Σινεμά|31.12.2022 12:08

3..2..1.. Happy New Year! Οι καλύτεροι εορτασμοί Πρωτοχρονιάς στον κινηματογράφο

Μαίρη Τσίνου

Ακριβώς όπως ο χρόνος, έτσι και η πλοκή σε μια ταινία πρέπει να εξελίσσεται. Και ποιος είναι άραγε ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσει κανείς την πορεία των χαρακτήρων και τη θεματική της εξέλιξης από το καλωσόρισμα του νέου έτους; Εξάλλου, υπάρχει πάντα χώρος για γιορτή ανάμεσα στα μαθήματα που παίρνουν οι χαρακτήρες για τη ζωή και την αγάπη. Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από ένα μεγάλο Πρωτοχρονιάτικο γλέντι στην οθόνη μέχρι ένα τέλειο φιλί τα μεσάνυχτα - ακόμα και εκείνες οι σιωπηλές στιγμές περισυλλογής για το έτος που έρχεται.

Για ταινίες όπως το Bridget Jones's Diary, η Πρωτοχρονιά παίζει ουσιαστικό ρόλο μέσα στην ιστορία. Αλλά σε άλλες, όπως το The Godfather Part II, η γιορτή χρησιμεύει μόνο ως σκηνικό για θέματα που σχετίζονται με τον απολογισμό και την αναπόληση. Από ρομαντικές κωμωδίες μέχρι μιούζικαλ και αστυνομικές ταινίες, ο κινηματογράφος έχει να επιδείξει σκηνές με ιδιαίτερους εορτασμούς Πρωτοχρονιάς, κάποιες από τις οποίες επέλεξε το collider.com:

An American in Paris (1951)

Όλη η λάμψη και η γοητεία της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ βγαίνει στη σκηνή της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην ταινία Ένας Αμερικανός στο Παρίσι. Η Nina Foch τραγουδά και χορεύει μαζί με το είδωλο του Χόλιγουντ, τον Gene Kelly, στο Παρίσι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δυο τους συνδέουν τους εαυτούς τους με την καλλιτεχνική σκηνή του Παρισιού, η οποία προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο κατά τη διάρκεια του πρωτοχρονιάτικου πάρτι. Η Lise (Foch) κάνει την εμφάνισή της στο υπερπολυτελές γκαλά, ντυμένη με ένα υπέροχο λευκό φόρεμα, γούνινο σάλι και διαμάντια. «Αυτά τα πάρτι είναι πάντα τόσο ξέφρενα;» ρωτάει τον μπάρμαν, πριν επιστρέψει για να χορέψει με τον Jerry (Kelly).

The Apartment (1960)

Σε αυτή την κλασική ταινία του 1960, μια νεαρή γυναίκα, η Fran Kubelik (Shirley MacLaine), υποκύπτει σε δεσμό με έναν παντρεμένο άνδρα. Στο παρασκήνιο βρίσκεται ο Bud Baxter (Jack Lemmon), ένας ταπεινός υπάλληλος γραφείου που νοικιάζει το διαμέρισμά του για τη σχέση αυτή. Όταν η σχέση επιβαρύνει τη ζωή της Fran, εκείνη αναζητά παρηγοριά στον Bud και έρχονται πιο κοντά. Το Διαμέρισμα τελειώνει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου η Fran δραπετεύει από ένα πολυσύχναστο πάρτι και τη σχέση της - κυριολεκτικά τρέχοντας στους δρόμους προς τον Bud. Οι δυο τους πίνουν σαμπάνια και παίζουν χαρτιά, γελώντας και χαμογελώντας σε μια σαφή αντίθεση με τον άντρα με τον οποίο μοιράστηκε το φιλί τα μεσάνυχτα. Εκείνη τη συγκεκριμένη παραμονή Πρωτοχρονιάς, η Φραν περνάει τη νύχτα αποδεχόμενη τα συναισθήματα που έμειναν ξεχασμένα κατά τη διάρκεια του έτους. Η αγάπη, η μοναξιά και τα όποια λάθη έγιναν, όλα γίνονται ξεκάθαρα σε εκείνη την αντίστροφη μέτρηση για τα μεσάνυχτα.

