Σινεμά|26.10.2022 07:55

6 συγκλονιστικές ιστορίες του Χόλιγουντ: Η απάνθρωπη μητέρα της Νάταλι Γουντ, ο απαίσιος Φρανκ Σινάτρα, η δολοφόνος κόρη της Λάνα Τέρνερ

Newsroom

Τι ήταν το Χόλιγουντ; Λάμψη, χλιδή, χρήμα, δόξα, αλλά και συγκλονιστικές ιστορίες. Από την απάνθρωπη μητέρα της Νάταλι Γουντ, στον απαίσιο Φρανκ Σινάτρα, στη δολοφόνο κόρη της Λάνα Τέρνερ, στον φορτικό Χίτσκοκ και στους κυνηγημένους ομοφυλόφιλους... Ήταν κι αυτά το Χόλιγουντ, και είναι ακόμα...

Το παλιό Χόλιγουντ, εκείνο των δεκαετιών του ’40, του ’50, του ‘60 θεωρείται η χρυσή εποχή του κινηματογράφου και η εποχή των λαμπερών ειδώλων, που στόλιζαν τα υπνοδωμάτια των νέων της εποχής με φωτογραφίες τους και αναστάτωναν τον ύπνο εκείνων που ερωτεύονταν, παθιάζονταν, ταυτίζονταν μαζί τους!

Ωστόσο, η βιτρίνα της θρυλικής χρυσής εποχής του Χόλιγουντ μπορεί να ήταν απαστράπτουσα και προκλητικά πολυτελής, όμως πολύ συχνά έκρυβε πίσω της μεγάλα ή μικρά λερά μυστικά.

Να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα σχετικά με κάποιους από τους πιο διάσημους ηθοποιούς και ηθοποιούς του παλιού λαμπερού Χόλιγουντ; Γιατί όχι;

1. Τζόαν Κρόφορντ: Οξύ στα μάτια!

Η Τζόαν Κρόφορντ ήταν διάσημη για την ομορφιά της κυρίως και μετά για την υποκριτική της ικανότητα, ως ηθοποιός του Χόλιγουντ. Ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα χαρακτηριστικά της ήταν τα μεγάλα εκφραστικά μάτια της, που έμοιαζαν πάντα να αστράφτουν. Για να πετύχει αυτό το βλέμμα, η Κρόφορντ έριχνε στα μάτια της, μια φορά την εβδομάδα, βορικό οξύ!

Στην αυτοβιογραφία της, που εκδόθηκε το 1971, με τίτλο «My Way of Life», η Κρόφορντ έγραψε ότι μια φορά την εβδομάδα, έσκυβε πάνω από ατμό, έβαζε μια μάσκα και μούλιαζε τα μάτια της με το οξύ. Έδινε μάλιστα και οδηγίες: «…ενώ έχετε τοποθετήσει τη μάσκα βάλτε επιθέματα εμποτισμένα με έλαιο αμαμελίδας (είναι ένα φυτό - μεγάλος θάμνος ή σπανιότερα δέντρο, που θεωρείται πως προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και είναι διαδεδομένη ως καλλωπιστικό φυτό) και βορικό οξύ πάνω από τα βλέφαρά σας και βάλτε την αγαπημένη σας μουσική».
Το βορικό οξύ είναι ένα ασθενές μονοβασικό οξύ χρησιμοποιείται συχνά ως αντισηπτικό, εντομοκτόνο και πολλές φορές για την κακοσμία των ποδιών... Αυτονόητο είναι ότι δεν έχει καμία θέση στα μάτια ενός ανθρώπου. Η Τζόαν κάτι θα γνώριζε περισσότερο

2. Εικονικοί γάμοι και μυστικές ζωές

Ο κόσμος της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ ήταν πολύ πιο συντηρητικός σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Τα στούντιο του Χόλιγουντ εισήγαγαν «ηθικές ρήτρες» στα συμβόλαιά τους με τους ηθοποιούς. Αυτές οι ρήτρες επέτρεπαν στις κινηματογραφικές εταιρίες να διακόψουν τους μισθούς των ηθοποιών τους, εάν «έχαναν τον σεβασμό του κοινού».

