Σινεμά|11.07.2020 18:20

Η Παλιά Φρουρά - Netflix: H «αθάνατη» Σαρλίζ Θερόν σώζει την ανθρωπότητα

Άντα Δαλιάκα

Με αρχηγό την πολεμίστρια Άντι (Σαρλίζ Θερόν), μια μυστική αδιάσπαστη ομάδα αθάνατων μισθοφόρων, που πολεμούν εδώ και αιώνες για να προστατεύσουν τον κόσμο των θνητών, επιστρατεύονται σε μια επείγουσα αποστολή. Όμως, οι μοναδικές τους ικανότητες αποκαλύπτονται ξαφνικά και η ομάδα χρειάζεται τη βοήθεια της Άντι και της Νάιλ (Κίκι Λέιν), της νεότερης πολεμίστριας, για να εξαλείψει την απειλή εκείνων που προσπαθούν με κάθε μέσο να αναπαράξουν και να εκμεταλλευτούν εμπορικά τη δύναμή της.

Βασισμένο στο επιτυχημένο κόμικ του Γκρεγκ Ρούκα (σεναριογράφος του Wonder Woman μεταξύ άλλων) και σε σκηνοθεσία της Τζίνα Πρινς-Μπάιδγουντ (Παιχνίδι Έρωτα και Μπάσκετ, Πότε Πέφτει ένα Αστέρι), η Παλιά Φρουρά (The Old Guard) που διατίθεται πλέον στην πλατφόρμα streaming του Netflix, αφηγείται μια καταιγιστική ιστορία που δείχνει ότι η αθανασία είναι πιο σκληρή απ' ό,τι θα φανταζόταν ποτέ ένας κοινός θνητός. Το αμερικανικό μπλοκμπάστερ - ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού για το καλοκαίρι του 2020 λόγω κορονοϊού - με πρωταγωνίστρια την κορυφαία ηρωίδα δράσης του σύγχρονου Χόλιγουντ Σαρλίζ Θερόν, προορίζεται να γίνει τριλογία και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο περιπετειών στο πάνθεον των ισχυρών ηρωίδων (μπορεί ο Τζορτζ Μίλερ να απογοήτευσε τη βραβευμένη με Όσκαρ σταρ που δεν θα την επαναφέρει ως Φουριόζα στη σειρά του Mad Max, ωστόσο η ίδια έχει, ευτυχώς, άλλα σχέδια). Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία νέα υπερηρωίδα μυθολογικών καταβολών που προέρχεται από τη Σκυθία, τον τόπο των θρυλικών Αμαζόνων που γοήτευαν τους αρχαίους Έλληνες...

Σαρλίζ Θερόν / Η Παλιά Φρουρά

Ποια είναι η Άντι της Σαρλίζ Θερόν; Το πραγματικό όνομά της είναι Ανδρομάχη (αυτή που μάχεται τους άνδρες ή αυτή που μάχεται για τους ανθρώπους) της Σκυθίας. Γεννήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια και πέθανε εκατοντάδες φορές για να αναστηθεί και να πολεμήσει ξανά και ξανά και ξανά...Η Αντι κρύβεται από τον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει άφοβα τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας. Το 425 π.Χ., ήταν αυτή που ενέπνευσε την ομώνυμη τραγωδία του Ευρυπίδη, ενώ τη δεκαετία του 1860 ήταν στρατιώτης της Ένωσης στον Εμφύλιο Πόλεμο και σήμερα εξακολουθεί να κραδαίνει το διπλό τσεκούρι της για κάθε μεγάλη μάχη. 

Copyright: Netflix

Όμως, η Αντι στη σημερινή εποχή έχει κουραστεί. Μπορεί να ηγείται μια ομάδας αθανάτων που επαγρυπνούν για το καλό όλων μας βγάζοντας από τη μέση τρομοκράτες και διακινητές ανθρώπινης σάρκας, αλλά είναι αποκαμωμένη από τους αγώνες για έναν καλύτερο κόσμο που φαίνεται να γίνεται όλο και σκληρότερος. «Ήταν σημαντικό να νιώσουμε το βάρος χιλιάδων και χιλιάδων ετών πάνω της», σχολιάζει η Σαρλίζ Θερόν. «Το χειρότερο για αυτήν είναι να νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Έχει χάσει το νόημα της ύπαρξης. Έχει χάσει την πίστη της, όχι μόνο στον εαυτό της αλλά και στην ανθρωπότητα. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να νιώσουν ότι τους αφορά αυτό το συναίσθημα στη δύσκολη περίοδο που ζούμε. Περνάμε περιόδους στη ζωή που παρατηρούμε τι συμβαίνει στον κόσμο και αυτό που συμβαίνει μας σοκάρει. Καμιά φορά νιώθουμε σαν να κουβαλάμε ένα βράχο ανεβαίνοντας ένα βουνό

