Σινεμά|24.10.2022 19:19

Black Adam: Θεαματικές μονομαχίες, χορογραφημένο ξύλο και χιούμορ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ο Ντουέιν Τζόνσον φοράει για πρώτη φορά στολή υπερήρωα και πρωταγωνιστεί ως τέλεια ενσάρκωση του αγαπημένου αντιήρωα της DC Μπλακ Άνταμ. Η πολυαναμενόμενη ταινία είναι η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας του συναρπαστικού και αντιφατικού χαρακτήρα. Τη σκηνοθεσία της επικής ταινίας υπογράφει ο Ζομ - Κολέτ Σέρα (Jungle Cruise).

Στο αρχαίο Κάντακ, ο σκλάβος Τεθ Άνταμ αποκτά θεϊκές δυνάμεις. Όταν, όμως, τις χρησιμοποιεί για εκδίκηση, καταλήγει αιχμάλωτος για 5.000 χρόνια. Όταν επιτέλους απελευθερώνεται στο σήμερα, επιστρέφει δριμύτερος για να συνεχίσει το σκοτεινό του έργο. Απτόητος και ανυποχώρητος, ο Μπλακ Άνταμ έρχεται αντιμέτωπος με μία ομάδα σύγχρονων ηρώων που σχηματίζουν την Κοινωνία της Δικαιοσύνης. Ο Χόκμαν, ο Δόκτωρ Φέιτ, ο Άτομ Σμάσερ και η Σάικλον θέλουν να τον οδηγήσουν πίσω στην αιώνια αιχμαλωσία.

Μπορείς να καταστρέψεις αυτόν τον κόσμο… ή μπορείς να τον σώσεις

Στην ταινία «Black Adam» ο Τζόνσον πρωταγωνιστεί στον ομώνυμο ρόλο ως ο αγαπημένος αντιήρωας της DC, μεταφέροντας για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη τη συναρπαστική ιστορία προέλευσης του. Ο Τζόνσον, που είναι και παραγωγός της ταινίας, έχει υποδυθεί ρόλους σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη και αυτή τη φορά φοράει τη στολή του υπερήρωα, κάτι που πάντα τον ενδιέφερε.

«Ο Μπλακ Άνταμ έπεσε στην αντίληψη μου όταν ήμουν πολύ μικρός» λέει ο Τζόνσον. «Μου άρεσαν τα κόμικς και πάντα ήμουν οπαδός της DC. Συμπαθούσα τον Μπλακ Άνταμ γιατί είναι ένας από τους λίγους υπερήρωες, αντιήρωες, -όπως και να τον κατατάξει κανείς- που είχε σκούρο δέρμα και μου έμοιαζε. Επίσης, πάντα ήταν ζόρικος τύπος» προσθέτει ο πρωταγωνιστής. Κι ενώ η διαδρομή μέχρι τη μεγάλη οθόνη ήταν μακριά -πάνω από δέκα χρόνια, για την ακρίβεια- η σύνδεση του Τζόνσον με τον χαρακτήρα και την ιστορία του παρέμεινε δυνατή. «Ο Μπλακ Άνταμ είναι κομμάτι του DNA και της ψυχής μου για πολλά, πολλά χρόνια».

Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Ζομ - Κολέτ Σέρα (Jungle Cruise), ο οποίος ενθουσιάστηκε με τον απρόθυμο ήρωα, τις ασύγκριτες υπερδυνάμεις του και την αυστηρή του άποψη. Ο σκηνοθέτης έκανε εκτενή έρευνα στον πλούτο του υλικού και εστίασε στα διαχρονικά θέματα της ταινίας. «Με ελκύουν οι χαρακτήρες που ισορροπούν σε μία λεπτή γραμμή, ανάμεσα στο σωστό και σε αυτό που πρέπει να γίνει και αμέσως είδα έναν χαρακτήρα που, όταν το σύστημα διαλύεται, απονέμει δικαιοσύνη με έναν τρόπο που υπόλοιποι δεν μπορούν. Ένιωσα ότι δεν είχα δει κάτι τέτοιο στο είδος των υπερηρώων και αυτό με ενθουσίασε».

