Βιβλίο|16.10.2019 18:12

«Τα Λύτρα», το νέο συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Πάνου Αμυρά

Newsroom

Τον Πάνο Αμυρά τον ξέραμε μέχρι πρότινος ως γνωστό δημοσιογράφο, έμπειρο οικονομικό συντάκτη και αναλυτή, σταθερά στέλεχος του «Ελεύθερου Τύπου» από το 1994 κι, από το 2011 κι εφεξής, διευθυντή της ίδιας εφημερίδας.  Αρκούσε ωστόσο η κυκλοφορία, πέρυσι, του πρώτου του βιβλίου, του, βασισμένου σε πραγματικά γεγονότα, αστυνομικού μυθιστορήματος «Ο Λιμός»(εκδόσεις Διόπτρα) , με ιστορικό φόντο την κατοχική Αθήνα του 1941 και κεντρικό ήρωα  τον μυστηριώδη υπαστυνόμο Νίκο Αγραφιώτη. ο οποίος καλείται να λύσει τη μυστηριώδη δολοφονία ενός Γερμανού αξιωματικού, που είχε στείλει σε μυστική αποστολή στην Ελλάδα ο Γιόζεφ Γκέμπελς, για να καταχωρίσουμε τον Αμυρά καταρχάς στους επιτυχημένους συγγραφείς και ύστερα στους μπεστ-σελερίστες.

Ούτε ένα χρόνο μετά, ο Αμυράς επανήλθε στις αρχές του μηνός στη μυθιστοριογραφία και μαζί του επέστρεψε και ο γοητευτικός και δαιμόνιος Αγραφιώτης. «Τα Λύτρα» που μόλις κυκλοφόρησαν από τις ίδιες εκδόσεις (Διόπτρα), επιλέγουν να ξετυλίξουν την συναρπαστική τους πλοκή την ίδια ιστορική περίοδο : Σεπτέμβριος 1943. Οι πρώτες φλόγες του Εμφυλίου τυλίγουν τη χώρα. Η Αθήνα συνταράσσεται από μια διπλή απαγωγή παιδιών. Υπό μυστηριώδεις συνθήκες εξαφανίζονται η εξάχρονη κόρη ανώτατου διπλωμάτη της Γερμανικής Πρεσβείας και ο πεντάχρονος γιος της Ελληνίδας υπηρέτριάς του.

Ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης έχει επιστρέψει στην Ελλάδα με νέα ταυτότητα, διαλυμένη ζωή και έχοντας αναλάβει μια αποστολή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων των Συμμάχων στη Μεσόγειο. Τα σχέδιά του θα ανατραπούν με δραματικό τρόπο και ο ίδιος θα υποχρεωθεί να διεισδύσει στα άδυτα της Ειδικής Ασφάλειας για να εξαρθρώσει κυκλώματα προδοτών και να εξιχνιάσει την υπόθεση απαγωγής των παιδιών.

Στην πορεία των ερευνών θα βρεθεί αντιμέτωπος με συνεργάτες Γερμανών, διπλούς πράκτορες αλλά και τον μακελάρη του γκέτο της Βαρσοβίας Γιούργκεν Στρόοπ που βρίσκεται στην Αθήνα για να υλοποιήσει την «τελική λύση».

Με τη βοήθεια μιας γυναίκας ο Αγραφιώτης θα συνδεθεί με άγνωστες πατριωτικές οργανώσεις της Αθήνας, θα περιπλανηθεί στα βουνά του Εμφυλίου και θα προσπαθήσει να μείνει αλώβητος μέσα στη «φωλιά του κακού» για να σώσει ανθρώπινες ζωές χωρίς να χάσει την ψυχή του.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πάνος Αμυράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ αλλά γρήγορα στράφηκε στη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε την καριέρα του από την οικονομική εφημερίδα Εξπρές. Το 1994 εντάχθηκε στο δημοσιογραφικό δυναμικό του Ελεύθερου Τύπου, ενώ από το 2011 έχει αναλάβει τη διεύθυνση της εφημερίδας.  Έχει επίσης εργαστεί στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ (Α΄ Πρόγραμμα) και στον ραδιοφωνικό σταθμό City FM.

Διόπτρααστυνομικό μυθιστόρημαΠάνος Αμυράς