Σινεμά|25.12.2021 15:58

Χριστούγεννα 2021: Δέκα κλασικές ταινίες που αξίζει να δεις - Σκρουτζ, γκρέμλιν και ξωτικά

Newsroom

Δέκα χριστουγεννιάτικες ταινίες που κλείνουν μέσα τους κάποια από τα μηνύματα των εορταστικών ημερών! Ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε, αγάπη και συμπόνια. Πριν ή μετά το γιορτικό τραπέζι αυτές οι ταινίες φέρνουν λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Σκρουτζ, μαριονέτες, γκρέμλιν, ξωτικά, αλλά και η μαγεία του Χόλιγουντ... όλα με χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα! 

1) Home Alone, 1990, του Κρις Κολόμπους / Μόνος στο Σπίτι

Μια ανάλαφρη οικογενειακή κωμωδία, την οποία βλέπουμε κάθε Χριστούγεννα στην ελληνική τηλεόραση. Ο σκανδαλιάρης μπόμπιρας Κέβιν ΜακΚάλιστερ του σεναριογράφου Τζον Χιουζ είναι ο πρωταγωνιστής Μακόλεϊ Κάλκιν - ο πιτσιρικάς που μένει μόνος του στο σπίτι για τις γιορτές και κατατροπώνει με ξεκαρδιστικό τρόπο τους ληστές που προσπαθούν να μπουν στο σπίτι του τα Χριστούγεννα.

Το «Μόνος στο σπίτι» κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου 1990, σε σκηνοθεσία του Κρις Κολόμπους. Τη σύνθεση της μουσικής ανέλαβε ο Τζον Γουίλιαμς. Ένα αγόρι που η οικογένειά του το αφήνει κατά λάθος μόνο στο σπίτι, όταν φεύγουν όλοι για τις διακοπές των Χριστουγέννων στο Παρίσι. Ο Κέβιν, αρχικά, απολαμβάνει το γεγονός του να είναι μόνος στο σπίτι, αλλά σύντομα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο διαρρήκτες τους οποίους υποδύονται οι Τζο Πέσι και Ντάνιελ Στερν. Τους γονείς του Κέβιν υποδύονται οι Κάθριν Ο'Χάρα και Τζον Χερντ.

Ο Κάλκιν προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα Α' Αντρικού Ρόλου σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ, ενώ η ταινία προτάθηκε για 2 Όσκαρ: Καλύτερης Μουσικής (Τζον Γουίλιαμς) και Καλύτερου Τραγουδιού (μουσική/στίχοι: Τζον Γουίλιαμς/Λέσλι Μπρικούς. Μετά την κυκλοφορία της, το «Μόνος στο Σπίτι» έγινε η κωμωδία με τα περισσότερα έσοδα στο box office όλων των εποχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ρεκόρ το οποίο κατείχε και παγκοσμίως μέχρι και το 2011 όταν κυκλοφόρησε η ταινία «The Hangover II», η οποία το ξεπέρασε. Το «Μόνος στο Σπίτι» αποτελεί τη Χριστουγεννιάτικη ταινία με τα περισσότερα έσοδα στο box office της Νότιας Αμερικής. Λόγω της επιτυχίας της, ακολούθησαν τέσσερις συνέχειες.

2. It’s a Wonderful Life (Frank Capra, 1946) / Μια Υπέροχη Ζωή

Η ταινία «Μια Υπέροχη Ζωή» είναι χριστουγεννιάτικο δράμα παραγωγής 1946, σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάπρα. Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική προσαρμογή του μυθιστορήματος του Φίλιπ βαν Ντόρεν Στερν με τίτλο «The Greatest Gift» το οποίο γράφτηκε το 1939 και δημοσιεύτηκε από το συγγραφέα το 1945. Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του αμερικανικού κινηματογράφου, η οποία προβάλλεται συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Τζέιμς Στιούαρτ στο ρόλο του Τζορτζ Μπέιλι, ενός άνδρα που απαρνήθηκε τα όνειρά του προκειμένου να βοηθήσει τους άλλους. Ο Στιούαρτ πλαισιώνεται από τους Ντόνα Ριντ στο ρόλο της συζύγου του Μαίρη, Χένρι Τράβερς στο ρόλο του Κλάρενς, του φύλακα άγγελου του Τζόρτζ Μπέιλι και Λάιονελ Μπάριμορ στο ρόλο του σπαγκοραμμένου κι εκμεταλλευτή Χένρι Πόττερ που φέρνει τον Τζορτζ σε αδιέξοδο.

Παρά το γεγονός ότι η ταινία θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία κατά την πρώτη της προβολή το 1946, λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής της και του σκληρού ανταγωνισμού, με την πάροδο των χρόνων η αξία της έλαβε αναγνώριση και πλέον θεωρείται μια από τις κλασικότερες χριστουγεννιάτικες εορταστικές ταινίες.

