Σινεμά|02.05.2023 16:44

Απεργία διαρκείας για τους σεναριογράφους στις ΗΠΑ - Οι πλατφόρμες streaming αλλάζουν τον εργασιακό χάρτη στο Hollywood

Newsroom

Χιλιάδες σεναριογράφοι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις ΗΠΑ πρόκειται να προχωρήσουν σε απεργία προκαλώντας αναστάτωση στο Χόλιγουντ, καθώς η βιομηχανία ψυχαγωγίας παλεύει με τις σεισμικές αλλαγές, αποτέλεσμα της παγκόσμιας άνθησης των υπηρεσιών streaming.

Το Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) προκήρυξε την πρώτη του απεργία εδώ και 15 χρόνια, ξεκινώντας από σήμερα αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για υψηλότερες αμοιβές από τα στούντιο, όπως η Walt Disney και το Netflix. Η τελευταία του απεργία διήρκεσε 100 ημέρες και κόστισε στην οικονομία της Καλιφόρνια περισσότερα από 2 δισ. δολάρια.

Η συμπεριφορά των εταιρειών έχει δημιουργήσει μια οικονομία περιστασιακής απασχόλησης σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αναφέρει το WGA σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του. «Παρόλο που διαπραγματευτήκαμε με πρόθεση να κάνουμε μια δίκαιη συμφωνία - και παρόλο που η απεργιακή σας ψήφος μας έδωσε τη δυνατότητα να πετύχουμε κάποια κέρδη - οι απαντήσεις των στούντιο στις προτάσεις μας ήταν εντελώς ανεπαρκείς, δεδομένης της υπαρξιακής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι συγγραφείς», ανέφερε η WGA σε μήνυμα που εστάλη απευθείας στα μέλη της. «Πρέπει τώρα να ασκήσουμε τη μέγιστη επιιρροή για να πετύχουμε μια δίκαιη σύμβαση, παρακρατώντας την εργασία μας», πρόσθεσε η ηγεσία της συντεχνίας. «Τα μέλη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου θα βρίσκονται μαζί σας στις γραμμές περιφρούρησης», κατέληγε η ανακοίνωση.

Η είδηση της απεργίας ήρθε αργά τη Δευτέρα, αφού οι διαπραγματεύσεις της συντεχνίας με την AMPTP απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα νέο συμβόλαιο κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σεναρίων. Είναι η πρώτη απεργία της WGA μετά την 100ήμερη απεργία του 2007-08.

Μια σαφέστερη εικόνα του πόσο μακριά βρίσκονταν οι σεναριογράφοι και τα στούντιο από μια συμφωνία προέκυψε μετά τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ της WGA και της AMPTP, που οδήγησε στην απεργία που ξεκίνησε την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Deadline.

Η WGA δήλωσε ότι οι προτάσεις της θα ωφελούσαν τα μέλη της κατά 429 εκατ. δολάρια ετησίως και ισχυρίστηκε ότι η προσφορά της AMPTP ήταν περίπου 86 εκατ. δολάρια ετησίως, εκ των οποίων το 48% προέρχεται από την αύξηση των ελάχιστων ορίων. Η AMPTP αντέτεινε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι υποθετικοί, καθώς δεν είναι σαφές πόσες εκπομπές θα παραγγέλνονταν κατά τη διάρκεια των τριών ετών και πόσους συνδρομητές θα είχαν οι streamers. Κατέστησαν επίσης σαφές στην WGA ότι πρόκειται για προσφορές τις οποίες ήταν πρόθυμη να βελτιώσει.

Πολλά από τα μεγαλύτερα ζητήματα αφορούσαν την τηλεόραση, όπως η πρόσληψη περισσότερων σεναριογράφων στο πλατό και αυτό που τα στούντιο ονομάζουν "υποχρεωτική στελέχωση" και η WGA "διατήρηση του δωματίου των σεναριογράφων".

