Σινεμά|06.04.2019 17:35

BAFTA 2019: Δώδεκα βραβεία διεκδικεί «Η Ευνοούμενη» και ο Γιώργος Λάνθιμος

Newsroom

Μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου αναμένονται απόψε 10 Φεβρουαρίου στο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου για την τελετή απονομής των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA), όπου η ταινία «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφια σε δώδεκα κατηγορίες.

Η ταινία είναι υποψήφια στις κατηγορίες της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Λάνθιμο, Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου (για την Κόλμαν) και δύο υποψηφιότητες για το βραβείο Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου για τις συμπρωταγωνίστριες της Κόλμαν, Ρέιτσελ Βάις και Έμα Στόουν, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Σχεδιασμού Παραγωγής, Καλύτερου Σχεδιασμού Κοστουμιών, Καλύτερου Μακιγιάζ και Καλύτερου Μοντάζ.

Στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας υποψήφιο είναι και το «Πράσινο Βιβλίο», το ριμέικ του μιούζικαλ «Ένα Αστέρι Γεννιέται», η μαυρόασπρη «Ρόμα» και του Σπάικ Λι το «BlacKkKlansman». Η Κόλμαν θα αναμετρηθεί για το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου με την Γκλεν Κλόουζ (η οποία όπως και η Κόλμαν βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και είναι υποψήφια για τη «Σύζυγο») και την Λέιντι Γκάγκα για το «Ένα Αστέρι Γεννιέται», τη Βαϊόλα Ντέιβις για τις «Χήρες» και τη Μελίσα Μακάρθι για το «Μπορείς ποτέ να με συγχωρέσεις;». Η Γκάγκα δεν θα παραστεί, καθώς στις ΗΠΑ γίνεται ταυτόχρονα η τελετή απονομής των Grammy.

Ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος υποδύθηκε τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι στο «Vice», ο Ράμι Μάλεκ, που υποδύθηκε τον φρόντμαν των Queen Φρέντι Μέρκιουρι στο «Bohemian Rhapsody», και ο Βίγκο Μόρτενσεν για το «Πράσινο Βιβλίο» είναι υποψήφιοι για βραβείο Α΄Ανδρικού Ρόλου, ενώ τη λίστα συμπληρώνει ο Μπράιντλεϊ Κούπερ για το «Ένα Αστέρι Γεννιέται» και ο Στιβ Κούγκαν για το «Σταν και Όλι».

Από τις υποψηφιότητες για τα βραβεία BAFTA αποσύρθηκε το όνομα του σκηνοθέτη της ταινίας «Bohemian Rhapsody» Μπράιαν Σίνγκερ, μετά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αγοριών. Ο Σίνγκερ έχει αρνηθεί τις εν λόγω κατηγορίες, λέγοντας ότι δέχεται μια ομοφοβική επίθεση.

Η φετινή απονομή των βραβείων BAFTA θα αρχίσει στις 21:00 ώρα Ελλάδος και θα την παρουσιάσει, όπως και πέρσι, η Τζοάνα Λάμλεϊ.

Για την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου

Και ενώ αναμένουμε µε ανυποµονησία την τελετή απονοµής των Όσκαρ στις 24 Φεβρουαρίου, η ταινία του Γιώργου Λάνθιµου «Η Ευνοούµενη», η οποία έχει σαρώσει υποψηφιότητες (υποψήφια για 10 Όσκαρ) και βραβεία, πραγµατοποίησε την επίσηµη πρεµιέρα της στην Ελλάδα αποσπώντας τα θετικά σχόλια και το χειροκρότηµα και από το ελληνικό κοινό.

«Η Ευνοούµενη» είναι µια δραµατική κοµεντί εποχής και πραγµατεύεται µε αριστοτεχνικό και καυστικό τρόπο τα γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσµα την καθαίρεση της Σάρα Τσόρτσιλ από τα δικαιώµατά της ως πρώτης κυρίας της αυλής της βασίλισσας και την αντικατάστασή της από την ξαδέλφη της Αµπιγκεϊλ Χιλ. Το σενάριό της υπογράφουν η Ντέµπορα Ντέιβις και ο Τόνι ΜακΝάµαρα.

Η ταινία έκανε παγκόσµια πρεµιέρα στο 75ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βενετίας στις 30 Αυγούστου 2018, όπου τιµήθηκε µε δύο βραβεία: το Κύπελλο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερµηνείας για την Ολίβια Κόλµαν και το Μεγάλο Βραβείο των Κριτικών. Στη συνέχεια έκανε πρεµιέρα στις ΗΠΑ στις 23 Νοεµβρίου 2018, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Έλαβε 10 υποψηφιότητες για Οσκαρ, 5 για Χρυσή Σφαίρα κερδίζοντας τελικά τη Χρυσή Σφαίρα «Καλύτερης Γυναικείας Ερµηνείας σε Κωµωδία ή Μιούζικαλ» για την Κόλµαν, καθώς και 12 υποψηφιότητες για Βραβείο BAFTA (Βραβεία Βρετανικής Ακαδηµίας Κινηµατογράφου).

Και η Ρέιτσελ Βάις και η Εµα Στόουν µας καθηλώνουν µε τις ερµηνείες τους, όµως αναµφίβολα η συγκλονιστική ηθοποιός της ταινίας είναι η Ολίβια Κόλµαν, η οποία έχει αποσπάσει µέχρι στιγµής τα περισσότερα βραβεία και διεκδικεί µε αξιώσεις και το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Η Ολίβια Κόλμαν υποδύεται τη βασίλισσα Άννα του 18ου αιώνα σε αυτήν την ταινία εποχής, που δανείζεται στοιχεία τόσο από την κωμωδία όσο και από το δράμα.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Γιώργος ΛάνθιμοςThe favourite