Σινεμά|19.02.2019 09:53

90+1 χρόνια Όσκαρ: 15 στιγμές που έγραψαν ιστορία (vids)

Χριστίνα Τσατσαράγκου

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την την 91ή απονομή των βραβείων Όσκαρ, το βράδυ της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου, στο Dolby Theatre, του Λος Άντζελες. Στη φετινή απονομή το ελληνικό ενδιαφέρον έχει χτυπήσει τιλτ, καθώς ο Γιώργος Λάνθιμος θα διεκδικήσει συνολικά δέκα βραβεία Όσκαρ με την ταινία «Η Ευνοούμενη» (The Favourite). 

Η πρώτη απονομή των Βραβείων Όσκαρ (ή Βραβείων Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που είναι και η επίσημη ονομασία τους) έγινε στις 16 Μαΐου του 1929 στο ξενοδοχείο «Ρούσβελτ» στο Χόλιγουντ. Η ιδέα ανακοινώθηκε το 1927 από τον Λούις Μπ. Μάγερ και αυτό γιατί ήθελε να δώσει μια ιδιαίτερη αίγλη και να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού για τις κινηματογραφικές ταινίες.

Η τελετή της απονομής των Βραβείων Όσκαρ τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα στο Θέατρο Ντόλμπι (Dolby Theatre), όπως έχει μετονομαστεί το Θέατρο Κόντακ (Kodak Theatre) στο Χόλιγουντ. Τα λαμπερά ζευγάρια, οι εντυπωσιακές εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, οι μεγάλοι νικητές, οι ευχαριστήριες ομιλίες, αλλά και τα αναπάντεχα περιστατικά είναι τα highlights της βραδιάς που παρακολουθεί όλος ο πλανήτης με αμείωτο ενδιαφέρον εδώ και 90 χρόνια. 

Ιδού μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ιστορίας των Όσκαρ:

1. Σίντνεϊ Πουατιέ - Ο πρώτος μαύρος ηθοποιός κερδίζει Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (1964)

O Σίντνεϊ Πουατιέ γίνεται ο πρώτος μαύρος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του «Όμερ Σμιθ» στο «Λευκοί Άγγελοι, Μαύροι Άγγελοι»  («Lilies of the Field»). 

2. Ο νικητής Μάρλον Μπράντο «χρησιμοποίησε» τα Όσκαρ (1973)

Για τον ρόλο τού Βίτο Κορλεόνε στον Νονό, ο Μπράντο τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ αλλά αρνήθηκε να παραλάβει ο ίδιος το βραβείο, διαμαρτυρόμενος έτσι για την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων Ινδιάνων στις ΗΠΑ. Στην τελετή έστειλε την ακτιβίστρια Απάτσι, Sacheen Littlefeather.

T

3. Τατούμ Ο΄Νιλ: Η μικρότερη σε ηλικία νικήτρια 10 ετών (1974)

Η κόρη του Ράιαν Ο' Νιλ ήταν μόλις 10 ετών, όταν κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της «Addie Loggins» στο «Χάρτινο Φεγγάρι» του Ντέιβιντ Μπογκντάνοβιτς. 

4. Η Λουίζ Φλέτσερ στη νοηματική (1976)

Η Λουίζ Φλέτσερ, παραλαμβάνει το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως «νοσοκόμα Ratched» στη «Φωλιά του Κούκου» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Εκφώνησε μέρος του ρόλου της χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα - προς τιμή των γονιών της που ήταν κωφάλαλοι. «Ξέρετε, ζω σε έναν πραγματικό κόσμο. Μεγάλωσα μαζί με ανθρώπους με αναπηρίες, τις περισσότερες φορές κωφάλαλους. Ο πατέρας μου ήταν κωφός. Δεν μπορείς να παραβλέψεις αυτό το background και ξαφνικά να νιώσεις σταρ», είχε δηλώσει στους New York Times. 

5. Η διάφανη «τουαλέτα» της Σερ έμεινε στην ιστορία (1988)

Γνωστή για τις εκκεντρικές εμφανίσεις της, η ποπ σταρ Σερ εντυπωσίασε με το απίστευτο φόρεμα δια χειρός Bob Mackie. Παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για το «Moonstruck», η Σερ μπλέχτηκε και έχασε το αριστερό της σκουλαρίκι. Το λάθος αυτό μπορεί να έφερε στο προσκήνιο τη μόδα με το ... ένα σκουλαρίκι. 

6. Ο Τζέιμς Κάμερον είναι ο Βασιλιάς του Κόσμου (1998)

Ο «Τιτανικός» είχε προταθεί για δέκα τέσσερα Όσκαρ το 1998 και πολλοί περίμεναν με ανυπομονησία πόσα βραβεία θα συγκεντρώσει. Τελικά κέρδισε έντεκα, ισοφαρίζοντας το μέχρι τότε ρεκόρ του «Μπεν Χουρ». Ο Τζέιμς Κάμερον πήρε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας και φώναξε: «Είμαι ο βασιλιάς του κόσμου» - όπως είχε κάνει αντιστοίχως και ο ήρωας της ταινίας «Τζακ Ντόσον», ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, όταν ανέβηκε στον... μοιραίο Τιτανικό.

