Σινεμά|19.10.2018 11:35

Ώρα για ελληνικό κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη

Άντα Δαλιάκα

Είκοσι μεγάλου μήκους και 34 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες θα προβληθούν στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που έχει φέτος το ελληνικό σινεμά στον πυρήνα του – απόδειξη και το μεγάλο αφιέρωμα στο ελληνικό queer cinema. Μιλώντας με αριθμούς, στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μετράμε συνολικά 12 πρεμιέρες, τρεις εκ των οποίων συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ, ενώ αντίστοιχα έχουμε και τρεις ταινίες με την υπογραφή Ελλήνων σκηνοθετών της διασποράς.

Επίσης, θα προβληθούν πέντε ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά», 10 μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον Θεσσαλονικιό animator Ιορδάνη Ανανιάδη, το πρόγραμμα «Acrobatics» της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών με έξι μικρού μήκους φιλμ νέων Ελλήνων δημιουργών συν την ομώνυμη σπονδυλωτή μικρού μήκους σε σκηνοθεσία των ίδιων, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας.

Ως προς τους τίτλους, σε πρώτη προβολή συμμετέχουν οι ταινίες: «Ακίνητο ποτάμι» του Αγγ. Φραντζή, «Ελεύθερο θέμα» της Σ. Θεοδωράκη, «Η δεξιά τσέπη του ράσου» του Γ. Λαπατά, «Η δουλειά της» του Ν. Labôt, «Η νύχτα τ’ Αγι’ Αντώνη (Μακρόνησος Β11)» του Θ. Σκρουμπέλου, «Καταφύγιο ΙΙ: το μονοπάτι του πάγου» του Χ. Νικολέρη, «Μαγικό δέρμα» του Κ. Σαμαρά, «Τα δάκρυα του βουνού» του Σ. Χαραλαμπόπουλου, «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μ. Πιπερίδη, «Holy Boom» της Μ. Λάφη, «Scopophilia» των Ν. Λαμπροπούλου και Ηλ. Αγγελετοπούλου και «The Waiter» του Σ. Κρικρή. Οι Ελληνες του εξωτερικού που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη είναι οι Σ. Φαρμακάς («Κιμμέρια»), Τ. Μισιαλή («Παύση») και Σ. Τζίτζης («Night Out»).