Βιβλίο|06.11.2018 12:38

Η Θεσσαλονίκη του πνεύματος έχασε τον... Σαλπιγκτή της

Γιώργος Βαϊλάκης

Έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή 2/11 μια σημαντική προσωπικότητα της Θεσσαλονίκης, ο συγγραφέας Κρίτων Σαλπιγκτής. Λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ίκαρος το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Θρυμματισμένη φρυγανιά».

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας αναφέρει:

«Ο Κρίτων, που υπήρξε από τα ιδρυτικά και πλέον δραστήρια μέλη της Λέσχης, χαρακτηριζόταν από την ευρυμάθειά του, τις πάντα τεκμηριωμένες απόψεις του, τη βαθιά πολιτική του συγκρότηση, το λεπτό χιούμορ του, την αυθεντική ευγένειά του, τη διαρκή μέριμνα για τους φίλους του.

Για πολλές δεκαετίες είχε ενεργότατη συμμετοχή και πολύπτυχη παρουσία στην πολιτιστική ζωή της γενέθλιας πόλης του, της Θεσσαλονίκης, της οποίας ήταν μία από τις πιο γνωστές και αγαπητές μορφές. Το κενό που αφήνει σε μας, τους φίλους του από την Ένωση Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), είναι μεγάλο».

Το έργο του

Γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζούσε. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τέσσερα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων «Το ξύπνημα του γίγαντα» (1991) και «Ο τερματοφύλακας που σφύριζε» (1994), με εικονογράφηση και των δύο από τον Γιώργο Ακοκαλίδη (τα οποία αποτελούν τους δύο τόμους της σειράς ο «Πουρός ΗΡΩΣ», η οποία αποτελεί συνδυασμένη παρωδία της ελληνικής πολιτικής σκηνής και του «Μικρού ΗΡΩΑ»).

Επίσης, έγραψε τη νουβέλα «Τελευταίο δρομολόγιο - Μια ιστορία του αστυνόμου Μπέκα» (2012), με εικονογράφηση του Γιώργου Ακοκαλίδη.

Κρίτων Σαλπιγκτήςεκδόσεις Ίκαρος