Το όραμα του Ζομ - Κολέτ Σέρα για τον Μπλακ Άνταμ ήταν να τον παρουσιάσει σαν έναν άγνωστο που φτάνει στην πόλη και καταπατά τους κανόνες, μία συρραφή από τους ήρωες των γουέστερν και τους μοναχικούς ντετέκτιβ των αστυνομικών ταινιών.

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της ταινίας είναι η εξερεύνηση του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένοι οι ήρωες και του ορισμού της δικαιοσύνης. Δεν θα χαρακτήριζα τον κώδικα ηθικής του αμφισβητήσιμο, αλλά ίσως ο ηθικός του κώδικας να μην είναι συγχρονισμένος με το σήμερα. Είναι λογικός και λειτουργεί όπως πιστεύει ότι είναι το σωστό» λέει ο σκηνοθέτης.

Οι ενέργειες του και η αίσθηση δικαίου προέρχονται από χρόνια αγώνα και θυσίας. Γεννημένος ως Τεθ - Άνταμ, ο χαρακτήρας έχει τραγική προέλευση. Με την υπογραφή των Άνταμ Στίκιελ, Ρόρι Χέινς και Σόραμπ Νοσιρβάνι, το σενάριο αποκαλύπτει τη μοιραία στιγμή που όχι μόνο προίκισε αυτόν τον πρωταθλητή του αρχαίου Κάντακ με τις δυνάμεις του, αλλά τον άφησε μόνο και χολωμένο να προκαλεί το χάος σε ολόκληρο το βασίλειο.

Εξαιτίας του ανελέητου τρόπου του, μυστικιστές μάγοι τον αιχμαλώτισαν στον Βράχο της Αιωνιότητας, από όπου πηγάζει όλη η μαγεία. Εκεί ενταφιάστηκε ο Μπλακ Άνταμ για 5.000 χρόνια. Όμως αυτή η εξορία δεν τον πτόησε, σωματικά ή συναισθηματικά. Τη στιγμή που απελευθερώνεται, γίνεται σαφές ότι κατέχει ακόμα τις θεϊκές δυνάμεις του. Ο Μπλακ Άνταμ παραμένει μία αλώβητη υπερδύναμη με απίστευτη ισχύ, ταχύτητα και οργή.

Η εκδικητική του μανία και η ανάγκη του να αποδώσει δικαιοσύνη με τους δικούς του όρους δεν περνάει απαρατήρητη από τον Κάρτερ Χολ, γνωστό ως Χόκμαν, τον οποίο υποδύεται ο Άλντις Χοτζ. Ο Χόκμαν απευθύνεται αμέσως στους φίλους και συνεργάτες του: τον Κεντ Νέλσον/Δόκτορ Φέιτ, τον οποίο υποδύεται ο Πιρς Μπρόσναν, τον Αλ Ρόθσταϊν /Άτομ Σμάσερ, τον οποίο υποδύεται ο Νόα Σεντίνεο, και τη Μαξίν Χάνκελ/Σάικλον, την οποία υποδύεται η Κουιντέσα Σουίντελ. Η ομάδα είναι το νέο σχήμα της Κοινωνίας της Δικαιοσύνης και αναλαμβάνει δράση για να αναχαιτίσει την καταστροφική ορμή του αντίηρωα.

Ο Μπλακ Άνταμ ξυπνάει στο σύγχρονο Κάντακ, που στην εποχή του ήταν ένα σπουδαίο βασίλειο, αλλά τώρα πια είναι στην παρακμή του. Μία χώρα που κάποτε ήταν ξακουστή και πλούσια, η γενέτειρα της αρχαίας μαγείας και η πηγή του ανεκτίμητου Ετέρνιο, είναι πια λεηλατημένη. Υπεύθυνη για αυτή την καταστροφή είναι μία εγκληματική οργάνωση που εξορύσσει τα τελευταία ίχνη του Ετέρνιο και στερεί κάθε ευκαιρία των πολιτών του Κάντακ για ευημερία.