Godfather II (1974)

Όταν σκέφτεστε τον Νονό, το άνοιγμα μιας σαμπάνιας και οι εορτασμοί στο τέλος του έτους μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, το αφεντικό της μαφίας Michael Corleone (Al Pacino) και ο αδελφός του, Fredo (John Cazale), μεταβαίνουν στην Αβάνα της Κούβας, όπου τα πράγματα πάνε στραβά λόγω επιχειρηματικών συναλλαγών. Καθώς η αίθουσα γεμίζει με χορό και ζευγάρια έτοιμα για το μεταμεσονύχτιο φιλί, ο Michael απευθύνει εκείνα τα πασίγνωστα ανατριχιαστικά λόγια στον συνάδελφό του επιχειρηματία: «Ξέρω ότι ήσουν εσύ, Fredo. Μου ράγισες την καρδιά». Ήταν αυτή η στιγμή της κινηματογραφικής ιστορίας του Νονού, κατά την οποία τίθενται σε κίνηση μια σειρά από γεγονότα- γεγονότα που μόνο ως τραγικά και προφητικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

When Harry Met Sally... (1989)

Το When Harry Met Sally... παίρνει τις αναφορές του χαμένου έρωτα και των χαμένων ευκαιριών και τις ανατρέπει. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1987, οι ομώνυμοι χαρακτήρες Harry Burns (Billy Crystal) και Sally Albright (Meg Ryan) προξενεύουν ο ένας τον άλλον με τους καλύτερους φίλους τους, αποφασίζοντας να μην προχωρήσουν τη φιλία τους σε ρομαντικό επίπεδο. Την επόμενη χρονιά, τόσο ο Harry όσο και η Sally συνειδητοποιούν ότι η προσπάθεια να κάνουν την αγάπη τους να λειτουργήσει είναι καλύτερη από μια ζωή στη μοναξιά. Μετά από ένα αποτυχημένο πρωτοχρονιάτικο πάρτι και ώρες περιπλάνησης στους δρόμους της Νέας Υόρκης, οι δυο τους ξανασυναντιούνται και ξαναθυμούνται πάνω από μια δεκαετία φιλίας. Αλλά, σύμφωνα με τα λόγια του Harry, οι άνδρες και οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι απλώς φίλοι. Έτσι, για χάρη του νέου έτους, προσβλέπουν σε αυτό που θα μπορούσε να συμβεί.

Bridget Jones' Diary (2001)

Από τη μια παραμονή Πρωτοχρονιάς στην άλλη, το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς ακολουθεί την 32χρονη Μπρίτζετ Τζόουνς (Renee Zellweger) σε ένα ταξίδι για να γίνει ο καλύτερος εαυτός της. Όταν ένας παλιός παιδικός γνώριμος επισημαίνει όλα όσα δεν πάνε καλά με τη νεαρή εκδότρια κατά τη διάρκεια του ετήσιου πρωτοχρονιάτικου πάρτι των γονιών της, η Μπρίτζετ αρχίζει να παρατηρεί τη συμπεριφορά της και συνειδητοποιεί τι συμβαίνει στην πορεία. Όλα όσα σχετίζονται με τις γιορτές -αλλάζοντας κακές συνήθειες, κάνοντας γυμναστική, βρίσκοντας την αγάπη- είναι απαραίτητα σε αυτή τη ρομαντική κομεντί του 2001. Μέχρι να έρθει η επόμενη Πρωτοχρονιά, η Μπρίτζετ ανακαλύπτει ότι μια απόφαση είναι πολύ πιο εύκολο να την πάρεις παρά να την τηρήσεις. Τόσα πολλά αλλάζουν μέσα σε ένα χρόνο, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, ωστόσο υπάρχουν πολλά που πρέπει να εκτιμήσει στην προσπάθειά της για μια καλύτερη ζωή.

About Time (2013)

Ποιος καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσει κανείς μια γιορτή που έχει να κάνει με νέα ξεκινήματα από το να την προσεγγίσει με μια δόση χαρμολύπης; Για τον Tim Lake (Domhnall Gleeson), η απόφαση να μην συμμετάσχει σε ένα φιλί τα μεσάνυχτα είναι ακριβώς το σημείο καμπής για αυτόν τον αθεράπευτα ρομαντικό που δεν είναι σίγουρος για το πώς μπορεί να είναι ακριβώς αυτό. Ευτυχώς για τον Τιμ, διαθέτει την ικανότητα να ταξιδεύει στο χρόνο. Και το κάνει, πηγαίνοντας πίσω λίγα λεπτά πριν το ρολόι χτυπήσει δώδεκα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Οι προσπάθειές του ανταμείβονται, διορθώνοντας ένα άστοχο φιλί που δίνει έτσι ώθηση στην υπόλοιπη ιστορία.

ταινίεςειδήσεις τώρακινηματογράφοςΠρωτοχρονιά