Σινεμά|12.09.2022 09:05

Babylon: Οι πρώτες εικόνες από την πολυαναμενόμενη ταινία με τον Brad Pitt και τη Margot Robbie

Newsroom

Η πολυαναμενόμενη ταινία του σκηνοθέτη του La La Land, Damien Chazelle, με πρωταγωνιστές τον Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) και τη Μάργκοτ Ρόμπι (Margot Robbie) είναι ήδη αντικείμενο συζήτησης προτού ακόμη βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Ο Damien Chazelle δούλευε την ιστορία του Babylon, τουλάχιστον στο μυαλό του, από τότε που μετακόμισε στο Λος Άντζελες πριν από περίπου 15 χρόνια. «Η βασική ιδέα ήταν απλώς να κάνουμε μια μεγάλη, επική, πολυπρόσωπη ταινία, που θα διαδραματιζόταν σε αυτές τις πρώτες μέρες του Λος Άντζελες και του Χόλιγουντ, όταν και τα δύο αυτά πράγματα έφταναν σε αυτό που τώρα τα θεωρούμε», λέει στο Vanity Fair στην πρώτη του συνέντευξη για την ταινία, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει από την Paramount τον Δεκέμβριο.

Η «Βαβυλώνα» διαδραματίζεται στην Αμερική τη δεκαετία του 1920, στην εποχή που η τζαζ μουσική ήταν στις δόξες της. Παρακολουθεί την αβέβαιη μετάβαση του Χόλιγουντ από τον βωβό κινηματογράφο στις «ομιλίες» και το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Damien Chazelle (Whiplash, La La Land). Η δεκαετία του 1920 ήταν μια κομβική στιγμή στην ιστορία του Χόλιγουντ. Το Λος Άντζελες μεταμορφωνόταν σε μητρόπολη και η κινηματογραφική βιομηχανία έσφυζε από ανθρώπους που επεδίωκαν τη δόξα, τον πλούτο και την εξουσία.

Πριν από 15χρόνια, ο Chazelle δεν είχε τίποτε από αυτά, καθώς ήταν ένας επίδοξος σεναριογράφος-σκηνοθέτης που είχε πρόσφατα μετακομίσει στο Λος Άντζελες. Δεν είχε κάνει ακόμα το ντεμπούτο του στο Sundance με το Whiplash -το οποίο έφερε στον J.K. Simmons το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του ως εκρηκτικός δάσκαλος τζαζ- ούτε είχε γίνει ο νεότερος άνθρωπος που κέρδισε ποτέ το Όσκαρ καλύτερου σκηνοθέτη, για το La La Land. «Το ανέβαλα συνέχεια, επειδή ήταν πολύ μεγάλο», λέει ο Chazelle για το πρότζεκτ. Τελικά καταπιάστηκε με το σενάριο αφού ολοκλήρωσε το 2018 την ταινία του First Man, με τον Ryan Gosling στο ρόλο του Neil Armstrong.

Πρωταγωνιστές ένας θρασύτατος Μπραντ Πιτ, μια ατίθαση Μάργκοτ Ρόμπι και ο πρωτοεμφανιζόμενος Ντιέγκο Κάλβα. Αλλά κάτω από τη λάμψη και τη γοητεία, ο Chazelle ήθελε με το Babylon να υπογραμμίσει το γεγονός ότι η ραγδαία αλλαγή και ανάπτυξη της πόλης είχε ένα τίμημα. ««Τα πάντα μετατοπίζονται κάτω από τα πόδια των ανθρώπων», λέει, «και με γοήτευσε πραγματικά το ανθρώπινο κόστος της αναστάτωσης αυτού του μεγέθους, σε μια εποχή που δεν υπήρχε οδικός χάρτης, που όλα ήταν απλά νέα και άγρια».

