Σινεμά|04.03.2019 12:54

Λούι Ψυχογιός: «Κάποια στιγμή ο Τραμπ δεν θα είναι παρά μια κακή ανάμνηση»

Newsroom

Ο Λούι Ψυχογιός είναι παθιασμένος αφηγητής ιστοριών που στοχεύουν στην αλλαγή... του κόσμου. Το πρωί του Σαββάτου ο πρωτοπόρος στον χώρο του οικολογικού ντοκιμαντέρ Αμερικανός σκηνοθέτης, ελληνικής καταγωγής, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που τον προσκάλεσε δίνοντάς του carte blanche για να παρουσιάσει 10 οικολογικά ντοκιμαντέρ της προτίμησής του, ενώ τον τίμησε με τον Χρυσό Αλέξανδρο σε εκδήλωση στο «Ολύμπιον» όπου προβλήθηκε και το βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντέρ του «Ο όρμος». Εκείνος μίλησε για όλα, συνταιριάζοντας το επιχειρηματικό εγχειρίδιο του επιτυχημένου ακτιβισμού με την ευαισθησία.

Συγκινημένος, ανατρέχοντας σε όσα έζησε μεγαλώνοντας σε μια ελληνική κοινότητα της Αμερικής που συνιστούσαν μόλις 12 οικογένειες, είπε: «Εκείνη η κοινότητα περιέκλειε πολλή αγάπη. Οι Έλληνες κρατούν μια στάση απέναντι στη ζωή που ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει. Εχουν μια αίσθηση ανθρωπιάς που δεν υπάρχει ούτε στην Αμερική. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, τι έχετε. Ακόμα κι αν η οικονομική κρίση εξακολουθεί, γνωρίζετε τι σημαίνει να νοιάζετε ο ένας για τον άλλον, τι μας κάνει ανθρώπους. Με αυτή τη στάση θα τα ξεπεράσουμε όλα…».

Ο Ψυχογιός σχολίασε, ακόμη, το πώς η σχέση του με τον πατέρα του, μετανάστη στις ΗΠΑ από τη Σπάρτη, επηρέασε την αγάπη του για τη φωτογραφία και τον έβαλε στην ομάδα των καλύτερων φωτογράφων του «National Geographic». Τον τρόπο που ο κινηματογράφος γίνεται όπλο μαζικής κινητοποίησης («αυτό που χρειάζεται είναι να δει την ταινία σου το 10% του πληθυσμού του πλανήτη»), δίνοντας το παράδειγμα του «Ορμου» (2010) που «συνετέλεσε στον περιορισμό των φόνων των δελφινιών στην Ιαπωνία κατά 93%».

 

Αναφέρθηκε με θέρμη, μεταξύ άλλων, στις παρεμβάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής:

«Γνώριζα τον Τραμπ πριν γίνει πρόεδρος και τον είχα φωτογραφήσει πολλές φορές στη Νέα Υόρκη. Είναι όλα όσα βλέπετε… Για τη μισή Αμερική είναι ένα αστείο, αν και δεν μπορείς να αποκαλέσεις κάποιον “αστείο” όταν προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά. Πολλοί αισθάνονται πως δεν μπορούν να βασιστούν πλέον στην κυβέρνηση σε συλλογικό επίπεδο πολιτικής, αντ’ αυτού οι πολιτικές μάχες δίνονται σε κάθε πολιτεία. Ο επόμενος πρόεδρος θα είναι είτε Δημοκρατικός είτε Ρεπουμπλικάνος – ξέρετε, το 70% των Ρεπουμπλικάνων είναι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Σίγουρα ο Τραμπ καθυστερεί την αλλαγή, αλλά το κίνημα είναι αναπόφευκτο… Οι εξελίξεις είναι ταχύτατες. Κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί. Δεν θα είναι παρά μια κακή ανάμνηση» σχολίασε.

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης άνοιξε την αυλαία του με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Μαριάν και Λέοναρντ: Λόγια αγάπης» του Νικ Μπρούμφιλντ, που μέσα από τον θρυλικό έρωτα του Λέοναρντ Κοέν και της Νορβηγίδας μούσας του, Μαριάν Ιλέν, μας ταξίδεψε στην Υδρα του ’60 και στην εποχή της ερωτικής και καλλιτεχνικής επανάστασης, στα ενδότερα της ζωής και του έργου ενός εκ των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων της σύγχρονης μουσικής. Για τον Καποδίστρια Καθώς οι προβολές συνεχίζονται σε όλες τις αίθουσες, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το ντοκιμαντέρ «Ο Ελληνας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας», ένα δραματοποιημένο φιλμ για τη ζωή και την πορεία του πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, του Ιωάννη Καποδίστρια. Επί της οθόνης ξεδιπλώνεται η ταραχώδης ζωή ενός μεγάλου οραματιστή, που διέθετε όλα τα στοιχεία μιας αρχαίας ελληνικής τραγωδίας: αγάπη, προδοσία, ίντριγκες και υψηλά ιδανικά.

Η σκηνοθεσία είναι της Σβετλάνα Μουζιτσένκο και το σενάριο έγραψαν η ίδια και η Ιρίνα Σεμάτσκο, ενώ χορηγός είναι το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Ιβάν Σαββίδη. Τα γυρίσματα έγιναν στη Ρωσία, αλλά και στην Ελλάδα. Αφηγητής στην ταινία, που θα προβληθεί σήμερα στις 18.00 στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» στο λιμάνι, είναι ο ελληνικής καταγωγής Ρώσος ηθοποιός, Ευκλείδης Κιουρτσίδης.

*Των Άντας Δαλιάκα - Μαρίας Ριτζαλέου

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςΛούι Ψυχογιός