Βιβλίο|16.03.2020 19:56

#Μένουμε_σπίτι: Πέντε βιβλία που αξίζει να διαβάσεις αυτή την εβδομάδα (15-21/3)

Άγγελος Γεραιουδάκης

Ωρα να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Ανατρέχοντας στις πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδοτικών οίκων, βρήκαμε τις καλύτερες επιλογές για να σου προκαλέσουν συναίσθημα, γέλιο, να σε ταξιδέψουν, να σου μάθουν το μεγαλείο της αγάπης και να σε οδηγήσουν σε μονοπάτια σκέψης που ούτε καν είχες φανταστεί. 

«Ο γλύπτης» του Κρις Κάρτερ από τις εκδόσεις Bell

Για κάποιους, ο φόνος είναι μια μορφή τέχνης. Μια φοιτήτρια νοσηλευτικής βιώνει το μεγαλύτερο σοκ της ζωής της όταν ανακαλύπτει τον ασθενή της, τον εισαγγελέα Ντέρεκ Νίκολσον, άγρια δολοφονημένο στο κρεβάτι του. Είναι μια παράλογη πράξη: ο Νίκολσον είχε καρκίνο και του έμεναν μονάχα μερικές εβδομάδες ζωής. Ωστόσο, αυτό που σοκάρει περισσότερο τον ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ της Διεύθυνσης Ληστειών και Ανθρωποκτονιών της Αστυνομίας του Λος Άντζελες είναι αυτό που ο δράστης έχει αφήσει πίσω του.

Ο Χάντερ δεν αμφιβάλλει πως ο δολοφόνος προσπαθεί να επικοινωνήσει με την αστυνομία, με μια μέθοδο που δεν έχει συναντήσει ποτέ στο παρελθόν. Ποιο είναι το κρυφό μήνυμα; Πάνω που ο Χάντερ και ο συνεργάτης του, ο Γκαρσία, πιστεύουν πως έχουν βρει το πρώτο στοιχείο, ένα δεύτερο πτώμα ανακαλύπτεται -και μαζί, ένα δεύτερο μήνυμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι που να συνδέει τα δύο θύματα και η πρόοδος που έχουν κάνει πάει στράφι.

Αναγκασμένος να συνεργαστεί με την ερευνήτρια Άλις Μπόμοντ, ο Χάντερ έχει μπροστά του έναν αγώνα δρόμου για να βάλει στη σωστή θέση τα κομμάτια του παζλ... προτού ο Γλύπτης ολοκληρώσει το αριστούργημά του. Ο «Γλύπτης» είναι το τέταρτο μυθιστόρημα του #1 bestselling συγγραφέα Κρις Κάρτερ με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ.

«Το ναρκοπέδιο του έρωτα» της Αλίκης Αλιφέρη από τις εκδόσεις Ωκεανός

Μοιραίοι έρωτες που οδηγούν σε προσωπική έκρηξη, στην καταστροφή ή στην αλλαγή ζωής. Όλα ξεκινούν με μια απλή παρακολούθηση, την οποία θα ακολουθήσει ντόμινο αινιγματικών εγκλημάτων, κρυφών ερωτικών σχέσεων και μια δυνατή έλξη, που θα επηρεάσει καθοριστικά τη ζωή του Σάββα Καλλίνη, αστυνομικού στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής.

Οι καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει ο τριαντάρης αξιωματικός θα τον κάνουν να επανεκτιμήσει έννοιες όπως έρωτας, αγάπη, φιλία, παρανομία, τιμωρία. Ακολουθώντας διαφορετικό στιλ από τα παραδοσιακά ερωτικά/αστυνομικά μυθιστορήματα, το βιβλίο θίγει επίσης τη δύναμη της εξουσίας και τις διαπλοκές των κρατούντων.

«Θέα Ακρόπολη» της Λουκίας Δέρβη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Kαλοκαίρι του 1992. Πίσω από την επιβλητική πρόσοψη του ξενοδοχείου Athens Excelsior στην πλατεία Συντάγματος, μια αόρατη κυψέλη εργαζομένων ζει και δρα μακριά από τα βλέμματα της πελατείας, στα γραφεία, στα υπόγεια, στους διαδρόμους και στα δωμάτια των ορόφων. Ανάμεσά τους, ένας υποδειγματικός ρεσεψιονίστ, μια ιδιόρρυθμη καμαριέρα, ένας πρώην σεκιουριτάς και μια νεαρή διοικητική υπάλληλος αποκαλύπτουν τα οικογενειακά τους δράματα, τους δυνατούς έρωτες και τους προσωπικούς τους δαίμονες.

Παράλληλα, ένα πλήθος επώνυμων και μη πελατών ζωντανεύουν το κλίμα της εποχής και την ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου. Μυστικά του επαγγέλματος και απόκρυφα της γοητευτικής παράστασης που δίνουν οι ένστολοι υπάλληλοι χρωματίζουν τους χαρακτήρες τους, ενώ όταν ο ρόλος του καθενός έχει τελειώσει, σαν ηθοποιοί αλλάζουν ρούχα και επιστρέφουν σε μια πολύ διαφορετική καθημερινότητα.