7. Ο Μπενίνι πάτησε πάνω σε κόσμο για να φτάσει στη σκηνή (1999)

Η υπέροχη ταινία «Η Ζωή Είναι Ωραία» απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας στην τελετή του 1999. Η Σοφία Λόρεν ανακοίνωσε το όνομα του Μπενίνι ως νικητή Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και εκείνος ανέβηκε στη σκηνή ενθουσιασμένος, πατώντας πάνω στις καρέκλες. Ο λόγος της αποδοχής του Όσκαρ ήταν ένα αγγλο-ιταλικό ντελίριο.

8. Η Αντζελίνα Τζολί και το φιλί στο στόμα με τον αδελφό της (2000)

Στην απονομή των Όσκαρ το 2000 η γκόθικ Τζολί συνοδεύεται από τον αδελφό της, Τζέιμς Χέιβεν. Παραλαμβάνοντας το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το «Girl, Interrupted», η Αντζελίνα ευχαρίστησε τον αδελφό της λέγοντας: «Είμαι σοκαρισμένη και τόσο ερωτευμένη με τον αδελφό μου αυτή τη στιγμή. Μου είπε κι εκείνος ότι μ' αγαπάει και ότι είναι πολύ χαρούμενος για μένα. Σ' ευχαριστώ για αυτό». Είχαν ήδη ανταλλάξει ένα φιλί στο στόμα στο κόκκινο χαλί. 

9. Χάλι Μπέρι: Η πρώτη μαύρη ηθοποιός με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου  (2002)

Η Μπέρι ήταν η πρώτη μαύρη ηθοποιός που έχει κερδίσει Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Ο χορός των τεράτων»: «Αυτή η στιγμή είναι κάτι πολύ παραπάνω από μένα. Είναι για κάθε ανώνυμη μαύρη γυναίκα που τώρα έχει μία ευκαιρία, επειδή άνοιξε σήμερα αυτή η πόρτα», είχε αναφέρει στον ευχαριστήριο λόγο της. Η ηθοποιός έκλαψε γοερά παραλαμβάνοντας το βραβείο της και συγκλόνισε την αίθουσα.

10. Το Όσκαρ στον Χιθ Λέτζερ - είχε ήδη πεθάνει (2009)

Έναν χρόνο μετά το θάνατο του Χιθ Λέτζερ, η Ακαδημία τον τίμησε με το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως «Τζόκερ» στον «Σκοτεινό Ιππότη». Το βραβείο παρέλαβε η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένης της αδελφής του, Κέιτ.

11. Κάθριν Μπίγκελοου - Η πρώτη γυναίκα που πήρε Όσκαρ Σκηνοθεσίας (2010)

Η στιγμή μιας ολόκληρης ζωής. Έτσι χαρακτήρισε η Κάθριν Μπίγκελοου το Όσκαρ Σκηνοθεσίας στην 82η απονομή Όσκαρ. Η Μπίγκελοου κέρδισε με το «Hurt Locker» και αντίπαλός της ήταν ο πρώην σύζυγός της, Τζέιμς Κάμερον, υποψήφιος με το «Avatar». 

12. Η αδέξια Τζένιφερ Λόρενς (2013)

Στις σκάλες για να παραλάβει το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Οδηγός Επιβίωσης», η Τζένιφερ Λόρενς σκοντάφτει στην Dior τουαλέτα της. Αργότερα στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης μετά την απονομή στο ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο, ο Τζακ Νίκολσον θέλησε να εκφράσει τον θαυμασμό του στη νεαρή ηθοποιό κάνοντας εμφάνιση έκπληξη στο... πλάνο της..

13. Η επική ... ομαδική selfie της Έλεν ντε Τζένερις (2014)

Η διάσημη παρουσιάστρια έσπασε το ρεκόρ της πιο... πολυπληθούς selfie. Πρωταγωνιστές σχεδόν όλοι οι σταρ: από τον Τζουντ Λο και τον Κέβιν Σπέισι (πού να ήξερε τότε!) μέχρι και την Αντζελίνα Τζολί με τον Μπραντ Πιτ.  Το μακρύ «χέρι» ήταν του Μπράντλεϊ Κούπερ και το αποτέλεσμα ήταν το πιο δημοφιλές tweet όλων των εποχών με εκατοντάδες χιλιάδες retweets. 

14. Ντι Κάπριο - Τον κατασπάραξε αρκούδα για το πρώτο του Όσκαρ  (2016)

Το «έχασε» πολλές φορές, αλλά η ταινία « Η επιστροφή» όπου μεταξύ άλλων παλεύει με μια αρκούδα ήταν πολύ... συγκλονιστική για να περάσει χωρίς βραβείο. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έπειτα από έξι φορές υποψήφιος, επιτέλους κατέκτησε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. 

15. Το φιάσκο με το La La Land και το Moonlight (2017)

Έγινε αυτό που κανείς δεν φανταζόταν και που δεν είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία των Όσκαρ. Φέι Νταναγουέι και Γουόρεν Μπίτι ανακοινώνουν ότι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κερδίζει το μιούζικαλ «La La Land» και αφού τα αγαλματίδια απονέμονται στους συντελεστές, οι παρουσιαστές του βραβείου συνειδητοποιούν ότι στα χέρια τους είχαν... λάθος φάκελο. Καλύτερη ταινία τελικά αναδείχθηκε το «Moonlight» και η στιγμή ανταλλαγής των βραβείων ήταν το λιγότερο... άβολη!

Δείτε τις υποψηφιότητες των Όσκαρ 2019

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ΌσκαρΌσκαρ 2019