Σινεμά|23.10.2023 18:00

In the mood for love: Η αγάπη ως κυρίαρχη πηγή σύγκρουσης σε μια από τις ομορφότερες ταινίες του Γουόνγκ Καρ Γουάι

Μαίρη Τσίνου

Από το αξέχαστο μουσικό μοτίβο μέχρι την πανδαισία των χρωμάτων κι από τη σκηνοθεσία του βλέμματος μέχρι την τελετουργία του άφταστου έρωτα, η «Ερωτική Επιθυμία» (In the Mood for Love) σφράγισε μεμιάς την έλευση του 21ου αιώνα και αποτελεί ταινία-σταθμό του παγκόσμιου κινηματογράφου.Στις αρχές του 21ου αιώνα, ο Γουόνγκ Καρ Γουάι (Wong Kar-wai) ξεχώριζε ως ένας από τους πιο εμβληματικούς σκηνοθέτες παγκοσμίως, και η ταινία του «In the Mood for Love» από το 2000 θεωρείται η κορυφαία δημιουργία του.

Σε αντίθεση με άλλους σκηνοθέτες του Χονγκ Κονγκ εκείνης της εποχής, ο Wong Kar-wai ανανέωσε τα κινηματογραφικά κλισέ προσδίδοντάς τους μια νέα λάμψη. Ενώ σε ταινίες όπως αυτές του John Woo και του Tsui Hark, ο ρομαντισμός εκδηλώνεται μέσα από εντυπωσιακή βία, στις ταινίες του Wong Kar-wai, η αγάπη δεν αντιμετωπίζεται ως απλή διέξοδος από την καθημερινότητα ή ως κίνητρο για λύτρωση. Αντιθέτως, η αγάπη είναι η κυρίαρχη πηγή σύγκρουσης. Ακόμη και στις πιο μελοδραματικές στιγμές των ταινιών του Wong Kar-wai, ο ρομαντισμός είναι κάποιες φορές αστείος, αλλά σπάνια ειρωνικός. Οι ιστορίες αγάπης αναπτύσσονται σε ένα αφηρημένο αστικό περιβάλλον, όπου οι εραστές δεν έχουν την πολυτέλεια την ειρωνείας.

Το να επαινέσεις ένα συγκεκριμένο έργο ενός συνεχώς αυξανόμενου συνόλου ως «ώριμο» είναι τόσο συγκαταβατικό όσο και ανούσιο. Αφού τα ψυχεδελικά νουάρ του Wong κορυφώθηκαν με το Chungking Express (1994) και το Fallen Angels (1995), το In the Mood for Love διακρίνεται για τον πιο ήσυχο κλασικισμό του και τη διαφαινόμενη αίσθηση της ιστορίας.

Μένοντας σε διπλανά διαμερίσματα, ο Chow Mo-wan (Tony Leung Chiu-wai), ένας δημοσιογράφος, και η Su Li-zhen (Maggie Cheung Man-yuk), μια γραμματέας, παρατηρούν ότι οι σύζυγοί τους λείπουν πάντα την ίδια ώρα από την πόλη, και σύντομα αυτοί οι παραμελημένοι και απατημένοι σύντροφοι φλερτάρουν με το ενδεχόμενο να έχουν μια δική τους σχέση. «Δεν θα γίνουμε σαν κι αυτούς», ορκίζονται ο ένας στον άλλον, ακόμη και όταν βρίσκουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου -όχι για να ολοκληρώσουν κάτι, αλλά για να συνεργαστούν πάνω σε σκηνές που φαντάζονται από την άλλη σχέση, καθώς και σε μια σειρά που γράφει ο Chow για την εφημερίδα του.

Κάνοντας πρόβες για παράνομες προτάσεις και απαντήσεις στους δαιδαλώδεις δρόμους, τους παλλόμενους διαδρόμους και τις σκάλες ενός μοναχικού Χονγκ Κονγκ -όπως είναι μαγευτικά γυρισμένο από τους Κρίστοφερ Ντόιλ και Μαρκ Λι Πινγκ-Μπιν- οι δύο τους δεν είναι περισσότερο σίγουροι από το κοινό για το ποιανού η επιθυμία εκφράζεται- αναγκάζονται από τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στον εαυτό τους, τόσο από μια εύθραυστη τιμή όσο και από ηθική ματαιοδοξία, και ταλαντεύονται αλλά όχι μέχρι να υποκύψουν. Φυσικά, αυτό ανεβάζει την ένταση ανάμεσά τους- μερικές φορές τίποτα δεν είναι πιο ερωτικό από την καταπίεση. Όπως πολλοί που έχουν απατηθεί, ο Τσόου και η Σου κατηγορούν τους εαυτούς τους και αρνούνται στον εαυτό τους αυτό που είναι σίγουροι ότι δεν τους αξίζει.

