Σινεμά|04.12.2022 19:15

Η ψεύτικη ταινία του Σκορσέζε που έγινε viral και πιθανώς δεν έχετε δει ποτέ

Newsroom

Το Tumblr έχει πάθει εμμονή με τη μαφιόζικη ταινία «Goncharov» του γνωστού σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε (Martin Scorsese) . Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι αληθινή. Οι σινεφίλ του Tumblr έχουν μια νέα αγαπημένη ταινία αυτή την εβδομάδα. Είναι δεκαετιών, οπότε ίσως να μην την έχετε ήδη δει. Λέγεται «Goncharov» και πρωταγωνιστεί ο Robert DeNiro στον ομώνυμο ρόλο ως Ρώσος εκτελεστής και πρώην ιδιοκτήτης ντισκοτέκ. Η ταινία διαδραματίζεται στη Νάπολη της Ιταλίας. Η Cybill Shepherd υποδύεται τη σύζυγό του, Katya, και το καστ συμπληρώνουν οι Al Pacino, Gene Hackman και Harvey Keitel.

Η ταινία του 1973, που διαφημίζεται με την ένδειξη «Ο Martin Scorsese παρουσιάζει», έχει τα πάντα: φόνο, ερωτικό τρίγωνο, ομοερωτικά υπονοούμενα, μια εκπληκτική πρωτότυπη μουσική και μια δραματική τελική σκηνή που οι φιλότεχνοι συζητούν εδώ και χρόνια. Υπάρχει μόνο ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για το «Goncharov». Δεν υπάρχει.

Η ιστορία της αγαπημένης ψεύτικης ταινίας του Tumblr ξεκίνησε με ένα παπούτσι. Πριν από αρκετά χρόνια, ένας χρήστης του Tumblr δημοσίευσε μια φωτογραφία ενός ζευγαριού από «μαϊμού μπότες» που παρήγγειλε στο διαδίκτυο και έφτασαν με μια περίεργη ετικέτα. «Η καλύτερη ταινία για τη μαφία που γυρίστηκε ποτέ», έγραφε η ετικέτα. «Ο Martin Scorsese παρουσιάζει το GONCHAROV. Παραγωγή: Domenico Proccacci», συνέχιζε. «Μια ταινία από τον Matteo JWHJ0715. Για τη μαφία της Νάπολης», έγραφε στην τελευταία γραμμή. (Το Tumblr του χρήστη δεν είναι πλέον ενεργό και οι προσπάθειες επικοινωνίας με τον χρήστη ήταν ανεπιτυχείς σύμφωνα με τους New York Times).

Τον Αύγουστο του 2020, η Aveline McEntire, φοιτήτρια στο Μιζούρι, αναδημοσίευσε την εικόνα στο προσωπικό της Tumblr, αφού την είδε στη σελίδα ενός φίλου της.

Η κ. McEntire πρόσθεσε μια επιπλέον εικόνα στο reblog της, ένα screenshot ενός σχολίου από έναν τρίτο χρήστη του Tumblr, που έγραφε: «αυτός ο ηλίθιος δεν έχει δει goncharov». Η κα McEntire, 20 ετών, δεν είχε σκεφτεί πολύ για την ανάρτηση μέχρι πρόσφατα, όταν ξαφνικά άρχισε να κερδίζει δημοτικότητα, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αρχίζουν να την αναδημοσιεύουν νωρίτερα τον Νοέμβριο.

Από το βράδυ της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου το «Goncharov» ήταν το νούμερο 1 trending topic στην πλατφόρμα, με τον Scorsese να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Το Pokemon βρισκόταν στην τρίτη θέση.

Ακόμα και το Tumblr μπήκε στο παιχνίδι. Το «Goncharov» ήταν μπροστά από την εποχή του «και η συμβολή του στον κινηματογράφο είναι αξιοσημείωτη», έγραψε η πλατφόρμα στο Twitter την περασμένη Κυριακή από τον επίσημο λογαριασμό της. «Σπάνια μια ταινία αφηγείται τόσες πολλές διαφορετικές-αλλά και αλληλένδετες ιστορίες. Δύσκολο να φανταστώ ότι τόσο λίγοι άνθρωποι την έχουν δει».

