Σινεμά|27.01.2022 17:16

My Brilliant Friend: Το τρέιλερ της τρίτης σεζόν και η ανακοίνωση της πρεμιέρας - Η «άγνωστη» Φεράντε

Newsroom

Το HBO κυκλοφόρησε το τρέιλερ απο την τρίτη σεζόν του «My Brilliant Friend», την τηλεοπτική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας της Έλενα Φεράντε (Elena Ferrante). Η λογοτέχνης – φάντασμα, της οποίας η πραγματική ταυτότητα κόντεψε ν' αποκαλυφθεί πριν από καιρό, αφηγείται στα τέσσερα βιβλία της σειράς τις περιπέτειες της Λενού και της Λίλα, δυο κοριτσιών που γνωρίζονται σε μια φτωχική γειτονιά της Νάπολης και συνεχίζουν τις παράλληλες ζωές τους, με φόντο τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές της Ιταλίας από το 1950 μέχρι σήμερα.

Η νέα σεζόν θα βασίζεται στο τρίτο μυθιστόρημα της Φεράντε, «Those Who Leave and Those Who Stay», το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τον τίτλο «Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν» από τις εκδόσεις Πατάκη. Σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του βιβλίου, η Έλενα και η Λίλα είναι πλέον γυναίκες. H Λίλα, που παντρεύτηκε στα δεκάξι της κι έχει έναν γιο, άφησε τον άντρα της και την εύπορη ζωή της και δουλεύει εργάτρια κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η Έλενα έχει φύγει από τη γειτονιά που µεγάλωσε, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήµιο της Πίζας κι έχει εκδώσει ένα πετυχηµένο µυθιστόρηµα, γεγονότα που την έχουν εντάξει στον κόσµο των γραµµάτων και των µεγαλοαστικών σαλονιών.

Και οι δύο, η καθεµία µε τον δικό της τρόπο, έχουν γκρεµίσει τους τοίχους που τις κρατούσαν εγκλωβισµένες σε µια ζωή βουτηγµένη στη µιζέρια, στην άγνοια και στην υποταγή. Μπορούν τώρα να ανοιχτούν στην απέραντη θάλασσα των ευκαιριών που έφερε στον κόσµο η δεκαετία του 1970, ενωµένες πάντα από αυτόν τον ισχυρό, τον άρρηκτο δεσµό µιας µοναδικής φιλίας. Η σειρά δημιουργήθηκε από τον Saverio Costanzo και παραγωγοί της είναι οι Lorenzo Mieli, Mario Gianani και Domenico Procacci. Το σενάριο γράφουν οι Φεράντε, Costanzo, Francesco Piccolo και Laura Paolucci.

Ο τρίτος κύκλος της σειράς «My Brilliant Friend» θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Φλεβάρη, μέσα από την πλατφόρμα της HBO max. 

Η «άγνωστη» Φεράντε

Η Έλενα Φεράντε είναι ένα από τα πιο μεγάλα μυστήρια της σύγχρονης λογοτεχνίας, καθώς κανένας δεν ξέρει το πραγματικό πρόσωπο πίσω απ' αυτό το ψευδώνυμο που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Πριν από μερικά χρόνια, η HBO ανακοίνωσε ότι τα βιβλία της «Τετραλογίας της Νάπολης» («Η υπέροχη φίλη μου», «Το νέο όνομα», «Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που μένουν» και «Η ιστορία της χαμένης κόρης») θα μεταφερθούν στη μικρή οθόνη. 

Η ιστορία των βιβλίων διαδραματίζεται σε μια γειτονιά όπου βασιλεύουν η βία της πατριαρχικής οικογένειας, η φτώχεια, η στέρηση και το όνειρο για μια καλύτερη ζωή και καταξίωση. Είναι τα χρόνια της ανοικοδόμησης, της επερχόμενης οικονομικής ευμάρειας και της βιομηχανοποίησης που αλλάζει τις κοινωνικές νόρμες των δύο φύλων και της έκφρασης της σεξουαλικότητάς τους.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την αυθεντικότητα του μυθιστορήματος, οι παραγωγοί αποφάσισαν ν' αναζητήσουν ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι οποίοι να είναι αποκλειστικά Ιταλοί, ως επί το πλείστον από τον Νότο και ικανοί να εκφέρουν τη ναπολιτάνικη προφορά. Ο τρόπος που διάλεξαν την Ελίσα ντελ Τζένιο, η οποία υποδύεται τον ρόλο της Έλενας (η αφηγήτρια της ιστορίας) είναι κάπως ασυνήθιστος. «Ο αδερφός μου ήταν στην προεπιλογή για τον ρόλο του Έντσο [σ.σ. βασικό πρόσωπο της ιστορίας] και έπρεπε να ξαναπάει. Η μητέρα μου δεν μπορούσε να με αφήσει μόνη μου στο σπίτι και με πήρε μαζί της. Έτσι έγινε και πέρασα τελικά κι εγώ από οντισιόν, και την επόμενη μέρα ήμουν ήδη στη Ρώμη με τον Σαβέριο» είχε αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της. 