Σαρλίζ Θερόν και Κίκι Λέιν/ Copyright: Netflix

Πάντως, στην εμπνευσμένη από το ομότιτλο κόμικ των Γρεγκ Ρούκα και Λεάντρο Φερνάντεζ «Παλιά φρουρά» (The Old Guard), στην οποία η ηθοποιός έχει και ρόλο παραγωγού όπως έκανε και για την εκπληκτική σειρά «Mindhunter» του Netflix με την υπογραφή του Ντέιβιντ Φίντσερ αλλά και για το «Hyperdrive» (2019), επιστρέφει σε απίστευτη φόρμα στα 45 της: είναι η Φουριόζα του Mad Max και ταυτόχρονα η Λορέιν Μπράουτον του Atomic Blonde. Τρομακτικές αποδράσεις, βόμβες στη μέση της ερήμου, χορογραφημένες μάχες σώμα με σώμα - δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει η εκπαιδευμένη στις σκληρότερες σκηνές δράσης ηθοποιός. «Γυμναζόμουν πέντε ημέρες την εβδομάδα για τέσσερις μήνες μέχρι την έναρξη των γυρισμάτων. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα είδος ενδυνάμωσης των μυών σε συνδυασμό με τεχνικές πάλης. Η εκπαίδευση που έκανα ήταν διαφορετική από οτιδήποτε έχω κάνει μέχρι σήμερα λόγω του είδους του όπλου (ο διπλός πέλεκυς των Αμαζόνων) που έπρεπε να χρησιμοποιήσω στην ταινία...Και δεν θα πω ψέματα, ήταν δύσκολο.» αποκαλύπτει η Θερόν. Στην ταινία η Άντι κατατροπώνει τους εχθρούς της παραπλανώντας τους με τα πιο βάρβαρα ένστικτά της.

Από την ιαπωνική τέχνη του σπαθιού (Kendo) στην πολεμική τεχνική των Φιλιππίνων για το ραβδί και το μαχαίρι (Kali) και τον τρόπο των πολεμιστών της Ινδονησίας (Silat) στις τεχνικές Hungar, Wushu, το κορεάτικο Τάε Κβον Ντο, την ελληνορωμαϊκή πάλη, το τζούντο και το Jiu Jitsu, οι χορογραφίες των σωματικών μαχών είχαν λίγο απ' όλα. «Όποτε κάνω μια ταινία που έχει πάλη και χορογραφημένες ακροβασίες, τα θέλω όλα να είναι όσο πιο αυθεντικά γίνεται» τονίζει η ηθοποιός.

Copyright: Netflix
Copyright: Netflix
Copyright: Netflix

«Από την πρώτη στιγμή που διάβασα το κόμικ του Γκρεγκ Ρούκα (σ.σ. εκδόθηκε το 2017), ένιωσα ότι είχαμε τη δυνατότητα να γίνει μια ταινία που αναφέρεται στη σημερινή πραγματικότητα και θέτει ερωτήσεις για την ανθρωπότητα: είναι αυτά που κάνουμε αρκετά; Κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, ή κάνουμε τον κόσμο χειρότερο;».

Η ομάδα της Άντι αποτελείται από μια ελίτ αθανάτων από διαφορετικές χρονικές περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας. Κανένας από αυτούς δεν γνωρίζει πώς και γιατί κατέχουν αυτήν την υπερφυσική ικανότητα. Ο Βέλγος σταρ Ματίας Σένερτς («Σώμα με σώμα») υποδύεται τον Μπούκερ, Γάλλο στρατιώτη που πολέμησε στο πλευρό του Ναπολέοντα, οι Λούκα Μαρινέλι («Κάθε ευλογημένη μέρα») και Μαρουάν Κενζάρι («Αλαντίν») δύο πρώην εχθρούς από τις Σταυροφορίες - ο ένας πολέμησε με τους χριστιανούς Ιταλούς και ο άλλος με τους Μουσουλμάνους, αλλά τώρα απολαμβάνουν ένα ρομάντζο. Η αθάνατη ζωή, βλέπετε, είναι ευκολότερη αν μπορείτε να τη μοιραστείτε με κάποιον...Κανένας από αυτούς δεν πεθαίνει εύκολα, ενώ η νέα προσθήκη στην ομάδα είναι η Νάιλ Φρίμαν, η οποία χάνει τη ζωή της σε αποστολή στη Μέση Ανατολή με ομάδα Αμερικανών πεζοναυτών μόνο και μόνο για να διαπιστώσει πρώτη φορά ότι μπορεί να αναγεννηθεί. Τον χαρακτήρα υποδύεται η Αφροαμερικανίδα Κίκι Λέιν («Αν η Οδός Μπιλ μπορούσε να μιλήσει»).

Copyright: Netflix
Ματίας Σένερτς, Σαρλίζ Θέρον/ Copyright: Netflix

Το καστ συμπληρώνουν οι Τσιουετέλ Ετζιόφορ («12 χρόνια σκλάβος») και Χάρι Μέλινγκ στους ρόλους των «κυνηγών» τους που θέλουν να τους μετατρέψουν σε πειραματόζωα προκειμένου να μάθουν το μυστικό που κρατάει την ομάδα των αθανάτων ζωντανή. 

Τσιουετέλ Ετζιόφορ/ Copyright: Netflix

Όσοι, λοιπόν, θέλετε λίγη παραπάνω κινηματογραφική αδρεναλίνη, αυτήν που η πανδημία του κορονοϊού στερεί από τις κινηματογραφικές αίθουσες με τα περισσότερα μπλοκμπάστερ να έχουν αλλάξει ημερομηνία εξόδου για το 2021, μπορείτε να δοκιμάσετε τον μυθολογικό υπερηρωισμό της «Παλιάς Φρουράς». Όπως λέει η Σαρλίζ Θέρον: «Θέλαμε να φτιάξουμε μια περιπέτεια δράσης σε γρήγορους ρυθμούς, πρωτότυπη και φρέσκια, που δεν θα θυσιάζει την καρδιά του δράματος. Κάναμε μια γήινη, δυναμική ταινία με χαρακτήρες που αντιμετωπίζουν ηθικά διλήμματα που δεν έχουμε ξαναδεί στο είδος».

NetflixThe Old GuardΣαρλίζ Θερόν