Η ταινία προτάθηκε για 5 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 11η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

3. The Nightmare Before Christmas (Henry Selick, 1993) / Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης

Ο «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης» είναι ένα Αμερικανικό μιούζικαλ σκοτεινής φαντασίας το οποίο σκηνοθετήθηκε από τον Χένρι Σέλικ με παραγωγό και συν-συγγραφέα τον Τιμ Μπάρτον. Η ιστορία του βασιλιά του Halloween, Τζακ Σκέλινγκτον, και η καταδικασμένη προσπάθειά του να επαναλανσάρει τα Χριστούγεννα με τον δικό του φρικαλέο τρόπο. Δυστυχώς, τα μακάβρια του πλάνα αποτυγχάνουν να μπουν στο εορταστικό κλίμα. Την ίδια ώρα, μια όμορφη υπηρέτρια που φροντίζει τον κατασκευαστή της Dr. Finkelstein προσπαθεί να αποδράσει από τα δεσμά της. Ανησυχεί για τον Jack και προβλέπει ότι τα σχέδιά του θα καταστραφούν.

Οι δημιουργοί της ταινίας κατασκεύασαν 227 μαριονέτες για να αναπαραστήσουν τους χαρακτήρες της ταινίας, με τον Jack Skellington να έχει περίπου 400 προσωπεία, ώστε να του επιτρέπουν να εκφράσει οποιοδήποτε πιθανό συναίσθημα. Οι κινήσεις του στόματος της Sally δημιουργήθηκαν με την μέθοδο της αντικατάστασης. Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας των κινουμένων αυτών σχεδίων η μοναδική μάσκα που αφαιρέθηκε ήταν αυτή της Sally με σκοπό να μπορούν να παρατηρηθούν τα μακριά κόκκινα της μαλλιά. Η Sally είχε 10 διαφορετικά είδη προσώπων, καθένα εκ των οποίων ήταν κατασκευασμένο από μία σειρά από 11 εκφράσεις και συγχρονισμένες στοματικές κινήσεις.

4. A Christmas Story, 1983, του Μπομπ Κλαρκ / Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Ο εννιάχρονος Ράλφι είναι ένας πιτσιρικάς που αν δεν του πάρουν το όπλο του Red Rider για τα Χριστούγεννα θα σκάσει. Εκείνοι τον απειλούν πως θα βγάλει το μάτι του, αλλά και η κόντρα μεταξύ τους, με τον δάσκαλο και τον Αϊ Βασίλη επιδεινώνουν τα πράγματα.

Ο Πίτερ Μπίλινγκσλεϊ ερμηνεύει ιδεατά τον πιτσιρικά Ράλφι, η φωνή του ενήλικα αφηγητή «ντύνει» απ’ άκρη σ’ άκρη την οθόνη. Όταν, επιτέλους, όλη η οικογένεια θα καθίσει γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο για ν’ ανοίξει τα δώρα, το βλέμμα του Ράλφι τη στιγμή που παραλαμβάνει το δικό του «αντικατοπτρίζει» την απόλυτη ευτυχία ενός παιδιού.

5. Scrooged (Richard Donner, 1988) / Πάρτι φαντασμάτων

Ο Frank Cross (Bill Murray) είναι ένας ένας σύγχρονος Εμπενέζερ Σκρουτζ. Κυνικός και άκρως αντιπαθητικός τηλεοπτικός παραγωγός που βασανίζει τους συνεργάτες του με τις φωνές και τις παραξενιές του. Είναι εργασιομανής, τσιγγούνης, άσπονδος, κακός και με δηλητηριώδες σαρκαστικό χιούμορ. Την Παραμονή των Χριστουγέννων θα δεχτεί την επίσκεψη τριών φαντασμάτων - Του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος - που τον κάνουν ν' αναθεωρήσει τις απόψεις του για τη ζωή και να δει τι πραγματικά αξίζει. Ένας μανιώδης ταξιτζής από το παρελθόν του, ένα μοντέρνο ξωτικό, αλλά κι ένας ακέφαλος αγγελιοφόρος από το μέλλον θα φροντίσουν για αυτό! Υπάρχει ελπίδα για τον αγενή και υπερόπτη Φρανκ να σώσει τον εαυτό του; Υπάρχει!


6. Gremlins (Joe Dante, 1984)

To 1984 μάθαμε τρεις πολύ απλούς κανόνες. Αν σου κάνουν δώρο ένα γλυκό πλασματάκι που δεν έχεις ξαναδεί και σου πουν: δεν πρέπει να το βρέξεις, δεν πρέπει να το εκθέσεις στο φως του ήλιου και δεν πρέπει να το ταΐσεις ποτέ μετά τα μεσάνυχτα, ακολουθείς τους κανόνες ό,τι και να συμβεί! Διαφορετικά πράσινοι μικροί δαίμονες θα τρομοκρατήσουν μία ολόκληρη πόλη. Αυτά είναι τα Γκρέμλινς του Στίβεν Σπίλμπεργκ που ήταν παραγωγός της ταινίας.

