Σινεμά|21.09.2023 07:55

Βασίλης Καραμητσάνης στο ethnos.gr: Το Animasyros καλλιεργεί τοπική φωνή για παγκόσμια αναγνώριση

Άγγελος Γεραιουδάκης

Η μεγάλη γιορτή του ανιμέισον στήνεται στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για 16η συνεχή χρονιά και το Animasyros πραγματοποιείται από τις 26 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Μ' ένα πρόγραμμα πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά, το μεγαλύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα κι ένα από τα 20 κορυφαία του είδους στην Ευρώπη συγκεντρώνει περισσότερες από 270 ταινίες καταξιωμένων και νέων δημιουργών από 53 διαφορετικές χώρες, περιλαμβάνει 8 διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, εκπαιδευτικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις, διεθνείς συνεργασίες και την Αγορά που αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης, μιλά στο ethnos.gr για την εξέλιξη του φεστιβάλ ανά τα χρόνια και την επίδραση του τόσο στον πολιτισμό όσο και στο ίδιο το νησί.

Η πολυβραβευμένη «Nayola» του Jose Miguel Ribeiro θα παρουσιαστεί σε πανελλαδική πρεμιέρα και ανοίγει την αυλαία του Animasyros 2023. Γιατί διαλέξατε τη συγκεκριμένη ταινία ως εναρκτήρια;

Πολυβραβευμένη, όντως, και μάλιστα σε πολλά και σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρόκειται για μια ταινία με διαχρονικό θέμα που μας άγγιξε από την πρώτη στιγμή. Παρακολουθώντας τη θα γνωρίσουμε την ιστορία τριών γυναικών που μαστίζονται από τον 25ετή εμφύλιο πόλεμο της Ανγκόλα, μέσα από μια συμπαραγωγή τεσσάρων χωρών (Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία).

Παράλληλα, το φεστιβάλ τιμά τη σκηνή animation από την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική. Γιατί επιλέξατε αυτές τις χώρες και ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ταινιών που θα δούμε;

Πράγματι, το φετινό γεωγραφικό μας αφιέρωμα εκτείνεται σε μια ολόκληρη πολιτισμική περιοχή που είναι ο Ιβηροαμερικανικός κόσμος. Δηλαδή, οι γνώριμες και συνεργάτιδες χώρες για πολλά χρόνια Πορτογαλία και Ισπανία αλλά και η Λατινική Αμερική, καθώς θα έχουμε τη χαρά, με τη στήριξη των αντίστοιχων διπλωματικών αποστολών, να παρουσιάσουμε ταινίες και από τη Βραζιλία και το Μεξικό. Πρόκειται για μια προσπάθεια να ιχνηλατίσουμε τις σχέσεις που έχει η ελληνική σκηνή animation με τις αντίστοιχες χώρες που έχουν κοινά πολιτισμικά, αλλά κυρίως κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Το Animasyros αφιερώνει την ετήσια θεματική στην Αρχαία Ελλάδα. Με ποιο τρόπο την προσεγγίζει και τι περιλαμβάνει το αφιέρωμα;

Κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης είναι το «Ανιμέισον και Αρχαία Ελλάδα», με τίτλο «Anima Ancients» και διατρέχει όλους τους πυλώνες του φεστιβάλ. Μας ενδιαφέρει πολύ να εξερευνήσουμε και να αναδείξουμε πώς οι δημιουργοί διαπραγματεύτηκαν και προσέγγισαν αυτή τη μακρά ιστορική περίοδο και πώς η αφηγηματική μοναδικότητα του ανιμέισον οριοθετεί την Αρχαία Ελλάδα. Στη μεγάλη οθόνη πρόκειται να παρουσιαστεί ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα 20 ταινιών για μικρούς και μεγάλους, μέσα από τις οποίες θα μάθουμε πώς ήταν πραγματικά η ζωή στην Αρχαία Ελλάδα.

Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για τη νέα δράση «speed dating» που θα δούμε πρώτη φορά στην Αγορά;

Μπορεί το Speed Dating να είναι νέα δράση, αλλά εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνουμε συστηματικά τα τελευταία χρόνια που στόχο έχει την ανάδειξη και την ενδυνάμωση του ελληνικού ανιμέισον συνολικά. Μετά από ανοιχτό call, 15 Eλληνες δημιουργοί θα επιλεχθούν από την ομάδα του Animasyros για να συμμετάσχουν σε σύντομες συναντήσεις 20' με διεθνούς φήμης παραγωγούς και καλλιτέχνες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, να κάνουν pitch την ιδέα τους ή/και να μοιραστούν μαζί τους τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, με σκοπό την εξεύρεση συμπαραγωγών ή και επαγγελματικών ευκαιριών στη διεθνή σκηνή ανιμέισον. Ανάμεσα σε αυτούς η Joanna Quinn, μια από τις σημαντικότερες ανιμέιτορ όλων των εποχών από τη Μ. Βρετανία και πολύ καλή φίλη του Φεστιβάλ, ο ιδιαίτερα δραστήριος και πολυβραβευμένος Γάλλος παραγωγός Ron Dyens, ιδρυτής της Sacrebleu, ο Ισραηλινός παραγωγός Amit Gicelter (The Hive Studio) και πολλούς ακόμα…

Ποια άλλη δράση από τη φετινή διοργάνωση θεωρείτε σημαντική και δεν πρέπει με τίποτα να χάσουμε;

Φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όχι μόνο την εξαιρετικά επιτυχημένη ταινία της Ντίσνεϊ «Οι περιπέτειες του Ηρακλή», αλλά και να ακούσουμε στο πλαίσιο της Αγοράς τους δημιουργούς της John Musker & Ron Clements, πρωτοπόρους Αμερικανούς animators της Ντίσνεϊ που θα επισκεφθούν τη Σύρο και θα μοιραστούν μαζί μας το πώς έφτιαξαν την ταινία, αλλά και τη διαδρομή τους στο μεγαλύτερο ανιμέισον στούντιο στον κόσμο. Ακόμη, εγκαινιάζουμε τα Animation Talks, ετοιμάζουμε προβολές στη Μονή Καπουκίνων στην Aνω Σύρο, καθώς και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, συζητήσεις, networking events, με την καθιερωμένη συνάντηση δικτύωσης σκηνοθετών, παραγωγών επαγγελματιών και όλων των συμμετεχόντων του Animasyros 2023, Meet The Directors, να είναι αφιερωμένη στις συνεργασίες μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Μεσογείου. Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ με όλες τις δράσεις μας, μπορείτε να το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, φέτος υποβλήθηκαν συνολικά περισσότερες από 3.000 συμμετοχές από 115 χώρες, ενώ παράλληλα θα εμφανιστούν πολύ μεγάλα ονόματα της animation σκηνής. Ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά «επιτεύγματα» του Animasyros όλα αυτά τα χρόνια;

Το ότι έχουμε καταφέρει να έχουμε κάθε χρόνο ένα ολοένα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών παρουσιάζοντας ταινίες καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι μεγάλες σχολές ανιμέισον παγκοσμίως αλλά και πρωτότυπα και ρηξικέλευθα από τεχνικής ή σκηνοθετικής άποψης έργα. Ακόμη, έχουμε δημιουργήσει ένα σημαντικό παγκόσμιο δίκτυο ανάμεσα σε καλλιτέχνες, δημιουργούς, παραγωγούς, επαγγελματίες του κλάδου, φεστιβάλ και εταιρείες σε, ενώ μέσα από την Αγορά - που αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη βιομηχανία του κλάδου στην Ανατολική Μεσόγειο - αναδεικνύουμε, προωθούμε και στηρίζουμε την εξωστρέφεια του ελληνικού ανιμέισον διεθνώς, ενώ προτεραιότητά μας παραμένει πάντοτε η ενδυνάμωση της εγχώριας αγοράς. Παράλληλα, έχουμε αγκαλιάσει την τοπική κοινότητα της Σύρου διοργανώνοντας δράσεις για μικρούς μεγάλους και μας έχει αγκαλιάσει κι αυτή με μεγάλη θέρμη – νιώθουμε χαρά και ευγνωμοσύνη γι’ αυτό.