Στο Tumblr, οι χρήστες δημιούργησαν ένα ολόκληρο σύμπαν για να υποστηρίξουν την ιδέα ότι η ταινία «Goncharov» είναι αληθινή. Μια αφίσα για την ταινία, γεμάτη με τρύπες από σφαίρες και αναφέροντας τον Matteo JWHJ0715 ως τον σκηνοθέτη της «της σημαντικότερης μαφιόζικης ταινίας (που (δεν) γυρίστηκε ποτέ», δημιουργήθηκε από τον Alex Korotchuk, έναν 20χρονο καλλιτέχνη στην Πράγα, ο οποίος δήλωσε ότι 50 άνθρωποι έχουν κάνει παραγγελίες για να αγοράσουν μια έντυπη έκδοση της αφίσας. Η Alix Latta, μια 25χρονη καθηγήτρια μουσικής στην Ιντιάνα, συνέθεσε το τραγούδι των τίτλων - ένα βαλς εμπνευσμένο από το θέμα της ταινίας «The Godfather».

Υπάρχουν αναρτήσεις στο Tumblr γεμάτες με ιστορίες για την ταινία και ζωντανές λεπτομέρειες για την πλοκή, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών και GIFs που προέρχονται από άλλες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές και επαναπροσδιορίζονται ως σκηνές από το «Goncharov».

«Πρόκειται ουσιαστικά για έναν Ρώσο γκάνγκστερ που έρχεται στη Νάπολη, και αποτελεί μια εκτεταμένη ιστορία για την τελική του πτώση και την προδοσία από όλους στη ζωή του», δήλωσε η Erika Paulson, 27 ετών. «Για να παραθέσω ένα από τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, είναι αυτός που έρχεται στη Νάπολη για να προσπαθήσει να ξεφύγει από μια ζωή γεμάτη βία».

Ένας συχνός χρήστης του Tumblr, ο Mx. Paulson, που ζει στη Φιλαδέλφεια, θυμόταν ότι είχε δει τις μπότες του «Goncharov» πριν από χρόνια και ήταν ενθουσιασμένος που συνέβαλε στην ιστορία, δημοσιεύοντας αρκετές φωτογραφίες μιας γάτας, που τώρα είναι γνωστή από κάποιους στο Tumblr ως Patchka, με τη λεζάντα: «Λοιπόν, νομίζω ότι όλοι ξέρουμε ποιος είναι ο πραγματικά καλύτερος χαρακτήρας στο Goncharov (1973)». Ο κόσμος επεσήμανε ότι η γάτα θα μπορούσε να είναι άλλη μια αναφορά στο «The Godfather», αλλά ο Mx. Paulson εμπνεύστηκε από τις γάτες του δρόμου που εντόπισε σε ένα ταξίδι του στη Ρώμη. «Τι είναι μια γκανγκστερική ταινία χωρίς γάτα;»

Η Lynda Carter μπήκε και αυτή στο παιχνίδι στο Tumblr της. Η πρωταγωνίστρια του «Wonder Woman» δημοσίευσε δύο ασπρόμαυρες φωτογραφίες της ίδιας και του Henry Winkler με λεζάντα: «Εγώ και ο 'Fonz' στην πρεμιέρα του Goncharov (1973) στο Grauman's Chinese Theatre». Η εικόνα είναι στην πραγματικότητα μια φωτογραφία των δύο ηθοποιών στα βραβεία Χρυσής Σφαίρας του 1977. Ένας εκπρόσωπος της πλατφόρμας αξιολόγησης ταινιών Letterboxd δήλωσε ότι είχε αφαιρέσει πολλές κριτικές χρηστών για την ψεύτικη ταινία.

Η Elena Asofsky, 23 ετών, αρχικά έπεσε στην παγίδα της μυθοπλασίας. «Άρχισα να ρωτάω τους συγκατοίκους μου. Λέω, "Έχετε ακούσει γι' αυτό το 'Goncharov'; Τι είναι αυτό; Μπορούμε να συμμετάσχουμε; Και ο συγκάτοικός μου λέει, 'Το ξέρω, είναι ψεύτικο. Δεν είναι καθόλου αληθινό"». Έκτοτε, η κ. Asofsky, αναπληρώτρια δασκάλα και εικονογράφος στο Columbus του Ohio, φτιάχνει fan art εμπνευσμένο από τη φανταστική ταινία. Ο Mx. Paulson επεσήμανε ότι οι χρήστες του Tumblr έχουν πλούσια ιστορία σε αυτό το πολύ ιδιαίτερο είδος δημιουργικότητας, υπενθυμίζοντας πώς οι χρήστες πριν από αρκετά χρόνια δημιούργησαν ένα εξίσου πραγματικό fandom για το «Squiddles», μια φανταστική τηλεοπτική εκπομπή στο σύμπαν του διαδικτυακού κόμικ «Homestuck». Αλλά για ορισμένους χρήστες του Tumblr, μπορεί να είναι απογοητευτικό να βρίσκονται στο περιθώριο των αστείων εκ των έσω, όταν άλλοι χρήστες αρνούνται να υποκύψουν και να παραδεχτούν ότι το πράγμα για το οποίο μιλούν δεν είναι πραγματικό.

