Σινεμά|12.09.2022 01:30

Blockade: Η ιστορία του Γιόζεφ Άνταλ επιλέχθηκε ως υποψηφιότητα της Ουγγαρίας για τα Όσκαρ

Newsroom

Η ταινία «Blockade» αφηγείται την αληθινή ιστορία του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Γιόζεφ Άνταλ, από τις μέρες που μαχόταν για την ελευθερία το 1956 έως τον περιβόητο αποκλεισμό των οδηγών ταξί το 1990 που συγκλόνισε τη χώρα. Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Άνταμ Τόσερ, το σενάριο του Νόρμπερ Κόμπλι και η παραγωγή του Τάμας Λάγιος της Film Positive Productions.

Η απόφαση ελήφθη από την Ουγγρική Επιτροπή Επιλογής για Όσκαρ, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Τσάμπα Κάελ, επίτροπος της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της ουγγρικής κινηματογραφικής βιομηχανίας και πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και οι σκηνοθέτες Τσάμπα Μπερέζκι και Πέτερ Μπέργκεντι.

Το φιλμ διαδραματίζεται έξι μήνες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Άνταλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989. Εκείνο το διάστημα αντιμετώπισε την πιο δύσκολη δοκιμασία της ζωής του.

Οι οδηγοί ταξί διαμαρτύρονταν για τη δραστική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και απογοητευμένοι από τη δημοκρατία, απέκλεισαν τη Βουδαπέστη και αμέσως μετά ολόκληρη τη χώρα. Η αντιπολίτευση τάχθηκε μαζί τους και τους παρακίνησε να ξεκινήσουν επανάσταση.

Ο συγκρατημένος Άνταλ ήρθε αντιμέτωπος με τον λαϊκιστή πρόεδρο Άρπαντ Γκεντς για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης και οι προσωπικότητες και οι απόψεις τους συγκρούστηκαν. Ο Τύπος και η κοινή γνώμη τάχθηκαν με τους οδηγούς ταξί και η αστυνομία εγκατέλειψε την κυβέρνηση, που έγινε πλέον αντιδημοφιλής. Ο Άνταλ, πρώην συμμετέχων στην Ουγγρική Επανάσταση του 1956, βρέθηκε στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος.

Εν μέσω αυτής της κρίσης, έπρεπε να υποβληθεί σε εγχείρηση για καρκίνο και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του έκανε αναδρομή στη ζωή του και στο πώς από νεαρός καθηγητής ιστορίας που έγινε επαναστάτης και πώς γνώρισε τη γυναίκα του.

Η ταινία «Blockade» είναι η απίστευτη αληθινή ιστορία ενός έθνους διχασμένου και του ηγέτη που το ενώνει - ενώ δίνει μια μάχη ενάντια στον χειρότερο εχθρό του μέχρι τώρα: τον καρκίνο, δήλωσε ο Νόρμπερ Κόμπλι, σύμφωνα με το Variety.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουδαπέστηεπανάστασηκαρκίνοςειδήσεις τώραΌσκαρυποψηφιότητα