Σινεμά|25.06.2020 18:06

«Θυγατέρες»: Ξεκίνησαν στην Αμοργό τα γυρίσματα της διεθνούς παραγωγής

Άντα Δαλιάκα

Τα κινηματογραφικά γυρίσματα της ταινίας «Θυγατέρες», μία από τις πρώτες που γυρίζονται στην Ελλάδα στην μετά τον κορονοϊό περίοδο, ξεκίνησαν στις 22 Ιουνίου, στο νησί της Αμοργού.

Πρόκειται για τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομότιτλου best seller της Γερμανής συγγραφέως Lucy Fricke, ένα συναρπαστικό «road movie σε μορφή βιβλίου, τόσο κωμικό και τόσο ευαίσθητο που ξεσπάς ταυτόχρονα σε γέλια και κλάματα», όπως έγραψε ο γερμανικός τύπος. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη διεθνής παραγωγή που ξεκινά γυρίσματα εκτός της χώρας παραγωγής της σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι η Αμοργός απέκτησε φήμη και έγινε διεθνής τουριστικός προορισμός χάρη στο «Απέραντο γαλάζιο» (1988) του Λικ Μπεσόν που ανέδειξε τη θάλασσα και το φυσικό τοπίο της. 

Σύμφωνα με την υπόθεση, δυο παιδικές φίλες, η Μάρθα και η Μπέτι, ξεκινούν από το Βερολίνο για ένα ταξίδι στην Ελβετία, προς μια κλινική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ο βαριά άρρωστος πατέρας της μιας που βαρέθηκε τη ζωή. Ή έτσι νομίζουν. Γιατί αυτό το ταξίδι θα εξελιχθεί πολύ διαφορετικά και θα τις οδηγήσει όχι απλά στην Ελλάδα αλλά και στον πυρήνα της οικογένειας και της ίδιας τους της ζωής.

Η ταινία σε σκηνοθεσία της Γερμανής σκηνοθέτριας Nana Neul θα πραγματοποιήσει επίσης γυρίσματα σε Γερμανία και Ιταλία. Τους πρώτους ρόλους στο διεθνές καστ κρατούν η Birgit Minichmayr στον πρωταγωνιστικό ρόλο (βασική συνεργάτιδα του σπουδαίου Burgtheater της Βιέννης) και η πολυβραβευμένη Ρουμάνα ηθοποιός Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, γνωστή μας από την υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας «Πτώση» (2004) του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ, το «Control» (2007) του Άντον Κόρμπιν, το δράμα «Νεότητα χωρίς νιάτα» (2007) του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το βραβευμένο ρομαντικό δράμα «Σφραγισμένα χείλη» (2008) του Στίβεν Ντάλντρι αλλά και το σπιντάτο «Rush» (2013) του Ρον Χάουαρντ. Μαζί τους και οι Josef Bierbichler, Giorgio Colangeli, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μιχάλης Σαράντης, Αλεξανδρος Μυλωνάς, Ζωή Ρηγοπούλου και Δημήτρης Βερύκιος ανάμεσα σε άλλους.

Αλεξάντρα Μαρία Λάρα, AP Images

Παραγωγός της ταινίας είναι η Bettina Brokemper της Heimat Film, συμπαραγωγός στην Ιταλία ο Simone Gattoni της Simila, ενώ το ελληνικό σκέλος της διεθνούς παραγωγής έχει αναλάβει η Heretic των Γιώργου Καρναβά και Κωνσταντίνου Κοντοβράκη.

Η ταινία έχει χρηματοδοτηθεί από τα Film- und Medienstiftung NRW, BKM, DFFF στη Γερμανία, MIBAC στην Ιταλία και ΕΚΟΜΕ στην Ελλάδα. Τις διεθνείς πωλήσεις έχει αναλάβει η Matchbox Factory.

Η παραγωγή

  • Σκηνοθεσία: Nana Neul
  • Σενάριο: Lucy Fricke, Nana Neul
  • Παραγωγή: Bettina Brokemper, Γιώργος Καρναβάς, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Simone Gattoni
  • Πρωταγωνιστούν: Birgit Minichmayr, Alexandra Maria Lara, Josef Bierbichler, Giorgio Colangeli, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μιχάλης Σαράντης, Αλεξανδρος Μυλωνάς, Ζωή Ρηγοπούλου και Δημήτρης Βερύκιος
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Bernhard Keller
  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Christiane Krumwiede, Ευα Γουλάκου
  • Ενδυματολόγος: Ulrike Scharfschwerdt
  • Μακιγιάζ: Antje Bockeloh, Katrin Schneider, Δήμητρα Γιατράκου
  • Μοντάζ: Stefan Stabenow
  • Μουσική: Jörg Martin Wagner, Henning Grambow
Αλεξάντρα Μαρία Λάρακινηματογραφικά γυρίσματαΑμοργός