Όσο η εγκληματική οργάνωση σκάβει βαθύτερα στα βουνά που πλαισιώνουν την πρωτεύουσα, οι μαχητές της ελευθερίας προσπαθούν να τους εμποδίσουν, με επικεφαλής την Αντριάνα -την οποία υποδύεται η Σάρα Σάχι-, μαζί με τον αδελφό της Καρίμ -που υποδύεται ο Μο Άμερ- , τον φίλο τους Ισμαήλ -που υποδύεται ο Μαρουάν Κεζάρι-, και τον μικρό γιο της Αντριάνα, τον Άμον -που υποδύεται ο Μπόντι Σαμπόνι. Κατά τη διάρκεια μίας επικίνδυνης αποστολής η Αντριάνα επικαλείται άθελα της τον Μπλακ Άνταμ, εκείνος απελευθερώνεται και τίποτα δεν τον σταματά.

Σύντομα, όπως όλοι γύρω του, η Κοινωνία της Δικαιοσύνης του γίνεται μπελάς. Παρόλο που ο Μπλακ Άνταμ αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη νέα εκδοχή της πατρίδας του, παραμένει διχασμένος. Μέσα του βράζει από θυμό και ο ηθικός του κώδικας τού υποδεικνύει πώς να κινηθεί και ποιον ρόλο να παίξει για το Κάντακ.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ένας άλλος, πιο επικίνδυνος αντίπαλος που ισχυροποιείται συνεχώς και η τριάδα των εχθρών του -ο Μπλακ Άνταμ, η Κοινωνία της Δικαιοσύνης και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης στο Κάντακ- θα χρειαστεί να συνεργαστούν για να σώσουν το Κάντακ και, ίσως, ολόκληρο τον κόσμο.

«Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε κάτι τελείως καινούριο, από το μηδέν, στο σύμπαν των υπερηρώων και αυτό το καταφέρνουμε με τον Μπλακ Άνταμ. Όταν λέω ότι η ιεραρχία της εξουσίας στο σύμπαν της DC πρόκειται να αλλάξει, μπορεί να ακούγεται παράτολμο, αλλά το λέω με απόλυτο σεβασμό για το σύμπαν αυτό. Οι φαν ξέρουν ότι ο Μπλακ Άνταμ έχει προικιστεί με δυνάμεις που αλλάζουν τις ισορροπίες». Αυτές οι δυνάμεις δεν είναι ένα δώρο, αλλά μία κατάρα, ριζωμένη στην οργή.

Οι χαρακτήρες

Ένας σκλάβος που έγινε πρωταθλητής, ο θνητός σκλάβος Τεθ-Άνταμ απέκτησε θεϊκές δυνάμεις, τις χρησιμοποίησε για εκδίκηση, ενταφιάστηκε και έγινε ο Μπλακ Άνταμ. Σχεδόν 5.000 χρόνια αργότερα, ο Μπλακ Άνταμ απελευθερώνεται και εξαπολύει τη δική του μορφή δικαιοσύνης στον σύγχρονο κόσμο, προκαλώντας την αντίδραση της Κοινωνίας της Δικαιοσύνης.

Ενώ αυτή η ενσάρκωση της μυθολογίας του Μπλακ Άνταμ δεν είναι πιστή μεταφορά του προηγούμενου υλικού και το σενάριο δεν αντλεί από τις αφηγήσεις αυτές, γίνονται σαφείς αναφορές στα κόμικς «The New 52’s The Dark Age» και στα κόμικς του Χόκμαν. Οι χαρακτήρες και ο κόσμος του Κάντακ, μαζί με τα αλληλένδετα κόμικς της Κοινωνίας της Δικαιοσύνης και του Μπλακ Άνταμ, ήταν πηγή έμπνευσης για την ταινία.

