Βιβλίο|07.10.2019 16:30

Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (6-12/10/2019)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ώρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Όταν όλα έχουν ειπωθεί» της Ανν Γκρίφιν από τις εκδόσεις Μίνωας

Αν διάλεγες πέντε ξεχωριστά πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή σου, ποια θα ήταν αυτά; Αν σήκωνες το ποτήρι σου για να κάνεις μια πρόποση στο καθένα από αυτά, τι θα τους έλεγες; Και τι θα είχες μάθει για τον εαυτό σου όταν όλα θα είχαν ειπωθεί; 

Στο μπαρ ενός πολυτελούς ξενοδοχείου σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας κάθεται ο ογδοντατετράχρονος Μόρις Χάνιγκαν, έτοιμος να διη­γηθεί την ιστορία του. Μόνος, ως συνήθως, σε μια βραδιά θα κάνει πέντε προπόσεις σε πέντε ανθρώπους που σήμαιναν πολλά για αυτόν και καθόρισαν την πορεία της ζωής του. Μέσα από τις ιστορίες που διηγείται –συναισθήματα που ποτέ δεν εκδηλώθηκαν, μια μυστική, καλά κρυμμένη τραγωδία, μια βαθιά αγάπη που ποτέ δεν εκφράστηκε– η ζωή ενός άντρα ξεδιπλώνεται με ένταση, ειλικρίνεια και γενναιότητα.

Η Ανν Γκρίφιν δημιούργησε ένα σπάνιο κόσμημα. Η φωνή του Μόρις Χάνιγκαν θα συνεχίσει να αντηχεί ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η ανάγνωση του βιβλίου, αφότου όλα θα έχουν ειπωθεί. Είναι μια υπέροχη επινόηση και οι γλυκόπικροι στοχασμοί του παραμένουν στη σκέψη του αναγνώστη.  

«Ο χορός της μέλισσας» του Πάνου Ιωαννίδη από τις εκδόσεις Κέδρος

Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα πρωτότυπο νουάρ μυθιστόρημα ακολουθώντας την κατεύθυνση του ήλιου, όπως κάνουν οι μέλισσες με χορευτικές φιγούρες για να βρουν και να κυκλώσουν την κυψέλη που έχει τη γύρη, παρασύροντας αβίαστα και τον αναγνώστη να μπει μαζί του στον χορό.

Στο κτήμα του στο Ποσείδι της Χαλκιδικής την ημέρα που συντροφιά με τους φίλους του γιόρταζε το εφάπαξ που μόλις είχε πάρει, ο Αλέξανδρος Χρηστίδης βρίσκεται δολοφονημένος ανάμεσα στα αγαπημένα του λιόδεντρα. Το γεγονός φαντάζει ανεξήγητο για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Πολιτικός μηχανικός με αντιστασιακή δράση στα φοιτητικά του χρόνια τον καιρό της δικτατορίας, δημοτικός σύμβουλος στη μεταπολίτευση με πρωτοποριακή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, υποστήριξε με τόλμη και ρομαντισμό, στη δύση της καριέρας του, τις δομές της κοινωνικής οικονομίας που δημιουργήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η χήρα του εκλιπόντος αναθέτει τη διαλεύκανση του μυστηριώδους θανάτου του στον ιδιωτικό ντετέκτιβ Πέτρο Ριβέρη. Η έρευνά του από την αρχή κινείται γύρω από το περιβάλλον του Αλέξανδρου Χρηστίδη. Παράλληλα, ωστόσο, τα παράξενα μηνύματα που αρχίζει να λαμβάνει από έναν άγνωστο τον ωθούν να αναζητήσει μια σειρά κειμένων που του αφήνουν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Τα κείμενα περιπλέκουν την έρευνά του, καθώς αναφέρονται στην ιστορία μιας παρέας νεαρών, οι ζωές των οποίων στιγματίστηκαν και έσμιξαν μέσα από έναν εξίσου τραγικό θάνατο.

Σιγά σιγά, καθώς ο ντετέκτιβ προχωράει στις κορυφές μιας ιδιόμορφης πολεοδομικής κυψέλης που σχηματίζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αντιλαμβάνεται τον γρίφο και τη σύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στα πρόσωπα και στα γεγονότα.

«Μια νύχτα ακόμη» του Κώστα Κρομμυδά από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ένα διαφορετικό μυθιστόρημα, από έναν συγγραφέα που δεν φοβάται να ξανασυστηθεί στο κοινό του. Ο Κώστας Κρομμύδας σ’ αυτό το βιβλίο, επαναπροσδιορίζει τη ζωή και τον έρωτα. Υπάρχουν ταξίδια που ξεκινούν με μια βαλίτσα στο χέρι. Η Ισμήνη ξεκινά το δικό της ταξίδι την ημέρα που μαθαίνει πως της έχουν απομείνει μόνο μερικοί μήνες ζωής. 

«Υπάρχουν ταξίδια που ξεκινούν με μια βαλίτσα στο χέρι. Άλλα, έπειτα από έναν χωρισμό. Κάποια, όταν μια δουλειά σε αναγκάζει να φύγεις χωρίς να αφήσεις τίποτα πίσω σου. Υπάρχουν ορισμένα που έμειναν χαραγμένα στην ψυχή μας επειδή μας πόνεσαν, επειδή μας ανάγκασαν να πληγώσουμε κι εμείς ανθρώπους που πιθανόν να αγαπούσαμε. Αλλά υπάρχουν κι εκείνα που τα διαφεντεύει ένας παράφορος έρωτας, που μας κάνουν να ξεχνάμε πώς είναι να ζούμε αλλά και να νιώθουμε τον πόνο όταν αυτός είναι χωρίς ανταπόκριση. 

