Βιβλίο|17.06.2023 08:40

«Η νευρολογία του έρωτα» από την Ali Hazelwood: Ο τέλειος συνδυασμός αγάπης και επιστήμης

Άγγελος Γεραιουδάκης

Το νέο βιβλίο «Η νευρολογία του έρωτα» της Ali Hazelwood, το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι μια διασκεδαστική και πνευματώδης ιστορία. Εστιάζει στη σχέση μίσους - αγάπης της νεαρής νευροεπιστήμονα Μπι Χουνιγκσβάσερ και του μηχανικού Λίβαϊ Γουάρντ, όταν συνεργάζονται σ' ένα πρόγραμμα νευρομηχανικής της NASA. Η ιστορία πραγματεύεται την προδοσία, την αγάπη, τα οικογενειακά δράματα, το σεξ, τις προκαταλήψεις των δύο φύλων στο STEM και το ρίσκο που χρειάζεται να πάρει κάποιος για τον έρωτα. 

Αν και έχει αρκετές ομοιότητες με το πρώτο της βιβλίο «Το θεώρημα της αγάπης», αυτό που εδώ έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι το πώς η συγγραφέας αποκαλύπτει τον σεξισμό και την παρενόχληση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα. Το πρώτο μυθιστόρημά της κέρδισε αμέσως τις καρδιές των αναγνωστών και έγινε μπεστ σέλερ. Έτσι, λοιπόν, μόλις η Hazelwood ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει δεύτερο βιβλίο, ο κόσμος μετρούσε αντίστροφα μέχρι να το κρατήσει στα χέρια του και να το καταβροχθίσει. 

Η Μπι έχει διδακτορικό στη νευρολογία, αλλά δυσκολεύεται να κερδίσει αναγνώριση και χρήματα για την έρευνά της. Έτσι, όταν η NASA επικοινωνεί μαζί της για να εργαστεί σ' ένα από τα πρωτότυπα πρότζεκτ τους, ακούγεται σαν ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Το μόνο παράδοξο είναι ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τον Λίβαϊ, τον «εχθρό» της από το πανεπιστήμιο. Αλλά όσο περνάει περισσότερο χρόνο μαζί του, συνειδητοποιεί ότι ίσως τελικά δεν αντιπαθούν ο ένας τον άλλον και ότι υπάρχει κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό.

Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, σε κερδίζουν αμέσως οι προσωπικότητες των δύο ηρώων. Εξάλλου, μια ρομαντική κομεντί δεν μπορεί να καρποφορήσει αν δεν σου αρέσει το ζευγάρι και δεν σου τραβήξει την προσοχή. Όταν ο εξοπλισμός που περιμένει η Μπι δεν έρχεται ποτέ και το υπόλοιπο προσωπικό στα εργαστήρια της ΝΑSA την αγνοεί, εκείνη βλέπει τον Λίβαϊ να γίνεται σχεδόν σύμμαχός της, να υποστηρίζει την έρευνά της, να είναι ακόμα και ευγενικός μαζί της.

Η Μπι, η οποία εμφανίζεται μέσα στο κείμενο ύστερα από έναν διαλυμένο αρραβώνα, είναι μία σπιρτόζα, αστεία, έξυπνη αλλά και αρκετά ιδιόρρυθμη γυναίκα. Εμπιστεύεται δύσκολα τους ανθρώπους και έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς ο Λίβαϊ τής αλλάζει γνώμη και τη βοηθάει να ξεπεράσει τους φόβους της, δίνοντάς του μια ευκαιρία. Από την άλλη, ο Λίβαϊ είναι ο άντρας των ονείρων κάθε γυναίκας. Είναι σέξι, γλυκός, μελαγχολικός, έξυπνος και τόσο υπομονετικός. Είναι ερωτευμένος με την Μπι από την περίοδο που ήταν μαζί στο μεταπτυχιακό. Ωστόσο, ήταν κάτι που το έκρυβε μέχρι που έμαθε ότι η νεαρή κοπέλα δεν παντρεύτηκε τελικά τον πρώην αρραβωνιαστικό της. Είναι υπέροχο το πώς καταφέρνει να διαπεράσει τα τείχη γύρω από την καρδιά και το μυαλό της.

Είναι χαρακτήρες που θα ήθελε ο καθένας να έχει στην παρέα του. Η Μπι έχει μία προσωπικότητα που δύσκολα θα σκεφτόσουν για επιστήμονα και αυτό είναι τόσο ουσιαστικό και σπουδαίο, μακριά από κλισέ και στερεότυπα. Οι διάλογοι του μυθιστορήματος είναι έξυπνοι, κοφτοί, με μοντέρνα ματιά. Η αφήγηση είναι σε πρώτο πρόσωπο από τη ματιά της Μπι, δίνοντας ζωντάνια και παραστατικότητα στο κείμενο. Η Ali αποτυπώνει εύστοχα τη σύγχρονη γυναίκα. Επίσης, είναι μία ιστορία που έχει άφθονα λογοπαίγνια για την επιστήμη, τις γάτες και τη Μαρί Κιουρί.

Η Ali Hazelwood, η οποία, όταν δεν βρίσκεται στη δουλειά, κάνει τζόκινγκ, τρώει κέικ ποπ ή βλέπει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με τις δύο γάτες και τη σύζυγό της, γράφει χαριτωμένες και ανάλαφρες ιστορίες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περιλαμβάνουν σημαντικά θέματα, όπως είναι οι τοξικές σχέσεις ή η ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Αν και μερικές φορές τα κλισέ μέσα στο κείμενο είναι υπερβολικά προφανή, δεν θα τ' άλλαζα. Εξάλλου, μια καλή ρομαντική κομεντί βασίζεται σε καλογραμμένα κλισέ. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρανευροεπιστήμοναςNASAέρωταςΔιόπτραεπιστήμη