Υπάρχει μια συγκλονιστική σκηνή, στην οποία η Σου είναι τόσο μόνη που απευθύνεται στη γυναίκα της διπλανής πόρτας, χωρίς να υποψιάζεται ακόμα ότι αυτή η γειτόνισσα είναι η ερωμένη του συζύγου της. Ή μήπως η Σου το διαισθάνεται αυτό τελικά; Μόλις κλείσει η πόρτα, ένα σχόλιο της άλλης γυναίκας υποδηλώνει ότι ο σύζυγος της Σου μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο εκείνη τη στιγμή, λίγα μέτρα μακριά από τη συζήτηση που μόλις έγινε- σε κάποιο μέρος του μυαλού της που δεν έχει ακόμη καταγράψει, μήπως η Σου αναγνώρισε υποσυνείδητα μια από τις υπόκωφες φωνές μέσα από τον τοίχο;

Όπως τα συναισθήματα που τρεμοπαίζουν στην εξαίσια όψη του προσώπου της Cheung, οι σκηνές στο In the Mood for Love έρχονται στην επιφάνεια και στη συνέχεια βυθίζονται ξανά στο σκοτάδι της μνήμης και της μοίρας που ονομάζεται σύμπτωση. Τα ζευγάρια μετακομίζουν στα αντίστοιχα διαμερίσματά τους την ίδια μέρα- τα πράγματά τους ανακατεύονται με τρόπο που προδικάζει το πώς θα αναμειχθούν οι ζωές τους - ή, θα αναρωτηθούμε αργότερα, μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Μήπως οι ζωές τους έχουν ήδη αναμειχθεί πριν καν γίνουν οι μετακομίσεις, πριν καν αρχίσει η ταινία; Πρόκειται για μια ταινία όπου όλες οι αρχικές μας υποθέσεις επιστρέφουν στον εαυτό τους, όπου οι διασταυρούμενοι διάδρομοι σηματοδοτούν τις συντεταγμένες των πεπρωμένων που έχουν ήδη χαρτογραφηθεί. Μήπως, στην πραγματικότητα, ο Τσόου και η Σου ήταν από την αρχή προορισμένοι να γίνουν εραστές και από φόβο και ορθολογισμό χάνουν μια από τις σπάνιες ευκαιρίες για ευτυχία που προσφέρει η ζωή;

Εκ των υστέρων, φαίνεται αδιανόητο ότι ο Wong κάποτε σχεδίαζε να γυρίσει το In the Mood for Love στο Πεκίνο ή οπουδήποτε αλλού εκτός από το Χονγκ Κονγκ - ένα παράδειγμα του ότι μερικές φορές η μοίρα ξέρει καλύτερα. Ξεκινώντας με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, As Tears Go By, το 1988, οι ταινίες του Wong δεν αφορούν τίποτε άλλο παρά μόνο αυτή την πόλη του ενδιάμεσου, χαμένη ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό, την ελευθερία και την καταπίεση, τη δίνη ενός αιώνα που πεθαίνει και καταλήγει σε έναν που γεννιέται, στην οποία ένας εκτοπισμένος σκηνοθέτης μετακόμισε ως παιδί και μεγάλωσε ως έφηβος, μη μπορώντας να μιλήσει καντονέζικα. Με την κουλτούρα του να γεννά τις εμμονές του με τις ποπ εικόνες, τον μαγικό ρεαλισμό και, τελικά, την ίδια την εμμονή, το Χονγκ Κονγκ είναι μια εντροπική πόλη που δεν είναι συνδεδεμένη με τον χρόνο και τον χώρο, μέσα στην οποία οι χαρακτήρες του Wong αιωρούνται από ταινία σε ταινία. Η Σου της Cheung εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Days of Being Wild (1990), το οποίο διαδραματίζεται μόλις ένα ή δύο χρόνια πριν από το In the Mood for Love και όπου μοιάζει τόσο πολύ με μια άλλη γυναίκα που δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε αν είναι πράγματι μια γυναίκα με διπλή ενσάρκωση.

