Σινεμά|22.02.2019 16:32

Μικρού µήκους γράµµα στον… Γιώργο Λάνθιµο

Άντα Δαλιάκα

«Αγαπητέ Γιώργο, δεν υπάρχουν λόγια να σου περιγράψω την εθνική υπερηφάνεια που νιώθουµε όλοι αυτές τις µέρες. Μετράµε και ξαναµετράµε τις υποψηφιότητες για τα Οσκαρ και πανηγυρίζουµε. Κι όµως, εγώ το περίµενα… γιατί πάντα πίστευα σ’ εσένα και στο ελληνικό σινεµά».

Με ένα «Γράµµα στον Γιώργο Λάνθιµο», µια ευρηµατική χιουµοριστική ταινία µικρού µήκους διάρκειας 2 λεπτών και 16 δευτερολέπτων, γυρισµένη στην Κινέτα, µε πρωταγωνιστή τον Μάκη Παπαδηµητρίου, σκηνοθέτη τον Βασίλη Κατσούπη και σεναριογράφους τους Σπύρο Κρίµπαλη και Ζαχαρία Μαυροειδή, οι επαγγελµατίες του ελληνικού σινεµά διεκδικούν ξανά την προσοχή της Πολιτείας.

Σηµείο αναφοράς είναι η Κινέτα, εκεί όπου ο Γ. Λάνθιµος γύρισε το 2005 την πρώτη ταινία του µε τίτλο το όνοµα του οικισµού («Κινέττα»), ξεκινώντας ουσιαστικά τη λαµπρή καριέρα του. Και αυτό που καταθέτουν οι Έλληνες κινηµατογραφιστές µέσα από την κινητοποίησή τους, που τιτλοφορείται «Δώσε λίγη αγάπη στον ελληνικό κινηµατογράφο», δεν είναι ακριβώς ένας ύµνος προς το κατόρθωµα του Έλληνα σκηνοθέτη που οδήγησε φέτος την βρετανική ταινία εποχής «Η ευνοούµενη» σε 10 οσκαρικές υποψηφιότητες, αλλά µια υπενθύµιση προς όλους τους ιθύνοντες του χώρου ότι το ελληνικό σινεµά για να εξελιχθεί χρειάζεται άµεσα µια συντονισµένη στρατηγική.

Οι 191 υπογραφές

Το «Δώσε λίγη αγάπη στον ελληνικό κινηµατογράφο» συστήθηκε στο κοινό πριν από περίπου τρεις µήνες µε µια συνέντευξη Τύπου στον κινηµατογράφο Αστορ και κατόπιν ακολούθησε η δηµοσιοποίηση ενός κειµένου µε θέµα την ανάγκη χάραξης ενιαίας κινηµατογραφικής πολιτικής, υπογεγραµµένο από 170 επαγγελµατίες του κινηµατογραφικού χώρου, που έχουν γίνει πλέον 191, συµπεριλαµβανοµένης της υπογραφής του Γ. Λάνθιµου.

«Να ’µαστε πάλι εδώ, αυτήν τη φορά να πηγαίνουµε µια χειµωνιάτικη βόλτα σ’ ένα καλοκαιρινό θέρετρο, την Κινέττα. Εκεί, µερικοί από εµάς έγραψαν ένα γράµµα αγάπης, που µπορεί εκ πρώτης να απευθύνεται στον Γιώργο Λάνθιµο, στην πραγµατικότητα όµως έχει άλλους παραλήπτες: υπουργούς, κανάλια, φορείς, οργανισµούς, γραµµατείς, διοικητικά συµβούλια, διευθυντές, προέδρους, συµβούλους και όλους εκείνους από τους οποίους εξαρτόµαστε για να µπορούµε να κάνουµε ταινίες µε επαγγελµατικές συνθήκες» σηµειώνουν οι επαγγελµατίες του εγχώριου κινηµατογράφου.

«Το ελληνικό σινεµά θέλει πάνω απ’ όλα αγάπη. Εσύ, Γιώργο, το γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα» λέει παραστατικά στο φιλµάκι, που υπάρχει στο YouTube, ο Μ. Παπαδηµητρίου. Και συνεχίζει: «Βέβαια, όσο εσύ θα δοξάζεις το ελληνικό σινεµά, εµείς θα θυµόµαστε όλους τους λόγους που σε κρατούν µακριά µας: έλλειψη στρατηγικής, έλλειψη συντονισµού, έλλειψη χρηµατοδότησης, αναποτελεσµατικότητα των οργανισµών, αδράνεια του υπουργείου Πολιτισµού, αδιαφορία της Πολιτείας…»

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Όσκαρ 2019Γιώργος ΛάνθιμοςΌσκαρ