Σινεμά|06.04.2019 17:27

Οι βραβευμένοι με Όσκαρ... σούπερ-ήρωες

Newsroom

Δύο βραβεία Όσκαρ έχει κερδίσει μέχρι στιγμής η ταινία «Black Panther»: Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Όσκαρ Κουστουμιών.Ο Μπράιαν Τάιρι Χένρι και η Μελίσα Μακάρθι με απίστευτες αμφιέσεις που παρωδούν το «The Favourite», κρατώντας ακόμα και ένα λούτρινο κουνέλι, παρουσιάζουν το Όσκαρ Κοστουμιών. Και το Όσκαρ πηγαίνει στη Ρουθ Κάρτερ για το «Black Panther». «Wow! Το πήρα, το περίμενα πολύ καιρό! Μεγάλη μου τιμή που δημιούργησα αυτά τα κοστούμια» λέει καθώς ευχαριστεί τους Αφροαμερικανούς που τη στήριξαν, αυτούς που κατάφεραν να φέρουν τη Wakanda στη ζωή και τη μαμά της που είναι «η αληθινή superhero!».

Η Χάνα Μπίτσλερ είναι η πρώτη Αφροαμερικανή σκηνογράφος που κερδίζει το βραβείο Καλλιτεχνικής Διέυθυνσης, όπως και η Ρουθ Κάρτερ αντίστοιχα η πρώτη ενδυματολόγος. «Νιώθω πιο δυνατή και στέκομαι εδώ εξαιτίας του (σκηνοθέτη) Ράιαν Κούγκλερ που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία» λέει συγκινημένη, ευχαριστώντας παράλληλα το καστ και τους δικούς της ανθρώπους. 

Ο Chadwick Boseman, πρωταγωνιστής του «Βlack Panther»

Οι σούπερ-ήρωες που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα Όσκαρ είναι κυρίως από κόμικς της DC, αλλά αν καταφέρει και κερδίσει το Black Panther φέτος θα «περάσει μπροστά».

Το σκορ μέχρι αυτή τη στιγμή είναι υπέρ της DC, αλλά όχι με διαφορά ασφαλείας: 22 υποψηφιότητες και 5 νίκες έναντι 29 υποψηφιοτήτων (με τις 9 φετινές) και 3 νικών. 

1941: Το φιλμάκι «Superman» είναι υποψήφιο για Όσκαρ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους

1978: Το «Superman: Η ταινία» κέρδισε Όσκαρ οπτικών εφέ, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για ήχο, μοντάζ, και μουσική.

1989: Ο «Μπάτμαν» του Τιμ Μπάρτον κέρδισε Όσκαρ σκηνογραφίας.

1992: Το σίκουελ με τίτλο «Ο Μπάτμαν επιστρέφει» ήταν υποψήφιο για οπτικά εφέ και μακιγιάζ.

1994: «Η Μάσκα», με τον Τζιμ Κάρεϊ να υποδύεται τον ήρωα της Dark Horse Comics, ήταν υποψήφια για οπτικά εφέ.

1995: To «Μπάτμαν για πάντα» ήταν υποψήφιο για φωτογραφία, ήχο, μοντάζ ήχου.

1997: «Οι Ανδρες με τα Μαύρα» (τους βάζουμε στην κατηγορία των υπερηρώων και ας μην έχουν υπερδυνάμεις) κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ, ενώ ήταν και υποψήφιοι για τη σκηνογραφία και τη μουσική τους.

2002: Το «Spider-Man» ήταν υποψήφιο για ήχο και οπτικά εφέ.

2004: Το «Spider-Man 2» κέρδισε το Όσκαρ οπτικών εφέ, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για μιξάζ ήχου, μοντάζ ήχου. «Οι Απίθανοι» κέρδισαν τα Όσκαρ κινουμένων σχεδίων και μοντάζ ήχου, ενώ ήταν επίσης υποψήφιοι για πρωτότυπο σενάριο και μιξάζ ήχου.

2005: Το «Batman Begins» είναι υποψήφιο για φωτογραφία.

2006: Το «Superman: Η επιστροφή» είναι υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2008: «Ο Σκοτεινός Ιππότης» (2008) κερδίζει το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για τον μακαρίτη Χιθ Λέτζερ, καθώς και εκείνο για το μοντάζ ήχου. Ήταν επίσης υποψήφιο για φωτογραφία, μοντάζ, σκηνογραφία, μακιγιάζ, μιξάζ ήχου και οπτικά εφέ. Το «Iron Man» είναι υποψήφιο για μοντάζ ήχου και οπτικά εφέ, ενώ το «Hellboy II: Η Χρυσή Στρατιά» υποψήφιο για μακιγιάζ.

2010: Το «Iron Man 2» είναι υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2012: «Οι Εκδικητές» (2012) είναι υποψήφιοι για οπτικά εφέ.

2013: Το «Iron Man 3» είναι υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2014: «Οι Υπερέξι», καρτούν της Disney χαλαρά βασισμένο σε ήρωες της Marvel, κέρδισε το Όσκαρ καλύτερων κινουμένων σχεδίων. Το «Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα» και το «X-Men: Ημέρες ενός ξεχασμένου μέλλοντος» ήταν υποψήφια για οπτικά εφέ, ενώ οι «Φύλακες του Γαλαξία» για οπτικά εφέ και μακιγιάζ.

2015: Το ανεξάρτητο «Sanjay's Super Team» ήταν υποψήφιο για Όσκαρ κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

2016: Η «Ομάδα Αυτοκτονίας» κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ, ενώ το «Doctor Strange» ήταν υποψήφιο για οπτικά εφέ.

2017: Το «Λόγκαν» ήταν υποψήφιο για καλύτερο διασκευασμένο σενάριο και οι «Φύλακες του Γαλαξία 2» (2017) υποψήφιοι για οπτικά εφέ.

ΌσκαρΌσκαρ 2019