Σινεμά|26.06.2020 14:58

Enola Holmes: Έρχεται στο Netflix ο θηλυκός Σέρλοκ Χολμς παρά τις αντιδράσεις

Άντα Δαλιάκα

Μπορεί το Netflix να απέκτησε μόλις τον περασμένο Απρίλιο από τη Warner Bros. τα δικαιώματα διανομής της ταινίας (λόγω κορονοϊού) που καταπιάνεται με τις περιπέτειες της 14χρονης αδελφής του Σέρλοκ Χολμς, Ενόλα, από την επιτυχημένη λογοτεχνική σειρά για εφήβους της Νάνσι Σπρίνγκερ «The Enola Holmes Mysteries», όμως τίποτα δεν είναι απλό - ειδικά όταν κάποιος ανακατεύεται με την κληρονομιά του θρυλικού ντετέκτιβ. 

Το Ίδρυμα Αρθουρ Κόναν Ντόιλ μήνυσε το Netflix και την Αμερικανίδα συγγραφέα των βιβλίων με τη δικαιολογία της κλοπής στοιχείων από τον χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς. Αν και το Ίδρυμα έχει χάσει τα δικαιώματα του χαρακτήρα από το 2010, κρατά ακόμα τα πνευματικά δικαιώματα των δέκα τελευταίων ιστοριών του, οι οποίες εκδόθηκαν την περίοδο 1923 -1927 και περιλαμβάνουν κάτι μοναδικό: την περιγραφή του εσωτερικού κόσμου του διάσημου για τη στωικότητα του ντετέκτιβ. Από εκείνες τις ιστορίες υποστηρίζεται ότι άντλησε η Σπρίνγκερ τα στοιχεία για τα δικά της βιβλία.  

Ανάλογη κίνηση είχε κάνει το Ίδρυμα Ντόιλ και εναντίον της Miramax για την ταινία «Ο κύριος Χολμς» (2015) του Μπιλ Κόντον με τον Ίαν ΜακΚέλεν στο ρόλο ενός ηλικιωμένου Σέρλοκ Χολμς στο λυκόφως της ζωής του, θεωρώντας ότι το σενάριο είχε αντλήσει πληροφορίες από τις επίμαχες τελευταίες ιστορίες. 

Πάντως, το Netflix δεν δείχνει να πτοείται και η ταινία προγραμματίζεται να βγει κανονικά σε streaming. Στον πρώτο ρόλο θα δούμε τη σταρ του «Stranger Things», Μίλι Μπόμπι Μπράουν, ενώ στο πλευρό της είναι ο Χένρι Κάβιλ («Superman», «The Witcher») ως Σέρλοκ Χολμς (κατά 20 χρόνια μεταλύτερος της στα βιβλία) και η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ ως μητέρα τους. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χάρι Μπράντμπιρ. Παίζουν ακόμα οι Σαμ Κλάφλιν, Φιόνα Σο, Φράνσις ντε λα Τουρ, Λούις Πάτριτζ, Μπερν Γκόρμαν, Σούζαν Γοκόμα και Αντίλ Ακχτάρ.

«Ενόλα Χολμς»

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Αγγλία του 1884, σε μία περίοδο κατά την οποία ο κόσμος είναι στα πρόθυρα αλλαγών. Το πρωινό της ημέρας των 16ων γενεθλίων της, η Ενόλα Χολμς (Μίλι Μπόμπι Μπράουν) ξυπνά και ανακαλύπτει ότι η μητέρα της ( Έλενα Μπόναμ Κάρτερ) έχει εξαφανιστεί, αφήνοντας πίσω της διάφορα παράξενα δώρα, αλλά κανένα προφανές στοιχείο για το πού πήγε ή γιατί.

Μίλι Μπόμπι Μπράουν, Enola Holmes

Περνώντας το κατώφλι μιας ατίθασης παιδικής ηλικίας, η Ενόλα βρίσκεται ξαφνικά υπό τη φροντίδα των αδελφών της, του Σέρλοκ (Χένρι Κάβιλ) και του Μάικροφτ (Σαμ Κλάφλιν), οι οποίοι ετοιμάζονται να τη στείλουν να τελειώσει το σχολείο για "καλές" νεαρές κυρίες. Αρνούμενη να συμβιβαστεί με τις επιθυμίες τους, η Ενόλα το σκάει για να ψάξει τη μητέρα της στο Λονδίνο. Βρίσκεται όμως μπλεγμένη σε ένα μυστήριο που αφορά έναν εξαφανισμένο νεαρό λόρδο (Λούις Πάρτριτζ) και μετατρέπεται σε μια πραγματικά ικανή ντετέκτιβ, η οποία αποκαλύπτει σιγά-σιγά μια συνωμοσία που απειλεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας. 

Η πρεμιέρα της ταινίας έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.

Enola HolmesΣέρλοκ ΧολμςNetflix