Βιβλίο|25.05.2023 12:13

Στα ράφια των βιβλιοπωλείων «Το άλογο του Ρούζβελτ»

Newsroom

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός το νέο βιβλίο με νουβέλες της Μαρίας-Δέσποινας Ράμμου, με τίτλο «Το άλογο του Ρούζβελτ». Θέμα του, η ύβρις της αλαζονείας, η οποία εκκινεί μια πολύπαθη οδύσσεια των ηρώων προς την αυτογνωσία και την «εξημέρωση». Το έγκλημα και η τιμωρία, δίπτυχο των δύο ιστοριών που κινούνται σε ομόκεντρους κύκλους, με άξονα την ανάγκη για εξιλέωση του θύτη και τη λύτρωση του θύματος. Στο βιβλίο αυτό, τα φαντάσματα του παρελθόντος συνθέτουν την τραγωδία της ζωής των χαρακτήρων, τρωτής στα διαχρονικά, πανανθρώπινα πάθη και φαινόμενα. Η ηθική της συγχώρεσης ξεπροβάλλει ως από μηχανής θεός, για να συνδράμει στην πολυπόθητη κάθαρση των ηρώων. «Διάλεκτοι δύο αυλών. Ενώθηκαν τα ζωντανά με το πέλαγος. Γούνα με ψάρια, Τρώες και Αχαιοί».

Λίγα λόγια για την συγγραφέα 

Η Μαρία-Δέσποινα Ράμμου γεννήθηκε το 1981. Είναι Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υποψήφια μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ίδιου ιδρύματος. Έχει ασχοληθεί με τη λημματογράφηση, δουλεύοντας ως επιστημονική συνεργάτιδα στην έκδοση του Σύγχρονου Λατινοελληνικού Λεξικού, από τις απαρχές της λατινικής γραμματείας μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα (University Studio Press, 2019). Το 2022 κυκλοφόρησε η διατριβή της με τίτλο Σατιρικά επιγράμματα εναντίον γιατρών στη λατινική γραμματεία. Κοινωνικο-μοτιβιστική έρευνα (University Studio Press). Συμμετείχε ως μεταφράστρια στον συλλογικό τόμο με τίτλο Ευριπίδης. 35 Μελέτες (2021, University Studio Press).

Η ποιητική συλλογή της με τίτλο Η Χίμαιρα δεν είναι μακριά κυκλοφόρησε το 2012 (Διάττων, Αθήνα). Το πρώτο της πεζογραφικό έργο, η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Η Προσωπογραφία του Κρεγκ, εκδόθηκε από το Ενύπνιο το 2022. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν δύο έργα της, οι νουβέλες της με τίτλο Το άλογο του Ρούζβελτ, από τις εκδόσεις Θερμαϊκός και η «θεατρική» νουβέλα της με τίτλο Αντίστιξη από τις εκδόσεις Παρέμβαση.

Διηγήματα, ποιήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα λογοτεχνικά περιοδικά και  ιστολόγια  Φρέαρ, Παρέμβαση, Χάρτης, Περί Ου, Fractal, Culturebook, ΒιβλιοNet κά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


βιβλίοσυγγραφέαςειδήσεις τώρα