Σινεμά|25.10.2022 19:58

Στη Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς: Ένα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από τη ζωή των αυτοχθόνων της Αρκτικής Νορβηγίας

Newsroom

Το ντοκιμαντέρ «Στη Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς» (Into the Land of Ice and Fire) της Δήμητρας Ζήρου είναι εμπνευσμένο από τη σύγχρονη ζωή των αυτοχθόνων κατοίκων της Ευρωπαϊκής Αρκτική ζώνης, των Sami, ευρέως γνωστoί ως Λάπωνες. Μετά από δεκαπέντε χρόνια έρευνας και φωτογράφησης του Ευρωπαiκού αρκτικού τοπίου και των αυτοχθόνων κατοίκων του, η σκηνοθέτις ξεκινά ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από τη μακρινή αυτή γη και τους ανθρώπους της.

Δύο παράλληλες ιστορίες ξετυλίγουν σταδιακά την καθημερινή ζωή δύο πολύ διαφορετικών ανθρώπων: της 87χρονης Sara και του 7χρονου Mihka που ζουν στη Guovdageaidnu - Kautokeino, μια μικρή απομακρυσμένη πόλη στη μέση της Νορβηγικής Αρκτικής τούνδρας. Η ταινία παρατηρεί τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ενός έτους, μέσα από τις εναλλαγές των εποχών και το πέρασμα από το διαρκές καλοκαιρινό φως, στο Αρκτικό σκοτάδι.

Η ταινία «Στη Χώρα του Πάγου και της Φωτιάς» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την εβδομάδα 3 Νοεμβρίου θα προβάλλεται στους κινηματογράφους Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Διάνα και Μικρόκοσμος. Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 5 Νοεμβρίου (6 μ.μ.) παρουσία των συντελεστών. Θα ακολουθήσουν άλλες δύο προβολές στην Ταινιοθήκη, στις 12 και 19 Νοεμβρίου (6 μ.μ.)

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραντοκιμαντέρΤαινιοθήκη της Ελλάδος