Στον πρόλογο της ταινίας, αποκαλύπτονται οι πιο σκοτεινές όψεις της προέλευσης του Μπλακ Άνταμ, καθώς εκτυλίσσεται η τραγική του ιστορία: ένας αποστεωμένος σκλάβος που δουλεύει στα ορυχεία του βασιλιά δίπλα στον μεγαλύτερο γιο του, τον Χουρούτ, έναν ηθικό νεαρό που πιστεύει ότι μία φωνή, ακόμα κι αν ανήκει σε σκλάβο, μπορεί να φέρει την αλλαγή. Αλλά η τόλμη του έχει το τίμημα της και μετά τον θάνατο του Χουρούτ, ο Τεθ Άνταμς μεταμορφώνεται από τους Μάγους και αποκτά υπερδυνάμεις. Όμως η απελπισία του είναι τόση και σαν πατέρας που έχει χάσει το παιδί του γεμίζει οργή και εκδικητικές τάσεις. Με τις δυνάμεις του εξαπολύει επίθεση στον βασιλιά και την οικογένεια του με καταστροφικές συνέπειες για όλους. Οι Μάγοι συνειδητοποιούν τι έγινε και ενταφιάζουν τον Τεθ Άνταμ στον Βράχο της Αιωνιότητας… Ξαφνικά, ο Τεθ Άνταμς ξυπνάει με το άκουσμα μιας λέξης… SHAZAM!

Έτσι, με την ίδια λογική που είχε πριν από 5,000 χρόνια, ξεκινάει το ταξίδι του Μπλακ Άνταμ στο σήμερα. «Ο Μπλακ Άνταμ είναι ένας θρύλος για τον λαό του Κάντακ» λέει ο Τζόνσον, που τονίζει ότι μπορεί να έλειψε για χιλιάδες χρόνια και ο ίδιος δεν θέλει πια να είναι ή ήρωας. «Είναι μία καταπιεσμένη χώρα, που έχει χάσει κάθε ελπίδα και αυτός ο άντρας σημαίνει κάτι για αυτούς. Ο πόνος και η απελπισία τους του είναι οικεία, γιατί έχει νιώσει έτσι κι εκείνος. Κάποτε είχε ορκιστεί να προφυλάσσει τον λαό του Κάντακ από έναν βασιλιά που τους έκανε σκλάβους και που προκάλεσε τον θάνατο του γιου του».

Αυτός ο απρόβλεπτος τύπος πρέπει να σταματήσει πριν υποφέρουν αθώοι άνθρωποι

Ο Μπλακ Άνταμ δεν ήρθε στο Κάντακ για να αποδώσει δικαιοσύνη, αλλά από ειρωνεία της τύχης είναι η δικαιοσύνη που τον βρίσκει. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη για τον λογικό και παντοδύναμο αντιήρωα όταν οι προθέσεις του έρχονται σε αντίθεση με τις προθέσεις του Χόκμαν και της Κοινωνίας της Δικαιοσύνης.

Οπλισμένος με μία στολή από αντιβαρυτικό Ένατο μέταλλο, ο Χόκμαν συνδυάζει τη σωματική υπεροχή με μία έντονη αίσθηση ηθικής. Ο σκηνοθέτης εξηγεί, «Όταν ο Μπλακ Άνταμ συναντά τον Χόκμαν, που έχει μία πολύ άκαμπτη αίσθηση δικαίου και ηθικής, έρχονται σε σύγκρουση. Είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, το κοινό βλέπει και τις δύο πλευρές. Δεν υποδεικνύουμε ποιος έχει δίκιο ή ποιος κάνει λάθος γιατί στον σύνθετο κόσμο τους χρειάζονται και οι δύο. Ο Μπλακ Άνταμ και ο Χόκμαν πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν».

Ο Άλντις Χοτζ αναλαμβάνει τον διπλό ρόλο του Κάρτερ Χολ/Χόκμαν, που είναι ένας ακόμα δημοφιλής χαρακτήρας της DC. Στην ταινία, ο Κάρτερ απευθύνεται σε άλλους υπερήρωες για να σχηματίσουν την Κοινωνία της Δικαιοσύνης. Μεταλαμπαδεύει χρόνια γνώσης και εμπειρίας στα νεότερα μέλη της αναπτυσσόμενης Κοινωνίας της Δικαιοσύνης και μάχεται για να προστατεύσει την ισορροπία του κόσμου. Δεν θα αφήσει κανέναν και τίποτα, του Μπλακ Άνταμ συμπεριλαμβανομένου, να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του.

Ο σκηνοθέτης λέει: «Ο χαρακτήρας έχει πολύ βάθος και ο Άλντις το απέδωσε αυτό από την πρώτη μέρα. Είναι ένας περίπλοκος τύπος με ψυχικά τραύματα. Ο Χόκμαν μοιάζει πολύ με τον Μπλακ Άνταμ κι αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στη μεταξύ τους σύγκρουση».

