σε αγωνία και ανατροπές. Πριν από πολλά χρόνια, η Νάντια καταδικάστηκε για ένα φριχτό έγκλημα. Μετά την αποφυλάκισή της, το μόνο που θέλει είναι να ζήσει μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Όταν όμως η μοναδική της φίλη σκοτώνει τον εραστή της και εκλιπαρεί τη Νάντια να τη βοηθήσει, εκείνη δεν μπορεί να της αρνηθεί. Τότε, ένα απομονωμένο σπίτι στο δάσος θα γίνει το σκηνικό ενός παράξενου παιχνιδιού. Μία ιστορία με θέμα την ενοχή, την εξιλέωση και το ερώτημα εάν ένας εγκληματίας μπορεί να απελευθερωθεί ποτέ από το παρελθόν του.

Από την πρώτη πρόταση μέχρι την τελευταία, το «Φωτιά που σιγοκαίει» της Paula Hawkins από τις εκδόσεις Διόπτρα, πραγματικά δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Γεμάτο με γρήγορες εναλλαγές, έντονο συναίσθημα και γραμμένο με τόση αυτοπεποίθηση, που είναι αδύνατο να του αντισταθείς. Το πρώτο της θρίλερ, «Το κορίτσι του τρένου», έχει πουλήσει 23 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Κυκλοφόρησε σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες, έγινε Νο 1 best seller σε όλο τον κόσμο και ταινία που έσπασε τα ταμεία με πρωταγωνίστρια την Emily Blunt.

Το «Αρχίζουμε από το τέλος» του Chris Whitaker από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ένα καυστικό πορτρέτο ενοχής και πόνου, εντυπωσιακά γραμμένο και με χαρακτήρες που δεν μπορείς παρά να αγαπήσεις. Μια περίτεχνη απεικόνιση των δολοπλοκιών μιας μικρής πόλης εκεί όπου παλιές και νέες αμαρτίες συγκρούονται. Υπάρχουν δυο είδη οικογενειών. Αυτές στις οποίες γεννιόμαστε και αυτές που δημιουργούμε. Πριν από τριάντα χρόνια, ο Βίνσεντ Κινγκ έγινε φονιάς. Τώρα, έχει μόλις βγει από τη φυλακή και επιστρέφει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κέιπ Χέιβεν στην Καλιφόρνια. Δεν χαίρονται όλοι που τον βλέπουν – και πρώτα πρώτα η Σταρ Ράντλεϊ, η πρώην του και αδελφή του κοριτσιού που σκότωσε ο Βίνσεντ. Η Ντάτσες Ράντλεϊ, η δεκατριάχρονη κόρη της Σταρ, φροντίζει και προστατεύει τον μικρότερο αδελφό της, τον Ρόμπιν και την όλο προβλήματα μητέρα της. Όμως, στην προσπάθειά της να προστατεύσει τη Σταρ, η Ντάτσες άθελά της πυροδοτεί μια αλυσίδα γεγονότων που θα έχουν τραγικές επιπτώσεις, όχι μόνο για την οικογένειά της, αλλά και για ολόκληρη την πόλη.

Όταν η Clare Mackintosh ανεβάζει τον πήχη, δεν αστειεύεται… Το βιβλίο «Ομηρία» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι τόσο καλό που σε υπνωτίζει. Η Μίνα Χόλµπρουκ είναι µέλος της επίλεκτης οµάδας αεροσυνοδών που συµµετέχει στην παρθενική απευθείας πτήση από το Λονδίνο στο Σίντνεϊ, ένα ταξίδι-σταθµός διάρκειας είκοσι ωρών. Προσπαθεί να µείνει συγκεντρωµένη στη δουλειά της και να µην την αποσπούν οι σκέψεις για τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει η πεντάχρονη κόρη της και ο γάµος της που καταρρέει. Ενώ όµως το Boeing 777 µε τους 353 επιβάτες βρίσκεται στον αέρα, η Μίνα λαµβάνει ένα ανατριχιαστικό σηµείωµα από έναν ανώνυµο επιβάτη, κάποιον που χρειάζεται τη βοήθειά της για να πετύχει τον στόχο του· να εµποδίσει το αεροσκάφος να φτάσει στον προορισµό του. Και ξέρει ακριβώς πώς να την κάνει να συνεργαστεί...