Κατεβαίνετε στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές με την παράταξη «Αθήνα Ψηλά». Τι σας κέρδισε στον κ. Μπακογιάννη και είπατε το «ναι»;

Δέχτηκα την πρόταση, η οποία ήρθε από τον πρώτο δημότη της πόλης, και τη θεώρησα πολύ τιμητική. Ο κος Μπακογιάννης έχει κάνει σημαντικές παρεμβάσεις με σύγχρονες προοδευτικές ιδέες στις οποίες με βρίσκει σύμφωνο. Έχει κάνει μια προσπάθεια που ξεπερνά χρώματα και κόμματα. Και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για την αρχαιότερη δημοκρατία του κόσμου. Σε αυτή θέλω να δηλώσω και δηλώνω «παρών».

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αθήνα κατά την άποψή σας και πώς προτίθεστε να τα αντιμετωπίσετε;

Σε μια απάντηση δεν μπορεί να ενσωματωθεί η γεωγραφία των πολλών προβλημάτων ενός μητροπολιτικού κέντρου. Οι παρεμβάσεις στον τομέα της αειφορίας και της βιωσιμότητας -ενίσχυση πρασίνου, απελευθέρωση δημόσιων χώρων-, της λειτουργικότητας -υποδομές, φωτισμός, καθαριότητα-, κοινωνική συνοχή - κοινωνικές δομές δήμου, κοινωνικά πολυ-ιατρεία, πολιτισμός, προστασία ηλικιωμένων κ.λπ., και, βεβαίως, το νοικοκύρεμα των οικονομικών και ο εξορθολογισμός των δαπανών που σε μεγάλη έκταση έχει προχωρήσει ο κος Μπακογιάννης και η ομάδα του, είναι οι βασικές προκλήσεις για όποιον εκλεγεί Δήμαρχος Αθηναίων την επόμενη πενταετία.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, παρατηρήθηκε σημαντική αποχή από τον κόσμο. Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο και τώρα; Και ποιους κινδύνους μπορεί αυτό να εγκυμονεί για το μέλλον;

Αναμφίβολα, είναι μεγάλα τα ποσοστά στις περισσότερες από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπως και στην ελληνική. Σοβαρότατοι πιθανοί κίνδυνοι είναι η πλήρης αποξένωση των πολιτικών και η πλήρης απουσία των πολιτών από τη συνδιαμόρφωση των πολιτικών. Πιο δύσκολα φαινόμενα, η ενίσχυση των άκρων και η επιλογή πολιτικών προσώπων χωρίς πολιτικές προτάσεις αλλά με διαφορετικά κριτήρια.

Οι πολίτες θα ξαναέρθουν στις κάλπες πιο μαζικά, εκτιμώ, εφόσον οι πολιτικοί κατεβαίνουν τακτικά με ανοιχτά αυτιά και μάτια για να λάβουν την άποψη των πολιτών όχι μόνο λίγο πριν κάθε εκλογική αναμέτρηση αλλά και όλη τη διάρκεια της θητείας ανάμεσα στις εκλογές. Αυτό είναι απαραίτητο ακόμα περισσότερο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε μιλάμε για πρώτο είτε για δεύτερο βαθμό. Εύχομαι η νέα θητεία στον Δήμο Αθηναίων να έχει ακόμα μεγαλύτερη και ευδόκιμη διαβούλευση με τους δημότες και τους φορείς της κοινωνίας των Αθηνών, κάτι που η παράταξη Αθήνα Ψηλά θεωρώ ότι επιδιώκει σταθερά.

animationειδήσεις τώραAnimasyrosΣύρος