Ο Χοτζ εξηγεί: «Ο Χόκμαν, γνωστός ως Κάρτερ Χολ ή Κάταλ Χολ, ανάλογα με την ηλικία και την εποχή, είναι ένας χαρακτήρας που μπορεί να μετενσαρκωθεί. Οπότε, στην πρώτη του ζωή, όταν ήταν πρίγκιπας στην Αίγυπτο, με το όνομα Κούφου, βρήκε το θαναγκαριανό μέταλλο που ονομάζεται Ένατο μέταλλο και κατάλαβε ότι με αυτό μπορεί να αψηφήσει τη βαρύτητα. Μέσα στα χρόνια, έκανε άλλες χρήσεις ως πολεμιστής Χόκμαν. Έρχεται σαν ένας πολεμιστής ξανά και ξανά και μου αρέσει που είναι άνθρωπος με ηθική ασπίδα. Είναι εκπληκτικός».

Ο Χόκμαν, που χρειάστηκε να προπονηθεί εντατικά για τις ανάγκες του ρόλου που έρχεται απέναντι στον The Rock, πήρε πολλές ιδέες από τον Ντουέιν Τζόνσον και τις προπονήσεις του. Μήνες πριν το γύρισμα, ξεκίνησε με ειδικό πρόγραμμα γυμναστικής και έξι εβδομάδες πριν την πρώτη του σκηνή έκανε πρόβες με την ομάδα των επικίνδυνων σκηνών.

Ο ηθοποιός απόλαυσε την κοντινή συνεργασία του με τον Τζόνσον. «Ο DJ έχει καταπληκτική συμπεριφορά, πολύ καλή ενέργεια και είναι υποστηρικτικός. Ήταν ωραίο που ήμασταν εξίσου ενθουσιασμένοι. Ήμασταν αλληλέγγυοι και τονίσαμε τα χαρακτηριστικά των δύο χαρακτήρων. Είναι αντίπαλοι αλλά είναι με το μέρος του καλού και οι δύο. Συγκρούονται, αλλά σέβονται ο ένας τον άλλον. Ήταν απολαυστικό να βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα στην ένταση, την επίθεση και τα κοινά τους σημεία».

Στο πλευρό του Χόκμαν στέκεται ο Κεντ Νέλσον, ένας ήπιος αρχαιολόγος και φίλος. Είναι η ηθική πυξίδα της Κοινωνίας της Δικαιοσύνης. Όταν φοράει το Κράνος της Μοίρας, ο Κεντ Νέλσον μεταμορφώνεται από ευγενικός ακαδημαϊκός στον εκπληκτικό μάγο Δόκτωρ Φέιτ, έναν πράκτορα του καλού για τους Άρχοντες της Τάξης. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του για να κάνει μαγικά, να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις και να δει το μέλλον, να πολλαπλασιάσει τον εαυτό του και να τηλεμεταφερθεί. Έτσι ο Κεντ έχει ζήσει πολύ παραπάνω από το κανονικό.

Τον ρόλο υποδύεται ο Πιρς Μπρόσναν. «Ο Δόκτορ Φέιτ είναι ένας από τους πιο δυνατούς χαρακτήρες στον κόσμο και ο συνδυασμός με τον Μπρόσναν τον κάνει ακαταμάχητο. Ο Μπρόσναν έδωσε άλλη βαρύτητα στον ρόλο» λέει ο σκηνοθέτης.

«Πάντα μου άρεσαν τα κόμικς και οι ταινίες αυτές» λέει ο Μπρόσναν. «Είναι θεαματικές, οπότε ήταν σημαντικό να είμαι μέρος του Μπλακ Άνταμ. Όταν μου πρότειναν τον ρόλο, χάρηκα πολύ. Έβλεπα αυτές τις ταινίες και αναρωτιόμουν αν ποτέ θα μου προτείνουν κάποιον τέτοιο ρόλο. Τώρα υποδύομαι έναν θρυλικό χαρακτήρα, τον Δόκτωρ Φέιτ με το χρυσό Κράνος, που του δίνει μεγάλες δυνάμεις. Αλλά οι δυνάμεις είναι κατάρα και ευλογία. Θέλει πολύ κουράγιο για να αντέξεις σε αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν δαίμονες μέσα του, αν και είναι ένας ευγενικός τύπος».