Η ομοφυλοφιλία θεωρείτο «απαράδεκτη συμπεριφορά», και ως εκ τούτου, η σεξουαλικότητα πολλών ηθοποιών ανδρών και γυναικών της ακμής της Κινηματογραφικής Μέκκας ήταν καλά κρυμμένη κάτω από εικονικούς γάμους. Το πιο γνωστό παράδειγμα γάμου - βιτρίνας ήταν όταν ο ηθοποιός Ροκ Χάντσον νυμφεύτηκε τη γραμματέα του μάνατζέρ του, Φίλις Γκέιτς.

Σύμφωνα με τη βιογραφία του Χάντσον, ένα περιοδικό της εποχής είχε έτοιμο θέμα για τη σεξουαλική του ταυτότητα και πριν το δημοσιεύσει, έπρεπε να παντρευτεί. Αν και ο Χάντσον δεν αποκάλυψε ποτέ δημόσια την ομοφυλοφιλία του, η σεξουαλικότητά του έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ο Χάντσον πέθανε από AIDS το 1985 όταν ήταν 59 χρονών. Επίσης πολλά ακούγονταν για τη σχέση του Κάρι Γκραντ και του Ράντολφ Σκοτ, χωρίς όμως ποτέ να επιβεβαιωθούν…

3. Λάνα Τέρνερ: η κόρη σκότωσε τον μαφιόζο

Η Λάνα Τέρνερ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια στο Χόλιγουντ, όταν η 14χρονη κόρη της μαχαίρωσε και σκότωσε τον φίλο της, το 1958. Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η Λάνα Τέρνερ άρχισε είχε δεσμό με τον μαφιόζο Τζόνι Στομπανάτο, ο οποίος ήταν εξαιρετικά χειριστικός και σκληρός με την διάσημη ηθοποιό. Στις 11 Απριλίου του 1958, η κόρη της Τέρνερ, Τσέριλ Κρέιν, είδε τον Στομπανάτο να χτυπάει άγρια τη μητέρα της.

Η ευαίσθητη μικρή Τσέριλ, πήρε ένα μαχαίρι και το κάρφωσε στο στομάχι του Στομπανάτο! Ο πρώην πεζοναύτης και εκτελεστής της εγκληματικής οικογένειας Κοέν, πέθανε σχεδόν αμέσως. Η Λάνα Τέρνερ κατέθεσε στον ανακριτή, αποκαλύπτοντας πόσο κτητικός και βίαιος ήταν ο Στομπανάτο. Η ανθρωποκτονία κρίθηκε δικαιολογημένη και συνηγορούσης της ηλικίας, η έφηβη Τσέριλ αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να δικαστεί. Μετά την απόφαση, η οικογένεια του σκληρού μαφιόζου έκανε αγωγή στην Τέρνερ απαιτώντας 750.000 δολάρια· συμβιβάστηκαν στις 20.000!

4. Νάταλι Γουντ: μάνα – μέγαιρα…

Η πολύ σύντομη ζωή της Νάταλι Γουντ ήταν σκοτεινή από νωρίς. Τη Νάταλι έσπρωξε στη σκηνή από ηλικία πέντε χρονών η φιλόδοξη και ανάλγητη μητέρα της, Μαρία Γκουρντέν - Ζαχαρένκο. Η Γκουρντέν δεν είχε κανέναν φραγμό προκειμένου να πετύχει η κόρη της στο Χόλιγουντ. Για παράδειγμα, όταν η Νάταλι δούλευε στα γυρίσματα της ταινίας του 1946 «Tomorrow Is Forever», δεν μπορούσε να κλάψει για τις απαιτήσεις του ρόλου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μητέρα της, πήρε τη Νάταλι στην άκρη και σκότωσε μια πεταλούδα μπροστά στο νήπιο, ξεριζώνοτάς της τα φτερά! Η τότε 8χρονη Νάταλι, γύρισε στα πλατό, κλαίγοντας υστερικά και κατάφερε να ολοκληρώσει τη σκηνή.