O Μισέλ Μπυσσί, μέσα από το βιβλίο «Τίποτα δε σε σβήνει» από τις εκδόσεις Πατάκη, δοκιμάζει τα όρια της έννοιας του χρόνου. Οι αναγνώστες βυθίζονται στην αφήγηση με τον ίδιο τρόπο που θα πιάνονταν στα δίχτυα μιας γοητευτικής παγίδας, με ανάμεικτα συναισθήματα. Αν και οι ήρωές του θυμίζουν περιπλανώμενες ψυχές, ο Γάλλος συγγραφέας τούς σκιαγραφεί σε βάθος αποτυπώνοντας ανάγλυφα την περίπλοκη φύση τους. Παράλληλα, η Άλι Ρέινολντς στην πρώτη της ιστορία, με τίτλο «Ρίγος» από τις εκδόσεις Λιβάνη, οδηγεί έξοχα τους αναγνώστες σ' ένα συναρπαστικό αλλά και ανατρεπτικό ταξίδι, κατά τη διάρκεια ενός τροµακτικού Σαββατοκύριακου. Μ' εναλλασσόµενο χρόνο δράσης και χαρακτήρες οι προθέσεις των οποίων είναι απρόβλεπτες, η αγωνία µένει αµείωτη µέχρι την τελευταία λέξη.

Ο Άντερς ντε λα Μοτ είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους Σουηδούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Φέτος, κυκλοφόρησαν «Η φωτιά του χειμώνα» και «Η θυσία της άνοιξης» από τις εκδόσεις Κέδρος, τα οποία αποτελούν μιας άτυπης τετραλογίας με κοινή συνισταμένη τις εποχές. Την ίδια ώρα, ο Ισπανός συγγραφέας Χουάν Γκόμεθ - Χουράδο μας συστήνει ένα συναρπαστικό ατμοσφαιρικό θρίλερ, με τίτλο «Η κόκκινη βασίλισσα» από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Τα βιβλία με ηρωίδα την Αντόνια Σκοτ έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια πωλήσεις σε 42 χώρες και θεωρείται τόσο πρωτότυπος και επιδραστικός χαρακτήρας, που συγκρίνεται από αρκετούς με την Λίζμπεθ Σαλάντερ του Στιγκ Λάρσον. Για το βιβλίο «Η κόκκινη βασίλισσα» έχουν γραφτεί περισσότερες από 25.000 κριτικές στο goodreads.

Υπέροχη γραφή, κοφτή πλοκή και ζωντανοί χαρακτήρες. Ο «Αόρατος μάρτυρας» των Nicci French από τις εκδόσεις Διόπτρα σε απορροφά αμέσως, με τη γεμάτη ανατροπές και πρωτότυπη πλοκή. Μια ανύπαντρη μητέρα υποπτεύεται ότι η μικρή της κόρη έχει γίνει μάρτυρας ενός φρικτού εγκλήματος όταν σχεδιάζει μια ανησυχητική ζωγραφιά. Ωστόσο, το θανάσιμο μονοπάτι που θα χρειαστεί να πάρει για να ανακαλύψει την αλήθεια μπορεί να της κοστίσει τα πάντα. Η αναζήτησή της θα πυροδοτήσει σκοτεινά μυστικά και θαμμένα εγκλήματα, ενώ περισσότερες από μία ζωές μπορεί να διακυβεύονται.

Στίβεν ΚινγκΚλειδάριθμοςΠατάκηςθρίλερειδήσεις τώραμυστήριοΔιόπτρααστυνομική λογοτεχνίαΜεταίχμιοψυχολογικό θρίλερΨυχογιόςΜίνωας