Αυτό δεν συμβαίνει όμως με το «Goncharov», σύμφωνα με την Dani Mays, φοιτήτρια εικονογράφησης στο Kansas City, Mo. «Όταν συμβαίνει αυτό, νιώθεις ότι γελούν εις βάρος σου, παρακολουθώντας σε να απογοητεύεσαι όλο και περισσότερο από την ασυμφωνία και να παίρνουν αυτή την απογοήτευση ως μέρος του παιχνιδιού, μετατρέποντάς σε σε μέρος του αστείου», έγραψε η κ. Mays, 24 ετών, σε μια δημοφιλή ανάρτηση στο Tumblr. «Δεν βλέπω τίποτα από ότι σχετίζεται με το Goncharov, τουλάχιστον όσον αφορά τους πιο δημοφιλείς χρήστες που συμμετέχουν σε αυτό».

«Το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι τόσο πρόθυμοι να αναλύσουν το αστείο για αρκετή ώρα ώστε να πουν στον κόσμο τι συμβαίνει και στη συνέχεια να φέρουν τον κόσμο στο κόλπο είναι ωραίο», πρόσθεσε η κ. Mays σε τηλεφωνική συνέντευξη στους Times.

Το πώς ο τίτλος «Goncharov» βρέθηκε εξαρχής στην ετικέτα της μπότας εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο. Ο Michael Littrell, ένας μουσικός από τη Μινεάπολη, έχει μια θεωρία. Αφού είδε τις μπότες να κυκλοφορούν στο Tumblr για χρόνια, ο κ. Littrell, ο οποίος σπούδασε δημοσιογραφία στο κολέγιο, άρχισε να ερευνά τον Οκτώβριο και τελικά έπεσε πάνω σε έναν Ιταλό παραγωγό ονόματι Domenico Procacci. (Ο ίδιος άνθρωπος που κατονομάζεται ως παραγωγός.) Από εκεί, συνέδεσε τα στοιχεία με μια ταινία του 2008 με τίτλο «Gomorrah», για το ιταλικό οργανωμένο έγκλημα.

Ο Scorsese δεν ήταν ο σκηνοθέτης, αλλά σύμφωνα με τον κ. Littrell, 24 ετών, και μια προ ετών ιστορία από το The Hollywood Reporter, το «Gomorrah» είχε αναφορά στην παρουσίαση από τον διάσημο σκηνοθέτη όταν έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια αφίσα που βρήκε ο κ. Littrell στην έρευνά του γράφει «Martin Scorsese Presents» στο πάνω μέρος και είναι στυλιζαρισμένη σχεδόν όπως η ετικέτα στις μπότες, με το όνομα του Scorsese με κόκκινο χρώμα και τον τίτλο της ταινίας με κεφαλαία μαύρα γράμματα. Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Gomorrah» είναι ο Matteo Garrone, ο οποίος έχει το ίδιο όνομα με τον Matteo JWHJ0715.

Ένα σλόγκαν αναφέρει ότι το «Gomorrah» είναι «BASED ON THE BEST SELLING EXPOSE BY ROBERTO SAVIANO ABOUT THE NAPLES MAFIA». Οι λεπτομέρειες αυτές παρουσιάζουν μια εκπληκτική ομοιότητα με τις μπότες που ξεκίνησαν όλο αυτό το έπος. «Θέλω πραγματικά να το δει ο Scorsese και ίσως να δημιουργήσει το Goncharov», γράφει μια απάντηση στην ανάρτηση του κ. Littrell στο Tumblr που καταγράφει τα ευρήματά του.

Μάρτιν ΣκορσέζεταινίαΡόμπερτ Ντε Νίροειδήσεις τώρα