Βιβλίο|25.03.2019 17:38

Νικόλαος Πηγαδάς: Βραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του

Newsroom

Το απόγευμα της Πέμπτης (21/3), απονεμήθηκαν τα λογοτεχνικά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόκειται για τα βραβεία του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη και του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη.

Τα βραβεία, που απονεμήθηκαν μετά την ομιλία του ακαδημαϊκού Μανόλη Κορρέ με θέμα «Η Ακρόπολις των Αθηνών κατά την Επανάσταση του 1821», ήταν τα εξής:

Το Βραβείο Δοκιμίου-Μελέτης του Ιδρύματος Ουράνη απονεμήθηκε στον Νίκο Πηγαδά για το σύνολο του έργου του, που αφορά ιστορικές μελέτες και έρευνες. Γεννήθηκε στο Σταφιδόκαμπο Ηλείας και εργάστηκε επί δεκαετίες ως ρεπόρτερ στις αθηναϊκές εφημερίδες Ακρόπολις, Καθημερινή, Πρωινή Ελευθεροτυπία, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και Έθνος.

Εκτός απ' τη δημοσιογραφία, έχει στο ενεργητικό του ιστορικές έρευνες, όπως «Η υπόθεση Ασπίδα», «Η απόδραση των Βούρλων» και «Οι Έλληνες ναυτικοί στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο». Επίσης, κυκλοφορούν τα βιβλία του «Το όχι της Ρωμιοσύνης (το έπος 1940-41)», «Εθελοντές στο κονβόι του θανάτου», «Τορπίλες και συρματόπλεγμα», «Αίγινα, κάθε κελί σελίδα ιστορίας». Επιπλέον, έχει γράψει μέθοδο εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας για λογαριασμό των εκδόσεων Χάρη Πάτση.

Το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη απονεμήθηκε στον ποιητή Χάρη Βλαβιανό για το βιβλίο του «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού» (Πατάκης, 2018), με το οποίο έκανε μια βαθιά προσωπική επαναφορά στο προσκήνιο της ποίησης, με πλήρη κοσμοθεώρηση και εμβάθυνση στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με το λευκό σε όλες τις αποχρώσεις και εντάσεις του - το τυραννικό λευκό της άγραφης σελίδας, το εναγώνιο λευκό της σιωπής, το βουβό λευκό του πένθους, το θαμπό λευκό της μνήμης, το λευκό ως σύμβολο λύτρωσης και ελπίδας, ως σημείο αναγέννησης.

Εκδόσεις Πατάκη, Σελίδες: 192

Το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη απονεμήθηκε στον ποιητή Δημήτρη Κοσμόπουλο για το βιβλίο του «Θέριστρον» (Κέδρος, 2018). Πρόκειται για μια εκτενή ποιητική σύνθεση, δομημένη σε τέσσερις ενότητες. Θέριστρον είναι το εργαλείο του θερισμού, το δρεπάνι, αλλά συνάμα και το θερινό ένδυμα. Δημιουργώντας σύγχρονο ποιητικό ιδίωμα, μέσα από την συνομιλία με την έμμετρη, αλλά και την μοντερνιστική ποιητική παράδοση, ξετυλίγεται ο θερισμός από τη φθορά του χρόνου και η ανθοφορία της αιωνιότητας. Το πένθος της απώλειας από την αιχμαλωσία στην ειρκτή της ιστορίας συνυπάρχει το αίτημα για νόημα που μπορεί να φωτίσει την ιστορία και τον κόσμο σε  παρακλητική και προσευχητική γλώσσα, με ενσωματωμένα θραύσματα από όλο τον πλούτο της γλωσσικής μας παρακαταθήκης.

Εκδόσεις: Κέδρος, Σελίδες: 120

Το Βραβείο Μυθιστορήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη απονεμήθηκε στον Αλέξη Πανσέληνο για το βιβλίο του «Ελαφρά ελληνικά τραγούδια» (Μεταίχμιο, 2018). Έρωτες, ίντριγκες, συνωμοσίες, φτώχεια και δυστυχία, μια εποχή δύσκολης ανάρρωσης ενός κόσμου που μάτωσε και πείνασε. Οι ιστορίες του μυθιστορήματος μπλέκουν μεταξύ τους, στη διάρκεια της πρώτης τριετίας μιας ειρηνικής σειράς ετών, σημαδεμένων για πάντα από τα τραύματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Σελίδες: 328

Τέλος, το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη απονεμήθηκε στην Ελισάβετ Χρονοπούλου για το βιβλίο της «Ο έτερος εχθρός» (Πόλις, 2017). Στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα, εκτός απ' τον ίδιο τον κατακτητή, οι ήρωες των δέκα ιστοριών αντιμετωπίζουν κι έναν διαφορετικό εχθρό: Κάτω απ' το κράτος της πείνας και του τρόμου, απειλείται η συλλογική ηθική υπόσταση. Βλέπουν να καταλύεται γύρω τους ό,τι συνιστά την έννοια του «ανθρώπινου». Βλέπουν τους γύρω ή και τον εαυτό τους να οπισθοδρομούν σε βαθμίδες πρωτογονικές.

Εκδόσεις: Πόλις, Σελίδες: 136
βραβείο