Η φιλία ανάμεσα στον Κάρτερ Χολ και τον Κεντ Νέλσον έχει αντέξει χρόνια. Τώρα έχουν ελάχιστο χρόνο για να προετοιμαστούν πριν αντιμετωπίσουν την επιστροφή του Μπλακ Άνταμ και ο Κεντ συναντά τον Κάρτερ στην έπαυλη του, όπου καλωσορίζουν τα νεότερα μέλη της Κοινωνίας της Δικαιοσύνης. Τα παλιότερα μέλη θα κάνουν τα πάντα για να μυήσουν τον 30χρονο Αλ Ρόθσταϊν -γνωστό ως Άτομ Σμάσερ- και τη 19χρονη Μαξίν Χάνκελ -γνωστή ως Σάικλον- στη Κοινωνία της Δικαιοσύνης, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής τους απέναντι σε έναν αφάνταστα δυνατό αντίπαλο.

Αγχωμένος για την πρώτη του εμφάνιση ως υπερήρωας, ο Αλ μπορεί να μεταμορφώσει τη μοριακή δομή του σε μέγεθος που φτάνει στα δυσθεώρητά ύψη του Άτομ Σμάσερ. Ό,τι του λείπει σε εμπειρία, το αναπληρώνει με την άγρια δύναμη και την ανεξάντλητη αισιοδοξία του.

Ο Νόα Σεντίνεο, που υποδύεται τον νεοσύλλεκτο, λέει, «Ο Αλ έχει ενδιαφέρουσες υπερδυνάμεις. Μπορεί να τροποποιήσει την πυκνότητα των οστών του και του σώματος του για να γίνει μεγαλύτερος, βαρύτερος, δυνατότερος και ταχύτερος».

Ο Αλ είναι ενθουσιασμένος που θα γνωρίσει την επίσης νεοφερμένη στην Κοινωνία της Δικαιοσύνης Μαξίν Χάνκελ, μία πραγματική δύναμη της φύσης. Η 19χρονη Μαξίν Χάνκελ είχε υποστεί πειράματα νανοτεχνολογίας από έναν μοχθηρό επιστήμονα όταν ήταν 15 χρονών και τώρα πια έχει την ικανότητα να ελέγχει τον αέρα με το μυαλό της ως υπερηρωίδα Σάικλον. Είναι υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης και συμπληρώνει με τη μοναδική της δύναμη την Κοινωνία της Δικαιοσύνης. Τον ρόλο, που είναι απόγονος του θρυλικού χαρακτήρα της DC Μα Χάνκελ/Ρεντ Τορνέιντο, υποδύεται η Κουιντέσα Σουίντελ.

«Όλα γίναμε οικογένεια, αλλά ο Νόα έγινε ο αδελφός μου» σχολιάζει η Σουίντελ. «Σε κάθε σκηνή σκεφτόμασταν κάτι καινούριο. Ήταν απολαυστικό που το μοιράστηκα αυτό με κάποιον, αλλά και γιατί ταίριαζε απόλυτα με την ιστορία γιατί ο Αλ και η Μαξίμ στηρίζονται ο ένας στον άλλον, όπως ο Νόα κι εγώ».

Με τον Άτομ Σμάσερ και τη Σαίκλον, ο Χόκμαν και ο Δόκτωρ Φέιτ έρχονται αντιμέτωποι με την απειρία καθώς και με τη σύγχρονη ματιά των δύο νεοσύλλεκτων σε ό,τι αφορά τις οδηγίες τους. Οι δύο νεαροί της γενιάς Z προσπαθούν να συμφιλιωθούν με τις προσωπικότητες τους ως υπερήρωες, ενώ ετοιμάζονται να τα βάλουν με τον Μπλακ Άνταμ και δεν συμφωνούν με την προσέγγιση του Χόκμαν. Παρ΄όλα αυτά, η αφοσίωση τους στο να βοηθάνε τους άλλους είναι στο DNA και το κίνητρο τους είναι ούτως ή άλλως ισχυρό.