Μάλιστα εδώ και καιρό συζητείται η αναβίωση των σκανταλιάρικων πλασμάτων που έκαναν άνω-κάτω τα Χριστούγεννα και έφεραν πάταγο στα '80s. Οι υπεύθυνοι της νέας πλατφόρμας που ετοιμάζει η Warner θα επενδύσουν σε μία σειρά κινουμένων σχεδίων που θα βασίζεται στη γνωστή ταινία και θα αποτελεί πρίκουελ. Βασικός χαρακτήρας θα είναι ο κος Γουίνγκ (στις ταινίες τον υποδύθηκε ο Κέι Λουκ) και οι περιπέτειές του με το φιλικό μόγκουαϊ Γκίζμο. Ο σεναριογράφος των τηλεοπτικών «Gotham» και «Once Upon a Time», Τζε Τσαν, θα είναι υπεύθυνος για το σενάριο και την παραγωγή της νέας σειράς.

7. Holiday Inn (Mark Sandrich, 1942)

Σε ένα ξενοδοχείο που είναι ανοιχτό μόνο για τις γιορτές, ένας τραγουδιστής (Μπινγκ Κρόσμπι) και ο χορευτής (Φρεντ Αστέρ) ανταγωνίζονται για την καρδιά της Μάρτζορι Ρέινολντς. Το Holiday Inn (1942) είναι ένα από τα πιο λαμπερά μιούζικαλ στην ιστορία του κινηματογράφου και ... πασίγνωστη αλυσίδα ξενοδοχειακών μονάδων σε όλο τον κόσμο.

Είναι μια ταινία των Μαρκ Σάντριχ και Ρόμπερτ Άλεν και μάλιστα επιχρωματίστηκε, για να μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο. Αποτελεί την επιτομή της χρυσής εποχής των μιούζικαλ, και είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού έδωσε στον κόσμο το hit single «White Christmas».

Με βερολινέζικη μουσική, τον Μπινγκ Κρόσπι να σιγοτραγουδά και τον μοναδικό χορευτή Φρεντ Αστέρ, αυτή η γεμάτη χορό και τραγούδια είναι μια συγκινητική ιστορία αγάπης.

8. The Polar Express (2004) / Το Πολικό Εξπρές

Πίστεψε. Σηκωθείτε, επιβιβασθείτε και ετοιμαστείτε για το ωραιότερο ταξίδι της ζωής σας! Την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα τεράστιο ατμοκίνητο τρένο σταματάει έξω από την πόρτα ενός αγοριού που έχει πάψει να πιστεύει στον Αϊ Βασίλη. Το αγόρι επιβιβάζεται για ένα ταξίδι στο Βόρειο Πόλο. Διασχίστε βουνά, τοπία στρωμένα από πάγο και πανύψηλες γέφυρες. Απολαύστε τη ζεστή σοκολάτα που σας προσφέρουν τραγουδιστά οι εκπληκτικοί σερβιτόροι που θα σας εξάψουν τη φαντασία.

Ο Τομ Χανκς και ο Ρόμπερτ Ζεμέκις ξανασυνεργάζονται σε αυτή τη κλασική Χριστουγεννιάτικη ταινία, γυρισμένη με μια πρωτοποριακή μέθοδο CGI κινουμένων σχεδίων. Σύμφωνα με το άστεγο ξωτικό: «Όταν βλέπεις…πιστεύεις». Θα δείτε θαύματα, και θα το πιστέψετε. Τι περιμένετε λοιπόν; Επιβιβαστείτε!!!

9. Elf (2003) / Το ξωτικό των Χριστουγέννων

Ο δυναμικός Γουίλ Φέρελ, πλαισιωμένος από τη Ζόι Ντεσανέλ και τον Τζέιμς Κάαν, υποδύεται ένα ξωτικό που υποφέρει από κρίση ταυτότητας μετά την αποκάλυψη ότι γεννήθηκε άνθρωπος. Συγκινητική κατά περιόδους, αλλά πάντα ξεκαρδιστική, η ταινία Elf βρίσκεται σε καλό δρόμο για να χαρακτηριστεί κλασική!

10. The Muppet Christmas Carol (1992) / Χριστουγεννιάτικη Ιστορία 

Προσαρμογή ενός από τα μεγαλύτερα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας με καστ που αποτελείται από τις πιο συμπαθητικές μαριονέτες. Πρόκειται για την Muppet εκδοχή του A Christmas Carol (με τον Μάικλ Κέιν που αποτελεί μια σπάνια ανθρώπινη παρουσία ως Εμπενίζερ Σκρουτζ), μια υπέροχη ταινία, που στην πάροδο του χρόνου θεωρείται από τις πιο αγαπημένες μιας ολόκληρης γενιάς.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Μπράιαν Χένσον όταν προτάθηκε ο ρόλος στον Κέιν εκείνος απάντησε: «Θα παίξω σε αυτή την ταινία σαν να δουλεύω για την Βασιλική Σαιξπηρική Εταιρεία (Royal Shakespeare Company). Δεν θα κάνω κανέναν μορφασμό και τίποτα μαριονετίστικο. Θα παίξω τον Σκρουτζ σαν να είναι ο πιο σοβαρός δραματικός ρόλος και σαν να μην υπάρχουν μαριονέτες γύρω μου».

ΧόλιγουντταινίεςΧριστούγεννα