Σινεμά|14.03.2019 18:50

Avatar στο Open TV: Η ταινία του Τζέιμς Κάμερον που κόβει την ανάσα (vid)

Newsroom

Η πρώτη ταινία Avatar, η αμερικανική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας παραγωγής 2009, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Τζέιμς Κάμερον μεταδίδεται από τη συχνότητα του Open TV την Παρασκευή 15/3 στις 20:00.

Το Avatar διαδραματίζεται στα μέσα του 22ου αιώνα, στον πλανήτη Πανδώρα, όπου κατοικεί η φιλήσυχη φυλή των Να'βι και στον οποίο υπάρχει ένα πολύτιμο ορυκτό, το ουνομπταίνιο, απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπινου γένους. Μια αμερικανική εταιρία έχει αναλάβει να εξορύξει αυτό το ορυκτό, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τον πεζοναύτη Τζέικ Σάλι, υπό τις οδηγίες της Δόκτωρ Γκρέις Ογκουστίν.

Ο Τζέικ μεταφέρεται ως avatar και σιγά σιγά μετεξελίσσεται σε αληθινό μέλος της φυλής. Ερωτεύεται την κόρη του αρχηγού της φυλής, τη Νεϊτίρι και αρνείται να συνεργαστεί πλέον με την ομάδα του. Ενώ η Δρ. Ογκουστίν προσπαθεί να μεταπείσει τον Τζέικ, μπαίνει στη μέση ο αμερικανικός στρατός με επικεφαλής τον Στρατηγό Μάιλς Κουάριτς, ο οποίος από την αρχή δεν ενέκρινε το πείραμα της Δρ. Ογκουστίν. Εξοπλισμένος με ισχυρά στρατιωτικά μέσα, κηρύσσει πόλεμο εναντίον του Τζέικ και της φυλής των Να'βι.

Πρωταγωνιστούν οι: Σαμ Γουόρθινγκτον, Ζόε Σαλντάνα, Σιγκούρνι Γουίβερ, Στίβεν Λανγκ, Μισέλ Ροντρίγκεζ, Τζόελ Ντέιβιντ Μουρ και Τζιοβάνι Ριμπίζι.

T

Το όραμα του Τζέιμς Κάμερον ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του

Ο Κάμερον ξεκίνησε το Avatar το 1994, γράφοντας ένα προσχέδιο ογδόντα σελίδων. Τα γυρίσματα θα ξεκινούσαν ιδανικά αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ταινίας «Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης» (Terminator 2: Judgment Day, 1991) και του «Τιτανικού» (Titanic, 1997) και θα κυκλοφορούσε στους κινηματογράφους το 1999. Όμως το όραμα του Κάμερον ήταν πολύ πιο μπροστά από την απαραίτητη τεχνολογία για να υλοποιηθούν πρακτικά οι ευφάνταστες ιδέες του. Έπρεπε να περιμένει. Έφτασε το 2006 για να ξεκινήσει να γράφει το σενάριο της ταινίας που έμελλε να γράψει τη δική της εισπρακτική (και όχι μόνο) ιστορία. Η ταινία κόστισε πάνω από 310 εκατομμύρια δολάρια, και δαπανήθηκαν επιπλέον 150 εκατομμύρια δολάρια για το πρόμο.

Avatar

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2009 στο Λονδίνο. Με τις συνολικές εισπράξεις να αγγίζουν τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, το Avatar έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών τόσο στην Αμερική όσο και παγκοσμίως, ξεπερνώντας το ρεκόρ του «Εξολοθρευτή 2» και του «Τιτανικού» (επίσης σκηνοθεσίας Κάμερον) που το κράτησε για δώδεκα ολόκληρα χρόνια.

2010 - Ο τζέιμς Κάμερον ποζάρει με φόντο την αφίσα της ταινίας Avatar (Ap images)

Έγινε η πρώτη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου που έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις. Στην 82η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου έλαβε εννέα υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία, κερδίζοντας τρία στις κατηγορίες Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας και Οπτικών Εφέ. Βραβεύτηκε, επίσης, με τη Χρυσή Σφαίρα στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας-Δράμα και Σκηνοθεσίας.

Ολοκληρώθηκαν τα Avatar 2 και 3: Αβέβαια τα σίκουελ 4 και 5

Τα γυρίσματα των σίκουελ ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο με στόχο το Avatar 2 να βγει στους αμερικάνικους κινηματογράφους στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Το Avatar 3 θα κυκλοφορήσει στις 17 Δεκεμβρίου 2021.

Στις δύο νέες ταινίες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίζονται ο Κλιφ Κέρτις ως νέος χαρακτήρας που ονομάζεται Tonowari, ηγέτης μιας οικογένειας Na'vi, γνωστής ως Metkayina. Τα μέλη του καστ που επιστρέφουν είναι οι Ζόι Σαλντάνα και Σαμ Γουόρθινγκτον ως Νεϊτίρι και Τζέικ Σούλι. Η Σιγκούρνι Γουίβερ επιστρέφει ως Δόκτωρ Γκρέις Όγκουστιν, αρχηγός του προγράμματος AVTR (avatar).

T

Ο Τζέιμς Κάμερον παραδέχθηκε σε παλαιότερη δήλωσή του ότι προκάλεσαν σύγχυση τα γυρίσματα και των δύο ταινιών μαζί.

Ο φιλόδοξος Τζέιμς Κάμερον είχε αποκαλύψει σχέδια για τέταρτη και πέμπτη ταινία της σειράς επιστημονικής φαντασίας, όμως σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Independent» μπορεί να μην υπάρξει συνέχεια. Και αυτό θα εξαρτηθεί από την επερχόμενη συγχώνευση της Disney και της Fox, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τον «δημιουργικό έλεγχο» του Κάμερον στις ταινίες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός των ταινιών 2, 3, 4 και 5 της σειράς επιστημονικής φαντασίας του Τζέιμς Κάμερον θα φθάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, αν επιβεβαιωθούν τα γυρίσματα των σίκουελ 4 και 5.

T
Τζέιμς ΚάμερονAvatarOpen TV