Οι συνθήκες στα γυρίσματα ήταν ένας βασικός άξονας της προσπάθειας της WGA να βοηθήσει τα μέλη της. Η συντεχνία πρότεινε ότι οι σεναριογράφοι στο προσωπικό πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ανά επεισόδιο, με ανώτατο όριο τις 52 εβδομάδες, σε αυτό που ονομάζεται "post-greenlight rooms". Ήθελαν το μισό από το ελάχιστο προσωπικό να απασχολείται μέσω της παραγωγής και ένας συγγραφέας να απασχολείται μέσω του post.

Ωστόσο, η AMPTP το απέρριψε, με πηγές των στούντιο να λένε ότι αυτό ήταν δύσκολο, επειδή θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, ιδίως στους streamers, όπου συχνά δεν δίνουν πράσινο φως σε μια σειρά μέχρι να γραφτούν όλα τα σενάρια.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της WGA West Adam Conover, δημιουργός και πρωταγωνιστής της σειράς του Netflix The G Word with Adam Conover, δήλωσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απεργούμε. Τα στούντιο προσπαθούν να μετατρέψουν τη συγγραφή σε μια δουλειά συναυλίας. Καταργούν την αίθουσα συγγραφέων, αναγκάζουν τους σεναριογράφους να δουλεύουν δωρεάν, πληρώνουν τους σεναριογράφους που δουλεύουν αργά τη νύχτα με "ημερήσια αμοιβή". Αν δεν αντισταθούμε, η συγγραφή θα πάψει να υπάρχει ως βιώσιμη καριέρα».

Ο χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ο φόβος των σεναριογράφων

Το WGA ζητά επιπλέον δεσμεύσεις για να αποτρέψει τα στούντιο από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία νέων σεναρίων από την προηγούμενη δουλειά των συγγραφέων. Οι συγγραφείς θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι δεν τους ζητείται να ξαναγράψουν πρόχειρα σενάρια που έχουν δημιουργηθεί από AI.

Μέχρι να βρεθεί λύση, ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα θα διακοπούν. Οι μεταμεσονύχτιες εκπομπές όπως το «Jimmy Kimmel Live» και το «The Tonight Show with Jimmy Fallon», που χρησιμοποιούν ομάδες συγγραφέων για να γράψουν επίκαιρα αστεία, αναμένεται να σταματήσουν αμέσως την παραγωγή, σύμφωνα με το deadline.com.

Συνέπειες στην παραγωγή ταινιών

Αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, το ημερολόγιο κινηματογραφικών κυκλοφοριών θα δει αρκετές αλλαγές στις ημερομηνίες, μερικές ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ενώ το ημερολόγιο κινηματογραφικών κυκλοφοριών του 2024 παραμένει σχεδόν άθικτο κατά τους πρώτους έξι μήνες του με τις ολοκληρωμένες ταινίες, μετά από αυτό το διάστημα θα είναι δύσκολο.

Μια καθυστέρηση στην παραγωγή θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει άλλο ένα μπλοκάρισμα στη μεταπαραγωγή, το οποίο ήταν ένα από τα επακόλουθα των αναβολών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για την ακρίβεια, ακόμα περιμένουμε τις ταινίες που καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας να βγουν στις αίθουσες. Το "The Flash" της Warner Bros/DC, το οποίο έκανε την πρώτη του προβολή στο CinemaCon την προηγούμενη Τρίτη, και το "Aquaman and the Lost Kingdom", που θα προβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου.

Οι επικεφαλής μάρκετινγκ των στούντιο και της διανομής παραμένουν σε στάση αναμονής όσον αφορά τα blockbusters, αλλά οι μικρότερες ταινίες που εξαρτώνται από τη δημοσιότητα  θα έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Μια επερχόμενη παραγωγή μεγάλου μήκους που προσπαθεί να μην επηρεαστεί από μια μακρά απεργία της WGA είναι το Superman: Legacy του James Gunn, το οποίο σχεδιάζει να ξεκινήσει στις αρχές του 2024 για να κυκλοφορήσει στις 11 Ιουλίου 2025. Ο Gunn έδειξε ένα εξώφυλλο του σεναρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακοίνωσε την έναρξη της προπαραγωγής, με «κοστούμια, σχεδιασμό παραγωγής και πολλά άλλα να έχουν ξεκινήσει».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Netflixειδήσεις τώρααπεργίαΗΠΑσεναριογράφος