 

Οι ήρωες ζουν τις ζωές τους με πάθος, συγκρούονται και ξεγυμνώνονται μπροστά στον αναγνώστη/τηλεθεατή που δεν μπορεί να μείνει απλός παρατηρητής. Η «Τετραλογίας της Νάπολης», η οποία κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πατάκη, έχει χαρακτηριστεί παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο και έχει αποκτήσει φανατικούς αναγνώστες. 

Ο υπέροχος κόσμος της Φεράντε

Τα βραβεία και διακρίσεις που έχει λάβει είναι αμέτρητες. Το πρώτο μέρος της «Τετραλογίας της Νάπολης» είχε προταθεί σε διάφορα εκδοτικά στην Ελλάδα αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη. Συνολικά, έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα πάνω από 10.000.000 βιβλία παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 100.000.

Σε ηλικία 15 ετών, η Φεράντε άρχισε να γράφει τις πρώτες ιστορίες της, έχοντας άντρες συγγραφείς για πρότυπα. Προτιμούσε να μιμηθεί τον Νταφόε, τον Φίλντινγκ, τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι, παρά την Τζέιν Όστιν ή τις αδελφές Μπροντέ. Το πρώτο μυθιστόρημα της Φεράντε, που κυκλοφόρησε στη χώρα μας, ήταν το «Βάναυση Αγάπη» από τις εκδόσεις Perugia το 1997. Ένα οικογενειακό θρίλερ που ανασκάπτει τη σχέση μητέρας - κόρης με σκληρότητα και πάθος, με εναλλασσόμενα αισθήματα αποστροφής και αγάπης, με γοητεία και φρίκη. Το βιβλίο ήταν αφιερωμένο στη μητέρα της συγγραφέως.

Έπειτα από λίγα χρόνια σιωπής, το 2002, βλέπει το φως στην Ιταλία ένα ακόμα μυθιστόρημά της, από τα πιο πολυμεταφρασμένα της σήμερα, το «Μέρες Εγκατάλειψης». Εδώ κυκλοφόρησε δυο χρόνια αργότερα από τις εκδόσεις Άγρας. Η ιστορία αποτελεί μια απόλυτα μελετημένη και πρωτότυπη παραλλαγή πάνω στο θέμα της εγκαταλελειμμένης συζύγου, παρασέρνοντας τον αναγνώστη ως τα πιο μαύρα και οδυνηρά βάθη της γυναικείας εμπειρίας. Το έργο της άρχισε να μεταφράζεται στ’ αγγλικά, να διαβάζεται από περισσότερους, να διεκδικεί βραβεία, όπως το διεθνές IMPAC ή το ιταλικό Strega, χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιος είναι, πώς μοιάζει, πώς ζει ο άνθρωπος που το δημιούργησε.

Η συγγραφέας - φάντασμα

Όλα αυτά τα χρόνια, η συγγραφέας - φάντασμα, έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για διατήρηση του δικαιώματος της στην ανωνυμία και στην προφύλαξη των προσωπικών της δεδομένων, δικαίωμα το οποίο φαίνεται να σέβεται και να υποστηρίζει με πάθος όχι μόνο ο εκδοτικός της οίκος, αλλά και οι εκατομμύρια θαυμαστές της. Μέχρι στιγμή δεν έχει συναντηθεί από κοντά με κανέναν δημοσιογράφο και ούτε βέβαια έχει φωτογραφηθεί.

Σύμφωνα με τους εκδότες της σ' ένα πρώτο της γράμμα προς αυτούς, η συγγραφέας τόνιζε: «Έκανα ήδη πολλά γι’ αυτήν την ιστορία: την έγραψα. Αν το βιβλίο αξίζει κάτι, είναι αρκετό. Δεν πρόκειται να πάρω μέρος σε συζητήσεις και παρουσιάσεις, αν με καλέσουν… Πιστεύω πως τα βιβλία, αφού γραφτούν, δεν έχουν ανάγκη τον συγγραφέα τους. Αν έχουν να πουν κάτι, αργά ή γρήγορα θα βρουν αναγνώστες, αν δεν έχουν, δεν θα βρουν».

Κάποιοι υποψιάζονται πως πρόκειται γι' άντρα, για τον Ιταλό μυθιστοριογράφο Ντομένικο Σταρνόνε, κάποιοι λένε πως πίσω της κρύβεται ολόκληρη ομάδα, άλλοι στρέφουν το βλέμμα προς το ζεύγος Φέρι, οι οποίοι είναι οι εκδότες της. Τίποτα, όμως, απ' όλα αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όποιος/α κι αν κρύβεται πίσω από το συγγραφικό ψευδώνυμο, λίγη σημασία έχει καθώς η Φεράντε έχει έναν μοναδικό τρόπο να εθίζει τους αναγνώστες της στα συναρπαστικά ψυχογραφήματά της, παρουσιάζοντας τον κόσμο μέσα από το βλέμμα της αλήθειας. 

πρεμιέραΈλενα ΦεράντεMy Brilliand Friendειδήσεις τώραHBO Max