«Η ραπτομηχανή» της Ναταλί Φέργκι από τις εκδόσεις Διόπτρα

Το βιβλίο της Natalie Fergie θυμίζει με τρυφερό τρόπο την αληθινή αξία της κληρονομιάς που περνάμε στους δικούς μας, από γενιά σε γενιά, με τα αντικείμενα που αγαπάμε. To 1911 μια μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο της Singer στη Σκοτία κοστίζει στην Τζιν και στον μνηστήρα της τη δουλειά τους. Κάτω από έντονη συναισθηματική φόρτιση, η Τζιν αφήνει ένα μήνυμα αποχαιρετισμού κρυμμένο στην τελευταία ραπτομηχανή που φτιάχνει. Το ζευγάρι θα αναζητήσει εργασία και ελπίδα κοντά στο Εδιμβούργο. Παρά τις δυσκολίες και τους κόπους, η νέα τους ζωή φαίνεται να έχει προοπτικές, όμως ο πόλεμος θα σκιάσει τα όνειρά τους.

Περισσότερα από εκατό χρόνια αργότερα, το 2016, ο Φρεντ, ένας άντρας για τον οποίο όλα έχουν μια τιμή αλλά καμιά αξία, κληρονομεί ένα διαμέρισμα από τον παππού του και αποφασίζει να πουλήσει όλο το περιεχόμενό του. Φτάνοντας στην παλιά ραπτομηχανή της γιαγιάς του, θα ανακαλύψει ότι κρύβει ένα μυστικό: ένα μικρό χάρτινο κουτί. Όλη η οικογενειακή του ιστορία αποκαλύπτεται μπροστά του σε μία μορφή κώδικα που θα πρέπει να σπάσει, αν θέλει να ανακαλύψει τα μυστικά τεσσάρων γενεών. Στη ζωή του, όπως και της Τζιν, πρόκειται να έρθουν τα πάνω κάτω και θα πρέπει να βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις συγκλονιστικές αλλαγές που τον περιμένουν. Όλοι και όλα συνδέονται με τις αόρατες κλωστές της μοίρας που υφαίνει τις ιστορίες δύο οικογενειών και ενώνει τέσσερις γενιές με απρόβλεπτο τρόπο. Ένα ψηφιδωτό δυνατών χαρακτήρων και περίτεχνης γραφής.

«Το κορίτσι του καιρού» της Κατερίνας Τσεμπερλίδου από τις εκδόσεις Ψυχογιός 

Μέσα σε μια θύελλα αλλαγών, υπάρχει αγάπη που μπορεί να μείνει όρθια; Την ημέρα που η Στεφανία επαναπροσλαμβάνεται, για ένα καλοκαίρι, στην παλιά της δουλειά στην τηλεόραση ως εκφωνήτρια του καιρού, ο άντρας της ο Θοδωρής χάνει τη δική του. Τώρα οι ρόλοι αντιστρέφονται. Εκείνη φέρνει τα λεφτά στο σπίτι, ενώ εκείνος σιδερώνει, μαγειρεύει μπιφτέκια και πηγαίνει τα παιδιά στη στάση για να περάσει το σχολικό να τα πάρει.

Στο μεταξύ, η Βάλια, εκπαιδευόμενη στην εταιρεία όπου δούλευε ο Θοδωρής, έχει βάλει στο μάτι τον γοητευτικό πρώην συνάδελφό της. Την ίδια εποχή, ξαναγυρίζει, διεκδικώντας την αγάπη του γιου του, ο πατέρας του Θοδωρή, που είχε φύγει από το σπίτι, εγκαταλείποντας γυναίκα και γιο, τεσσάρων ετών τότε. Αλλά και ο οικονομικός διευθυντής στο κανάλι όπου εργάζεται η Στεφανία θεωρεί αυτονόητο πως κάθε εργαζόμενη πρέπει να ανταποκρίνεται στις ερωτικές του διαθέσεις. Η δε προϊσταμένη της θέλει να τη βγάλει από τη μέση για να βάλει στη θέση της τη βαφτισιμιά της.

Οι πειρασμοί, οι δυσκολίες και τα μυστικά εμφανίζονται από παντού. Η αντιστροφή των ρόλων κινδυνεύει να διαλύσει τον γάμο του ζευγαριού. Πόσο ευάλωτοι είναι στις αλλαγές; Άραγε, θα επαναλάβουν τα λάθη των γονιών τους ή θα προχωρήσουν στη ζωή τους μέσα από ισχυρούς δεσμούς αγάπης;  Ένα δυνατό, συναρπαστικό μυθιστόρημα για την εύθραυστη ισορροπία των σχέσεων.

ΜεταίχμιοBellΔιόπτραΩκεανόςΨυχογιός