Η άθλια μητέρα διόγκωσε τα ψυχικά προβλήματα και τις νευρώσεις της κόρης της σε σημείο που η Νάταλι Γουντ βρισκόταν σε ψυχοθεραπευτές από μικρή ηλικία, σε καθημερινή βάση. Όταν έμαθε η Μαρία Γκουρντέν ότι η κόρη της είχε βιαστεί βάναυσα από έναν διάσημο σταρ του Χόλιγουντ (φημολογείται ότι ήταν ο Κερκ Ντάγκλας) ενθουσιάστηκε – θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο σήμαινε ότι θα της προσέφερε έναν ρόλο στην επόμενη ταινία του...
Η μητέρα της Νάταλι Γουντ είχε πει σε μια συνέντευξή της: «Ο Θεός την έστειλε, εγώ τη δημιούργησα»!

5. Φραν Σινάτρα: απαίσιος χαρακτήρας!

Ο Φρανκ Σινάτρα έμεινε στην Ιστορία ως ένας από τους πιο λατρεμένους τραγουδιστές - ηθοποιούς όλων των εποχών, όμως είχε κι αυτός το σκοτεινό μυστικό του: έναν πολύ κακό χαρακτήρα. Η σύζυγός του Μπάρμπαρα, είπε κάποτε ότι ζούσε πλάι «στον τον δρ. Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ», ενώ ο ίδιος δήλωσε για τον εαυτό του, ότι ήταν απλά «ένας μανιοκαταθλιπτικός 18 καρατίων»! Ιστορίες για τον απαίσιο χαρακτήρα και τις εκρήξεις του Σινάτρα έχουν γραφτεί πολλές.

Το 1948, γρονθοκόπησε τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «New York Mirror», Λι Μόρτιμερ, ο οποίος, υποτίθεται ότι, μισούσε τον Σινάτρα. Επίσης, φέρεται να σταμάτησε τη φιλική σχέση του με τον Μπινγκ Κρόσμπι όταν ο Τζον Κένεντι επέλεξε να μείνει στο σπίτι του Κρόσμπι αντί του Σινάτρα. Και αυτά ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου του άθλιου Stranger in the night

6. Χίτσκοκ: ένα ενοχλητικό… πουλί

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της θρυλικής ταινίας του «Τα Πουλιά», ο Άλφρεντ Χίτσκοκ υποσχέθηκε στη μούσα του και πρωταγωνίστρια, Τίπι Χέντρεν, ότι θα χρησιμοποιούσαν μηχανικά πουλιά για να κινηματογραφήσουν τη διάσημη σκηνή της κρεβατοκάμαρας στο θρίλερ του 1963. Ωστόσο, την ημέρα που επρόκειτο να κινηματογραφήσουν τη σκηνή, η Χέντρεν ενημερώθηκε ότι θα χρησιμοποιούσαν αληθινά πουλιά· 

για πέντε ημέρες, έπρεπε να αντέξει τα ζωντανά πουλιά να την ραμφίζουν ατελείωτα. Παραδόξως, αυτή δεν ήταν η χειρότερη κακοποίηση που υπέστη η Χέντρεν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του διάσημου θρίλερ. Στα απομνημονεύματά της το 2016, η Τίπι Χέντρεν έγραψε ότι θυμόταν τον Χίτσκοκ να την καταδιώκει στο σπίτι της και να προσπαθεί να τη φιλήσει στο πίσω μέρος της λιμουζίνας του παρά τη θέλησή της. Αποκάλυψε επίσης ότι στα γυρίσματα της επόμενης ταινίας τους, «Μάρνι», ο Χίτσκοκ τοποθέτησε μια πόρτα που συνέδεε το γραφείο του με το καμαρίνι της!

Τελικά είχε δίκιο ο Γκοντάρ: Το σινεμά είναι η πιο όμορφη απάτη του κόσμου...

ταινίεςειδήσεις τώρακινηματογράφοςηθοποιοίΧόλιγουντ