To να επιλέξει δύο από τους μεγαλύτερους αστέρες του Χόλιγουντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους για το Babylon είχε νόημα τόσο θεματικά όσο και οικονομικά. Ο Pitt και η Robbie, που πρωταγωνίστησαν μαζί στο Once Upon a Time... in Hollywood, υποδύονται ηθοποιούς σε πολύ διαφορετικά σημεία της καριέρας τους και ο Chazelle ήξερε ότι οι σταρ του θα έβλεπαν αντηχήσεις της δικής τους ζωής στους ρόλους. «Μέρος της μαγείας που είχε η συνεργασία μαζί τους σε αυτούς τους ρόλους είναι ότι ο καθένας τους ένιωθε ότι μπορούσε πραγματικά να κάνει την ερμηνεία του το πιο προσωπικό στοιχείο», λέει.

Η πλειονότητα των χαρακτήρων στο Babylon είναι φανταστικοί, αν και ο Chazelle εμπνεύστηκε από πραγματικούς αστέρες του Χόλιγουντ. Ο χαρακτήρας του Πιτ, Τζακ Κόνραντ, είναι ένας «υπερ-κινηματογραφικός σταρ», party animal, όπως λέει ο Chazelle, εμπνευσμένος από τους Τζον Γκίλμπερτ, Κλαρκ Γκέιμπλ και Ντάγκλας Φέρμπανκς: «Φτάνει σε ένα σημείο στη ζωή του, στην καριέρα του, όπου αρχίζει να κοιτάζει πίσω και αρχίζει να αναρωτιέται τι μέλλει γενέσθαι».

Όσο για τη Robbie, υποδύεται τη Nellie LaRoy, μια επίδοξη ηθοποιό που είναι ένα αμάλγαμα πρώιμων αστέρων όπως η Clara Bow, η Jeanne Eagels, η Joan Crawford και η Alma Rubens. Η Nellie είναι νέα στο Χόλιγουντ και βρίσκεται ξαφνικά στο προσκήνιο, μια εμπειρία με την οποία θα μπορούσε να ταυτιστεί η επιτυχία του Wolf of Wall Street. «Η Margot ως άτομο έχει αυτό το -είναι ένα πολύ αυστραλιανό είδος- θρασύ, τολμηρό στοιχέιο, το οποίο μπόρεσε πραγματικά να αξιοποιήσει», λέει ο Chazelle.

Ο Calva, ο πρωτοεμφανιζόμενος στο καστ, υποδύεται τον Manny Torres, έναν Μεξικανό μετανάστη που, ως παρείσακτος στο Χόλιγουντ, λειτουργεί ως τα μάτια του κοινού στον κόσμο της Βαβυλώνας. Ο Chazelle λέει: «Κατά πολλούς τρόπους, περνούσε μια παρόμοια εμπειρία με τον χαρακτήρα που υποδύεται, το να σκοντάφτει σε ένα περιβάλλον που είναι μεγαλύτερο από τη ζωή και να σκέφτεται: "Τι στο διάολο συμβαίνει;».

Το καστ της Βαβυλώνας -μεταξύ των οποίων οι Jovan Adepo, Li Jun Li, Jean Smart και Tobey Maguire- υποδύεται επίσης φανταστικούς χαρακτήρες (το μόνο πραγματικό πρόσωπο στο βασικό σύνολο είναι ο παραγωγός Irving Thalberg, τον οποίο υποδύεται ο Max Minghella), των οποίων τα όνειρα για φήμη και επιτυχία βασίζονται στις περιπέτειές τους σε μια επικίνδυνη πόλη.

Ο Chazelle συγκέντρωσε πολλούς από τους προηγούμενους συνεργάτες του, όπως ο κινηματογραφιστής Linus Sandgren και ο συνθέτης Justin Hurwitz, οι οποίοι κέρδισαν και οι δύο Όσκαρ για το La La Land. Είχε στο μυαλό του μια ταινία γεμάτη θέαμα που θα αντανακλούσε την υπερβολή και τον ηδονισμό της εποχής: «Ήθελα να αποτυπώσω πόσο μεγάλος, τολμηρός, θρασύς και αμετανόητος ήταν εκείνος ο κόσμος».

Με πληροφορίες από Vanity Fair

ταινίακινηματογράφοςειδήσεις τώραΜάργκοτ ΡόμπιΜπραντ Πιτ