Η κατακλυσμική σύγκρουση της Κοινωνίας Δικαιοσύνης με τον Μπλακ Άνταμ, που είναι δύο αντίθετες και ισχυρές δυνάμεις, μοιάζε άμεση και καταλυτική. Όμως, η κατάσταση στο Κάντακ είναι φριχτή και όλοι πρέπει να βάλουν τις φιλοσοφικές διαφορές τους στην άκρη για να σχηματίσουν ένα ενωμένο μέτωπο. Εγκλωβισμένη στα πυρά είναι μία ομάδα του Κάντακ που μάχεται για να σώσει την πατρίδα της από μία αδίστακτη στρατιωτική δύναμη που έχει κάνει κατάληψη στην περιοχή, ελέγχοντας παράνομα τους πολίτες με όπλα από Ετέρνιο. Το Ετέρνιο είναι ο πιο πολύτιμος πόρος του Κάντακ και ένας πολύτιμος λίθος που χρειάζεται χιλιετίες για να σχηματιστεί. Κάτω από τη μαύρη και αδιαφανή επιφάνεια του υπάρχει μία ανυπολόγιστη μαγική δύναμη που πηγάζει από τον Βράχο της Αιωνιότητας. Και κάπου μέσα σε αυτό το ιερό μέρος, ένα δαιμονικό κειμήλιο φτιαγμένο από αγνό Ετέρνιο, γνωστό ως Στέμμα του Σαμπάκ, βρίσκεται φυλαγμένο και κρυμμένο για 5.000 χρόνια…

Μέχρι που η ατρόμητη μαχήτρια για την ελευθερία Αντριάνα ανακαλύπτει το κειμήλιο και δεν θα σταματήσει προ ουδενός για να προστατεύσει τον λαό της και ειδικά τον γιο της Άμον.

Η Σάρα Σάχι υποδύεται την καθηγήτρια πανεπιστημίου του Κάντακ, που συνεργάζεται με ένα παράνομο δίκτυο ομοϊδεατών συμπατριωτών της για να σώσουν την πατρίδα τους. Για τη Σάχι, ο ρόλος της Αντριάνα πληροί όλες τις προϋποθέσεις. «Είναι μαχήτρια για την απελευθέρωση. Είναι μία πολεμίστρια που έχει ανθρωπιά, είναι απίστευτα προσγειωμένη. Είναι μία λογική, σκληροτράχηλη γυναίκα που προστατεύει τον γιο της».

Ο γιος της Αντριάνα, ο Άμον, είναι ένας περπατημένος έφηβος που του αρέσουν οι υπερήρωες και, όπως οι μαμά του, επιθυμεί την απελευθέρωση της πατρίδας του. Με το DNA της Αντριάνα, ο Άμον είναι εξίσου πεισματάρης και έχει μεγάλη επιθυμία να βοηθήσει τους συμπατριώτες του. Ο Άμον θαυμάζει τον Μπλακ Άνταμ και πιστεύει ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ήρωα, του ήρωα που χρειάζεται η χώρα του. Ο Μπόντι Σαμπόνι αδημονούσε να υποδυθεί τον ρόλο του θαρραλέου νεαρού που μαθαίνει στον Μπλακ Άνταμ την τέχνη του να είναι ένας σύγχρονος υπερήρωας.

Ο ηθοποιός και κωμικός Μοχάμεντ Άμερ υποδύεται τον αδελφό της Αντριάνα, τον Καρίμ, που είναι ένας τρυφερός θείος για τον Άμον. Στην πραγματικότητα, δεν τον πειράζει καθόλου να κάθεται στον καναπέ και να παίζει video games όλη μέρα. Όμως, όπως και η αδελφή του, είναι πιστός μαχητής για την απελευθέρωση του Κάντακ. Είναι ηλεκτρολόγος και βοηθάει στο να παρακαμφθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής, ενώ εκτός από δεξιότητες, έχει και καταπληκτική αίσθηση του χιούμορ που ελαφραίνει και την πιο δύσκολη αποστολή.

