Σινεμά|17.04.2020 15:24

Βιβλικά έπη και «Ιστορία του Θεού» με τον Μόργκαν Φρίμαν στη μικρή οθόνη

Αλέξης Μίχας

Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς την εμβληματική σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι δεν γίνεται, γι' αυτό και μέχρι το Μεγάλο Σάββατο βλέπουμε ανελλιπώς το διαχρονικό θρησκευτικό δράμα του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη σειρά στο είδος της από το κοινό. Η σειρά παραγωγής 1977 με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάουελ στον ρόλο του Ιησού και τους Αν Μπάνκροφτ, Ολίβια Χάσεϊ, Ερνεστ Μποργκνάιν, Κλαούντια Καρντινάλε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σπουδαιότερες θρησκευτικές παραγωγές στην ιστορία της τηλεόρασης και έχει βραβευτεί με βραβείο EMMY.

Οι αναφορές της σειράς έχουν βασιστεί κατά κύριο λόγο στα Ευαγγέλια, στα Ιερά Κείμενα της Καινής Διαθήκης και της Βίβλου, ενώ ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης που έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο Ιούνιο πραγματοποίησε τα γυρίσματα σε αυθεντικούς χώρους, όπου περιγράφονται τα γεγονότα: Η ζωή και τα Πάθη του Ιησού, ξεκινώντας από τη Γέννηση, μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά από το ιταλικό κανάλι RAI 1 στις 27 Μαρτίου 1977. Ο προϋπολογισμός της ήταν 180.000.000. Στην ελληνική τηλεόραση η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά το Πάσχα του 1980 από την ΥΕΝΕΔ, δύο χρόνια πριν από την αποστρατιωτικοποίηση του καναλιού και τη μετονομασία του σε ΕΡΤ2.

Αγαπημένη συνήθεια έως το Μεγάλο Σάββατο είναι και η «Βίβλος». Η θρησκευτικού περιεχομένου μίνι σειρά, αμερικανικής παραγωγής του 2012, προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2013 στο History Channel και σημείωσε τεράστια επιτυχία, αφού από το πρώτο επεισόδιο καθήλωσε στους δέκτες περισσότερους από 13 εκατομμύρια τηλεθεατές σε ΗΠΑ και Καναδά. «H Βίβλος» βασίζεται στην αναθεωρημένη έκδοση της Βίβλου και καλύπτει με εμπεριστατωμένες περιγραφές τα σημαντικότερα γεγονότα που αναγράφονται στα Ιερά Κείμενα, όπως η Κιβωτός του Νώε, η Εξοδος, η ζωή του Ιησού από τη Γέννησή του έως τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Από τη «Γένεση» μέχρι την «Αποκάλυψη» όλα τα γεγονότα παρουσιάζονται μέσα από μια λεπτομερή και άρτια αφήγηση. Οι πρώτες πέντε ώρες παρουσιάζουν ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη, ενώ οι υπόλοιπες πέντε από την Καινή.

Σε δύο μέρη, Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή στις 22.00 το βράδυ, ο Alpha προβάλει τη δραματική, ιστορική σειρά αμερικανικής παραγωγής 2006 «Οι Δέκα Εντολές» σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ντόρνχελμ, με τους Ντάγκρεϊ Σκοτ, Νάβιν Αντριους, Ομάρ Σαρίφ, Λίνους Ρόας, Πολ Ράις. 

Η μίνι σειρά, βασισμένη στο βιβλικό έπος της ιστορίας του Μωυσή, γυρίστηκε στην Αίγυπτο και τη Χερσόνησο του Σινά και προτάθηκε για τρία βραβεία EMMY. Τη σειρά «A.D.: The Bible Continues» προβάλλει το Open τις πρώτες πρωινές ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Η δραματική μίνι σειρά, αμερικανικής παραγωγής 2015, παρουσιάζει τις εξελίξεις στις ζωές των μαθητών του Χριστού αλλά και στην πολιτική τάξη, μετά τη Σταύρωση του Ιησού. Η καταπιεστική εξουσία των Ρωμαίων, οι διώξεις κατά των χριστιανών, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στον Πόντιο Πιλάτο, τον Καϊάφα, τους Ζηλωτές και τον βασιλικό οίκο του Ηρώδη δημιούργησαν ένα τέτοιο ζοφερό κλίμα, που μόνο η πίστη σε έναν καλύτερο κόσμο μπορούσε να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της ζωής. Η σειρά αποτελεί συνέχεια της «Βίβλου», αρχίζοντας την εξιστόρηση από εκεί που κορυφώνεται το Θείο Δράμα με τη Σταύρωση, την Ανάληψη, και συνεχίζοντας με τα κεφάλαια από τις Πράξεις των Αποστόλων. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους το κοινό συναντά τους Χουάν Πάμπλο ντι Πάτσε, Ανταμ Λέβι, Τσίπο Τσανγκ, ενώ τη σκηνοθεσία έχουν υπογράψει οι Ρόμα Ντάουνι και Μαρκ Μπέρνετ.

Μεγάλη Παρασκευή με τη σειρά του BBC «Τα Πάθη»

Εντονο είναι το στοιχείο της κατάνυξης στη συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Τη Μεγάλη Παρασκευή στις 20.45 θα προβληθεί από την ΕΡΤ1 η θρησκευτική-ιστορική, δραματική μίνι σειρά παραγωγής BBC 2008 «Τα Πάθη». Στη σειρά παρουσιάζεται η τελευταία εβδομάδα της ζωής του Χριστού, μέσα από τρεις σκοπιές: τις θρησκευτικές Αρχές, τους Ρωμαίους και τον ίδιο τον Ιησού. Το δράμα αρχίζει με την προφητική είσοδο του Ιησού από την Ανατολική Πύλη, ακολουθώντας τον μέχρι τη Σταύρωσή Του και την Ανάστασή Του στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Στο πνεύμα των ημερών έχει εναρμονιστεί και το πρόγραμμα της ΕΡΤ2.

Netflix

Και οι τρεις σεζόν του βραβευμένου ντοκιμαντέρ, παραγωγής National Geographic, «Η ιστορία του Θεού», με αφηγητή τον διάσημο ηθοποιό Μόργκαν Φρίμαν, φιλοξενούνται στην ελληνική πλατφόρμα του Netflix. Στις 22 Απριλίου θα κάνει πρεμιέρα και η τρίτη σεζόν της σειράς, παραγωγής 2019.

Στη συνδρομική πλατφόρμα του Netflix συμπεριλαμβάνεται το δημοφιλές ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων, παραγωγής 2015, «Ο Κώδικας του Ιησού» («The Jesus Code»). Τεχνολογία αιχμής, αρχαιολογία και αναπαράσταση σκηνών χρησιμοποιούνται για την εξέταση έξι ιστορικών αντικειμένων για την καλύτερη κατανόηση του ποιος ήταν ο Ιησούς. Πρόκειται για τη Σινδόνη του Τορίνο, τα λείψανα του Ιωάννη του Βαπτιστή, το Ευαγγέλιο του Ιούδα, το φέρετρο του Αποστόλου Ιακώβου, τον Τίμιο Σταυρό και το Ευαγγέλιο της Μαγδαληνής.

Ιησούς ΧριστόςΟ Ιησούς από τη ΝαζαρέτΠάσχα