Βιβλίο|08.02.2023 18:05

Σεμίνα Διγενή: Μάγδα Φύσσα, Δημήτρης Κουτσούμπας και αρκετοί ακόμα στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου «Αποδελτίωση ΙΙ»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Παρουσιάστηκε στο κατάμεστο, με ανθρώπους της τέχνης και της πολιτικής, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» το βιβλίο «Αποδελτίωση ΙΙ» της Σεμίνας Διγενή. Για το επιτυχημένο βιβλίο της δημοσιογράφου, που κυκλοφορεί από τις ομώνυμες εκδόσεις, μίλησαν ο διεθνής εικαστικός Γιάννης Μετζικώφ, ο διευθυντής του «Ριζοσπάστη» Κύριλλος Παπασταύρου και οι ηθοποιοί Αλκης Παναγιωτίδης και Θέμης Πάνου, οι οποίοι διάβασαν και αποσπάσματα.

H «Αποδελτίωση ΙΙ» είναι ένα ανθολόγιο με άρθρα και συνεντεύξεις που προβληματίζουν και ερεθίζουν ευχάριστα ακόμη και τα πιο απαιτητικά μυαλά. Ανάμεσά τους οι: Ειρήνη Παπά, Ιάννης Ξενάκης, Έλλη Λαμπέτη, Στέλιος Καζαντζίδης, Αλέιδα Γκεβάρα, Μάγδα Φύσσα, Τζένη Καρέζη, Τίτος Βανδής, Πάνος Κατσιμίχας, Παύλος Σιδηρόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Γιώργος Μαρίνος, Μάγια Αγγέλου, Αλέκος Φασιανός και άλλοι πολλοί.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Παύλος Μεθενίτης στην παρουσίαση που είχε γίνει πριν από μερικές μέρες στο ιστορικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου που είναι αφιερωμένο στον Γάλλο αντιστασιακό, Jean Cavailles, «η δημοσιογράφος, οπλισμένη με αμεσότητα, γνώση του αντικειμένου και χιούμορ, δεν "αντιμετώπιζε" τον συνεντευξιαζόμενο, δεν τον έβλεπε σαν ενάντιο, αλλά συζητούσε μαζί του, δήθεν - τάχα στο φιλικό και στο κάζουαλ, αλλά με αυστηρή στοχοπροσήλωση: στην πραγματικότητα η Σεμίνα λειτουργούσε κάπως σαν εμβρυουλκός, βγάζοντας από τα σωθικά του προσώπου ό,τι ήθελε, αλλά και ό,τι δεν ήθελε να πει αυτός ή αυτή, ο επώνυμος ή η επώνυμη που στεκόταν απέναντί της».

Στα προλογικά σημειώματα του βιβλίου, η Χάρις Αλεξίου γράφει: «Θέλω να είσαι πάντα παρούσα και δημιουργική. Είσαι μια αξία που χρειαζόμαστε. Κάθε επιτυχία στις εξαιρετικές Αποδελτιώσεις σου». Από τη μεριά του, ο Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος σημειώνει: «Τα κείμενα της Σεμίνας, άλλοτε σκανταλιάρικα και νεανικά, άλλοτε συγκρατημένα και αναλυτικά, ακολου θούν μια εσωτερική σύνδεση και αλληλεξάρτηση και είναι πάντα to the point. Περιγράφουν, αλλά και δείχνουν τη διέξοδο σ’ εκείνα που ο λαός μας, οι λαοί του κόσμου ζουν σήμερα, όμως με βλέμμα απείθαρχο και με πίστη στους σεισμούς του μέλλοντος». Ο σχεδιασμός του εξωφύλλου είναι του Κωστή Παύλου και η επιμέλεια της Βούλας Λίτσιου.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και η Μάγδα Φύσσα, αλλά και οι Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργος Νταλάρας,Θέμης Καραμουρατίδης, Βασίλης Σαλέας, Δημήτρης Αλεξανδρής, Άννα Κουτσαφτίκη, Αγγελος Παπαδημητρίου, Ηρώ Μουκίου, Nικολέτα Βλαβιανού, Ελένη Καρακάση, Άγγελος Μπούρας, Στέλιος Γούτης, Ελένη Ροδά, Δημήτρης Μαύρος, Γιάννης Βαρδής, Κατερίνα Μαντέλη, Δημήτρης Κανέλος, Κώστας Ζήσης, Νίκος Σοφιανός, Χρήστος Κατσώτης, Δημήτρης Ξεκαλάκης, Νίκος Αμπατιέλος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάγδα Φύσσαπαρουσίαση βιβλίουειδήσεις τώραΣεμίνα ΔιγενήΔημήτρης Κουτσούμπαςπαρουσίαση