Ο Άμερ, που κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία, έφερε το χιούμορ του και στο γύρισμα. «Ξέρεις το να δουλεύω με τον DJ, τον έκανε να ζηλεύει το σώμα μου και την ικανότητα μου να σηκώνω περισσότερα κιλά από εκείνον, οπότε υπήρχε ένταση μεταξύ μας» λέει γελώντας. «Αλλά αφού το ξεπέρασε και κατάλαβε πόσο ανώτερος του είμαι αθλητικά, μπορέσαμε να περάσουμε καλά. Ο τύπος είναι πολύ αστείος, είναι κωμικός και αυτό δεν το περίμενα».

Ο Μαρουάν Κενζάρι παίζει τον Ισμαήλ, έναν άλλο μαχητή για την απελευθέρωση στο πλευρό της Αντριάνα και του Καρίμ. Όπως και στη δική τους περίπτωση, οι οικογενειακές ρίζες του είναι βαθιά ριζωμένες στην ιστορία του Κάντακ. Αναζητά και εκείνος το Στέμμα του Σαμπάκ, που είναι φτιαγμένο από αγνό Ετέρνιο και έχει δαιμονικές δυνάμεις, καθώς πιστεύει ότι είναι το κλειδί που θα αλλάξει τη μοίρα του Κάντακ.

Για τον Κενζάρι, όσο πιο περίπλοκος είναι ένας χαρακτήρας, τόσο το καλύτερο. «Ο Ισμαήλ πιστεύει πραγματικά ότι συνδέεται με την ιστορία του Κάντακ και έχει πολλούς λόγους για να αποκτήσει το Στέμμα του Σαμπάκ κι έτσι να εξασφαλίσει την κληρονομιά των προγόνων του».

Το καστ συμπληρώνει ο Τζέιμς Κουσάτι-Μόγιερ ως ο μαχητής της ελευθερίας Σαμίρ και ο Ούλι Λατούκφου ως ήρωας του αρχαίου Κάντα. Στην ταινία εμφανίζεται η Τζένιφερ Χόλαντ (The Suicide Squad) ως η μυστική πράκτορας Εμίλια Χάρκορτ, ο Χένρι Γούινκλερ ως ο θείος του Άτομ Σμάσερ Αλ και η Βαϊόλα Ντέιβις ως η μία και μοναδική Αμάντα Γουόλερ.

Παραλειπόμενα

  • Η πρωτότυπη στολή του Μπλακ Άνταμ είχε γεμίσματα και δεν χώραγε στον Ντουέιν Τζόνσον, του οποίου οι πραγματικοί μύες είναι μεγαλύτεροι, οπότε τα γεμίσματα δεν χρειάζονταν.
  • Ο Άλντις Χοτζ, που υποδύεται τον Χόκμαν της Κοινωνίας της Δικαιοσύνης, είναι επαγγελματίας ωρολογοποιός. Όταν υποδύεται το άλτερ έγκο του στην ταινία, τον δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας Κάρτερ Χολ, φοράει ένα ρολόι δικού του σχεδιασμού.
  • Η Κουιντέσα Σουίντελ που υποδύεται τη Μαξίν Χάνκελ, γνωστή και ως Σάικλον, είναι μεγάλη θαυμάστρια του Μάγου του Οζ. Το πάθος αυτό ενέπνευσε το χτίσιμο του χαρακτήρα.
  • Ο πιο νεαρότερος σε ηλικία ηθοποιός της ταινίας Μπόντι Σαμπόνι έμαθε σκέιτ για τις ανάγκες του ρόλου του ως Άμον.
  • Η ομάδα των εφέ έκανε 800 σκαναρισμένα αντίγραφα των σωμάτων των ηθοποιών και τα τοποθέτησε στα πολύβουα περιβάλλοντα της ταινίας.
  • Το ρομποτικό χέρι που ανυψώνει τον Ντουέιν Τζόνσον στον αέρα είναι ένα ειδικά τροποποιημένο μοντέλο το οποίο κατασκεύασε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ρομποτικής στον κόσμο, που συναρμολογεί αυτοκίνητα, πλοία και φορτηγά.
  • Η ταινία έχει πολλά Easter eggs, δηλαδή κρυμμένα μηνύματα για τους αετομάτηδες θαυμαστές του σύμπαντος της DC.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υπερήρωεςΝτουέιν Τζόνσονειδήσεις τώρακόμικςDC