Βιβλίο|06.01.2023 23:40

Hanif Kureishi: Στο νοσοκομείο ο διάσημος συγγραφέας - «Δεν ξέρω αν θα περπατήσω ξανά»

Newsroom

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ο Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος, Χανίφ Κιουρέισι (Hanif Kureishi), ο οποίος έπεσε, ενώ βρισκόταν στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί αρκετά, χωρίς να μπορεί να κουνήσει τ' άκρα του. 

«Έβλεπα τον Μο Σαλάχ να σκοράρει απέναντι στην Άστον Βίλα, έπινα την μπίρα μου, όταν αισθάνθηκα ίλιγγο. Έσκυψα μπροστά και έπεσα. Συνήλθα λίγα λεπτά αργότερα, μέσα σε μια λίμνη αίματος» έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter

«Νόμιζα ότι θα πέθαινα, πίστευα ότι μου έμεναν ακόμη τρεις ανάσες. Είμαι στο νοσοκομείο. Δεν μπορώ να κουνήσω χέρια και πόδια. Δεν μπορώ να ξύσω τη μύτη μου, να τηλεφωνήσω, να φάω. Όπως φαντάζεστε, είναι εξευτελιστικό (για μένα) και ταυτόχρονα είμαι βάρος για τους άλλους» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι χειρουργήθηκε στη σπονδυλική στήλη: «Προς το παρόν, δεν ξέρουμε αν κάποια μέρα θα μπορέσω να ξαναπερπατήσω ή να κρατήσω ένα στιλό».

Ποιος είναι ο Xανίφ Kιουρέισι

O Xανίφ Kιουρέισι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Kεντ από Πακιστανό πατέρα και Αγγλίδα μητέρα. Σπούδασε φιλοσοφία στο King's College του Λονδίνου. Το 1981 κέρδισε το βραβείο George Devine για τα θεατρικά του «Outskirts» και «Borderline» και το 1982 απέκτησε αποκλειστική συνεργασία ως συγγραφέας με το Royal Court Theatre.

Tο 1984 έγραψε το «Ωραίο μου πλυντήριο» που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου. Μετά το δεύτερο σενάριό του, «Ο Σάμι και η Ρόζι κάνουν έρωτα» (1987), ακολούθησε το «London Kills Μe» (1991) που μετέφερε ο ίδιος στην οθόνη.

Tο 1990, με το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο Βούδας των προαστίων» κέρδισε το βραβείο Whitbread. Ακολούθησαν το μυθιστόρημα «Black Album», η συλλογή διηγημάτων «Love in a Blue Time», το μυθιστόρημα «Οικείες απιστίες» (μτφρ. Ελένη και Μαρία Παξινού, εκδ. Καστανιώτη 1999), που έγινε ταινία και κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, η δεύτερη συλλογή διηγημάτων «Μεσάνυχτα όλη μέρα» (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Καστανιώτη, 2000), το μυθιστόρημα «Το χάρισμα του Γκάμπριελ» (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Καστανιώτη 2002), η συλλογή διηγημάτων «Το σώμα και άλλες επτά ιστορίες», (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Καστανιώτη 2004) καθώς και η συλλογή δοκιμίων «Dreaming and Scheming» που κυκλοφόρησαν το 2002.

Το σενάριό του «The Mother» σκηνοθετήθηκε από τον Roger Michell και κυκλοφόρησε το 2003. Το 2004 δημοσίευσε το θεατρικό του «When the Night Begins», κι ένα αυτοβιογραφικό κείμενο με τίτλο «My Ear at His Heart». Το 2005 ακολούθησε μία δεύτερη συλλογή δοκιμίων με τίτλο «The Word and the Bomb». Το σενάριό του «Venus» σκηνοθετήθηκε από τον Roger Michell το 2006. Τέλος, ο Χανίφ Κιουρέισι έχει αποκτήσει τον τίτλο του Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρανοσοκομείοσυγγραφέαςατύχημα