Ο αριθμός του δωματίου του ξενοδοχείου όπου συναντιούνται οι δύο επίδοξοι εραστές, το 2046, είναι το έτος κατά το οποίο υποτίθεται ότι θα λήξει η συμφωνία που εξήγγειλε η Κίνα κατά την παράδοση του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία το 1997, επιτρέποντας στο νησί να διατηρήσει την καπιταλιστική του οικονομία. Είναι επίσης ο τίτλος της συνέχειας του Wong στο In the Mood for Love, στο οποίο ο Leung επιστρέφει ως ένας Τσόου που έχει γίνει τόσο αποστασιοποιημένος όσο και ακόλαστος, κάνοντας παιχνίδι με την ίδια τύχη που έχει φερθεί τόσο αλλοπρόσαλλα στην καρδιά του. Σποραδικά μπλεγμένος με μια άλλη γυναίκα που ονομάζεται επίσης Σου (την οποία υποδύεται η Gong Li) και μια συνοδό που υποδύεται η Zhang Ziyi, η οποία είναι πλέον ένοικος του δωματίου 2046 και της οποίας οι ικανότητες να μαγεύει τους άντρες δεν έχουν αποτέλεσμα στον μοναδικό άντρα που θέλει, ο Τσόου περιπλανιέται από κατάκτηση σε κατάκτηση με μια προμελετημένη απροσδιοριστία, μη μπορώντας να χάσει την καρδιά του όσο απερίσκεπτα και αν την ρισκάρει. Το Days of Being Wild, το In the Mood for Love και το 2046 αποτελούν ένα τρίπτυχο, αλλά το In the Mood είναι η καρδιά της τριλογίας και το πιο αυτόνομο από τα τρία. Τίποτα από όσα έχει κάνει ο Wong πριν ή μετά (συμπεριλαμβανομένου του My Blueberry Nights του 2007) δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σιωπηλή του έκσταση.

Για μεγάλο μέρος των γυρισμάτων του, ο αρχικός τίτλος της ταινίας ονομαζόταν Secrets, και χωρίς να αναφερθούμε σε spoiler, η ταινία τελειώνει με ένα μυστικό, που ψιθυρίζεται σε μια τρύπα σε έναν τοίχο και στη συνέχεια, με τη λάσπη της γης, σφραγίζεται από ό,τι μπορούμε να ακούσουμε ή να μάθουμε. Οι δύο εραστές του In the Mood for Love συνδέονται με την πεποίθηση ότι αυτό που τους χωρίζει είναι η ίδια αισθησιακή αδράνεια που οδήγησε τους συζύγους τους στην αγκαλιά του άλλου. Αλλά παρακολουθώντας τον Cheung να περπατάει από και προς το μαγαζί με τα noodles, καταλαβαίνεις ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Δεν υπάρχει τίποτα αισθησιακά αδρανές σε αυτό το περπάτημα. Θα ήταν λάγνο, αυτό το περπάτημα, αν το έπαιζε οποιαδήποτε άλλη ηθοποιός εκτός της Cheung, ή οποιοσδήποτε άλλος σκηνοθέτης εκτός του Wong Kar-wai. Το σώμα της Σου μπορεί να κρατάει ένα μυστικό από την ίδια, αλλά όχι από οποιονδήποτε την παρακολουθεί, και πολύ καιρό αφότου οι πληγές της προδοσίας υποτίθεται ότι έχουν επουλωθεί, πολύ καιρό αφότου αυτή και ο «συνοδοιπόρος» της σε ένα διαφεύγον πάθος έχουν χωρίσει, πολύ καιρό αφότου αυτή η παραληρηματική ταινία έχει τελειώσει, το μυστικό αυτού του περιπάτου στοιχειώνει τον θεατή τόσο πολύ όσο και ό,τι είναι αυτό που ψιθύρισε στο σκοτάδι ο Τσόου.

Με πληροφορίες απο criterion.com

ταινίαειδήσεις τώρασκηνοθέτηςΓουόνγκ Καρ Γουάι