Πολύ αργά θα καταλάβεις ότι τα καλύτερα ταξίδια είναι αυτά που δεν έκανες ποτέ. Που δεν τα τόλμησες, που δεν τα γεύτηκες. Το δικό μου ξεκίνησε τη μέρα που μου ανακοίνωσαν ότι μου είχαν απομείνει μερικοί μήνες ζωής. Και ήταν το πιο όμορφο που έχω κάνει». 

«Άνεργη με Louis Vuitton» της Αλέκας Ζωγράφου από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη 

Μια ιστορία γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι η ζωή τούς ανήκει, για αυτούς που μπορεί να μην το πιστεύουν, αλλά έχουν τη δύναμη να τα αλλάξουν όλα…κι αυτά τα «όλα» θα είναι καλύτερα! Για όσους τολμούν, παρά τον φόβο τους, και με θάρρος βαδίζουν μπροστά!

«Νομίζω ότι κάπου εδώ θα πρέπει να σας συστηθώ, να σας πω κι εγώ με τη σειρά μου, με χιούμορ και ειλικρίνεια, τη δική μου ιστορία. Δακρύβρεχτη δεν τη λες, γιατί μισώ την υγρασία, χαρούμενη πάλι δεν τη λες, γιατί, όπως στη ζωή του καθενός, έτσι και στη δική μου, υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω, τα εύκολα και τα δύσκολα, η τύχη και η ατυχία… Εγώ, πάντως, θα τη χαρακτήριζα απλώς αληθινή και αισιόδοξη! Στη ζωή, λένε, πρέπει τα πράγματα να τα παίρνεις όπως σου έρχονται. Aλλά αν δεν σου αρέσει έτσι όπως σου ήρθαν, τότε άλλαξέ τα!»

Όλα στη ζωή της Δάφνης μοιάζει να έχουν μια γερή δόση ηρεμίας και σιγουριάς, όταν, ξαφνικά, η ανεργία εισβάλλει στη ζωή της και απότομα της τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια. Τότε όλα ανατρέπονται. Η ηρεμία μετατρέπεται σε μια δυνατή τρικυμία και τα μέχρι τότε δεδομένα βρίσκονται παραδομένα στα κύματα, που πλέον χτυπούν αλύπητα τη ζωή της.

Η Δάφνη αγωνίζεται, ερωτεύεται, απογοητεύεται και πέφτει. Ωστόσο, παραμένει αλώβητη, όταν όλα γύρω της στερούνται λογικής και ισορροπίας, όταν δεν υπάρχει πουθενά μια σανίδα σωτηρίας. Δεν είναι βέβαιη ότι μπορεί να κάνει πολλά, δεν είναι σίγουρη αν ξέρει να κολυμπάει στα βαθιά. Πιστεύει, όμως, ότι η στεριά δεν βρίσκεται μακριά, και εκεί είναι που ξεκινούν τα θαύματα. «Μην τα παρατάς!» είναι η φράση που τη χαρακτηρίζει και «κλειδώνει» με έναν ανατρεπτικό τρόπο όλα όσα κατακλύζουν τη ζωή της.

«Μη με αφήσεις να ξεχάσω» της Πόπης Λαμπροπούλου από τις εκδόσεις Ωκεανός 

Μια δυνατή ιστορία που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα και σε κάνει να δεις καθαρά πως την λύτρωση του εαυτού σου, μόνο η συγχώρεση μπορεί να στην χαρίσει. Είναι εύκολο όμως να παραιτηθεί κάποιος από την οργή και τη δίψα για εκδίκηση;

H Άννα στα δεκαοκτώ της εγκαταλείπει την επαρχία όπου μεγάλωσε κι έρχεται στην Αθήνα προσπαθώντας να ξεχάσει την δυσλειτουργική οικογένεια της και τα τραγικά γεγονότα που έζησε στην επαρχία κατά την διάρκεια της εφηβείας της. Γεμάτη πίκρα και νυκτερινούς εφιάλτες προσπαθεί να αλλάξει τον εαυτό της, να γυρίσει προς τα πίσω το ρολόι του χρόνου και να κάνει μια νέα αρχή. Στην πρωτεύουσα θα γνωρίσει τον γοητευτικό Ορφέα κι ενώ θα πιστέψει ότι εκείνος είναι πια το στήριγμά της, ο δρόμος της αγάπης που ανοίχτηκε μπροστά της θα την οδηγήσει στον γκρεμό. Με νύχια και με δόντια προσπαθεί να αναρριχηθεί ξανά και να βγει στην επιφάνεια κουβαλώντας τον θυμό και το πάθος για εκδίκηση.

Ο Έκτορας ζει παράλληλα στο δικό του σκοτάδι προσπαθώντας να επιβιώσει και να ξεχάσει ένα σκοτεινό παρελθόν που τον κυνηγάει, στηριζόμενος στο άσπρο μπαστούνι του και στην πληρωμένη βοήθεια των ανθρώπων. Όλοι αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι με λάθος τρόπους, ως την ημέρα που θα αντιληφθούν ότι κανείς δεν γίνεται δυνατός κλέβοντας την δύναμη του άλλου.

ΔιόπτραΚέδροςΜίνωαςΩκεανόςΧάρτινη Πόλη